ELALA -survival kit

Elämänlaatulautakunta (kulttuuri- ja liikuntalautakunta) saanee ensi vuonna kontolleen noin 5,5%:n säästöt eli 705 000€. Säästöissä huomioidaan tasapuolisesti liikunta ja kulttuuripuolet ryhmämme (kok, kesk, vihr) keväisen tahdonilmaisun mukaisesti. Säästöjä kohdistetaan tämän lisäksi myös konserniyhtiöille.

Tässä joitain konkrettisia säästökeinoja eli ELALA:n uudistuslistani:

 • Painotetaan erityisesti ala-asteikäisten liikunta- ja kulttuuriharrastusten järjestämistä koulujen yhteyteen niin, että koulupäivän päätyttyä lapset voivat siirtyä suoraan harrastusten pariin. Tällöin myös ne lapset, joilla ei muuten ole mahdollisuutta harrastaa, saavat tämän mahdollisuuden. Tämä rauhoittaisi osaltaan myös perheiden iltoja ja tukisi perheiden hyvinvointia.
 • Satsataan lähiliikuntapaikkoihin ja koulujen yhteydessä olevien liikunta- ja harrastustilojen tehokäyttöön. Ikäihmisille luodaan keskustassa paremmat mahdollisuudet myös sisäliikuntaan. 
 • Käynnistetään palvelukeskus- ja kirjastoverkkoselvitys. Kuntakeskuksiin olisi luontevaa muodostaa palvelukeskuksia, joissa kulttuuripalvelut olisivat osa kokonaisuutta. Samoissa tiloissa voisi toimia esim apteekki, kirjasto, taidenäyttelyitä, kaupungin palvelupiste, sosiaalista yhteistoimintaa ja tiloja nuorille ja senioreille. Keskittäminen toisi mm tilojen tehokäytön myötä säästöjä ja myös lisää eloa kuntakeskuksiin. Voisiko kirjastoauto korvata jossain kiinteitä kirjastoja ja ollakin varsin idyllinen vaihtoehto?
 • Nostetaan harrastusmaksuja kauttaaltaan.
 • LUODAAN UUTTA! Esimerkiksi kulttuurin puolelle ei saada uusia asiakkaita kuin ilmaisilla palveluilla (aivan mahdotonta toteuttaa nyky-yhteiskunnassa) TAI luomalla uusia houkutelevia palveluja. Hintojen hallittu nosto tai lasku ei vaikuta harrastajamääriin. Lautakunta siis haluaa tilata luovuutta…
 • Tuodaan koulujen tuottamaa kulttuuria kaikkien asukkaiden luo. Ikäihmisten ja koululaisten yhteistyökuviot voisivat tuoda arkeen sisältöä ja rikkautta puolin ja toisin.
 • Kunnan jokaisessa kolkassa ei voi olla kaikken pientä kivaa, joten kuntakeskusten kulttuuri-identiteettien edelleen kehittäminen on keskeisessä asemassa. Tavoittena voisi olla, että paikalliset helmet nostettaisiin entistä paremmin esiin ja niiden ympärille rakennettaisiin sopivassa mittakaavassa uutta ja kehitettäisiin vanhaa asukkaiden tarpeiden mukaan. Jotain siis karsitaa, jotta sitä tärkeintä voidaan jatkokehittää.
 • Vähennetään palvelutarjontaa osin lopullisesti.
 • Vähennetään tukia osin ehkä lopullisesti.

Kaupungin tilapalveluilla on käynnissä kaupunkien suurimpien tilojen osalta energiakatselmuksia, joten energiansäästöä ja sitä kautta eurojen säästöä on tiedossa myös liikunta- ja kulttuuritilojen osalta.

Lainanhoitokulut ovat valitettavasti myös ELALA:n osalta KIVEEN HAKATTUJA: kaupungin on hoidettava pyhättöjen lainat ajallaan. Nyt näyttää jopa siltä, että lainanhoitokulut ovat reippaassa kasvussa.  

 

Eikä tämä tähän jää. 

11 kommenttia artikkeliin “ELALA -survival kit”
 1. Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos Lululle rohkeudesta, avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. Ei ole jokapäiväistä, että luottamushenkilö julkistaa oman esityksensä.

  Kannatus listalle ja ehdotus yhdeksi painopistelisäykseksi liikuntapuolelle: painotetaan terveyttä edistävän liikunnan mahdollisuuksien luomista/säilyttämistä. Tuntuu olevan vaara siitä, että halvalla ja asukkaiden kanssa yhteistyössä tuotettuja kaiken kansan terveysliikuntamahdollisuuksia heikennetään rospuuttoajan ja talven tullessa merkittävästi.

  Odotan elämänlaatulautakunnalla olevan riittävästi näkemystä turvata sairauksia ja toimintakyvyn heikkenemistä ennaltaehkäisevän toiminnan mahdollisuudet.

  Konkreettisesti esitykseni tarkoittaa sitä, että Hämeenlinnassa turvataan vähintään kahdessa paikassa (Ahvenistolla = moottoriradalla ja sen lähimaastoissa sekä Lammilla) hiihtämisen mahdollisuus. Kolmannelta sektorilta on luvassa työvoimatukea aikaisempien syksyjen ja talvien tapaan.

 2. IT- sanoo:

  Hyvä kirjoittaja

  Voisitko kertoa vielä mistä tuo säästösumma säästetään ?
  Ei ilmene kirjoituksestasi.

 3. Mirja Piiroinen sanoo:

  Säästöjä syntyy varmaankin osa, kun hekilökunta lomautetaan pariksi viikoksi.Äkkiä laskettuna kirjastolle toisi ehkä n. 60 000 € säästöt (60 henk.)ja ovet kiinni kahdeksi viikoksi lähikirjastoilla. Lähikirjastojen korvaaminen kirjastoautolla on mielenkiintoinen, kun samalla halutaan kirjastoja kehittää palvelukeskuksiksi. Tuuloksen kirjastossa toimi vuodesta 1996 yhteispalvelupiste. Sai passit yms. Nyt kirjasto toimii myös asiamiespostina. Jos kirjastomme korvataan kirjastoautolla se tarkoittaa, että keskusta autioutuu ja nuorilla sekä iäkkäimmillä ei ole paikkaa, mihin voi helposti poiketa. Todennäköistä kuitenkin on, että kahden vuoden päästä saattaa sulkeminen olla edessä ja siirtyminen kirjastoautopalveluihin ja/tai Tuulosen itsepalvelupisteeseen, poistun silloin työelämästä,jollen jo aikaisemmin. Toivottavasti kunto kestää näissä muutoksen tuulissa.

 4. Soili Hakala sanoo:

  Kaupunki todellakin omistaa Liikuntahallit Oy:n, joten lainanhoitokulut on kaupungin maksettava. Tämähän oli tiedossamme jo keväisessä kokouksessa, jossa olisit halunnut alentaa halliavusutusta. Velat ja korot valitettavasti on maksettava suhdanteista riippumatta.

  Listasi vaikuttaa kovin tutulta. Mainitsemasi asiat ovat vain koko lautakunnan hengentuotetta, joka syntyi syksyn seminaarissa virkamiesten Rimpelän, Koivun ja Mäensivun alustusten ja omien keskustelujemme pohjalta. Saman listan lienee kirjannut lautakunnan sihteeri.

  Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista yhteistyössä. Siksipä en lähtisi omaa profiiliani nostamaan yhteisistä päätöksistä tiedottaessani.

 5. Lulu Riikonen sanoo:

  He Soili ja muut!

  Tietysti listani vaikuttaa tutulta: nämä asiat olen kirjannut useaan otteeseen myös aikaisemmissa blogeissa ja maininnut kokousissamme ENNEN syysseminaaria (voi tarkistaa mm näistä blogeistakin) jne.
  Syysseminaarissa asiat toki saivat laajempaakin tukea, eikä eriäviä mielipiteitä tullut. Osa keskustelee enemmän, toiset vähemmän. Seminaarissa oli hyvä tunnelma ja yhteisymmärrys, joten yhteisiä ratkaisuja varmasti löydetään.

  Osa säästöistä on mahdollista saada lomautuksilla, tilojen tehokäytöllä, tilaamalla vähemmän palveluja, myöntämällä vähemmän tukea, pitämällä ovia kiinni jne. Yksityiskohdista päätetään lautakunnassa myöhemmin. Tämä vuosi selvitään suht kivuttomasti.

  Uusia ideoita otetaan vastaan!

 6. Lulu Riikonen sanoo:

  Tarkennus: ideoita löytyy listattuna mm 28.4 ja 1.6 kirjoittamissani blogeissa ja HäSa:n yleisönosastokirjoituksessani 9.6.2009.

  Lulu

 7. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Lulu!
  Tässä päästäänkin asiaan!
  Kannattaako uutta liikuntahallia rakentaa ja hävittää Hämeenkaarta, koska kerran uusien rakennusten pääomakulut, vakuutukset ja poistot nostavat käyttäjämaksuja niin paljon, että käyttäjistä tulee pulaa?
  Terv. Hessu K.

 8. Soili Hakala sanoo:

  Heikki Koskelalle

  Olen ollut koko ajan etelärannan maamerkin Hämeenkaaren peruskorjauksen ja säilyttämisen kannalla. Jo asiaa valmistelleen työryhmän kokoonpanosta arvasi lopputuloksen: halli Pullerille ja Hämeenkaari maan tasalle. Eivät siinä auttaneet Vanhusneuvoston ym. vetoomukset, joissa haluttiin säilyttää keskustassa monitoimihalli. Noita urheilupyhättöja on Hämeenlinnassa ihan riittämiin.

  Monitoimihalli palvelisi keskustassa liike- ja kulttuurielämää sekä tietenkin liikuntaa. Näin saataisiin käyttömenojen katteeksi vähän tulojakin, kun hallia ei eriytettäisi ainoastaan liikunnan tarpeisiin. Hämeenkaaren kohtalosta on valtuuston päätös, mutta uuden hallin rakentaminen Pullerille varmasti siirtyy hamaan tulevaisuuteen nyt, kun investointejakin on syytä priorisoida.

 9. Lulu Riikonen sanoo:

  Terve Heikki!

  Päätös uuden hallin rakentamisesta on tehty aikanaan ja selvitys eri vaihtoehtojen kannattavuudesta myös (plussat ja miinukset) . Mitään tarkkoja suunnitelmia ei siis vielä ole, eikä kaavoitustakaan ole aloitettu.

  Kaavoituspuoli odottelee KHO:n päätöstä moottoritien katteesta (voidaanko saada jo tänä vuonna?). Sen jälkeen alkanee kaavoitus moottoritien päästä.
  Hämeensaari sijaitsee yhdellä Hämeenlinnan ykköspaikoista. Rannat olisi hyvä kaavoittaa jatkossakin yhteiseen käyttöön, mutta rahaa kannattaa myös haalia kokoon kaavoituksen avulla. Nyt on hyvin aikaa kaavoittaa ja suunnitella muille maksajille houkuttelevia rakennuksia alkaen Anttilan kulmilta päättyen Paasikiventien siltaa. Vanajaveden rantojen kaavoitusta (myös mm Kantolan osa-yleiskaavoitustyötä) on hyvä jatkaa vauhdilla nyt laman aikaan. Kun ajat paranevat, on mitä tarjota uusille asukkaille ja yrityksille. Uuden hallin rahoituspuoli voitaisiin osittain kattaa tonttikaupoilla ja valtion tuella. Tonttikaupoissa tosin pitää olla tarkkana.
  Vanajaveden suojelu on nostettava esiin maankäytössä todella vahvasti. Kuka nyt haluaisi ruskehtavien vesien äärellä asustaa ja yrittää?

  Terveisin,
  Lulu

 10. Sari R sanoo:

  Tervehdys, muutos on aina myös mahdollisuus. Hienoa, että Elalan väki näkee rakenteelliset uudistukset jo näin konkreetteina asioina. Sepon esiinnostama terveyttä edistävän liikunnan priorisointi pitäisi olla jo itsestäänselvyys, suomalaisten hyvinvointi rapautuu sitä tahtia että mitkään rakenteiden reivaamisesta aikaansaadut kustannustehokkuudet eivät riitä hoitoja maksamaan… Rantareitti, kuntopolut, hiihtoladut, turvalliset kevyenliikenteen väylät kaikkineen- siis koko kaavoituksen suunnittelu ja tarkastelu terveysnäkökulmasta- on ehdottoman tärkeää.
  Ensi talven lumi- ja latutilanteesta puhuimme alan seurojen kanssa – yhdessä hoidosta vastaavien virkamiesten kanssa – ja yritimme löytää uusia ratkaisuja myös latujen kunnossapitoon. Seurojen vapaaehtoistyö on kullanarvoista ja siinäkin pitää olla selvät sävelet kuinka edetään, mikä on kenenkin vastuulla. Heitettiin ajatus seurayhtymästä, joka saisi muutamien muiden kaupunkien mallin mukaan kerätä myös käyttömaksut. Saa nähdä, onko ajatus toteutumiskelpoinen.
  Yhteinen kehittäminen ja keskustelu sekä reunaehtojen tunnistaminen mahdollistaa parhaiten uusien innovaatioiden synnyn ja juurtumisen. Voimia elalalle kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseen.
  ps. Tuomelan koulun lähiliikuntapaikka etenee mainiosti, vihdoin! Lammilla suunnitellaan samoin koulun pihan kohentamista, mitäs jos varattaisiin budjetista pieni summa vanhempain- ja asukasyhdistysten talkootyön tukemiseen, jos porukka maalaa, kunnostaa tms, kaupunki maksaa maalit ja naulat? Mukavaa päivää koko porukalle!

 11. Lulu Riikonen sanoo:

  Terve!

  HäSa:n vierailijapalstalla oli tänään hyvä kirjoitus kiinteistöjen ylläpidosta ja korjausrakentamisesta. Heikin viittaama uuden hallin rakentaminen jääneekin onneksi vuosiksi kaupungin korjausrakentamishankkieden jalkoihin. MUTTA, suunnitella ja kaavoittaa kannattaa. Hämeenkaari puretaan vasta kun uudet tilat ovat tarjolla.

  Hämeenlinnassa riittää julkisten tilojen korjausta vuosikausiksi.

Jätä kommentti

css.php