Hillitty hämäläinen hätä

Hämeenlinna on heittopussi maailmantalouden lamassa, jota osa vieläkin kutsuu hillitysti taantumaksi. Hämäläiset asukkaat ja päättäjät voivat kuitenkin lievittää laman oireita ja toimia aktiivisesti työllistävien hankkeiden tilaajina. Kaikki rakennushankkeet koulun peruskorjauksesta rintamamiestalon vessaremonttiin ovat arvokkaita. Omassa kunnassa tarjolla olevia palveluja ja tuotteita pitää siis suosia eikä merta edemmäs kalaan kannata lähteä. Manikyyri, ikkunanpesu, kesälomamatka ja lastenhoito järjestyvät hämäläisinä ostopalveluina…. jos on palkkatuloja.

Moni jää ahdistavan laman aikana heikoille. Parhaassa työiässä oleva perheellinen saa potkut ja tuttu kuvio edellisestä lamasta toistuu. Vaikutukset ovat kuin lumivyöryn. Naapuria, tuttavaa tai lapsen kaverin vanhempaa voi tukea raskaassa elämäntilanteessa kuuntelemalla, olemalla läsnä ja myötäelämällä. Hämäläinen ei apua pyydä eikä turhia valita, mutta ottaa vastaan avun jos sitä tarjotaan. Kuunteleva korva avaa usein myös suun.

Valoa alkaa näkyä tunnelin päässä vasta kun mahtimaat nousevat jaloilleen, mutta ei täällä Hämeessä silti avuttomaksi kannata heittäytyä.

Laman aikana voisimmekin kaikki soveltaa sorvaamaani iskulausetta

”Osta hämäläistä – Tue lähimmäistä”

2 kommenttia artikkeliin “Hillitty hämäläinen hätä”
  1. Sasseli sanoo:

    Iskulauseesi on hyvä, mutta valitettavasti se ei ole toimiva tässä yleismaailmallisessa lamassa.

    Eikö Suomen isoin ongelma nyt juuri ole se, ettei vienti vedä eli silloin ei kauppoja synny. Toki aina on hyvä tukea lähipalveluja, mutta yleismaailmalliseen lamaan lähipalveluiden tukeminen ei auta.

  2. Pekka Lampela sanoo:

    Tutkimus ei tue Sasselin kommenttia. Päin vastoin. Parhaiten aiemmista lamoista ovat selvinneet sellaiset yhteisöt joilla on vahva paikallistalous. Hämekin selvisi edellisestä lamasta monia muita maakuntia paremmin koska talous perustuu enemmän koti- kuin vientimarkkinoihin.

    Kolmekymmenluvulla kaikkein parhaimmin selvisivät sellaiset yhteisöt jotka ottivat käyttöön paikallisrahan.

Jätä kommentti

css.php