Kourat kamarassa

Miesten työt ja naisten työt eivät ole koskaan olleet minulle ongelma. Toki laistan renkaidenvaihdosta ja rännien puhdistamisesta, jos vaihtoehtona on sellaisia arkeen liittyviä töitä, jotka luonnistuvat minulta paremmin kuin mieheltäni. Turha miestä on laittaa kokkailemaan, sisustamaan, ompelemaan lapsille naamiaisasuja tai leipomaan taatelikakkua. Siitä seuraisi koko perheelle suurta kärsimystä.

Joulu sujui (perinteisesti) yllättävissä merkeissä. Tällä kertaa sikainfluenssa yllätti vaarin ja muutamalla lapsella oli märkärupi. Jouluaskareita jaettiin siis uudelleen. Kinkun kamaran poistaminen ja kinkun hunnuttaminen, kuusen valojen laittaminen ynnä muita perinteisiä miesten töitä delegoitiin minulle. Ainoat miehet ajettiin lumitöihin ja lasten kanssa pulkkamäkeen.

Naissukupuoli (joka on siis suvussamme yliedustettuna) nautti suuresti tilanteesta. Miehiin ei törmännyt vahingossakaan ja joululogistiikka onnistui yli odotusten. Joulu oli hauska!

Tasa-arvoa ei ole se, että miehet ja naiset tekevät väen vängällä samoja töitä. Tasa-arvoa on sen sijaan se, että naisia ja miehiä kohdellaan yhteiskunnassamme tasa-arvoisesti. Sukupuolten väliseen tasa-arvoon on vielä monilla osa-alueilla matkaa. Miehet jäävät usein alakynteen huoltajuuskiistoissa ja avioerotilanteissa, naiset taas palkkausasioissa ja perheväkivallassa. 

Vastustan yleensä kiintiönaisia ja -miehiä, mutta kyllä esimerkiksi luokanopettajaksi kannattaa houkutella miehiä kiintiöiden avulla. Onhan se lasten etu, että koulumaailmassa on myös miesmalleja.

Pakko on myöntää, että meillä naisilla olisi todella tylsää, ellei miehiä olisi. Ja miehillä olisi vielä nykyistäkin rankempaa ilman meitä naisia. 

5 kommenttia artikkeliin “Kourat kamarassa”
 1. Jukka sanoo:

  Osuvasti kirjoitettu! Luetutin jutun kauniimmalla sukupuolellakin, ja molempia nauratti makeasti.

 2. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Lulu!
  Sinulla on homma hanskassa tuossa tasa-arvo-pohdiskelussasi.
  Olen keskustellut tyttäreni kanssa paljon ko. aiheesta.
  Hyvin samansuuntaisia ovat mietteemme olleet.
  Henrik Tikkanen on sanonut
  ”Jokaisen suuren miehen takana on nainen ja jokaisen suuren naisen tiellä on mies.”
  Onneksi politiikkaan on jo tulemassa todellista tasa-arvoa puudeliperinteen tilalle.
  Antoisaa v. 2010!
  T. Riitta

 3. Reipasta sanoo:

  Hei Lulu

  Reipasta tuntuu olevan meno perheessänne. Kateeksi käy. Hyvä kuitenkin tietää, että on tulossa lisää oikean tasa-arvon rohkeita puolustajia. Kuinka monta niitä nyt sitten on, teidän suvussanne? ”Heikomman” sukupuolen edustajia?

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Koulumaailmassa ei miesopettaja ole harvinaisuus, tilastoja en tiedä mutta näköhavaintoja on. Opettajakoulutukseen taitaa pyrkiä ja päästä kumminkin enemmän naispuolisia.

  Päivähoidon puolella ollaan vielä paljon enemmän nais-alalla. Olen elämässäni tavannut yhden mies-lastentarhanopettajan, miesopettajia runsaalti. Valtaosa lasteni opettajista peruskoulussa on ollut urospuolisia.

  Sellaisille olisi todella tarvetta, miesmalli päikkärille, kun nykyään on niin paljon noita ”yksinhuoltajia”. Monesti siitä äidin useinkin vaihtuvasta ”miesystävästä” ole kuin haittaa lapsen kehitukselle ja kasvulle. Perhekuva vääristyy ja miehistä varsinkin tyttölapsosille muodostuu jos jonkinlaisia harhoja ja vääristymiä. Näitä sitten neuvolat, päivähoito ja terapeutit saa korjailla.

  Lieneekö lastetarhaopettajakoulutukseen pyrkivillä mieskiintiö?

  Palkkaus ei ainakaan alalle houkuttele LTO:oot on siellä kunta-alan kuopanpohjimmaisia kirjastonhoitajien kanssa mutta asia ei näytä Kangasniemeä ja OAJ:tä häritsevän!

  Helsingin kaupunki hoitaa tätä ”ongelmaa” ja ehkä myös työvoimapulaa sivareilla. On monta hyvää kokemusta motivoituneista alalleaikovista miehenaluista, kertoo vellinkeittäjäni.

  Lammin kunta ei ”poliittisista syistä” hyväksynyt sivareita mihinkään, mikä lie uuden ja uljaan HML:n kanta?

 5. Lulu Riikonen sanoo:

  Terve Riitta ja kumppanit !

  Tasa-arvo kehittyy pään sisälle/sisällä ja sieltä se realisoituu näkyväksi teoilla. Jos arvostaa itseään, osaa myös arvostaa muita niin, että sen huomaa myös teoissa.

  Erkin kanssa olen samoilla linjoilla mieskiintiöistä. Lapsen etu on saada arkeensa niin naisia kuin miehiäkin. Omien lasteni kautta katsottuna miesopet ovat harvinaisempia kuin naisopet. Täysin keinotekoista 50-50-nais-mies-tilannetta en opetusalalle /hoitoalalle missään nimessä kaipaa, mutta kohtuullinen mieskiintiö opiskelijavalinnassa on mielestäni hyvä.
  Sivareiden käyttö päivähoitosetinä voisi kasvattaa niin lapsia kuin sivariherroja itseäänkin. Kunhan herroilla ei vain ole rikosrekisterejä.

  Reippalle vielä tiedoksi, että sukumme naisvalta oli jouluna ilmeinen: 9 naista ja kolme miestä.

  Keskimmäinen tyttäremme muuten nimesi joululahjaksi saadun pehmolelu-tapiirinsa yhden koulun miesopettajan mukaan. Tapiiri-kaima riemastutti meillä kotona ja kuulemma myös koulussa.

  Lulu

Jätä kommentti

css.php