Terveyttä pilkkahintaan

Lähes jokainen suomalainen voi ottaa vastuuta omasta ja läheistensä terveydestä. Arkiliikunta, tupaikoimattomuus, kohtuulliset ruoka- ja juomatottumukset sekä asenne ehkäisevät monia sairauksia ja vaikuttavat myönteisesti yksilöiden ja yhteiskunnan hyvinvointiin. Yhteisiä terveydenhoidon voimavaroja myös säästyy ja ne riittävät paremmin niille, jotka niitä kipeimmin tarvitsevat. 

Yksinkertaiset ja halvat muutokset elämäntavoissa tekevät ihmeitä, mutta ovat työn ja tuskan takana. Vanhempien liikunta- ja ruokailutottumukset sekä ne ASENTEET siirtyvät suoraan lapsille ja poikivat joko terveempiä suomalaisia tai lisää ongelmia.

Työpaikatkin yrittävät laittaa kortensa terveyskekoon tarjoamalla liikuntaseteleitä tai joskus jopa mahdollisuuksia harrastaa hieman liikuntaa työaikana. Näistä korsista nappaavat valitettavan usein kuitenkin kiinni ne työntekijät, jotka muutenkin harrastavat aktiivisesti liikuntaa.

Mitä siis pitäisi tehdä?

Ottaa itseään niskasta kiinni ja muuttaa niitä elämäntapoja ainakin vähän.

Ihan ilmaiseksi tai pienen asennemuutoksen hinnalla

8 kommenttia artikkeliin “Terveyttä pilkkahintaan”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Lulu!

  Julkaisin 10.7.2009 blogikirjoituksen otsikolla ”Antimedikalisointi kaupungin strategiaan”. Kyseessä on ns. ilmainen ohje tavalliselta kaduntallaajalta kunnallispoliitikoille.

  Terveitä elintapoja korostava vetoomuksesi on o.k.; mutta kansa tarvitsee tässäkin asiassa julkista ohjausta, keppiä ja palkitsemista, jotta asiassa saadaan konkreettisia tuloksia.

  Olen edelleen sitä mieltä, että Hämeenlinnan strategiassa pitäisi olla kirjoituksessani tarkoitettu neljän kohdan ohjelma. Siihen tulisi sitouttaa liike-elämä, yhdistykset ja naapurikunnat. Tämän luulisi olevan perin helppoa, kun samanaikaisesti pyritään lisäämään työvuosia. Kiinalaisia systeemejä tänne ei tietenkään kannata tuputtaa.

  Esille ottamani asia teemoineen ei ole poliittisesti seksikäs.

 2. Lulu Riikonen sanoo:

  Moro Leo!

  Antimedikalisointiohjelmasi tai vastuun siirtäminen yksilöille ei todellakaan ole mediaseksikästä. Eikä se Kiinan-mallikaan ole.

  Mielestäni yksi hyvä keino toteuttaa antimedikalisointia olisi liikuntakasvatuksen tehostaminen elinkaaren kahdessa ääripäässä eli neuvolapalveluissa ja ikäihmisten terveyspalveluissa. Jos äidit liikkuvat vauvoinensa ja pikkulasten kera, voidaan pitkällä aikavälillä saada loistavia tuloksia. Samoin mummojen ja pappojen turvallisen hyötyliikunnan tukeminen tuottaa pian tulosta.

  Eikä kaiken tarvitse olla kaikille ilmaista. Esimerkiksi ”voimistelukerhomaksu” maksukykyisille ikäihmisille on aivan paikallaan.

  Jyviä on jo kylvetty.

 3. Leo Leppänen sanoo:

  Luonnon varjelemisesta on kestävän kehityksen ohjelmia, joista poliitikot ja sopulit vaahtoavat päivittäin. Eläinten elämän parantamiseksi toimitaan enemmän kuin ihmisten antimedikalisoinnin. Viimeksi mainitusta tuskin yhdessäkään kunnassa on kokonaisvaltaista dynaamista ohjelmaa. Hämeenlinna voisi näyttää esimerkkiä ja käyttää hankkeessa mediaa hyödyksi.

 4. Pimu sanoo:

  Lulun Elala ainakin näytti esimerkillisesti mallia nostamalla kautta linjan muiden kuin urheiluseuroihin kuuluvien liikuntasalivuokria 1.9.2009 parhaimmillaan yli 70%. Kuinkahan moni porukka lopetti liikuntansa kokonaan tai ainakin vähensi sitä tämän seurauksena?

  http://www.hameenlinna.fi/pages/220145/HML%20Kaupungin%20taksat%201.9.2009%20alkaen.pdf

 5. Sari Rautio sanoo:

  Morjens!
  Eilisen potkupalloilun ja zumbailun jälkeinen jalkojen ihana särky ja iloinen mieli saa taas entistä vakuuttuneemmaksi liikunnan hyvää tekevästä voimasta.
  Edellisellä valtuustokaudella meillä oli Liikkuva Hämeenlinna – ohjelma, jossa etsittiin ratkaisuja Leon peräänkuuluttamaan kokonaisvaltaiseen terveyttä edistävään toimintaan. Nykyisessä strategiassa asia on sisäänkirjoitettuna, mutta ei vielä valitettavasti joka kohdassa lihaksi muuttuneena.
  Nykyinen rakenteemme ei ole vielä valmis. Elämänlaatulautakunta ei ehkä ole paras mahdollinen tapa edistää hyvinvointia vaan olisi parempi jos elämänkaarilautakunnat ottaisivat vastuun kukin ikäryhmänsä mukaan. Liikunnan ja kulttuurin elinvoimaa lisäävät mahdollisuudet tulisivat näin osana muita palveluita eikä erillisinä.
  Tarvitaan tuota Lulun peräänkuuluttamaa omaa tahtoa mutta ehdottomasti tarvitaan liikunnan edistämistä kaavotuksen, rakentamisen, olosuhteiden ja toiminnan tukemisen (seurat, koululiikunta, työpaikkaliikunta jne) kautta.
  Muuten ei rahat riitä ja ihmiset eivät jaksa.
  Hyvä on myös aina ottaa kaveri mukaan kentälle, lenkille tai tanssimaan.
  Aivotkin vaativat happea ja liikettä toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla.
  Juuri suunnitellaan toukokuista Pyörällä töihin ja kouluun – kampanjaa. Kaupunki on siinäkin mukana, mutta Leo olet oikeassa, kokonaisvaltainen Liikkuva Hämeenlinna- toimenpideohjelma (ja teot mukana,) tarvitaan myös.

 6. Lulu Riikonen sanoo:

  Terve Pimu!

  Priorisointia on pakko tehdä.

  Hyvää kuitenkin on esimerkiksi se, että ELALA priorisoi uimahalleja, jotka ovat monien tutkimusten mukaan niitä tasa-arvoisimpia liikuntaharrastustiloja. Sukupuoleen ja ikään katsomatta. Ja hintakin on vielä kohtuullinen.
  Samoin kaupunki tarjoaa myös jatkossa ilmaiset liikuntatilat (mm koulujen saleissa) niille ikäihmisten liikuntaryhmille, joilla on ohjaaja mukana omasta takaa.

 7. Pimu sanoo:

  Priorisoinnista puheen ollen, kerropas Lulu mitä Elala osaa Verkatehtaalta 310 tuhannella eurolla tänä vuonna? Tätä tietoa ei löydy ainakaan ihan pienellä kaivamisella kaupungin sivuilta, mutta sinulla varmaan on pääsy tähän salaiseen tietoon.

 8. Lulu Riikonen sanoo:

  Iltaa!

  Verkatehtaan ostopalveluja laskettiin 2009->2010 330 000€->
  310 000€. Rahalla saadaan mm Sinfonia Lahden konsertteja (Sibeliuksen synnyinkaupunki-konsertteja), joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan reilun hinnan. Täyttöastekin on ollut hyvä, joten tyhjille saleille ei soitella. Verkatehdas on tullut rakennettua eikä sitä kannata käyttämättömänä pitää.
  Kulttuuripuolellakin kaikilla on omat suosikkinsa. Itse menen Apocalypticaa kuuntelemaan.
  Maksavia (ja jopa kaupunkiin kulttuurin perässä muuttavia eläkeläisiä) ei kannata väheksyä.

  Mutta jos pakko olisi, niin pistäisin kyllä jonkun kulttuuripuljun vähäksi aikaa kiinni mielummin kuin säästäisin esim äitiysneuvoloista. Ja kyllähän museot ym kulttuurien tyyssijat lomautetaankin pidemmäksi aikaa kuin monet muut palveluntuottajat.

Jätä kommentti

css.php