Ingen klass 9A, tack!

Ruotsissa näytettiin keväällä 2008 tosi-tv-ohjelmasarja Ruotsin kymmenenneksi huonoimman koulun keskivertoluokasta. Pieneen luokkaan (alle 20 oppilasta) palkattiin huippuopettajia, joiden piti varmistaa oppilaiden pääsy lukioon. Oppilaat nostivat arvosanojaan ja ovi lukioon aukeni. Huippuopettajat aloittivat sittemmin rahakkaan koulu-konsultoinnin.

Samaa ehdotettiin myös hämeenlinnalaiselle ongelmaluokalle. Täällä ei toki olisi palkattu huippuopettajia, vaan yritetty selvitä pääsääntöisesti omilla resursseilla. Resurssit ovat hyvin tiedostettu ongelma koulumaailmassa(kin) ja uskon, että hyviä tuloksia saataisiin jokaisessa luokassa, jonka koko pudotettaisiin 20 :een oppilaaseen.

Lasten ja nuorten lautakunta teki tänään 17.3 viisaan päätöksen tyrmätessään Hämeenlinna-version tv-sarjasta. Jatkoa kuitenkin seuraa, sillä asia lähetettiin virkamiehille uudelleen päätösvalmisteluun.

Uudet ratkaisumallit kouluissa esiintyvien ongelmien taltuttamisessa ovat tervetulleita myös täällä Hämeenlinnassa. Tosi-tv ei kuitenkaan ratkaise näitä ongelmia.

2 kommenttia artikkeliin “Ingen klass 9A, tack!”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tack Lulu!
  Lämmöllä
  Riitta

 2. Hanna Toivainen sanoo:

  Samaa mieltä. Ilmeisesti todellisuusperäinen dokumentti koulusta ei olisi yhtä mielenkiintoa ja tunteita herättävä kuin tällainen julkisuushakuinen temppu. Onhan toki hyvä että asioista herää keskustelua, mutta jos yhteen porukkaan satsattaisiin nyt resursseja, ne olisivat pois muilta.

  Oliko lopputulema Ruotsissa se, että oikeastaan vikahan on opettajissa? Kaikille huippuopettajat niin kyllä tulee tulosta. Se on sinänsä hyvä, että tajutaan miten tärkeitä muut tukitoimet ja pieni ryhmäkoko on.

  Mutta sehän me opettajat kyllä tiedetäänkin.

Jätä kommentti

css.php