Työuupumus on aikapommi

Suomen talous sukeltaisi lopullisesti, jos kaikki jaksamisensa äärirajoilla töitä paiskivat suomalaiset romahtaisivat yhtä aikaa. Työuupumus on aikapommi vailla vertaa, jota yhteiskunta ei ole vielä sisäistänyt.

Johtamisen merkitys työssäjaksamisessa on selvää. Jos esimies on loistava, jaksaa hänen loisteessaan raataa. Loistavat esimiehet ovat kuitenkin harvinainen laji, joten jotain muuta on keksittävä: merkityksellinen ja mielenkiintoinen työ on työntekijän työssäjaksamisen kannalta hyvin keskeistä. Ponnistellakin jaksaa ja ylitöitäkin tekee, jos työ antaa eikä ainoastaan ota. Antaminen ei läheskään aina tarkoita rahaa vaan mitä suurimmassa määrin POSITIIVISTA PALAUTETTA!

Jokainen karu jätkä saa voimia teeskentelemättä ja nuoleskelematta annetusta hyvästä palautteesta, vaikkei sitä ulkokuoresta ja käytöksestä huomaisikaan. Pienenkin hyvän ja arkisen palautteen kylväminen voi tuoda runsaan sadon. Rehti palautteen antaminen ja eettinen johtaminen ovat nousussa alaisten silmissä.

Työhyvinvoinnista ja työurien pidentämisestä saarnataan nyt joka suunnalla. Kammottava totuus kuitenkin on, että työelämässä ollaan tilanteessa, jossa työntekijöitä ajetaan kuilun partaalle. Työntekijöiden hyvinvointia täytyy parantaa oikeasti eikä leikisti, teoriatasolla. Parantaminen alkaa esimiehistä: esimiesten on ylitettävä itsensä tai heidät on pistettävä vaihtoon.

Pommien kanssa ei kannata leikkiä. 

2 kommenttia artikkeliin “Työuupumus on aikapommi”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Morjens Lulu!

  Työuupumuksen isä on huono johtaminen ja äiti ahneus. Jälkimmäisellä on tärkeämpi rooli mainitun taudin puhkeamisessa.

  Jokainen tietää, ketkä viime aikoina ovat olleet erityisen ahneita: omistajat ja isot johtajat. Täysin viattomia eivät ole tavalliset kaduntallaajatkaan.

  Ahneen määritelmä: Ahne on se, joka haluaa paljon ja kyltymättä jotakin, esimerkiksi rahaa tai poliittisia posteja.

  Ahneus on keskeisessä roolissa professori Tauno Tiusasen kirjassa ”Elämä rautaesiripun varjossa”. Kannattaa tutustua.

  Työuupumusta käsitellään jatkuvasti jopa tiedemaailmassa liian kapeasta näkövinkkelistä. Siis valikoivasti vähemmän ahneutta, niin työuupumus vähenee. Samalla myös johtajuus paranee aivan itsestään.

 2. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Lulu!
  Yksi ratkaisu olisi työajan pidentäminen eli lomien vähentäminen.
  Nyt työpaikoilla joku on aina tullut lomilta tai menossa lomille eikä työteho ole silloin paras mahdollinen. Lisäksi joku työkavereista on aina jollain lomalla, eli muut tekevät hänenkin osuutensa.
  En ole varma, että työt tulisivat leppoisammiksi, kun työpäivät lisääntyisivät.
  Kansantuote ainakin paranisi ja työntekijöiden talous: työpäivistä tulisi lisää liksaa, ja työmaalla ei ole mahdollisuutta tuhlata varojaan.
  Kevättä kohti t. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php