Teronpojalle ja muille homeen ystäville

Helsingin Sanomissakin otettiin tänään kantaa homekouluihin. Kysehän ei todellakaan ole mistään vainoharhaisuudesta tai tekosyystä, jottei homerakennuksissa olevien tarvitsisi mennä töihin vaan todellisesta terveysriskistä. Uskomattomin ulostulo oli ”Teronpoika” joka kirjoitti Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 12.10 luulotteluista ja vähätteli homekouluissa olevien koululaisten äitien huolta sekä arvio heidän osaamattomuuttaan ja ymmärtämättömyyttään.

Tuomelan ja Ojoisten koulujen homeongelmien seurauksena lukuisat opettajat ja oppilaat ovat saaneet oireita. Tämä on lääketieteellisestikin jo todistettu.

 

Hämeen Kokoomusnaiset julkaisivat aiheeseen liittyvän julkilausuman eilen:

 

Hämeen Kokoomusnaiset ry:n julkilausuma                                                        

Hämeen Kokoomusnaiset vaativat julkisten rakennusten kuntoon parannusta
Hämeen Kokoomusnaiset ovat huolissaan julkisten rakennusten kunnosta. Rakennusten kunto on laskenut huolestuttavalle tasolle pääosin pitkään jatkuneiden ylläpidon ja huollon laiminlyöntien sekä virheellisten korjausten vuoksi. Joka vuosi todetaan lukuisia uusia rakennuksia, joissa kenenkään ei enää ole terveellistä ja turvallista olla. Tämän seurauksena julkisten rakennusten käyttö- ja myyntiarvo ovat laskeneet ja useissa kunnissa on jouduttu kiireellisten kunnostuskohteiden kalliiseen korjauskierteeseen.
Koulut ja päiväkodit keskiöön
Erityisen huolestuttava on koulujen ja päiväkotien tilanne, sillä kasvuiässä olevien lasten ja nuorten altistumisella esimerkiksi homeelle voi olla pitkäaikaiset vaikutukset. Myös työntekijöiden tilanne on vaikea, sillä pahimmillaan on seurauksena työkyvyn menettäminen.
Hämeen Kokoomusnaiset vaativat, että kunnat keskittyvät asukkaiden kannalta tärkeimpiin kunnostus- ja rakennuskohteisiin
Hämeen Kokoomusnaiset toteavat, että kuntien on laadittava julkisten tilojen pitkän tähtäimen kunnostusohjelmat. Ohjelmien toteuttamiseksi on myös varattava tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta riittävästi investointirahaa. Kuntien on priorisoitava asukkaiden kannalta keskeisiä korjaus- ja rakennuskohteita, sillä terveelliset ja turvalliset tilat ovat kaikkien suomalaisten oikeus.

***
Lisätietoja:
Piirihallituksen jäsen Lulu Riikonen
s. posti lulu.riikonen@aina.net, gsm 040 586 4644

7 kommenttia artikkeliin “Teronpojalle ja muille homeen ystäville”
 1. Sari Rautio sanoo:

  Erittäin hyvä esitys Kokoomusnaisilta. Lainaan Hesarin pääkirjoitusta tältä päivältä: ”Kuntien pitäisi ottaa käyttöön auton vuosihuollon kaltainen tarkastus. Rakennusten kunto on tarkastettava vuosittain, ja korjauksiin täytyy ryhtyä heti kun ongelmia havaitaan. Tarkastukset tulevat paljon halvemmiksi kuin se, että ongelmia vähätellään ja niiden annetaan paisua suuriksi remonteiksi.” Tästä meille käytännön työkalu?

 2. Lulu Riikonen sanoo:

  Terve,

  Otinkin jo tuossa blogini ensimmäisessä lauseessa Hesarin jutun esiin, joka sattuu olemaan täysin linjassa Kokoomusnaiset julkilausuman kanssa.
  Julkilausuma julkaistiinkin tänään eli samana päivänä kuin Hesarin kirjoitus. Tämä kertoo siitä, että Hämeen Kokoomusnaiset ovat Hesarin kanssa samoilla linjoilla ja ajan hermolla eivätkä suinkaan hitaita.

  Julkilausumassa esitetty kunnostusohjelma tarkoittaa tietenkin kokonaisuutta, joka sisältää tilannekartoituksen (sis tutkimuksia), riskienhallintasuunnitelman (sis vuositarkastukset), kunnostuskohteiden varsinaisen kiireellisyyslistan (priorisointi) sekä kunnostusten aikataulun ja rahoitussuunnitelman. Ohjelmaan on myös sitouduttava poliittisella tasolla.

 3. Satu Leppänen sanoo:

  Hei!

  Ajankohtainen ja tärkeä asia. Hyvä, että naiset olette ottaneet kantaa. Tästähän on kyllä puhuttu valtuustossa ja lautakunnissa asti ja tiedetään, että korjausrahaa budjettiin pitäisi sisällyttää. Toivottavasti jotakin asiassa tapahtuu.
  Seurakunnan budjettiin kiinteistöpuolella rahaa ensi vuodelle esitetäänkin. Hieno juttu, jos toteutuisi myös kaupungin osalta.

  T . Satu

 4. Jari Ranne sanoo:

  Kiinteistöt on pidettävä kunnossa ja ajoissa, ja se kannattaa. Ja terveyttä uhkaavat pitää priorisoida kiireellisinä kärkeen. Siinä naiset oikealla asialla.

  Kiinteistöinvestointien tarveharkinnasta kaupungilla on ollut jo vuosikausia selkeät ohjeet. Valitettavasti monen koulun ja päiväkodin homekorjaukset ovat viivästyneet, kun tunnettujen huonon hallintotyylin tahojen investoinnit ovat toistuvasti menneet tärkeämpien ohi ja vieläpä ilman tarveharkintaa.

 5. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Lulu!
  Olet blogissasi nostanut todella ison ongelman esille, siitä kiitos!
  Yhteiskunnan piikki on pitkä ja jatkuvasti avoin, kun henkilökunta ja pienet piltit altistuvat homeelle. Poskiontelotulehduksia, yms., astmaa, oireilujen, saikkujen loppupäässä kroonikkoja.
  Käsittämätöntä lepsuilua, joka tulee yhteiskunnalle kalliiksi.
  Ihmiselämä tuntuu olevan päättäjille pelkkä numero, jonka kertotaulua ei osata laskea.
  Iittalassa on home-päiväkoti Peukaloiselle tilat odottaneet opettaja-asuntolassa remonttia vaille, mitään ei tapahdu. Vuosi lisää lykkäystä?
  Kokonaisuutta suunnitellessa…
  T. Riitta

 6. inkeri valtonen sanoo:

  Kiitos Lulu!

  Asia on tärkeä ja kiireellinen. Kun kiinteistöt menevät päivä päivältä huonompaan kuntoon korjaus tulee aina vain kalliimmaksi, jos niitä lykätään. Homeille herkistyminen tulee todella kalliiksi,koska se teettää sairauslomia. Pienenä työnantajana tiedän, että jos lapsi, tai lapset sairastavat jatkuvasti homeongelman takia maksu lähtee äidin työnantajan pussista.
  Näen myös tilanteen omassa työssäni, olen jo oppinut erottamaan ihottumat mitkä ehkä johtuvat homeesta. On aika kurjaa nähdä, kun ihminen oireilee ja tietää, että oireet vain pahenevat koko ajan ja muuta ratkaisua ei ole, kuin työpaikan vaihtaminen. Tämä on koko ajan lisääntyvä ongelma ja näen sen jokapäiväsessä työssäni.

  Inkeri Valtonen

 7. Seppo Mäkinen sanoo:

  Home- ja kosteusongelmien ilmeneminen näinkin laajalti kertoo selvää kieltä tilaaja- ja valvontaosaamisesta, siis sen puutteesta.

  Aikaisempi Hätilän päiväkoti oli, sanoinsinko malliesimerkki kokonaisvaltaisen suunnittelun ja toteutuksen, sekä valvonnan puutteesta. Mutta kun ei toimita omilla rahoilla, vaan kunnan veronmaksajien piikki on auki ”taivasta myöten”, kuten IP:ssä, niin virheistä yritetään vaan oppia, eikä kantaa vastuuta tekemisistään tai tekemättömyydestään.

  Ehkä IP:n päättäjien toimintatavat olisivat herättäneet aikaisemmin, jos siinä olisi ollut mukana omiakin rahoja. Ehkä silloin toiminnassa olisi mukana parhaat tekijät?

Jätä kommentti

css.php