Motivoi ja säästä

Hämeenlinnan tulevaisuuden menot riippuvat paljolti kaupungin osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön sitoutumisesta työhön. Uusien toimintatapojen ja prosessien kehittäminen ei nimittäin onnistu ilman sitoutunutta, hyvinvoivaa ja motivoitunutta henkilöstöä. Jos huono työilmapiiri, ylikuormittuminen, jatkuva lomautusuhka ja välttävä esimiestyöskentely painavat niskassa, ei jaksa katsoa eteenpäin. Saati sitten kehittää ja reformoida.

Työtapojen, prosessien ja työntekokulttuurin uudistaminen ovat edessä niin kuntien kuin valtionkin organisaatioissa. Vähemmän on riitettävä eli tuottavuutta on parannettava ja avainasemassa on henkilöstö. Tulevaisuuden huipputuottava Hämeenlinna koostuu samoista tekijöistä kuin huipputuottava yritys; jatkuvasti kehittyvässä toimintakulttuurissa toimivista hyvinvoivista ja motivoiduista työntekijöistä, joita johtaa kyvykäs, henkilöstön loistavasti huomioiva johto. Osaajat keskittyvät kaupungin organisaatiossa ydintehtäviin, jotka määräytyvät lakien, määriteltyjen laatutasojen ja arvojen perusteella. Tehdään oikeita asioita oikein. Rutiininomaisia tehtäviä on keskitetty ja päällekkäisyydet poistettu. 

Onko huipputuottava Hämeenlinna Utopiaa?

7 kommenttia artikkeliin “Motivoi ja säästä”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Lulu!
  Ei oo utopiaa..
  Mun pomo oli myös ”urheiluhullu” Hakan sponsori,
  totesi joskus maailmaa parannellessamme,
  jotta mikä saa joukkueen sielun ”laulamaan”..
  ”Vahva konsepti yllyttää keskinkertaisenkin tekemään huipputulosta.”
  Antakaa palaa!
  Riitta

 2. Sari R sanoo:

  Morjens! Ei ole utopiaa, jos on hyvä, riittävän pitkälle tähtäävä strategia. Jos on selkeät pelisäännöt ja toimintaohjeet, joilla visiot saavutetaan. Jos on aidosti kannustava työyhteisö, vaikkapa sitten ne bonukset käytössä hyvästä toiminnan kehittämisestä. Ja lopuksi, tärkeimmäksi, jos on erinomainen, sitoutunut ja asianosaava esimies joka saa porukan toimimaan ryhmänä, yhteisten tavoitteiden suuntaan. Osana kokonaisuutta, ei niin että joku on tärkeämpi kuin toinen, vaan saman palapelin paloina. Heittäytymään ja saamaan työstä myös muuta nautintoa kuin palkkapäivän tuoma lohtu.
  Silloin, tuo Lulun maalailema tuottava Hämeenlinna, jossa siis tuotetaan hyvinvointia kuntalaisille, on täyttä totta eikä utopiaa.

  Kuten muissakin yhteisöissä, yhdessä tehden selvitään myös hankalien paikkojen yli.

 3. Lulu Riikonen sanoo:

  Yötä!

  Lannistumattomuus ja luovuus kantavat pitkälle tuottavuuteen(kin) johtavalla tiellä. Säästöt vievät henkiöstön voimia (ovat jo vieneetkin) ja selvää on, ettei tuottavuus lisäänny lyömällä lyötyä miestä taikka naista.

  Eilisessä elämänlaatulautakunnassa todettiin, että säästöhaasteita riittää ja luovuutta tarvitaan. Tärkeintä säästöissä kuitenkin on, ettemme katkaise kaulaa. Vain sormia ja varpaita.

 4. Virpi Kukkonen sanoo:

  Tervehdys!

  Henkilöstön ollessa kovassa kurimuksessa luulisi johtajiston olevan edes ajatuksen tasolla huolissaan väkensä jaksamisesta. Työkuvioiden muuttuessa näinkin totaalisesti kuvittelin (työnohjaajana) kaupungin käyttäneen työnohjausta henkilöstön jaksamisen tukemiseksi. Kuulin, että vain johtoporras oli sen mahdollisuuden saanut, suorittava taso sai selvitä omillaan!

  Esimies on työryhmän jäsen ja kuvittelisin jälleen kerran, että ryhmääntymistä pitäisi nyt tukea kovasti kaiken hässäkän keskellä, eihän kaikki vielä tiedä omista työtehtävistäänkään kaikkea… niin olen ymmärtänyt. Missä se esimies muualla näin hyvin pääsisi ryhmänsä tilanteesta selville… ohjatusti ja yhteisellä ajalla kaikki asiaan kuuluvat yhdessä… ne työelämän pelisäännötkin olisi helpommin luotavissa, kun koko porukka niitä yhdessä laatisi ja siten paremmin sitoutuisi asiaan.

  t. Virpi koo

 5. vainio marjaliisa sanoo:

  Virpi Kukkoselle, hienoa että kommentissasi tuot esille työnohjauksen merkityksen.Työnohjaus on merkittävä elementti
  joka valitettavasti unohtuu työelämässä. Olen pitkään tehnyt käytännön työtä kunnallisella sektorilla ja myös joutunut ”karvaasti” kokemaan sedn miten luottamusmiesten punakynä on pyyhkinyt työnojaukseen esitetyt määrärahat pois
  kunnan talousarviosta , sen arvoa ei ole ymmärretty luottamusmiestasolla. Mutta toinenkin esimerkki on, nimittäin kun aloittelimme työtä työhallinnon palvelukeskuksessa joka on moniammatillinen työyhteisö, niin kiitos ulkopuolisen työnohjaajan alkoi heti alusta alkaen syntyä tuloksellista työtä
  ja työntekijöiden yhteistyö ja motivaatio oli korkealla. Kyseinen
  palvelukeskus olikin sitten Kanta-Hämeen toiseksi paras tuloksiltaan ja sivuutti uutena tulokkaana muutaman jo aikaisemmin käynnistyneen palvelukeskuksen.

 6. Virpi Kukkonen sanoo:

  Kiitos kommentista,
  näin se työnohjaus toimii! Välillä tuntuu, ettei sitä todellakaan arvosteta – kunnes on pakko kutsua paikalle kallispalkkainen konsultti… jonka sitten pitäisi jopa yhdellä käynnillään selvittää koko sotku!

  Rekrytoinnin onnistumisesta ja haastellisuudesta puhutaan kaiken aikaa, pitäisi puhua myöskin siitä, että organisaatiossa pysytään pitämään osaavat ja taitavat ihmiset talossa.

  t. Virpi

 7. Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Virpi!
  Sari R. tuos Hannun blogissa hehkutti kaupungin johtavassa asemassa oleville annetun työnohjauksen ja muutosvalmennuksen tuottamaa motivaatiota, intoa ja sitoutumista.
  Nyt pitää vain toivoa hartaasti, että se saavuttaa kaikki tasot..
  Muutenhan sillä ei ole mitään merkitystä, jos flow pyörii vain yläilmoissa.
  T. Riitta

Jätä kommentti

css.php