Arkivihreys ei ole hömppää

Yksittäisten ihmisten asenteet ja arjen ympäristöteot ovat keskiössä kun yhteiskuntaa luotsataan kohti ympäristön kannalta kestävämpää arkea. 
 
Me suomalaiset voimme vähentää ympäristölle haitallisia vaikutuksia ensisijaisesti kolmen arjen kokonaisuuden kautta: asumisen, elintarvikkeiden ja autoilun järkeistämisellä.

Energiankulutuksen vähentäminen asumisessa ei ole tähtitiedettä, vaan siihen riittävät terve järki ja oikea asenne. Se kuuluisa yhden asteen lasku kodin sisälämpötilassa, vedellä läträämisen lopetus sekä sähkölaitteiden virran katkaisu kokonaan ovat varsin tehokkaita arjen energiansäästökeinoja.

– Ympäristöteot ovat myös elintarvikkeiden osalta yksinkertaisia: lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistetut kasvisruoat kuormittavat ympäristöä vähiten. Kotiruoista kaali- ja broileriruoat ovat tutkitusti ympäristöystävällisimmästä päästä. Helpottava tieto kaikille perheen kokeille on, ettei einespaketti ole ympäristön kannalta hassumpi valinta: itse asiassa kaupan makaronilaatikko on koko tuotantoprosessi huomioiden ympäristöystävällisempi kuin itse tehty herkku. Oleellista on myös se, ettei eines- tai kotiruokaherkusta jää ruokajätettä.
– Autotiheys on laajassa Hämeessä keskimääräistä maata korkeampi. Osa tästä selittyy sillä, ettei vaihtoehtoisia, ketteriä liikkumistapoja ole tarjolla, haja-asutusta on runsaasti ja etäisyydet ovat suuria. Autotiheydestä ja autoilun lisääntymisestä suuri osa selittyy myös asenteilla. Yksinäisiä kuskeja taittamassa parin kilometrin työ- tai harrastusmatkaa aurinkoisessa säässä pitäisi olla tulevaisuudessa todella harvassa. 
 

Kokoomuksen Toivotalkoo-kiertue jatkuu valtakunnallisella, vihreällä Toivotalkoo-päivällä lauantaina 8.5.

Kokoomuksen Talkoisiin ei ole pakko osallistua.

Ympäristötalkoisiin voivat sen sijaan osallistua kaikki. Politisoitumatta.

8 kommenttia artikkeliin “Arkivihreys ei ole hömppää”
 1. Pimu sanoo:

  Mites noi niinkuin henk. koht. tasolla tämä vihreys näkyy sinun elämässäsi? Teidänkään talo ei vaikuta olevan sieltä aivan ekologisimmasta päästä, neliöitä ainakin riittää ja parin auton autotalli viittaa siihen, että henkilöautollakin teidän taloudessa ajellaan, vaikka asutaan kaupungissa.

   

 2. Lulu Riikonen sanoo:

  Hei Pimu!

  Tallista löytyy vanha auto ja kymmenen pyörää eli aina kun vain on mahdollista valitaan pyörä tai juoksusyylät alle. Lentämistä vältetään muutenkin kuin tuhkien aikaan. Sanoisin, että lapsiperheen on nykyaikana (valitettavasti) melko epätoivoista elää ilman autoa.

  Meillä ostetaan luomua ja lähellä tuotettua, mielummin palveluita kuin tavaroita. Kierrätetään kaikkea mahdollista, ollaan villasukat jalassa sisällä ja lämmitetään varaavaa takkaa, säästetään vettä jne. Ihan perusasioita siis.

  Ilahduttavaa muuten on, että kouluissa ympäristöasiat tulevat usein esiin eri muodoissa. Asennekasvatusta parhaimmillaan.

  t.Lulu

 3. Duunari sanoo:

  Sinänsä hyvä että kokoomuskin omaa vihreitä ajatuksia, mutta mitä se tarkoittaa? Teot ja säästökohteet kohdistuvat lähinnä pienen ihmisen haluun kierrättää, säästää yms. Merkittävät valtakunnalliset ratkaisut kääntyvät aina markkinatalouden ehdoille. Todellisuudessa kulutusta ei voi vähentää, koska siitä seuraa talouden taantumaa. Jatkuvaa ja nopeaa kasvua ei voi pysäyttää.Vihreys ja markkinatalous ovat mielestäni vastakohtia. Todellinen kestävä kehitys/vihreys ei kuulu oikeiston ajatusmaailmaan.

 4. Pimu sanoo:

  Hyviä pointteja, Duunari. Ainoa iskulause, jonka rehellisesti kuvailisi Koomuksen meininkiä olisi Image is everything. Eli kunhan näyttää hyvältä ja houkuttelevalta potentiaalisten äänestäjien silmissä sopivasti vaalien alla niin millään muulla ei ole mitään merkitystä.

 5. Lulu Riikonen sanoo:

  Hei Pimu ja Duunari!

  Suomessa nyt tehtävillä energiapäätöksillä on varmistettava, että kansainvälisesti sovitut ilmastopäästötavoitteet saavutetaan sekä se, että Suomi on tulevaisuudessa omavarainen energiatuotannon suhteen. Uusiutuvat energiamuodot eivät tähän yksinään riitä.
  Päätösten on myös oltava pohjana tulevaisuudelle, jossa asiat tehdään ympäristön ja talouden kannalta kestävästi. Energiansäästön, energiatehokkuuden ja uusien ympäristömyönteisten toimintatapojen tulee sisältyä kaikkeen toimintaan.

  Päästötavoitteiden saavuttaminen aikataulussa vaatii joko radikaalia ja nopeaa asennemuutosta eli omasta elintasosta tinkimistä, huipputeknologian salamannopeaa läpimurtoa, teollisuuden toimintaedellytysten vaikeuttamista tai ydinvoiman lisärakentamista. Ilmastonmuutoksen suitsimisen on toistaiseksi perustuttava kotimaiseen ydinvoimaan, uusiutuviin energiamuotoihin sekä tiiviiseen yhdyskuntarakenteeseen. Yksi uusi ydinvoimala riittää mielestäni kattamaan kotimaisen energiatarpeen. Omista ydinjätteistä voidaan myös ottaa vastuu.

 6. Kaippa sanoo:

  Hyvä Lulu, (pahoittelen nimimerkin käyttöä, ei ole reilua 🙂 )

  Pidä tuo linjasi. Se on totta, että kaikista pahin skenaario on olla riippuvainen muista, varsinkin Venäjästä.

  Omavaraisuuteen ei ole mitään muita järkivaihtoehtoja nykyisellä teknologialla, kuin ydinvoima. Toivottavasti pian joku ropellilakki vaihtoehtoja keksii.

  Tämä totuus on vaan kestettävä, vaikka kuinka riipii tieto siitä, että iänikuista moskaa haudataan maaperään. Missään nimessä sitä ei kuitenkaan saa ruveta tuomaan, oli korvaus siitä Suomelle millainen hyvänsä.

  Niin kivaa, kuin olisikin vähentää kulutusta, tuottaa kaikki sähkö uusiutuvilla energiamuodoilla ja olla kivoja, se ei ole vielä tätä päivää. Monikaan ei ole
  valmis vähentämään kulutustaan juuri yhtään, kun tosipaikka tulee, eikä vain puhuta. Varaa olisi kyllä itselläkin,myönnän toki,laiskuus estää. Teollisuus taas ei halua vähentää, kuin siinä tapauksessa, että pystyy samalla kasvattamaan tulojaan, yksityisten satunnaisilla pyristelyillä ei niin paljoa vaikutusta edes olisi. Rajut määräykset taas nostavat kansan vastarintaan.

  Näilläkin mielipiteillä olet yhden äänen (JES!!) rikkaampi, mikäli joskus ehdolle asetut.

 7. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Lulu!
  Energiakeskusteluissa on jäänyt vähemmälle huomiolle, että yhteiskunnat sähköistyvät tulevaisuudessa. Maakaasua, raakaöljyn jakeita jne korvataan enenevästi sähköllä.
  Suomen pinta-alasta kolmasosa on suota, joka suotyypistä riippuen kasvaa muutaman motin hehtaarilla vuodessa. Otetaan suoresursseja enemmän käyttöön. Kun turve on käytetty, pinta-alaa voidaan sen jälkeen käyttää energian tai ruuan tuotantoon.
  En ole käynyt Vuotoksen tai Kollajan seuduilla, mutta enpä usko, että mitään menetään, vaikka vesivoimaa lisätään. Ja ainahan ne muutaman vuosisadan kuluttua voidaan ennallistaa. Näin ei voida tehdä ydinjäteluolille.
  Yhdyskuntajätteet pitää polttaa. Ei ole kierrätystä, että jäterekat kiertävät maakuntaa ja dumppaavat lastinsa johonkin penkkaan. Energia on otettava talteen ja sillä hyvä.
  Ydinvoimaloita on rakenteilla tai suunnitteilla satakunta kappaletta. Uraanin tarve kasvaa hyppäyksittäin. Suomessa on maaperässä uraania, mutta kuka haluaa Pohjois-Karjalaan tai itäiselle Uudellemaalle useiden neliökilometrien avolouhoksia. Niitä ei ennallisteta niinkuin turpeen poiston jälkeensuoniittyjä. Ydinvoimasta tulee kallista, ja joka tapauksessa se tarvitsee säätövoimaa. Jos säätövoima on halvempaa tuottaa kuin ydinvoima, mitä tehdään ydinvoimaloille (nykyisten lisäksi kaikille kolmelle)?
  Elämme murrosta t. Hessu K.

 8. Lulu Riikonen sanoo:

  Iltaa Hessu!

  Yhteiskunnan sähköistyminen ei ole ongelma, jos energiatehokkuuteen ja tuotantotekniikoihin (myös uusiutuvien energiamuotojen) panostetaan ja sähköä säästetään. Energiansäästön mahdollisuudet kun ovat rajattomat.
  Turpeesta olen eri mieltä kanssasi. Turvetta ei ole luokiteltu uusiutuvaksi luonnonvaraksi eikä sitä pidä sellaisena hyödyntää.
  Kaikki jäte, joka on ympäristön kannalta fiksumpi polttaa ja hyödyntää energiana kuin kierrättää esim jossain rakenteissa täytyisi mielestäni polttaa. Tässäkin on saumaa…Ylipäätään esim maa-ainesten ja rakennusjätteiden hyödyntäminen pitäisi tehdä ketterämmäksi.
  Energia tulee joka tapauksessa olemaan tulevaisuudessa hintavaa oli se millä keinolla tahansa tuotettua säätövoimaa taikka ydinvoimaa, joten energiansäästö / -tehokkuus nousee arvoonsa.

  Kaipalle kiitos kannustuksesta. Minua on esitetty ehdokkaaksi ensi kevään EK-vaaleihin ja sellaiseksi myös lähden, jos Hämeen Kokoomus elokuussa niin haluaa.

  t.Lulu

Jätä kommentti

css.php