30 vuotta eläkkeelle

Lähivuosina kymmenillä miljardeilla kasvavan valtionvelan takaisinmaksua ei voi laskea yhä kutistuvan työssäkäyvän porukan harteille. Hallituksen nyt tekemä ratkaisu nostaa eläkeiän alarajaa 65 vuoteen ennakoi myös tulevaa: eläkepommikin on räjähtämässä käsiin. Ratkaisu tuntuu kuitenkin varmasti monien, jo eläkettä hartaasti odottavien mielestä karulta.

Vaiheittain tehtävä muutos ei vaikuta dramaattisesti suuntaan taikka toiseen. Työssä jatkaminen yli 63-vuotiaana voi nostaa eläkettä jopa 4,5%/v. Tämä on omiaan pidentämään ainakin joillain työntekijöillä työintoa muutamalla vuodella. Suurin osa kuitenkin haaveilee eläkkeelle jäämisestä viimeistään 60-vuotiaana.

Haasteeksi nousevatkin tunnetusti ahkerien suomalaisten työssäjaksaminen fyysisesti ja henkisesti terveenä ja motivoituneena. Poissaolot eivät saisi lisääntyä, vaikka työntekijöiden keski-ikä nousisikin. Suomalaiset jäävät kuitenkin nykyisin eläkkeelle muita pohjoismaalaisia aikaisemmin ja sairaampina, joten haastetta riittää.

Esimiesten vastuu erityisesti alaisten henkisestä hyvinvoinnista kasvaa tulevaisuudessa, joten esimiehiksi pitää saada entistä enemmän henkilöjohtajia ja ihmistuntijoita. Eikä esimiehiä tietenkään saa olla liikaa. Yksityisellä puolella ja erityisesti PK-yrityksissä on havaittavissa hyvää työyhteisöllisyyttä myös lamassa. Samassa paatissa seilataan ja esimiehetkin ovat hengessä mukana. Otetaan oppia!

 

Kommentti artikkeliin “30 vuotta eläkkeelle”
  1. Susanna sanoo:

    Vappu Taipale sanoi jo yli 10 vuotta sitten, että ihminen on työkykyinen vielä 75-vuotiaana.

    Mielestäni olennaista on kuitenkin työntekijän terveydentila ja työnlaatu. Kuvitelkaa 75-vuotias rouva reumaattisena rollaatoriin tukeutua työskentelemässä pienten lasten päiväkotiosastossa vaippoja vaihdellen, lattilla kontaten ja kurahousuja pukien pienille vipeltäjille. Tai 75-vuotias vanha herra kipittelee kepin kanssa taskuvarkaan perässä. Voit aivan vapaasti itse keksiä arjen esimerkkejä lisää, niitä riittää.

    Kyllä tänäkin mielikuvat voisivat olla totta. Tulevaisuudessa tosin tarvittaisiin uutta ammattinimikettä: työntekijän henkilökohtainen avustaja. Mistä nuoremmille töitä, jos vanhat pysyvät palleillaan? Tietääkseni kuitenkaan työpaikkojen lukumäärä ei ole merkittävästi kasvamassa ja nytkin on ammattitaitoista väkeä odottelemassa vakipaikkoja poliiseista alkaen.

Jätä kommentti

css.php