Lumedemokratiaa, sanoi suomalainen

Yli kolmasosa suomalaisista epäilee kunnallispolitiikan luotettavuutta (HäSa 26.2). Suomalaiset haluaisivat osallistua politiikkaan, mutta he kokevat, ettei heillä ole todellisia vaikutusmahdollisuuksia. Erityisesti keskeneräisten asioiden valmistelun aikainen vaitonaisuus herättää epäilyksiä. 

Taneli Heikka ja Katja Boxberg väittävät tuoreessa kirjassaan ”Lumedemokratiaa”, ettei Suomi ole länsimainen demokratia. He ovat myös vahvasti sitä mieltä, että Suomen edustuksellinen demokratia on kriisissä. Eduskunnan kuuluisi olla parlamentarismin poliittisen keskustelun pääareena. Näin ei kuitenkaan yleensä ole, vaan poliittinen keskustelu on käytännössä käyty ennen asian pääsyä ”pääareenalle”. Taneli Heikka pitää Lex Nokiaa hyvänä esimerkkinä. Valmistelun takana on valtava määrä keskustelua, joka ei kuitenkaan ole ollut avointa. Kirjailijat toteavat myös, että kabinetti-politiikka elää Suomessa vahvana ja salamyhkäinen kolmikantayhteistyö (poikkeuksena tuore eläkeikä-kiista) on voimissaan. Toteamus kabinettipolitiikasta koskee kirjailijoiden mielestä myös kunnallispolitiikkaa.

Vaikeista ja keskeneräisistäkin asioista tulee voida puhua ääneen, ellei se ole laitonta. Usein on valitettavasti seinä vastassa, kun keskustelun avaukselle ei tule jatkoa. Hämeenlinnan valtuustolla on kuitenkin oivat eväät tuulettaa kunnallispolitiikkaa. Politiikka voisi olla täällä Hämeenlinnassa vähemmän salamyhkäistä kuin muualla. Saa nähdä onnistummeko.  

  

Kommentti artikkeliin “Lumedemokratiaa, sanoi suomalainen”
  1. Hanna Toivainen sanoo:

    Haluaisin myös olla optimisti, että me Hämeenlinnassa pystymme parempaan avoimuuteen. Tätä äänestäjät meiltä toivovat koko ajan.
    Avoimuus lähtee omasta valtuustoryhmästä, siitä miten se keskustelee keskenään ja antaa julkisuuteen omat kantansa vireillä olevista asioista. Henkilökohtaiset mielipiteet lehtien palstoilla ja blogeissa eivät vielä edistä koko toiminnan avoimuutta, vaikka tärkeä lisä ovatkin.

    Mikä foorumi se olisi, jossa voitaisiin hyvin varhaisessa vaiheessa puida ajankohtaisia ongelmia ENNEN kuin niihin esitetään kulissien takana mietittyjä valmiita ratkaisuja? Niin että kaikki vaihtoehdot olisivat avoimina kommentoitaviksi? Ongelmien tai muiden ideoiden esiin tuomiselle pitäisi olla kiihkovapaa tila, niin ettei ongelman esiin nostavan henkilön tai tahon poliittinen tai henkilökohtainen tausta vaikuttaisi asian käsittelyyn.

Jätä kommentti

css.php