Barrikaadeille

Kun lasten ja nuorten lakisääteisistä peruspalveluista säästetään, on tilanne vakava. Puhutaan miljoonien säästöistä ja tulevaisuutta nakerretaan. 

On täysin ymmärrettävää, että noustaan barrikaadeille, kun Lammin lukiota uhataan lakkauttamisella. Vaunumielenosoitus torilla, jossa vastustetaan lasten kotihoidon kuntalisän poistamista yli 1,5-vuotiailta on myös ok. Olisin itsekin voinut osallistua.

Lastensuojelu on kriisissä, mutta sieltä säästetään siitä huolimatta. Lisävirkoja ei ole saatu, vaikka työmäärä ja ongelmat ovat moninkertaistuneet. Ammattilaiset ovat syvästi huolissaan. Kukaan ei kuitenkaan riehaannu, eikä joukkoliikettä synny.

Koulujen tuntikehystä leikataan ja seurauksena on esim se, että liikuntatunteihin (joihin osallistuvat kaikki lapset, eivät vain liikuntaa vapaa-ajallaan harrastavat) ei voida panostaa yhtä paljon kuin aikaisemmin. Tunteja ei juurikaan voida jatkosssa pitää pienemmille ryhmille, jolloin lapsen liikuntaa voitaisiin tukea paremmin yksilönä. Vastustusta on havaittavissa.

Kun 3 059 000€:n Liikuntahalli Oy:n avustusta esitetään pienennettäväksi 100 000€:lla ja rahat halutaan vastaavasti kaikkien lasten ja nuorten käyttöön, nousee laaja vastarinta. Säästöjen kohdistaminen Liikuntahallit Oy:n sisällä tarkoituksenmukaisesti, tasa-arvoisesti ja tasapuolisesti on liian radikaalia.

Asukkaat ovat kyselyjen mukaan valmiita säästämään kulttuurista ja liikunnasta ja maksamaan niistä aikaisempaa korkeampia hintoja. Lakisääteisistä palveluista halutaan säästään vasta kun on aivan pakko. Se pakko on nyt. Priorisoidaan.

 

10 kommenttia artikkeliin “Barrikaadeille”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Huomenta Lulu!
  Miksi suunnitella uutta liikuntahallia ja purkaa Hämeenkaari, jos nykyisiäkään ei ole vara käyttää? Onko koululiikuntaa harrastettava halleissa, vai ovatko ulkokentät halvempia käyttää?
  Ihmettelen sadan tonnin mekkalaa tällä momentilla, kun muilta lautakunnilta viedään miljoonia.
  Taisit joutua ukkosen johdattimeksi, mutta jonkunhan siinäkin virassa on oltava.
  Hauskaa Kesää t. Hessu K.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Lammille rakennetaan uusi uimahalli vanhan viereen ja tarkoitus oli jotta vanhaa käytetään kunnes uusi avataan. Nyt on ilmoitettu jotta kesätauon jälkeen vanhaa ei syksyllä enää avata. Uuden pitäisi valmistua loppuvuodesta mutta jo nyt harkitaan josko uutta ei avattaisi tänä vuonna, nääs säästetään. Saa nähdä avataanko enää ensivuoden kevätkaudeksi.
  Tämä alkaa olla samanlaista kuin innoparkin rakennukset, sellainenkin tehtiin tänne Lammille Biolooki-aseman viereen ja siellä se on tyhjänä seisonut jo vuosia. Ja näihin takauksiin sitten mentiin.
  Onko näin jotta rahaa löytyy vaikka tyhjää tilaa rakentamaan mutta käyttövarat puuttuvat. Onko tässä järkeä, siis teillä jotka tätä touhua johdatte?

 3. Satu sanoo:

  Lulu!
  Olet täysin oikeassa. Jos tahtoa olisi, raha voitaisiin siirtää niin kuin olet esittänyt, mutta nyt on ronkkaistu liian syvälle muurahaispesään. Kukin voi miettiä, mitä se tarkoittaa…
  Mitenköhän paljon hallimaksut perheille nousevat, jos tuo 100 000e siirrettäisiin toiselle lautakunnalle? Meneekö se jo muka kipurajan yli maksettaessa harrastuksesta?
  Tuntijaon leikaaminen, lanula jouti viime kokouksessa päättämään, tuo varmasti lisää kustannuksia lasten- ja nuorten kasvua tukeviin palveluihin. Jakotuntien mahdollistaminen ei enää onnistu entiseen tapaan, tukiopetusta on annettava jos sitä vaaditaan vaikkei siihen ole määrätty resursseja. Mistä näihin otetaan rahat? Kyllä näissäkin leikkauksissa kustannukset siirtyvät toiseen paikkaan jatkossa. Ja nämä ovat peruspalveluita sekä osa myös lakisääteisiä. Pienestä asiasta on noussut kauhee haloo. Mutta hyvä, että kissa on nostettu pöydälle.

  Helteistä päivää kaikesta huolimatta.
  Satu

 4. iisakki sanoo:

  Moro,

  Vai että kauhea haloo? Eikö nyt saakaan keskustella? Esittää vastanäkemyksiä? Tuoda esiin vaikkapa faktoja?

  Jokaiselle tekisi erittäin hyvää lukaista läpi se Joenmäen Päivin selvitys ja mihin Lulun ylimääräiset leikkaukset johtaisivat (surkeaa tosin, ettei esityslistojen liitteitä ole saatu vieläkään nettiin). Kokonaisuuden kannalta merkityksettömällä summalla romahdutettaisiin monien lajien toimintaedellytyksiä todella pahasti – eikä säästöjä edes saataisi. Jos nimittäin laitat jäävuoron hinnaksi 164 euroa, ei niitä enää kukaan käytä ja jää nekin maksut saamatta. Ei Suomessa tosiaankaan ole kuin yksi urheiluareena, joka toimii täysin yksityisellä rahoituksella – se on Hartwall-areena.

  Vaikka hyvin mielellään halutaan luoda mielikuvaa, että Hämeenlinnassa ohjaillaan mielettömiä rahavirtoja urheiluun ja etenkin ammattilaisurheiluun, niin se ei vain yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Teillä on ne luvut siellä lautakunnassa tiedossa, tai ainakin pitäisi olla. Hämeenlinna ei poikkea muista kaupungeista urheilun tukemisessa oikeastaan kuin huonompaan suuntaan… Ja miksei Lulu esittänyt säästöjä sitten kulttuuripuolen avustuksiin lainkaan? Kaupunginteatteri, Verkatehdas ja kulttuuri saavat erinomaisen paljon enemmän tukia kuin liikunta.

  Onko Lulussa sittenkin hieman halpahintaisen populistin vikaa? Isketään ”kansan” syvimpiin ennakkoluuloihin, vahvistetaan niitä, ei kerrota koko totuutta – vähän kuin Soini ja EU. Vaihda vain EU:n tilalle HPK ja jääkiekko.

  Vähän varmaan pääsee unohtumaan, että liikunnasta säästetään ilman Lulun esityksiäkin ihan samalla osuudella kuin kaikesta muustakin. Valtuustossa äänestettiin juuri ihan vastaavanlaisesti erikoissairaanhoidon ja lanulan välillä, mutta ohjeeksi jäi kaapia kaikilta saman prosenttiosuuden verran.

  Lulun esitys oli siis valtuuston päätöksen vastainen. Nyt sitten vain huutamaan, että epädemokraattista, epädemokraattista… Ja taas kähmitään ja salaillaan.

  Mikä ihme siinä on, että kärkkäimmät kriitikot eivät koskaan kestä ilman näitä ”epistä, epistä” -syytöksiä minkäänlaisia vastauksia heidän omiin keskustelunavauksiinsa?

 5. Satu sanoo:

  Äläs nyt Iisakki hermostu!
  Tässähän nimenomaan keskustellaan niin kuin kaikki toitottavat, että pitäisi tehdä. Faktoja on monenlaisia, me ihmiset näemme ja tulkitsemme ne vaan niin eri tavalla. Kai tämä asia kestää myös tonkimisen ja pöydälle nostamisen. Ihan samanlailla kuin muutkin asiat. Vai onko salailua?? Heh!
  Aikamoinen kirjotus sinulla. Mitenkäs sanonta meneekään; se koira jne…

  Satu

 6. Lulu Riikonen sanoo:

  Terve Iisakki!

  Varmasti kulttuuristakin tulee säästää. Kulttuuriavustukset tulivat vain käsittelyyn niin pikaisella aikataululla, (ja hyvin pitkälti loppuun naulattuina esim Verkatehtaan osalta) ettei niihin päästy enää käsiksi. Esim. Lahden sinfoniaorkesterin esitysten määrää kritisoitiin.
  ELALA:n pöytäkirjaan tuli (….kun se jossain vaiheessa nettisivuille ilmestyy) tahdonilmaisu, jossa lukee seuraavaa:
  ”kulttuuri- ja liikuntapuolta tulee kohdella tasapuolisesti, kun jatkosäästöjä ja leikkauksia valmistellaan ja toteutetaan”.
  Lisäksi lautakunta esittää, että lisäsäästöjen etsimistä jatketaan vielä tämän vuoden puolella.
  Mikäli lisäsäästöjä löytyy ja vastaavasti muualta voitaisiinkin säästää vähemmän, on se siis mahdoton ajatus, eikä sellaista voi esittää (tai on populisti tai riiviöpoliitikko). Kannattaisi kuitenkin pohtia sitäkin vaihtoehtoa vakavasti.
  Säästöt voidaan varmasti toteuttaa vähemmän kipeästi kuin tämän päivän HäSa:ssa esitetään. Paineita voi laittaa myös uusille ratkaisuille.
  Poikkeavasta esityksestä vielä sen verran, että se olisi voitu tehdä tyylikkäämmin ja vähemmän radikaalisti, mutta lautakuntaryhmämme oli yksimielinen siitä, että esitys tehdään.

  Mielenkiintoista olisi muuten lukea vastaavanlaista selvitystä kuin nyt Liikuntahallit Oy:n 100 000€:n säästön vaikutuksista myös lasten ja nuorten 100 000€:n säästöistä. ISOISTA numeroista ja pitkäaikaisista vaikutuksista on sielläkin kyse.

  Edessämme on kaamea määrä säästöjä, ja voi hyvinkin olla, että ehdottamiini lisäsäästöihin palataan vielä. Muiden uusien ELALA-säästöjen lisäksi.

  Hyvä näitä asioita on pöllyyttää ja avata. Hyväähän sen pitäisi tehdä ja nimenomaan poistaa niitä salaliittoteorioita ja mafia-epäilyjä.

  t. Donna Lulu

 7. Heikki Koskela sanoo:

  Tervehdys kaikille!
  On tosi hieno päivä!
  Pelissä on käännepiste: Momentum, niinkuin Tami Tamminen usein toteaa.
  Kääntävätkö pelin itselleen virkamiehet vai vaaleilla valitut luottamushenkilöt? Päättävätkö raha-asioista byrokraatit vai demokraatit?
  Syksyllä se on tiedossa.
  Hauskaa jatkoa t. Hessu K.

 8. Hei!

  Muistellaanpa vielä tuota äänestystä viime valtuustossa, ettei totuus unohtuisi. Esitykseni siis oli, että lasten ja nuorten lautakunnalta ei vaadittaisi enempiä lisäsäästöjä kahden miljoonan lisäksi, jonka Lanula oli saanut jo raavittua kasaan. Valtuuston äänesti, että Lanulalla pidetään voimassa KH:n alkuperäinen säästövaatimus, eli noin neljä miljoonaa euroa.

  Valtuusto oli siis sitä mieltä, että yhdelle lautakunnalle ei voida sälyttää lisävaatimuksia toisen lautakunnan hyväksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö lautakunta voisi VAPAAEHTOISESTI säästää vaadittua enemmän jonkin toisen lautakunnan hyväksi.

  Valtuuston yhteinen ”näky” on ollut, että tällä vaalikaudella painopistealueena ovat lapset ja nuoret. Kysyn vain, missä se näkyy? Ei yhtään missään. Oli järkyttävää lukea HäSa:sta (24.5.) lastensuojelun palvelupäällikkö Marja Hännisen huolta lastensuojelun ruuhkautuneesta tilanteesta Hämeenlinnassa. Täytyykö jonkun lapsen kuolla, ennen kuin siihenkin työhön saadaan riittävästi resursseja? Ne rahat on pakko ottaa pois jostain muusta.

  Esitys 100 000 euron säästöstä liikuntahallien avustuksista on mielestäni ihan oikea päänavaus priorisoinnille. Esityksen toteuttamistapa ei mennyt ehkä ihan korrektisti, sillä asiasta uutisoitiin näkyvästi jo ennen Elalan kokousta. Asiaa olisi myös kannattanut valmistella lautakunnalle paremmin. Lisää samansuuntaisia esityksiä kuitenkin kaivataan.

  Vielä kommentti Liikuntahallien käyttäjämaksuista. Ei kai ole mikään pakko kohdistaa käyttömaksujen korotusta lapsiin ja nuoriin? Aikuiset liikunnanharrastajat voivat sen sijaan hyvin maksaa korkeampia hallivuokria. Tämäkin on arvovalinta.

  Nyt lähden harrastamaan ihan ilmaista liikuntaa ja heittämään talviturkin. Heleätä helluntaita!

  t. Teija

 9. Juhani Nikkanen sanoo:

  Hellettä pukkaa ! Iisakki kirjoittaa kieli keskellä suuta ja todella tietää asioden todellisen laidan. Jäähalliyhtiö vaatii kohta erkoistutkinnan mätää on ja paljon . Neljän kopla yrittää totuuksia kiertää , mutta varmaa on se että ”peli” politiikan kautta jota pelaatte muka rehellisesti on täydellistä kähmintää sulle , mulle hyvävelimeininkiä.Verorahat soljuvat pohjattomiin ja tappiollisiin yhtiöihn jotka kaupunki omistaa yli viiden kymmenen prosentin osuudella.Liekö yhtään yhtiötä joka tulisi ilman kaupunkin verorahoja edes omillaan toimeen .Vanhuksille ja lapsille vaan vettä ja leipää ,- Kuka keksi kin palkata” sukulaissieluja ” jäähalliyhtiöön? nimimerkillä , Myllärin tytär.

 10. Pimu sanoo:

  Hyvä Iisakki!

  Miksei kukaan itke sitä, että Lahden Sinfoniaorkesteria ajelutetaan Lahden ja Hämeenlinnan väliä kaupunkilaisten piikkiin taas sadoilla tuhansilla euroilla tänäkin vuonna viimevuotisen reilun 300 000 euron jatkoksi?

  Sitten vielä pikkasen tärkeämpi kysymys eli miksi kaupunkilaisilta salataan Iisakinkin mainitsemat lautakuntien pöytäkirjojen liitteet, joihin lautakuntien esityksiin liittyvät varsinaiset euromäärät jemmataan? Kysyin tätä asiaa kaupungin nettisivujen kautta jo lähes puolitoista vuotta sitten, eikä asiaan ole tullut mitään muutosta Koivun Timon lupaamasta ja epäilemättä vaivoja säästelemättä suorittamasta selvittelytyöstä huolimatta.

  Petri XXXXX (27.2.2008 10:34):
  >Moi,
  >
  >Jos oikein ilkeästi haluaisi sanoa, niin ilman noita liitteitä ja
  >niistä ilmeneviä rahasummia ja muita oleellisia tietoja nuo
  >pöytäkirjatkin on aivan yhtä tyhjän kanssa. Rahaa on näemmä jaettu,
  >mutta mihin ne menee, olisi näin kaupunkilaisena ja kunnallisverojen
  >maksajan mukava tietää. No mutta toivottavasti tulevaisuudessa asia
  >korjaantuu.
  >
  >t. Petri XXXXX
  >
  >2008/2/27 :
  >> Hei,
  >> Kyselit kaupungin koulutus- ja kulttuurilautakunnan kokousten liitteistä ja
  >> niiden löytymisestä netistä. Valitettavasti liitteitä ei löydy netistä,
  >> ainoastaan varsinainen listateksti. Tilanne taitaa olla sama kaikkien
  >> hallintokuntien osalta.
  >>
  >> Terveisin
  >> Timo Koivu
  >>
  >> *******************************
  >>
  >> Timo Koivu,
  >> kulttuuri- ja hallintopäällikkö
  >> Raatihuoneenkatu 9
  >> 13100 Hämeenlinna
  >> puh. 03-621 2463, 040-506 6351
  >> timo.koivu@hameenlinna.fi
  >>
  >>
  >>Hei,
  Olet ihan oikeassa. Selvittelen asiaa vähän laajemmin ja vastaan vielä
  perusteellisemmin, kunhan saan asiaan lisävalaistusta.
  Terveisin
  Timo Koivu
  >>

  Pitäisikin varmaan muistuttaa Timoa lupauksesta selvittää asiaa, koska mitään tietoja selvittelytyön tuloksista saatika luvatusta perusteellisemmasta vastauksesta ei ainakaan minun sähköpostiini ole tullut tuon viime vuoden helmikuun jälkeen.

Jätä kommentti

css.php