Innovaatio on IN

HäSa:n pääkirjoituksessa 10.7 muistutettiin Suomen korkean teknologia- ja koulutustason tärkeydestä laman lievittämisessä. Erityisesti nostettiin esiin ympäristöön ja energiaan liittyvä teknologia. Harvard-lehti nosti Suomen keväällä maailman innokärkeen heti Yhdysvaltojen jälkeen, joten potentiaalimme on huomattu myös muualla.

Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen ja siihen sopeutuminen ovat ensisijaisesti energiakysymyksiä. Tällöin puhutaan nimenomaan kestävistä innovaatioista, joiden lähtökohtana ei ole tehokkuuden ja kasvun kasvattaminen, vaan kestävän kehityksen edistäminen. Hämeessä näihin liittyvää tietotaitoa löytyy monista yrityksistä sekä mm HAMK:sta, LAMK:sta ja TKK:n Lahden yksiköstä. Yhteistyö ja erilaiset osaamisverkostot ovat oleellisia. Tärkeää on myös, että rahoittajatahot pystyvät löytämään ne innovaatiot, joilla on tulevaisuus. Paikallisesti mm TE-keskukset, ELY:t (2010 alusta Elinkeino-, liikenne- ja ympäristövirastot) sekä maakuntien liitot ovat tässä yhteydessä avainasemassa. 

Suurin osa suomalaisista uskoo, että ilmastonmuutosta saadaan hillittyä. Asiantuntijat eivät ole yhtä vakuuttuneita. Suuria tekoja voidaan kuitenkin odottaa tieteeltä, teknologialta ja sitä kautta yrityksiltä. Ja poliittisilta päättäjiltä. Yksityisiltä ihmisiltä voidaan odottaa pieniä tekoja. Energiansäästöstä tykkää kukkarokin.

 

Kommentti artikkeliin “Innovaatio on IN”
  1. Erkki Strömberg sanoo:

    Hämäläisen innovaation kauneinpia kukkasia on varmaankin jo pari vuotta tyhjillään seissyt talo Lammilla Bioloogi-aseman vieressä. Olis tänne voinut vaikka päiväkodin rakentaa niilläkin rahoilla, nykyinen on tarpeeseen nähden aivan liian pieni, tiloiltaan epäkäytännöllinen ja kaiketi varmaan homeinen. Oireita on henkilökunnassa ja terveystarkastajakin asian myöntää tosin vain suullisesti.
    Ja onhan innovaatturit saaneet kaupungin rahaa taas haaskattavaksi takuiden muodossa. Koskahan lasku lankeaa?
    Vai onko se koko nyky-HMLn innovaatio jotta uudet talot seisotetaan tyhjänä kuten Lammin uusi uimahalli kunhan ensin valmistuu.
    Samanlaista hassaamista kuin Hassisen firman tyttären palkkaus, siihenhän te ette puutu, oli sitten minkälaiset rektykiellot tahansa!

Jätä kommentti

css.php