Turvetta turpiin

Turpeen luokittelu hitaasti uusiutuvaksi luonnonvaraksi ja ympäristöystävälliseksi poltettavaksi on naurettavaa. Turve tuuppaa poltettaessa ilmoille runsaasti ilmastonmuutosta edistäviä päästöjä ja painii päästöillään samassa luokassa kuin kivihiili.

Pekkarisen uusin taidonnäyte oli veivata turpeen energiavero suhteettoman alhaiseksi verrattuna sen aiheuttamiin päästöihin. Turvetuotannon ylimitoitettu paapominen ei ole kestävän energiatuotannon periaatteiden mukaista ja sitä onkin tasaisin väliajoin kritisoitu vahvasti myös kansainvälisillä areenoilla, eikä syyttä. Vaakakupissa ovat ilmastonmuutos ja kotimainen turvetuotanto.

Suurin osa suoluontotyypeistä on määritelty uhanalaisiksi ja kaikki luonnontilaiset suot pitäisi ilman muuta jättää suosiolla rauhaan. Turpeenkäyttöä ei pitäisi enää lisätä, vaan vähentää hallitusti. Meidän olisi myös syytä tiirailla tiiviimmin muita syrjäseutujen taloutta tukevia energiantuottomuotoja kuin turvetta. Hämeessä esimerkiksi puuenergia ja jo vahvassa nosteessa oleva biopolttoaine ovat varsin mainioita vaihtoehtoja. 

Ministeri Pekkarinen totesi turpeen tilanteesta, jotta ”Kokonaisuus on siedettävä”.

Olen täysin eri mieltä. Tilanne on sietämätön ja Suomen ympäristöprofiilin kannalta todella kökkö. Turvehauteesta on päästävä pois.

 

 

5 kommenttia artikkeliin “Turvetta turpiin”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Lulu!
  Turve kasvaa millimetrin vuodessa, kivihiili ei. Jos turve ei kasvaisi, meillä ei olisi soita.
  Ympäristöihmiset unohtavat rahan mahdin: kivihiili on tuontitavaraa, kun taas turve työllistää runsaasti kotimaisia toimijoita. Ilmeisesti ympäristövaikutus on sama, mutta turvetuotannolla voidaan palkata lisää ympäristöihmisiä suojelemaan luontoa. Fifty-sixty, sanoi Nykänen.
  Pidetään luonnosta huolta t. Hessu K.

 2. Pimu sanoo:

  Koko nykyinen ilmastonmuutoshysteria ja sen varjolla ajettavat veronkorotukset yms. maksujen korotukset ja kilpailua vääristävät tuet kaiken maailman huuhaaenergiantuotantotavoille ovat tavallisen kansalaisen talouden kannalta sietämättömiä. Eikä niillä ole mitään, siis ainakaan parantavaa vaikutusta luonnon tilaan, koska se vain siirtää yleisen huomion pois oikeista ympäristöriskeistä.

 3. Kari Jokinen sanoo:

  Lulu rakas,

  Lukion biologian, fysiikan ja kemian opinnot suorittaneena tietänet, että turve kyllä tuottaa sen hiilidioksidin siitä huolimatta, poltetaanko sitä voimalaitoksessa tai ei. Jos ei polteta, se mätänemisessä tuottaa samat kaasut.

  Siitä syystä turve ei ole yhtään sen pahempaa polttoainetta kuin puu.

  Ero kaiketi on siinä, että mätänemisessä syntyvät metaanitkin tulevat hyötykäyttöön ennen niiden syntymistä. Jos metaani pääsee ilmakehään, tuo aiheuttaa harmia. Jos se saadaan tuottamaan energiaa, päästönä co2 kaasua, vahinko on pienempi.

 4. Antti Halkka sanoo:

  Turve on varastoitunut suohon ja siksi sen polttaminen on
  hiilivaraston polttamista. Suomme eivät toisaalta enää kasva,
  koska suurin osa niistä on metsäojitettu. Nämä asiat huomioon
  ottavan laskentatavan mukaan turpeen poltto tuottaa hieman enemmän
  kasvihuonekaasupäästöjä kuin kivihiilen poltto.

  Turvetta tulisi korvata puulla. Tämä tapahtuu turvetta verottamalla: valtio saa verotuloja, päästöt vähenevät ja työllisyys kohenee (koska metsäenergia on puuenenergiaa työllistävämpää).

 5. Lulu Riikonen sanoo:

  Iltaa kaikki!

  Antti ehti kommentoimaan varsin pätevästi.
  Turpeen hiili on maaperän hiilivarastoa eikä se siellä ollessa ole mikään ongelma.
  Turpeen 1mm vuosikasvu (ojittamattomilla alueilla) ei paljon auta. Turpeen noston jälkeen ei saa korjatuksia uutta ”satoa” satoihin, jopa tuhanteen vuoteen. Ei kovinkaan uusiutuvaa energiaa.

  Turvekeskustelu on vain yksi ympäristönsuojeluun liitttyvä juttu muiden joukossa, mutta se menee väistämättä aluepolitiikan puolelle ja kiinnostaa, toisin kuin moni muu ympäristöön liittyvä asia.
  Turpeen käyttöä tulisi mielestäni hallitusti vähentää eikä ollenkaan lisätä.
  En käännä takkia.

Jätä kommentti

css.php