Korva kipeä – terveysasema tukossa

Kaksi kolmesta lapsestamme on flunssassa. Alle kouluikäisellä on korva kipeä ja nenä vuotaa. Pinnistelimme pari päivää (yli pyhien) kipulääkkeillä ja soitin tänä aamuna Pääterveysasemalle vähän aamu kahdeksan jälkeen. Jätin pyynnöstä viestin vastaajaan ja parin tunnin päästä terveysasemalta soitettiin ja voivoteltiin, että kaikki päivystysajat on jo täytetty, eikä huomiselle voi antaa etukäteen aikaa. Vaihtoehdoiksi annettiin

1) Kärsikää vielä yön yli ja yrittäkää saada lääkärinaika uudestaan huomenna.

2) Menkää yksityiselle.

Onneksi olen näissä ympyröissä konkari, enkä menettänyt hermojani. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Soittelin tutulle lääkärille (500km päähän) ja totesimme, että koska kipulääkkeen voimalla viime yökin nukuttiin, eikä kuumetta ole, odotellaan huomiseen. Ja eletään toivossa, että saadaan terveyskeskuslääkärille aika seuraavalla yrittämällä. 

Kyllä meillä on parantamisen varaa, vaikka täällä Hämeenlinnassakin suht tyytyväisiä terveyspalveluihin ollaankin. 

2 kommenttia artikkeliin “Korva kipeä – terveysasema tukossa”
 1. Susanna sanoo:

  Kuka onkaan määritellyt potilaaksiottokriteerit terveysasemalle (TA) ja ensiapuun? Millä perusteella ja kokemuksella näitä kriteerejä tehdään? Mihin perustuu käskytys yksityiselle lääkärille? Eikö meillä ole oikeus saada verorahoilla tuotettua lääkäripalvelua lähimmällä TA:lla tai aikojen puutteessa ensiavussa? Jos oma TA ei vedä, on mentävä ensiapuun. Jos ensiapu ei ota, missä vika ja millä perusteilla? Jokin ei täsmää! Tarvitaanko tässäkin naisen logiikkaa vai onko mätä järjestelmä pilalla jo syntyessään?
  Ketä toimimaton järjestelmä palvelee? Itse organisaatiota vai meitä systeemin maksajia?

  Korvatulehdus on niin kurja vaiva, että hoitamattomana se muistuttaa jo heitteillejättöä aikuisen kohdalla, saati lapsen. Tiedän kokemuksesta. Omien ja lasten kohdalla on tilanteen sattuessa vaarana, että korva puhkeaa, ellei apua tule ajoissa. Kenen on vastuu kun kuulonalenema iskee hyvissä ajoin ennen keski-ikää? Itse en ole kuullut heinäsirkkoja vuosiin. Mitä heinäsirkkoja?

  Minulla on monenlaisia kokemuksia ensiavusta. Joskus on istuttu ruhjoutuneen nilkan kanssa tuntikausia, toisinaan koko päivä maattu keuhkokuumeessa, joskus käsi on kipsattu tunnissa. Yhteistä kaikelle terveyspalveluille (omalla TA:lla ja ensiavussa) on, että hoitoa on vaadittava ja oireita myös ylikorostettava päästäkseen edes jonoon. Tiukkapipoiset hoitajaneidit/-rouvat ovat poliisin asemessa luokittelemassa oireita ja arvioimassa hoidon tarvetta. Eikös se lääkäri ole saanut koulutuksen diagnostisoida tauteja ja niiden hoidon tarvetta? Milloin lähihoitajan tutkintoon on lisätty sairauksien diagnostisointi ja hodon arviointi, kun ei sairaanhoitajillakaan ole lääkärinoikeuksia?

  Toisinaan olen kokenut, että vanhainkodeista lähetetään ”ahdistuneita” hoitoon ensiapuun ja sieltä osastolle, kun keuhkokuumeessa ryömien olen joutunut anomaan hoitoa ja saanutkin kuuden tunnin odottelun jälkeen.

  Mikä todella ruuhkauttaa ensiapua ja terveysasemia?
  Ensiavussa on paljon em. vanhuksia, jotka tulevat paikalle ambulanssilla ja menevät näin jonon ohi. Heikko yleiskunto ei kestä pieniä tauteja. Terveysasemien lääkäripula estää normaalin hoitokäytännön. Perusterveydenhuolto ontuu ja on muuttunut sairaudenhoidoksi, johon sillä ei ole siis kapasiteettia.

  Olemme joutuneet turvautumaan lääkärin apuun myös toisella paikkakunnalla. Siellä pahoiteltiin, kun jouduimme odottelemaan 20 minuuttia! Kerroimme kyllä auliisti, kuinka onnellisia olemme kun tuo aika ei ole 20 tuntia, kuten täällä kotipuolessa!

 2. Ulla Lappalainen sanoo:

  Tiedän paikkakuntia, joissa lapset pääsevät nopeasti lääkäriin. Esimerkiksi korvatulehduksen takia suurin odotusaika on ollut pari tuntia. Siihen malliin pitäisi asiat hoitaa Hämeenlinnassakin jonkun ajan päästä.

Jätä kommentti

css.php