Reilua politiikkaa tarvitaan

Suomi kaipaa nyt rehellistä, asiantuntevaa ja rohkeaa päätöksentekoa. Vaikeat ajat vaativat vaikeita päätöksiä, mutta poliitikot eivät siitä huolimatta saa unohtaa demokratiaa ja sulkea korviaan kansalaisten edessä. Poliitikkojen perimmäinen tehtävä on toteuttaa demokratiaa ja edistää yhteistä hyvää.  

Demokratian toteutumisen esteenä ei saa olla yksilön edun tavoittelu tai vallan ja päätöksenteon kanavoiminen pienelle eliitille, joka ei kuuntele eikä kuule. Perussuomalaisten nousu on oire siitä, että kansa kokee päättäjät kuuroiksi. Oire ei ole vailla aiheuttajaa, joten se on syytä ottaa vakavasti. 

Reilumpi, suorempi ja asiantuntevampi päätöksenteko on ainoa keino demokratian vahvistamiseksi. Parempi politiikka toteuttaa demokratiaa eikä ainoastaan ole sitä toteuttavinaan. Demokratia edellyttää myös demokraattista mediaa, jossa vallan vahtikoira räksyttää tasapuolisesti kaikille epäkohdille.

Demokratia on vaativa laji, joka ei pönkitä vanhoja valtarakenteita ja mahtisukuja vaan tekee yhteistä tulevaisuutta.  Menneisyydestä pitää ottaa opiksi, mutta menneisyys ei saa olla demokratian esteenä.

Reilu, asiantunteva ja riippumaton politiikka on mahdollisuus.

7 kommenttia artikkeliin “Reilua politiikkaa tarvitaan”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Hienoa tekstiä Lulu,

  mutta aiheuttaa ahdistunutta hämmennystä: meille Hämeenlinnan asioiden hoidosta tuttujen päättäjäehdokkaiden työnäytteet eivät vakuuta.

  Yleinen dilemma lienee nyt antaisiko tämän kirjoituksesi kaltaisen maalailun herättää toiveen, että NYT kun olisi jo pikkuhiljaa pakko (asioiden vuoksi ja persujen pelossa), alatte esim. kokoomuksessa oikeastikin toimia rehellisesti, asiantuntevasti ja rohkeasti, kuunnellen ja demokratiaa toteuttaen ja eliitin edut sivuuttaen? Vai pitäisikö antaa mahdollisuus sellaisille muutosta lupaaville, joilla ei (vielä) ole petettyjen odotusten historiaa?

  Puheesi kohdistuu epämääräiselle joukolle, Suomelle, kun yksilöt toimivat. Yksilöillä on voimaa oppia, verrata kuulemaansa puhetta ja havaitsemaansa toimintaa, ja muuttaa omaa toimintaansa sen mukaisesti. Suomalaiset uskaltavat protestoida perussuomalaisten kautta ehkä siksi, että tähänkin asti jokaisesta puolueesta on valtaan päästyään tullut samanlainen asiainhoitaja kuin muistakin. Virkamiesvetoinen hallintokoneistomme kyllä imee mehut innokkaimmastakin uudistajasta.

  Tätä Soinikin pelkää, vaikka muutosta haluavat huutavat Soinia yrittämään huipulle asti, käyvät kengät sitten miten liukkaiksi tahansa.

  Mielikuva rehellisestä, asiantuntevasta ja rohkeasta päätöksenteosta syntyy ensi sijassa pienissä päätöksissä, joiden moraalisen, eettisen ja ehkä taloudellisenkin oikeellisuuden ja vaikuttavuuden äänestäjät pystyvät hahmottamaan. Hoida pienet asiat oikein, ja sinulle voidaan uskoa suurempikin vastuu.

  Meillä Hämeenlinnassa on valtuustossakin asti, lautakunnista puhumattakaan, jatkuvasti asioita, joissa ongelmat ja epäkohdat on osoitettu päättäjille, tarvittaessa karttakeppiä ja taskulamppua apuna käyttäen.

  Missä Lulu ovat peräänkuuluttamasi kuuntelu, rehellisyys, asiantuntijuus ja ennen kaikkea rohkeus ajatella ja toimia itse?

 2. Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos, Lulu ja Kari

  Missään ei ole määrätty, etteikö politiikassa voisi olla ryhtiä ja arvoja. Liian usein ongelmaksi tulee asioiden sisällön sijaan pohdinta siitä, mitä muut asioista ja mielipiteestäni ajattelevat. Näin alkaa poliittinen peli.

  Kunhan (ehkä jonain päivänä?) vapaudumme keskittymään asioihin ja etsimään niihin ratkaisuja faktoilla ja järjellä, olemme päässeet pitkälle.

  Meillä Hämeen vaalipiirissä on näissä vaaleissa 133 ehdokasta. Olen varma, että heidän joukossaan on useita rohkeita ja rasitteista vapaita ehdokkaita. Tunnen itsekin muutaman.

 3. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Lulu!
  Olin -70 -luvulla kokoomuslainen, koska puolue 25 %:n kannatuksesta huolimatta joutui aina oppositioon. Kekkonen määräsi muita puolueita, että kokomustien kanssa ei kaveerata, ja se oli laki. Muistan, kuinka Rihtniemi pystypäin teki vaalien jälkeen hallitustunnustelukierroksen ja kuinka Kekkonen pirullisesti kiitteli hyvästä yrityksestä.
  Jostain syystä tässä ajassa persuja ei pidetä salonkikelpoisina. Annetaan kansan päättää ja katsotaan, mitkä puolueet asiallisesti sopivat yhteen. Häämöttävä vaalivoitto on jo tuonut Soinillekin hapuilua retoriikkaan. Niin käy aina. Valta turmelee, ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti.
  Tsemppiä vaaliponnisteluillesi t. Hessu K.

 4. Esa Lehtinen sanoo:

  Hei Lulu + muut!
  Tuo Lulun toive reilusta politiikasta on upea ajatus, mutta se vaatii toteutuakseen ehdokkaalta paljon rohkeutta, hyvää itsetuntoa ja uskoa omiin ihanteisiinsa. Hänen pitää joskus pitääkseen ihanteensa olla jopa vastaan oman puolueensa ajamia asioita. Tämä vaatii sitä rohkeutta. Politiikka on parhaimmillaan yhteisten asioiden hoitamista yhteiseksi eduksi, mutta samalla politiikka on tyypillisesti täynnä lehmänkauppoja ja kompromisseja. Jos niitä tehdään liikaa, alkaa koko puoluepolitiikka näyttää likaiselta peliltä ja kaikki puolueet maallikon silmissä muistutavat toisiaan. Tässä tilanteessa maallikolle, ”vaalikarjalle”, erottuvat ”edukseen” ne puolueet ja ehdokkaat, jotka ovat pysyneet erillään tästä ”pullamössöporukasta”

  Minulla on omassa työssäni brändäys- ja esiintymisvalmentajana asiakkaina myös monia poliitikkoja. Olen koettanut heille puhua sitä, että nykytilanne vaatii ehdokkailta reiluutta, suoruutta ja rehellisyyttä eli juuri näitä asioita, joita Lulu blogissaan esittää. Pitää tuoda esille oma asiantuntijuutensa eli keskittyä kampanjassaan juuri niille asioille, jotka itse hallitsee. Samoin ehdokkaan pitää myös myöntää mahdolliset virheensä ja tietämättömyytensä. Kukaanhan ei voi tietää kaikkea. Näitä kaikkien alojen asiantuntijoita ehdokkaissa on jo aivan liikaa. Profiloituminen, ja sen kautta myös erottuminen massasta on tärkeä asia.

  Onnea Lululle vaaliponnisteluissa! Toivottavasti pystyt pitämään oman kirjoituksesi eräänlaisena ”seinätauluna” omalla politiikon urallasi.

 5. Jur.kand. sanoo:

  Ehdokas Lulu Riikonen!
  Ehkä otat lasten asialle omistautuneena kantaa parille viime päivien synkälle uutiselle. Lapset soittavat hätäpuheluja Mannerheimin Lastensuojeluliiton palvelevaan puhelimeen 1000 per päivä eli 365 000 puhelua vuosi. Mikä perheitä vaivaa? Miten asiaa autettaisiin Hämeenlinnassa/koko valtakunnassa?

  Hämeenlinnalla on synkkä 33. sija valtakunnan rikostilastoissa 344 kunnan joukossa. Mitä asialle olisi tehtävä? Kiekonpeluun tukeminen ei nyt auta.

 6. Jur.kand. sanoo:

  Ehdokas Lulu Riikonen!
  Ehkä otatte lasten asialle omistautuneena kantaa parille viime päivien synkälle uutiselle. Lapset soittavat hätäpuheluja Mannerheimin Lastensuojeluliiton palvelevaan puhelimeen 1000 per päivä eli 365 000 puhelua vuosi. Mikä perheitä vaivaa? Miten asiaa autettaisiin Hämeenlinnassa/koko valtakunnassa?

  Hämeenlinnalla on synkkä 33. sija valtakunnan rikostilastoissa 344 kunnan joukossa. Mitä asialle, m.l. huumerikollisuus olisi tehtävä?

 7. Mikko sanoo:

  Rehellisyys ja politiikka ovat harvoin samassa lauseessa. Politiikka ei ole rehellistä peliä. Varsinkaan nykyhallituksessa pelataan mielettömän törkeästi! Ääniä kalastalleen kepulikonstein ja vaikka millä tavalla. Ongelmana alkaa olemaan se, että normaali ihmisellä ei enää ole uskoa jäljellä nykypäättäjiin. Takinkääntötemput ovat politiikassa niin tavanomaista! Naureskellaan vain huonompiosaisten kustannuksella!

  Oma uskoni nykyhallitukseen (ja melkein politiikkaan ylipäätänsä) meni Hämeenlinnassa, jolloin yritettiin saada opintotukeen saada korotusta.
  Siellä oli keskustankin edustajia mukamas puhumassa torilla opintotuen korotuksen puolesta. Todellisuudessa he olivat kalastamassa vain ääniä opiskelijoilta! Kyseiset henkilöt EIVÄT edes
  äänestäneet korotuksen puolesta! Jälkikäteen sanoivat, että ”eivät voineet äänestää puoluettaan vastaan asiassa”.

  Mielestäni tällainen on täysin TÖRKEÄÄ äänten kalastamista!! En äänestä nykyhallitusta ja toivon, että kaikka opiskeljat jotka kokikat kyseisen huijauksen muistavat sen! Surullista on, että useat opiskelijat jotka olivat mukana (ja varmaan äänestivät asian puolesta huutamassa olelleita poliitikkoja) eivät edes tiedä, että heitä puukotettiin selkään. Lehdessä asiasta toki kirjoiteltiin.

  Nykyhallitus alas!

Jätä kommentti

css.php