Kammottava velka

Valtion velka kaksinkertaistuu vuoteen 2013 mennessä noin 100 miljardiin euroon. Hämeenlinnan velka pysynee myös laman ajan kuntien keskiarvossa ja on tämän vuoden lopussa hieman alle 2000€/asukas. Valtio velkaantuu lähivuosina kuntia enemmän ja patisteleekin paikallisia päättäjiä etsimään löysiä ja tukkimaan rahareikiä kiihtyvällä tahdilla. 

Kuntien yhteisöveron osuus nousee kymmenellä prosentilla 22,03%-32,03%, kela-maksut poistuvat ja kiinteistöveron nostaminen mahdollistaa uusia tuloja. Valtio ei kuitenkaan voi yksi pelastaa kuntia ahdingosta vaan kuntien on myös pelastettava itse itsensä. Tyhjä tili ja lompsa pakottavat hakemaan uusia ratkaisuja. Hämeenlinnassa näitä ratkaisuja haetaan parhaillaan. Kuntaliitos, tilaaja-tuottaja-malli ja organisaatiouudistus mahdollistavat uusia ratkaisuja, mutteivät ole itsessään ratkaisu taikka syypää talousahdinkoon. Nyt höylätään mikä ehditään ja etsitään niitä kohteita, joiden menot voisi kokonaan deletoida. Säästöjä syntyy valtuustokauden aikana myös itsestään kun 300 henkilöä eläköityy.

Valtion tai Hämeenlinnan velkataakka ei loppuen lopuksi ole mitään verrattuna Yhdysvaltojen noin 10 000 miljardin dollarin velkaan. Kun Obama saa talouden jaloilleen, voidaan meilläkin huokaista helpotuksesta. Siihen taitaa kuitenkin mennä vuosia, joten tehdään me täällä periferiassa voitavamme. Hämäläiset asukkaat ja päättäjät voivat lievittää laman oireita ja toimia aktiivisesti työllistävien hankkeiden tilaajina. Kaikki rakennushankkeet koulun peruskorjauksesta rintamamiestalon vessaremonttiin ovat arvokkaita. Omassa kunnassa tarjolla olevia palveluja ja tuotteita kannattaa siis suosia.  

Katainen korosti Reskalla pari viikkoa sitten kotimaisen työn suosimisen tärkeyttä ja erityisesti välittämistä. Kataisen puheen jälkeen ei voinut kuin tokaista mikrofoniin ”Osta hämäläistä – Tue lähimmäistä”.

  

2 kommenttia artikkeliin “Kammottava velka”
  1. Juhani Nikkanen sanoo:

    Tosi on sanottiin pankissa,mutta siitä huolimatta pankki hävisi mailmankartalta rauniokasaksi, muistatko ? Niin se näyttää olevan Hämeenlinnassakin ,säästöjä ei synny niinkauan kuin vanhat valtaapitävät konkarit istuvat siellä ja kynsin hampain pitävät omista saavutetiusta eduistaan kiinni.Valtava palkka,lounaat,ilmaiset juomat ,silloin tällöin saa vetää talon piikkiin päänsä täyteen ja vaikka raapaista valtuustossaistuvaa salarakasta jota aina on himoinnut, vaikka eihän omasta kuormasta saisi syödä. Mutta kun ne tunteet,,,, menipä tuhmaksi , tosi on meilläkin, kunpa vaan tietäisit ! Muistatko tarinan isostakirjasta jolloinka nainen käänsi miehen pään ,kyllä tämä pätee vielä tänäpäivänäkin ,niitä lauluja laulellaan missä” hyvää” tarjotaan.

  2. Juhani Nikkanen sanoo:

    Tein tuossa aamupäivälenkin ja ajattelin vielä niitä säästöjä – löytyihän niitä .Lista on tosi pitkä ja varmasti rahakas ,me voimme Hämeenlinnassa laittaa lihoiksi esim , jäähallin osakkeita,velkatehtaan, anteeksi, verkatehtaan osakkeita, komea linna sijoittajalle, ja vanajan linna, kylpylän osakkeet ,parhaan meinasin unohtaa, raatihuone vaikka antiikkia antiikkia ohjelmaan. Ikuiset menokehykset loppuisivat ja veroprosentti pudotettaisiin kymmeneen. Olisimme hämeenmaan ”monako” ja Iisakki maakunnan kuningas .

Jätä kommentti

css.php