Asenteet Kuntoon

Raatihuoneella pidettiin tänään seminaari lähiliikkumisen merkityksistä ja mahdollisuuksista, ja yleisö sai taas kerran aimo tujauksen perustietoa liikunnan loistavuudesta.

Lähiliikunnan ja hyötyliikunnan terveydelliset vaikutukset ovat monien tutkimusten mukaan paljon suurempia kuin erikseen järjestetyn liikunnan. Fyysisen aktiivisuuden määrä on tärkeintä, ja fyysinen aktiivisuushan voi olla korkea myös taloudellisesti tiukkoina aikoina. Ongelma onkin usein piittaamattomuus omasta terveydestä eli pään sisällä. Perheillä on myös suuri vastuu geenijatkeidensa terveydestä: jos liikkuminen on osa perheen elintapaa, tulee lapsistakin todennäköisesti liikkujia ja sitä kautta terveempiä, liikkuvia aikuisia ja ikäihmisiä. 

Liikuntalaissa yhteiskunnan tehtäväksi on määritelty seuraavaa ”Yleisten edellytysten luominen liikunnalle on valtion ja kunnan tehtävä…….kunnan tule luoda edellytyksiä kuntalaisten liikunnalle kehittämällä paikallista ja alueellista yhteistyötä sekä terveyttä edistävää liikunta, tukemalla kansalaistoiminta, tarjoamalla liikuntapaikkoja sekä järjestämällä liikuntaa ottaen huomioon erityisryhmät”.

Kuntalain mukaan kunnan tehtävä on edistää asukkaidensa hyvinvointia.

Elämänlaatulautakunta on selkeästi linjannut, että se priorisoi niukkoja liikuntaan suunnattavia varojaa niin, että lähi- ja ulkoliikuntapaikat sekä uimahallit ovat ykkösinä. Lain mukaan toimiminen on myös itsestään selvää, vaikka lakeja toki voikin tulkita hyvin laajasti.

Pitkällä tähtäimellä Hämeenlinnan on myös syytä tiivistää kaupunkirakennetta niin, että liikunta- ja muut harrastusmahdollisuudet ovat pääasiassa kävely- tai pyöräilymatkan päässä asukkaista. Maankäytöllä on rajattomat mahdollisuudet vaikuttaa ihmisten liikkumiseen ja liikenteeseen erityisesti houkuttelemalla ja ohjaamalla asukkaita terveyden ja ympäristön kannalta kestäviin ratkaisuihin.   

Suurin vastuu on kuitenkin meillä itsellämme: kun asenteet ja liikunnan ilo ovat kohdallaan, pystyy ilmaiseksi tai pienellä rahalla harrastamaan vaikka mitä, ja ylläpitämään terveyttään vallan mainiosti.  

 

Kommentti artikkeliin “Asenteet Kuntoon”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Lulu!
  Olet oikeassa,
  DNA-jatkeemme liikunta-aktiivisuus saadaan käynnistettyä perheen sisältä.
  Hämeenlinna on mielestäni upea suunnannäyttäjä liikunnan iloihin mm. kävelyreittiensä ansiosta.
  T. Riitta

Jätä kommentti

css.php