Lasten kotihoidon kuntalisä fiksummaksi

Hämeenlinnan kaupungin myöntökriteerit alle kolmivuotiaiden lasten kotihoidolle tarkistetaan huhtikuun aikana. Syytä onkin, sillä tähän asti kuntalisää on myönnetty helposti vain sellaisille vanhemmille, joilla on voimassa oleva työsuhde heidän jäädessään kotiin vanhempainrahakauden jälkeen. Kotiin jäävälle, määräaikaisessa työsuhteessa olevalle äidille on myönnetty kotihoidon kuntalisä, jos hän on ollut töissä vähintään 4 kk ennen ensimmäistä äitiyslomaa. Kriteerinä on myös ollut se, että kotona hoidettavia lapsia on pitänyt olla vähintää kaksi (yksi alle kolmevuotias ja yksi alle kouluikäinen) eli yksilapsiset perheet eivät ole kuntalisää saaneet. Lisäksi satunnainen ansiotyö ja opiskelu ovat olleet esteenä kuntalisän saamiseksi. Tiukat ehdot erityisesti tässä taloudellisessa tilanteessa.

Kotona hoidettavat lapset tulevat kaupungille huomattavasti edullisemmaksi kuin päiväkotilaiset. Kuntalisää saa kotona hoidettavasta lapsesta (mikäli myöntökriteerit täyttyvät) 151€/kk, jonka lisäksi jokaisesta sisaruksesta saa 45,50€ /kk. Esim 2- ja 4-vuotiaiden lasten kotihoidolla saa tuloja KELA:lta ja kunnalta yhteensä noin 550€. Verojakin joutuu vielä maksamaan, joten käteen voi jäädä ruokarahaa noin 460€.

Päiväkodissa hoidettava lapsi maksaa kaupungille iästä riippuen vähän alle tuhannesta eurosta jopa pariin tuhanteen euroon kuukaudessa. Myöntökriteereiltään fiksumpi, joustavampi ja myös euromääräisesti korotettu tuki houkuttelisi vanhempia jäämään helpommin kotiin ja siinä sivussa päivähoitopaikkojakin riittäisi ehkä paremmin. Osaoptimointia tulee välttää joka käänteessä, eikä tukien nosto suinkaan toisi lisää menoja vaan se voisi vähentää investointipaineita päivähoitopaikkojen järjestämisessä ja vähentää lapsiperheiden tarvitsemaa tukea jatkossa.

Jokainen kotona hoidettu lapsi tuo siis kaupungille vuosittain tuhansien eurojen säästöt.

 

Jätä kommentti

css.php