Rakastettava motivaatio

Noin 80% työnantajista arvioi, että hyvien ja motivoituneiden työntekijöiden löytäminen on vaikeaa (Helsingin Sanomat 25.2.2011).  Suurimmat syyt ”istuvien” työntekijöiden motivaation puutteeseen ovat etenemis- ja ammattitaidon kehittämismahdollisuuksien sekä uusien haasteiden puute. Liki puolet nelikymppisistä työntekijöistä aikookin vaihtaa työpaikkaa seuraavan kahden vuoden aikana tavoitteenaan hyvä työ. Työ on hyvää ja haluttavaa kun sen tekemisessä pyrkii itsestään selvyytenä erinomaisuuteen, siihen on helppo sitoutua ja se tuntuu eettisesti oikealta.

Jos työnantaja täräyttää työntekijöille suoraan, ettei täällä ole tulevaisuudessa tarjota mitään parempaa, on aivan selvää, että kato käy ja motivaatio katoaa. Työantaja on toki myös hyvin rehellinen, (mikä on kunnioitettavaa) jos asia todella on näin. Kilpailu työntekijöistä kuitenkin kiristyy kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle eikä käsiä kannata nostaa pystyyn. Erityisesti kilpaillaan tekniikan, talouden ja lakipuolen osaajista.

Työyhteisöissä on aina joukko, joka pitää kovempaa ääntä kuin muut. Se joukko voikin olla juuri se, joka kaipaa lisää motivaatiota ja olisi hyvässä tilanteessa valmis pistämään itsensä täysillä likoon työnantajan tavoitteiden eteen. Työnantajien kannattaakin siis olla kekselijäitä ja vastustamattomia työntekijöille, jotka haluavat tehdä työtä intohimoisesti ja hyvin. Työnantajien kannattaa myös ottaa töihin eri tavoin älykkäitä työntekijöitä, sillä monipuolinen ja ketterä työyhteisö saa aikaiseksi uutta, eikä vain käperry kuoreensa.

Jätä kommentti

css.php