Etukenodemokratiaa

Julkaistu kolumnina Hämeenlinnan Viikkouutisissa 17.2.2012

Keskustelu demokratian toteutumisesta nousee esiin tasaisin väliajoin niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla. 2000 -luvun suomalaiset kun haluavat osallistua politiikkaan, mutta he ovat huolissaan todellisista vaikutusmahdollisuuksistaan ja todellisesta demokratiasta. Demokratia toki toteutuu jokaisissa vaaleissa, joissa valitsemme omat edustajamme ajamaan asioitamme, muttei sekään aina takaa todellista demokratiaa.

Erityisesti keskeneräisten asioiden valmisteluun kaivataan avoimuutta. Valitettavan usein kansalaiset kokevat, että vaikuttamisen paikka on jo ohitettu ja heitä koskevat päätökset on jo käytännössä tehty. Onneksi meillä kuitenkin on aktiivisia kansalaisia, jotka ehtivät mukaan demokraattiseen päätöksentekoon mielipiteineen, kannanottoineen, valituksineen ja adresseineen, vaikka se onkin työlästä.

Etupainotteinen tiedottaminen yhteisistä asioista sekä niitä koskevasta päätöksenteosta on yksi demokratian toteutumisen työkalu. Liika tiedottaminen lyö aina laudalta tiedottamatta jättämisen ja antaa kansalaisille paremmat vaikutusmahdollisuudet. Vaikeista ja keskeneräisistäkin asioista on hyvä tiedottaa, ellei se ole laitonta.

Demokratian toteutuminen edellyttää myös demokraattista mediaa, jossa vallan vahtikoira valvoo ja räksyttää tasapuolisesti kansalaisten edun mukaisesti. Perinteiset mediat sosiaalisilla medioilla täydennettynä tavoittavat laajasti kansalaisia. Median mahdollisuudet ovat siis rajattomat hyvässä ja pahassa.

Demokratiaa voidaankin edistää ja kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksia parantaa entistä aktiivisemmalla etukenotiedottamisella. Tämä myös toteuttaisi Hämeenlinnan kaupungin arvoja, joissa todetaan ”Kuntalaisten yhteisöllisyyttä ja aktiivisuutta edistetään”.

Vapaaehtoista etukenotiedottamista on toteutettu esimerkiksi Eteläranta Oy:n ja Hämeenlinnan uuden suurkoulun nettisivujen avulla. Hyvät lähtökohdat esimerkilliselle etukenotiedottamiselle luo myös kehittämiskohde nimeltä Varikonniemi. Tämä alue on ominaisuuksiltaan poikkeuksellinen: Kansallinen kaupunkipuisto ja historian havina rakennuksissa, rakenteissa ja maaperässä antavat lupauksen yhteisestä hyvästä. Elinkeinoelämän alttarille ei tässäkään kehittämiskohteessa kannata uhrautua.

Varikonniemestä voidaan saada etukenodemokratian mallilapsi kun sitä kehitetään lähellä meitä asukkaita meidän ehdoillamme.

Suomen perustuslain 2§:ssä todetaan ”Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.” Käytetään tätä oikeutta hyväksi.

Jätä kommentti

css.php