Ässiä hihassa

Työmatka Tukholmaan, Itä-Göötanmaan lääninhallituksen ja parin kunnan vieraaksi sujui ruotsalaisittain. Matkan tavoitteena oli saada väännettyä EU-ympäristöhankehakemusta eteenpäin ja yhteistyötä Suomen, Ruotsin ja Baltianmaiden välillä hehkeämmäksi. Suomalaisten ainoana edustajana vedin kotiinpäin niin paljon kuin sielu sieti. Samalla pokalla kuin ruotsalaiset.

1,8 milj.€:n kestävän ja ympäristömyönteisen maankäytön jättihanke hakee vielä lopullista muotoaan, mutta ilman suomalaista idea-arsenaalia ei hankehakemuksen varsinainen sisältö muotoutuisi kovin kummoiseksi. Suomalainen substanssiosaaminen yhdistettynä luovuuteen on yksi tulevaisuuden ykkösvientituotteistamme.

Vuorineuvos Kari Neilimo kritisoi viime viikolla Vanajavesikeskuksen seminaarissa suomalaisten yritysten ja julkishallinnon vähäistä satsausta luovuuteen. Substanssiosaaminen on paremmalla tolalla. Olen Neilimon kanssa täysin samaa mieltä siitä, että luovuutta tarvitaan suoritusportaassa ja johtotasolla niin julkisella kuin yksityisellä puolella.  Tämä toteutuu kuitenkin valitettavan harvoin reaalielämässä. Luovat Ässät nitistetään joko ylikuormittamalla tai mitätöimällä, vaikka pitäisi tehdä juuri päinvastoin eli hyödyntää luovuutta ja tehdä sen avulla tuotteita. Suomalaiset kun osaavat ja luovat oikeasti, jos heille annetaan siihen mahdollisuus. 

Luovuus poikii tuotteita ja vientivaltteja, kunhan ne vain osataan tuotteistaa ja brändätä….. Tuotteistaminen kun on tunnetusti myös yksi suomalaisten heikoista lenkeistä, johon kannattaisi keskittyä, eikä pitää lapsipuolen asemassa.

Edellytyksiä meillä suomalaisilla on onneksi melkein mihin vain.

Paitsi halpaan massatuotantoon. 

 

 

Jätä kommentti

css.php