Hyvää Suomelle

En juurikaan hämmästynyt ennakkoäänestyksen tuloksia, jotka rävähtivät eilen ruutuun myös Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Tunnelmat ja muutoshalut ovat olleet käsin kosketeltavissa turuilla ja toreilla. Räväkkää, mutta asiapitoista keskustelua on riittänyt loputtomasti.

Omalta kohdaltani on todettava, että kokemukset ja kentältä saamani palaute kannustavat vahvasti jatkamaan. Katse suuntaa eteenpäin ja tähyää pitkälle. Tulevaisuus herättää uteliaisuuden ja antaa lisäpotkua. Valtion apparaatin konkarilla, eduskuntavaalien ekakertalaisella ja vasta kolme vuotta puolueen jäsenkirja laukussaan toimineella Riikoskalla on paljon annettavaa.   

Kokonaisuutta tarkkaillessa on ymmärrettävä, etteivät syyttely tai epätoivoon vaipuminen nyt auta, vaikka jotkut maalailevatkin hirveitä piruja seinille. Nyt vain härkää sarvista ja selkä suoraan. Suomella on edessä paitsi haastava myös innostava tilanne.

Uusi kokoomusvetoinen hallitus tulee toimimaan yhteistyössä, sillä vaihtoehtoja ei ole. Kaikki haluavat Suomelle hyvää ja menestystä puolueesta riippumatta. Yksilön etu ei saa painaa pätkääkään, sillä yhteinen hyvä ratkaisee. Myös EU-tasolla

15 kommenttia artikkeliin “Hyvää Suomelle”
 1. Jur.kand. sanoo:

  Diplomi-insinööri Lulu Riikonen! Korkeasti koulutettuna, valtionhallinnon asiantuntijana Teidän paikkanne on Brysselissä, Euroopan unionin meppinä vuonna 2014 alkavalla toimikaudella. Kielitaitoisena, asiat nopeasti omaksuvana naisena Teitä tarvitaan uutta verta ja nuoruutta jo Suomen happamoituneeseen meppijoukkoon tuoivana omalinjaisena, raikastavana ilmestyksenä! Onnea myös kunnallisvaaliehin v. 2012.

 2. Joutomie sanoo:

  Onnea vain Lulu omasta saavutuksestasi ja kiitoksia auvoisesta tulevaisuuden uskosta!

  Vaikka kokoomuksesta pääministeripuolue tuleekin, on Hämeenlinnan kokoomuslaisilla kellokkailla syytä ainakin pieneen itsetutkiskeluun ja uudelleenarviointiin.
  Demarit menivät heittämällä ohi kaupungin suurimmaksi puolueeksi ja yksi kansanedustajapaikka menetettin juuri Hämeenlinnan huonon tuloksen takia. Persut haukkasivat ison palan tyytymättömiä kokoomuslaisia. Kokoomuksen vaalituos oli Hämeenlinnassa todella huono!
  Lienee myöskin niin, että demarit ovat halanneet kokoomuksen kuoliaaksi tai ainakin halvaantuneeksi kaupungin päätöksenteossa. Niin välipitämättöntä, suorastaan ylimielistä on suhtautuminen ollut kannattajiin, muihin puolueisiin ja jopa sisäringin ulkopuolisiin kokoomusvaltuutettuihin.
  Kunnallisvaaleihin on aikaa varsin niukalti aikaa, kun pitäisi keritä osoittaa uutta ryhtiä ja sen tuomia tuloksia
  Hihat on käärittävä heti tai pako jatkuu. Kokoomusjohtajat herätkää erilaiseen Hämeenlinnaan ja toimikaa sen mukaisesti.

  Tsemppiä Lulu! Sinunlaisiasi tarvitaan.

 3. Sari Rautio sanoo:

  Lulu, erinomainen kirjoitus ja tuolla samalla ilmeellä eteenpäin myös kuntapolitiikassa, niin hyvä tulee. Rakentaen ja yhteistyössä. Joutomiehelle: yhteistyö vaatii aina kaikki osapuolet mukaan. Jos ei osallistuta tai rakenneta yhdessä, niin silloin jää ulos. Väitän että meillä on syytä olla ylpeitä Hämeenlinnan nykyisestä polittisesta kulttuurista, kysytään keltä hyvänsä valtuutetulta. Arvostusta ja kunnioitusta löytyy, kritiikkiä myös tarvittaessa.
  Ja tässäpä loistava keskustelukohta.
  Sari

 4. Joutomies sanoo:

  Heippa Sari!
  Valitettavasti en ole yksin mielipiteeni kanssa. Erityisesti olen huolissani vaalituloksen perusteella tulevasta.
  Valtuutetut eivät tässä ole tärkeimpiä, vaan asukkaat. Vaikka omasta mielestä ollaan kuinka hyviä, tulokset ratkaisevat. Väitän, että tietty itseriittoisuus johti siihen, etteivät asukkaat tukeneet voimallisesti kokoomusta menneissä vaaleissa. Takkiin tuli vaikka persujen rynnistyskin jätetään huomiotta. Kokoomuksen tulos nimenomaan Hämeenlinnassa oli huono. Eihän tässä torjuntavoittoja oltu hakemassa.
  Haluan olla rakentamassa parempaa tulevaisuutta, siksi olen avannut suuni. Kyllä minäkin oman osani teen ja olen vuosien mittaan tehnyt. Töihin on ryhdyttävä heti, aikaa seuraavaan koitokseen on vähän!

 5. Sari Rautio sanoo:

  Morjens,

  tulos oli huono, koska jäimme ilman edustajaa. Ääniä saimme 149 vähemmän kuin edellisissä vaaleissa, joka on tietty huonompi tulos mutta ei ihan järkyttävän huono. Itsetutkiskeluun on syytä, ihan varmasti, ja sitäpä juuri tarkoitin että nyt on keskustelun paikka. Joutomieheltä haluan kysyä: mitkä ovat konkreettisesti niitä asioita, jotka Hämeenlinnassa mättää?
  Istun par aikaa kuntaliiton hallitusryhmässä, ja verrattuna monella eri mittarilla, meillä menee monessa erittäin hyvin.
  Sari

 6. Joutomies sanoo:

  Hei Sari!

  Tuo juuri mättää kaupungingin toiminnassa, ettei tunnusteta erehdyksiä ja epäonnistumisisa, vaan yritetään kaikin tavoin viimeiseen asti todistaa kaikkki tehdyn vähintään oikein ja jopa viisaasti.
  Näissä vaaleissa demarit saivat Hämeenlinnassa yli 1600 ääntä eli n. 17%enemmän kuin kokoomus, joka kunnallisvaaleissa oli suurin vaikkakin niukasti. Tämä ei suinkaan ollut valtakunnallinen tai edes vaalipiirimme trendi. Uskaltaisimmeko ajatella, että vika on paikallinen?
  Mielestäni ehdokkaat ja heidän vaalityönsä oli oikein hyvää. Jostain kuitenkin kenkä puristi. Kunnallispolitiikka on näkyvin ja hallitsevin paikallispolitiikan muoto. Tuntuu johdonmukaiselta hakea syitä siitä suunnasta osoittelematta kuitenkaan sormella yksityisiä asioita henkilöistä puhumattakaan. Vaikka niitäkin riittäisi, mutta ne tuskin henkilöityvät vain kokoomukseen.
  Ajattelen näin yksinkertaisesti ilman sarvia ja hampaita tai taka-ajatuksia.

 7. Seppo Rehunen sanoo:

  Olen eri puolueiden saamasta kannatuksesta Hämeenlinnassa joutomiehen kanssa samaa mieltä.

  Menneiden vuosien suuri linja sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen välillä on ollut se, että SDP:llä on ollut selvä ylivoima, joka kuitenkin kääntyi viime kunnallisvaaleissa v 2008 kokoomuksen niukaksi voitoksi.

  Nyt kehitys ei enää jatkunut vaan sosiaalidemokraatit ottivat selkeän niskavoiton kokoomuksesta äänin laskettuna.

  On todellakin syytä pysähtyä ja miettiä kokoomuksen leirissä sitä, miksi kokoomus hävisi kaupungin sisällä sosiaalidemokraateille niin selvästi. Kokoomuksella piti etukäteen ajatellen olla kaikki edellytykset saavutettua parempaan tulokseen. Nykytulokseen ei ole mitään aihetta olla tyytyväinen.

 8. Sari Rautio sanoo:

  Morjens!

  Ihan varmasti on syytä tähän tutkiskeluun ja tarkkaan analyysiin. Siksi juuri kysyin ja toistan kysymyksen sekä Joutomiehelle että Sepolle, mitkä ovat niitä asioita, jotka tähän ovat johtaneet? Onko demareiden aktiivisempi ote ulostuloissa, näkyvä valtuuston puheenjohtaja, vai voisiko vaikuttaa myös kahden vahvan kansanedustajan aktiivinen rooli kaupungissa- jota meillä kokoomuksessa ei edelleenkään ole.
  Eli, hyvät herrat, ja muut lukijat myös, auttakaa nyt analyysissä! Konkretiaa! Vallassa olijoilla on aina vaativa tilanne, ja niin pitää ollakin. Valta ja vastuu on ja pitää olla samoissa käsissä.

  Analyyttisin tunnelmin,
  Sari

  ps. tässä vielä tulokset, ja eduskuntavaaleihin 07 verrattuna me hävisimme 149 ääntä, SD 1104 ääntä. Kuntavaaleihin 08 verrattuna me 1003 ääntä ja sd sai lisää 701 ääntä.
  % Muutos E-07 Muutos K-08 Lkm Muutos E-07 Muutos K-08
  Kansallinen Kokoomus 25,5 -1,9 -6,8 9482 -149 -1003
  Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 30,0 -4,8 -2,2 11138 -1104 +701
  Eli, ilman muuta hävittiin, ja syyt pitää selvittää, ja korjata kurssia.

  Parhain terveisin Hämeen Hillary;)

 9. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Sari,

  pyydät konkretiaa Sepolta ja Joutomieheltä. He ovat aivan liian kohteliaita antamaan konkretiaa. Minullla ei ole vastaavia estoja: sanon sinulle, että kokoomuslainen (kuten kuka hyvänsä mutta kokoomuslainen erityisesti) tarvitsee kolme hyvettään – aatteensa, aitoutensa, ja älyllisen rehellisyytensä.

  Tässä konkretiaa esimerkinomaisesti:

  15.4.2011 16.38 scream kommentoi blogiisi ”Varoitus- aitoa ja avointa vaalimainontaa!” näin:

  ”Raaka tosiasia on se, että olet sydänjuuriasi myöten ”suossa” HPK:hon, ”ritarihalliin”, liigakiekkoon jne… Se sinulle suotakoon, mutta:

  Et saisi kehuskella perusturva-arvoilla, kun olet ollut junailemassa miljoonia liigakiekon hyväksi, samalla kun kaupunki on laiminlyönyt juridiset velvoitteensa……

  Niinkuin totesin, iisakkia viisaampana vältit vastuun, olit viim. puol vuotta hiljaa…”

  Vastauksesi alkoi: ”Pakko kysyä vielä että mitä miljoonia ja minkä liigakiekon?”

  On valitettavaa, että HPK ja jäähalliyhtiön sotkut menevät jatkuvasti sekaisin, mutta SINÄ olet aivan liian älykäs väittääksesi ettet ymmärtänyt Screamin kritiikin kärkeä. Älykkääksi tiedetyllä ihmisellä älyllinen epärehellisyys on kuolemansynti.

  Äläkä juutu jäähalliin, se on vain yksi esimerkki.

  On aivan selvää, että jos demari-kokoomusyhteistyö perustuu älylliseen epärehellisyyteen, kokoomus kärsii suhteessa enemmän. Tiedät miksi.

  Ehdotan että päästät nyt mantrasi ”tehdään tästä yhteistyössä vieläkin parempaa” eläkkeelle kunnallisvaaleihin asti – tarvitset enemmän, paljon enemmän vakuuttaaksesi kokoomuslaiset äänestäjät.

  Jokainen ansaitsee aina kaksi mahdollisuutta – ensimmäisen, ja viimeisen. Kun ihminen vetää roolia ja puhuu tuubaa, hänen potentiaalinsa mitataan siinä kohtaa kun hän jää kiinni. Joko ihminen tarttuu tilaisuuteen kasvaa, tai legenda ja tuuba jatkuu.

  Ota Sari tämä nyt positiivisesti erinomaisena kasvutilaisuutena näyttää ihmisyytesi ja kokoomuslaisuutesi.

 10. Sari Rautio sanoo:

  Kiitos Kari näkemyksestäsi ja arvioistasi. Kasvun paikka olkoon siis. Ja kiitos että ilmeisesti pidät minua älykkäänä;))
  Pääsiäistä!
  Sari

 11. Seppo Rehunen sanoo:

  Jatkan Sarin pyytämää ja Karin hyvin aloittamaa analyysia.

  Kunnallisvaaleissa v 2008 kokoomus sai suurimman äänisaaliin. Tämä johtava asema ei näy missään. Ulospäin ei ole näyttöä siitä, että kaupungissa olisi jotain omaa kokoomuslaista politiikkaa.

  Korostetun veljellinen/siskollinen johtopuolueiden keskinäisen sovun kehuminen ei ole kokoomuksen etu. Enkä usko, että tämä jatkuva sopu olisi kaupunginkaan etu. Kehityksen siemen on erimielisyydessä ja kyvyssä katsoa asioita monesta eri suunnasta.

  Poikkeuksellisen vahvasta kahden valtapuolueen aseveliakselista seuraa lisäksi se kielteinen seikka, että pienpuolueiden monet aiheelliset ja kehitystä raikkaasti eteenpäin vieviä ehdotuksia ei oteta huomioon, koska kumpikaan isoista ei keksinyt asiaa.

 12. Jaska sanoo:

  Tervehdys !

  Yhdyn joutomiehen, Kari ja Sepon analyysiin – tunnot kuvaavat varmasti monen muunkin kaupunkilaisen ajatuksia näistä paikallisista kiemuroista. Joonas Korhonen kuvaa blogissaan mielestäni myös osuvasti paikallista päätöksen teon murheista tilaa tällä hetkellä kauniissa kaupungissamme.

  Demokratian vaje ja asiantuntemuksen puute johtaa kerta toisensa jälkeen epäonnistumisiin ja verorahojen kylvämiseen kuntalaisten edun kannalta täysin epäolennaiseen. Innopark ja oikeastaan kai jokainen ns. kaupungin OY tuottaa tappiota eilen tänään ja huomenna, eikä asioille kaiketi edes yritetä tehdä tarpeen vaativia korjausliikkeitä. Näyttää siltä että liiaksi valtaa valutetulta virkamies- johdolta uupuu enemmän kykyä kuin halua.

  Em. syy- ja seuraus suhde peruspalveluiden kuihtumiseen on ilmeinen. Ymmärrän ja komppaan toisaalta seudun kehitystä ja kasvua, mutta sitten tulee pitkä huokaus. Asiat tulisi tehdä demokraattisen päätöksenteon lainalaisuuksien mukaan . Veikkaan että moottoritien katettakin rakennettaisiin tällä hetkellä, jos asiat olisi puntaroitu useammalla taholla ja annettu päätöksenteon tapahtua avoimesti ao. luottamuselimille asianmukaisesti jyvitettynä.

  By the way – pidän silti sekä Lulun että myöskin Sarin ulospäin näkyvää henkilö- hahmoa pelkästään myönteisenä. On kuitenkin varmasti niin, että pelkät mielikuvat eivät aina kanna ihan sinne kultaisen pilven reunalle tosi paikan tullen sitten kuitenkaan. Jos ei muuten niin ainakin seuraavia kuntavaaleja ajatellen kannattaisi valtuutettujen näitä varmasti pohdiskella. Olen ns. vaeltava aktiivinen äänestäjä, mutta tämän hetkisen tilanteen takia en suin surminkaan saattaisi demkok rintaman edustajaa Hämeenlinnassa äänestää.

 13. Joutomies sanoo:

  Kiitoksia Sari, Kari ja Seppo sekä erityisesti Lulu!

  Sinä Lulu avasit keskustelun riittävän realistisesti, mutta myös tulevaisuuteen uskoen. Siitä tuli hyvä alusta alkaneelle ja toivottavasti jatkuvalle pohdinnalle. Yritetään hakea syitä kokoomuksen vaalitappioon Hämeenlinnassa, ei syyllisiä.

  Aseveliakselilla on pitkät juuret Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa. Kauhun tasapaino kahden valtapuolueen välillä saavutettiin aikoinaan määräenemmistösäännöksillä. Varsin vahvasta enemmistöstään huolimatta vasemmisto joutui antamaan tietyn osan puheenjohtajuuksista, perustettavista viroista ja joistakin tärkeistä asioista porvarien päätettäväksi. Asioista sovittiin valtuustokausittain ja budjetin käsittelyn yhteydessä. Pitkin vuotta äänestettiin surutta ja useimmiten porvareiden tappioksi.

  Olen Sepon kanssa samaa mieltä, ettei aseveliakseli saa olla auvoista, mukavaa yhdessäoloa. Pikemminkin aiheeseen sopii vänrikki Koskelan tapa: ”Asialliset asiat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin ellun kanat.” Pitää uskaltaa (näkyvästi) nostaa esiin erilaisia näkemyksiä ja tarvittaessa käyttää annettua äänivahvuutta. Asiallisesti tehtynä sen ei pitäisi loukata ketään eikä saattaa ryppyjä yhteistyön rakkauteen.
  Hämeenlinnassa on liian paljon asioita, joita ei eri syistä kerrota avoimesti. Vedotaan liikesalaisuuksiin, kilpailutilanteeseen, yksityisyyden suojaan jne. Julkinen salaisuus on, että Innoparkissa muhii kunnon aikapommi. Ovat kuulemma kuitenkin yhtiön sisäisiä asioita. Maksaja on kuitenkin kaupunkilainen, ei toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen. Kaupunkilaista edustaa valtuutettu, jonka pitää tietää ja jonka pitää voida jakaa tietoa kansalaisille. Asiat voidaan muotoilla niin, ettei liikesalaisuuksia, jos niitä onkaan, paljastu.

  On selvää, että on mukavampi kertoa kannelle rakennettavasta uljaasta kauppakeskuksesta kuin epäonnistumisista Hattelmalassa. Vaikka kansiasiaakaan ei kovin läpinäkyvästi ole hoidettu. Eikö kenenkään kokoomukselaisen valtuutetun mieleen ole noussut kysymys: Miksi NCC maksaa kakistelematta neljä miljoonaa ylimääräistä, joka lienee varsin iso osa koko projektin konsernitason voitosta? Pitäisikö siltä vaatia tieto siitä, miten noin iso raha palaa urakan tuloiksi? Vai onko jotain muuta, mitä me kansalaiset ainakaan emme tiedä?

  EU pyrkii säännöksillään avoimmuuteen, täällä kuljetaan valtavirtaa vastaan. Mistä kaikki ”salaiset” projektit osaavat Hämeenlinnaan. Veronmaksajien rahoja käyttää koko ajan lisääntyvä toimitusjohtajien armeija, joka piiloutuu yhtiön (lue: oman) edun taakse ja vaikenee, kunnes on taas aika pyytää lisää rahaa. Ilmeiseti suurin puolue on tässä aseeton.

  Aurinkoista Pääsiäistä kaikille!

 14. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Joutomies ja muut,

  Hyvää Pääsiäistä kaikille näin aluksi minultakin.

  Joutomies, kysymällä: ”Miksi NCC maksaa kakistelematta neljä miljoonaa ylimääräistä, joka lienee varsin iso osa koko projektin konsernitason voitosta?”, kiinnitit huomiota juuri samaan asiaan jota itse olen pohdiskellut.

  Ensin kuitenkin huomio koskien konsernitason voittoa: NCC:n ja kaupungin vuoden 2008 sopimus loi hankkeeseen NCC:lle jo miljoonatolkulla ”jakovaraa”. Normaalissa marssijärjestyksessä tunnelin ja katteen kustannukset (miinus sillat) olisivat olleet ehdottomasti NCC:n normaaleja perustuskuluja, ja tonttien ja rakennusoikeuden luovutuksesta olisi saatu hillot ympäröivän infran muutoksiin. Olen tähän asiaan kiinnittänyt huomiota monet kerrat – vastauksena on ollut täydellinen hiljaisuus, joka itsessään kertoo joko ymmärryksen puutteesta, tai siitä ettei kukaan uskalla avata suutaan.

  Hankkeessa on näin epämääräistä rahaa, sekä sopimuksellisesti (vastuut/velvoitteet) ja juridisesti harmaa alue, joka mahdollistaa eri intressien yhteensovittamisen (mukaan lukien ei julkisen tai jopa salattavaksi tarkoitetun vastikkeellisen toiminnan) täysin poliittisen päätöksenteon sekä valvonta- ja ohjausmahdollisuuksien ulkopuolella.

  Katehankinnan valmistelu tehtiin vallitsevan käytännön ja hallintosäännön vastaisesti, prosessin aikana hallintosääntöä sitten uudistettiin tunnetulla tavalla. Motiivi uudistukselle on jälkikäteen selvä.

  Hankintaprosessin on valmistellut ja ohjannut NCC:n nimeämä yritys, johon kaupungilla ei ole minkäänlaista sopimus- tai ohjaussuhdetta, eikä velvollisuuksia tai vastuitakaan ole näin mitenkään määritelty. NCC:n ja A-Insinöörien välisestä sopimuksesta tai ohjauksesta ei ole mitään tietoa, kuten ei siitäkään minkälaista ”taustavaikuttamista” NCC:n, A-Insinöörien, kaupungin virkamiesten ja YIT:n välillä on tapahtunut ja tapahtuu.

  Jokainen ymmärtää, ettei kaupungin ja urakoijan välille voi syntyä sopimusta, jossa ”NCC vastaa rakennuttamisen käytännön toimista”, ellei urakoija kuulu valmiiksi mainittuun etupiiriin. Siksi Sorasten valitus on niin paha ryppy suunnitelmassa.

  Kauppakeskus on porkkana, jolla valtuustoa on houkuteltu päätöksestä toiseen. Katse on ollut niin kiinni porkkanassa, että juuri muuta ei ole nähty: kuka ja miksi pitelee porkkanaa, ja mitä asioita matkalla tallataan?

  Päinvastaisista, pateettisista selittelyistä huolimatta katehankkeen projektinjohtotoimeksianto on sekä juridisesti että NCC:n ja kaupungin sinänsä pehmeän ja ristiriitaisen sopimuksen mukaan hankinta, joka kuuluu kaupungille ja tehtäväksi lain julkisista hankinnoista puitteissa.

  Selvitys mm. A-Insinöörien käytön sopimuksellisesta ja laillisesta taustasta on käynnissä, eikä pääty ennen kuin asia on selvitetty / järjestyksessä.

Jätä kommentti

css.php