Ei auta itku markkinoilla

Eilisessä tiedotustilaisuudessa todettiin ääneen se, mikä Hämeenlinnan lautakunnissa ja valtuustossa on tiedetty jo kuukausia. Kaupungin menot kasvavat aivan liian paljon, eikä rakenneuudistus tuo lääkkeitä tilanteeseen pariin vuoteen. Hämeenlinnan ahdingon syyllisiä ei löydetä kuntaliitoksesta, tilaaja-tuottaja-mallista tai investointihankkeiden määrästä. Tietenkin talous olisi voitu hoitaa paremmin myös kuntatasolla, mutta nyt suurin syyllinen on globaali talousahdinko.

Hämeenlinna säästää tänä vuonna sen minkä pystyy ja ensi vuonna otetaan todennäköisesti käyttöön raskaammat keinot. Keskustelut esim lomautuksista ovat kuitenkin huomattavasti mieluisammat kuin keskustelut irtisanomisista. Hämeenlinnan kaupungin työntekijöillä on sopimuksen mukaan työpaikka vielä viidenkin vuoden päästä. Lomautukset tai lomarahojen vaihtaminen vapaaksi ovat suhteellisen pieniä juttuja, jos työn saa pitää. Toki täytyy muistaa, että kuntaliitos ja sen mukana tulleet muutokset ovat olleet todella rankkoja kaikille työntekijöille ja uupumus uhkaa.

Tilanne on siis rankka ja rankemmaksi muuttuu. Hämeenlinnassa mennään tänä vuonna pitkäksi ainakin 20 milj.€ ja taloudellisesti raskain vuosi on vasta edessä. Viimeistään ensi vuonna on myös syytä ottaa priorisointi aidosti käyttöön. Jostain säästetään prosentuaalisesti vähemmän kuin muualta. 

Taistelu on vasta alkanut, eikä periksi anneta. Hämeenlinna kyllä nousee, muttei ilman itkua ja hammasten kiristystä.

 

10 kommenttia artikkeliin “Ei auta itku markkinoilla”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Siis teillä oli tiedossa tämä jo silloin kun korkeimman johdon palkkoja rukattiin tähtitieteelisiin lukemiin ja luottamusmiehet lahjottiin tähän korkeilla kokouspalkkioilla. Syyllinen löytyy katsokaa peiliin….

 2. Lulu Riikonen sanoo:

  Kunnallispoliitikon homma on kyllä kutsumusammatti: palkkiot ovat suhteessa työmäärään suorastaan hupaisat, jos tämän työn ottaa tosissaan. Luottamusmiespalkkioiden kohdalla hillintäehdotus muuten tyrmättiin populistiseksi.

  Ja täytyy kyllä sanoa, ettei vieläkään käy ylimpiä virkamiehiä kateeksi, vaikka palkat huipputasoa ovatkin.

  Se, että säästöjä tehdään ja rankasti oli selvää jo joulukuussa 2008 ensimmäisessä uuden valtuuston kokouksessa. Tilanne on sen jälkeen kuitenkin synkistynyt niin meillä kuin muuallakin.

  Vanhoja ei kannata mielestäni enää kaivella. Pahasta tilanteesta täytyy tehdä paras mahdollinen. Vapaaehtoisesti lähdin vaaleihin ja politiikkaan. Kyllä minä osani vastuusta kannan.

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Jospa ekaks sopisitten jotta 2000 € on se rahasumma joka enintään kuukausipalkkaa maksetaan käteen loppu kaikilta lamatalkoisiin. Em summalla tulee jokainen toimeen jos ei niin ei ainakaan saisi olla missään tekemisissä yhteisten varojen kanssa. On meinaan suhteellisuuden taju kadoksissa.
  Kunnallisvaltuutettua olen tähänsaakka pitänyt luottamustehtävänä sinulleko se on ammatti josta pitää palkkaa maksaa!

 4. vainio marjaliisa sanoo:

  Lululle. Yhdyn kyllä Erkki Strömergin ihmettelyyn kutsumusammatista. Sosiaalipolitiikona ja sosiologina olen tähän asti ollut siinä käsityksessä, että ammattinimikettä käytetään vaan kun on kyse työnteosta joka perustuu ammatilliseen koulutukseen. Luottamusmies toetuttaa kunnallista demokratiaa, mutta näin näyttää maailma muuttuvan ihmisten mielikuvissa Eskoseni.
  Korvaukset tästä tehtävästä ovat jo toinen juttu, kovien arvojen maailmassa kaikki työ mitataan rahalla.

 5. Riitta Nyqvist sanoo:

  Kaikella lämmöllä Lulu!
  Haastattelin historiikkiin valtuutettuja, jotka toimivat luottamustehtävissä sota-ajan jälkeen. Ihmettelin miten he jaksoivat pitkien työpäivien jälkeen hiihdellä talvella 20 km matkoja kokouksiin. Ehtivät talkoisiin ilman laatuaikaa lapsille pohdintoja. Kodinhoitoa ilman tekniikkaa, jne.
  Käsi oli ojossa enempi antamaan ja auttamaan, ei rahastamaan.
  Ei niin etten arvostaisi tämän päivän raadantaa, onhan minulla vertailupohjaa aina DNA-jatkoani myöten.
  Sitä vain ihmettelen, miten samaa pyörää keksitään uudelleen ja uudelleen 90-luvun lama-ajan lyhytnäköisimpiä peitonleikkuu-päätöksiä matkien.
  Pelkään, että se itku ja hammasten kiristely Hämeenlinnassakin kuuluu näiden vähäväkisten kurkusta, niitä jälleen kuristettaessa.
  Olen kovasti kannustanut nuoria ehdokkaita puolueista riippumatta, jotta saataisiin uutta verta ja ajattelutapaa politiikkaan.
  Vaan mitenkähän mahtaa käydä, onko tarpeeksi energiaa ajatella asioita muuten kuin jo tuhoon tuomituista näkövinkkeleistä.
  Terv. Riitta

 6. Lulu Riikonen sanoo:

  Olisi ilmeisesti pitänyt merkitä ”kutsumusammatti”. Väärä sanavalinta, mutta herätti hyvin keskustelua. Pidän valtuutetun tehtävää huomattavasti vakavampana kuin pelkkää harrastusta. Tähän hommaan voi ryhtyä vain, jos sitä pitää tärkeänä ja ottaa sen vakavasti. Mikä olisi sopiva sanavalinta, kun työ, kutsumusammatti ja harrastus eivät sovi?

  Sota-ajan jälkeinen sukupolvi rakensi Suomen ja heistä löytyi ihmeellistä voimaa, jota tarvittaisiin myös nykyisin. Jotenkin kuvittelen, että elämä oli kuitenkin silloin ihmisläheisempää, ei niin kiivasta ja suorituskeskeistä kuin nykyisin.

  Rakenneuudistusten vaikutus näkyy vasta vuosien päästä, eikä mitään taikatemppuja varmasti ole tänä vuonna tehtävissä. Monta on kuumaa perunaa, joihin poliitikot tai virkamiehet eivät hevillä haluta kajota. Iästä ja sukupuolesta riippumatta.
  Uudet ajatukset ja ideat eivät uppoa kovin helposti edes tällaisessa tilanteessa. Lähtökohtaiset resurssit ovat huomattavasti huonommat kuin ennen 90-luvan lamaa eikä hyvinä vuosina saatu nostettua peruspalvelujen tasoa edellistä lamaa edeltävälle tasolle. Olen aivan samaa mieltä siitä, että peitonleikkuupäätökset ovat syvältä.

  Veroprosenttia täytynee nostaa (lisätuloja vuodessa ehkä 10 milj.€) ja turhia pröystäileviä investointihankkeita vähentää. Joku ehdotti keskustelupalstalla, että uudistettu jäähalli myytäisiin HPK:lle…….

 7. Raimo Lehto sanoo:

  Jyväskylässä sentään kaupunginhallitus pitää yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona säästöihin henkilöstön lomautuksia ja irtisanomisia. Siitä huolimatta, että sielläkin sovittiin aikoinaan, ettei henkilöstöä irtisanota sopimuksen voimassaoloaikana. Siellä kaupunginhallitus pitää mahdollisena sopimuksen purkamista ulkoisten tekijöiden muuttumisen vuoksi.
  Mites meillä? Henkilöstöä ei voida irtisanoa, sanovat päättäjät. Näin erilailla voidaan asioihin suhtautua muualla.

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Kuntaliitossopimuksessa henkilöstölle (=tarpeettomille toimihenkilöille) taattiin työpaikka viideksi vuodeksi. Samassa sopimuksessa puhuttiin jotta palvelut ei heikkene liitosalueilla. Miksi joku on koskematonta ja toisesta ei tartte välittää!
  Ei henkilöstöä tartte lomauttaa se on vaan laitettava suorittavaan perustyöhön, Kärpäsen ehdotus on hyvä tehkää se. Jokainen jolla on omia lapsia on pätevä sijaistamaan lyhyitä aikoja esim lastenhoitajana päikkärillä. ”helsteenit vaipanvaihtoon”!

 9. Lulu Riikonen sanoo:

  Mikä ettei. Henkilöiden siirto sinne, mistä resursseista on pula on hyvä vaihtoehto. Työntekijöiden edustajat ja itse työntekijät suhtautuvat kuitenkin usein alanvaihtoon epäilevästi.

 10. Raiska sanoo:

  Ei toimi Lulu.
  Vaikka koko strategisen suunnittelun esikunta siirrettäisiin Voutilaan vaippoja vaihtamaan, ei säästöjä syntyisi pennin vertaa.
  Rahastahan tässä ensisijaisesti pula on, ei työvoimasta, jota kyllä löytyy esikuntaportaista yllin kyllin.

Jätä kommentti

css.php