Maanista maapolitiikkaa

Julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisten kolumnina 4.11.2011

Kaupunkeihin perustetaan jatkuvasti erilaisia työryhmiä jos jonkinlaisten asioiden eteenpäin viemiseen. Näkyvimpiä ovat eri muodoissa esiintyvät kehittämistyöryhmät, jotka keskittyvät usein maankäyttöön. Näissä ryhmissä linjataan yhdyskuntarakenteen kehittymissuuntia, laatua ja kustannuksia eli kokonaisuuksia, joilla voidaan lyödä lukkoon asioita sadoiksi vuosiksi.
 

Työryhmissä istuu usein poliitikkoja, joilla on heikko ymmärrys maankäytöstä ja erilaisten kaavoitusvaihtoehtojen laajemmista vaikutuksista. Työryhmissä istuu myös usein tahoja, jotka eivät välttämättä edistä ihmisten ja ympäristön kannalta parhaita ratkaisuja vaan ajavat puhtaasti omia etujaan.
Hyviä työryhmäesimerkkejä ovat Hämeenlinnan Eteläranta -tiimi, Ahvenisto-tiimi ja Sunny Car-tiimi.
 

Virkamiehet lähtevät työstämään tiimien tuotoksia maapoliittisten päätösten perusteella. Nämä päätökset koskevat usein erilaisia hankkeita, jotka paitsi lisäävät kuntien lainanottoa myös syövät virkamiesten perustehtäviin osoitettua työaikaa.  Rahanreikäesimerkkejä paljastuu sieltä täältä. Työaikaesimerkki voisi olla yleiskaavoitus, jonka työrauhassa ja resurssoinnissa on usein parantamisen varaa.
 

Hämeenlinnan kaupungin allekirjoittamassa Aalborgin sitoumuksessa todetaan, että
meillä on keskeinen rooli kaupunkisuunnittelussa, joka huomioi ympäristöön, yhteiskuntaan, talouteen, terveyteen ja kulttuuriin liittyvät näkökohdat kaikkien yhteiseksi hyväksi.
Maanhankinnasta ja kaavojen toteuttamisesta päättävät poliitikot ja maankäytön suunnittelijat tarvitsevatkin lisää osaamista, jotta tämä toteutuisi. Lisätietoa tarvitaan varsinkin rakentamisen energiatehokkuudesta. Yhdyskuntarakenne ja erityisesti asemakaavoitus kun vaikuttavat suoraan energiatehokkuuteen ja sitä kautta päästöihin. Energiahuolto- ja kasvihuonekaasutarkastelu olisikin liitettävä osaksi kaavoituksen ympäristövaikutusten arviointia.
 

 

Kuntaliitosten jälkeen olisi myös aina syytä linjata uuden kunnan koko alueen kestävä maapolitiikka.  
Kestävä maankäyttö on yksi yhteiskunnan kantavista voimista ja sen myötä on mahdollista toteuttaa kestävää ympäristö-, sosiaali- ja elinkeinopolitiikkaa. Vahva ympäristöosaaminen ja vastuullinen toiminta ovat valttia myös maankäytössä. Paras lopputulos saavutetaan etsimällä laajassa yhteistyössä lakien mukaisesti luotettavaan tietoon perustuvat kestävät maankäyttöratkaisut.
 

Tekniikka ja talous-lehdessä uutisoitiin 28.10.2011, että edessä on rakennusalan äkkijarrutus ja ainoastaan pomminvarmoja kohteita kuten Helsingin Jätkänsaari toteutetaan. Lehden kolumnissa myös todettiin, että rakennusala kokonaisuudessaan on ”sekoitus markkinataloutta, politiikkaa ja suhmurointia”.
 

Maapolitiikan pitääkin ensisijaisesti huomioida ihmisten ja ympäristön hyvinvointi, eikä lähteä maanisesti kalastelemaan rakennusalan suuria kaloja hinnalla millä hyvänsä.
 

3 kommenttia artikkeliin “Maanista maapolitiikkaa”
 1. Juhani Lemström sanoo:

  Tuo viimeinen kappale kannattaa lukea muutamankin kerran niin, että pysähtyy ajattelemaan sen merkityksen hieman pidemmälle myös omalla kohdalla. Helposti idealistiset pyrkimykset saavat meidät nyppimään rusinat pullasta ja työnnämme joko tieten tahtoen tai ajattelemattomuuttamme omat vastuumme muille.

 2. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Lulu!
  Noinhan se pitäisi mennä, valitettavasti melkein poikkeuksetta, kaavoitus onnistuu täydellisesti, tehokkaasti, nopeasti, siellä missä sitä ei tarvita.
  Poliitikoilta unohtuu ettei heitä ole valittu toteuttamaan kritiikittömästi virkamiesten tms märkiä unia.
  Heidät on äänestetty tekemään järkeen käypiä päätöksiä, joissa tulee ”huomioida ihmisten ja ympäristön hyvinvointi.”
  T. Riitta

 3. Leo Leppänen sanoo:

  Vanhan liiton aikana työryhmiin kuului viran- ja toimenhaltijoita. Vain puheenjohtaja oli joskus keskeinen, alaa tunteva luottamushenkilö. Toimikunnat taas koostuivat pääsääntoisesti yksinomaan poliitikosta.

  En tiedä, onko valtuutettu Lulu Riikosen kolumnissa kysymys vanhan liiton mukaisista työryhmistä vai toimikunnista. Jos hän kertoo työrymien tilanteesta Hämeenlinnassa, valitan. Täältä luulisi löytyvän osaamista maapolitiikkaa ja maankäyttöä valmisteleviin asiantuntija- ja poliittisiin elimiin.

Jätä kommentti

css.php