Hämeenlinna, rakkaani

Suomen kauneimmaksikin kaupungiksi kehuttu Hämeenlinna kuoriutuu taas pian rännän ja pölyn alta kukoistukseen.

Huomaamme, ettemme ole Pasila taikka Tampere. Olemme hehkeä ja herkullinen Hämeenlinna, jossa saa nauttia jostain sellaisesta, mitä ei voi mitata rahassa. Kaupunkimme kun voi ylvästellä ainutlaatuisilla pienillä ja suurilla keitailla, jotka vievät mennessään. Aulanko, Ahvenisto, Evo ja koko kansallinen kaupunkipuisto linnoineen ja rantareitteineen hurmaavat. Näiden keitaiden arvo nousee edelleen ja niistä onkin pidettävä hyvää huolta, sillä nekin pitävät huolta meistä: luonnossa liikkuminen kun vähentää stressiä ja lisää ihmisten hyvinvointia. Meillä on myös kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksia vaikka muille jakaa.

 Hämeenlinnassa on siis paljon hyvää, mutta enemmän vain halutaan. Asukkaiden tahdosta tuskin kuitenkaan on kyse, sillä kuka oikeasti haluaa 67 000 asukkaan Hämeenlinnaan 7 miljoonan asukkaan Lontoon rakennustyyliä? Tai suurempaa autokauppakeskusta kuin 13 miljoonan asukkaan Istanbulissa? Torinalusparkkikaan tuskin asukkaiden sydämiä sulattaa ainakaan siinä vaiheessa kun kaupungin lainakanta paisuu investoinnin myötä uusiin ennätyslukemiin. Siinä vaiheessa alkaa nimittäin olla itku herkässä itse kullakin. Tarkkana pitää myös olla Etelärannan kanssa, sillä markkinavoimat eivät saa viedä mennessään loistavaa aluetta vaan kaupunkilaisten on saatava siitä irti myös taloudellinen ilo. Ei suurten rakennusliikkeiden ja herrojen kamujen, jotka kyllä pitävät puolensa muutenkin.

Visionsa mukaan Hämeenlinna on uudistuva ja palveleva, kestävästi kehittyvä, luonnonkaunis ja viihtyisä rantakaupunki Etelä-Suomessa. Tämä on varsin idyllistä ja päältä katsoen tottakin, mutta kun katsoo pinnan alle ei enää naurata.

Hämeenlinnan kaupungin alati kasvavat menot ja paisuvat lainat hirvittävät.

Koko kaupunkikonsernin velka 5.200 €/asukas on erittäin korkea ja tällä mittarilla Hämeenlinna on Suomen 50 velkaisimman kunnan joukossa. Menot kasvavat edelleen ja uusia erikoisinvestointeja Innoparkin rinnalle suunnitellaan vauhdilla.

Jotta Hämeenlinna vastaisi visiota ja pysyisi ihanana on talous pistettävä kuntoon. Lainoja ei saa lisätä eikä menoja kasvattaa. Tämän hetken Hämeenlinnan hyvistä asioista tulee pitää huolta ja turhat rahanreiät unohtaa.

Rakkaalle Hämeenlinnalle on luotava edellytykset kasvaa ja kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla luontaisten taipumusten mukaisesti.

Ihmisten hyvinvointi ja peruspalvelut on nostettava keskiöön. Omien tai kamujen etujen ajaminen on unohdettava.

Hämeenlinna ja hämeenlinnalaiset ovat sen ansainneet.

Julkaistu Hämeenlinnan viikkouutisissa 20.4.2012

8 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinna, rakkaani”
 1. teknopappa sanoo:

  Kyllä se Lulu on sellainen asia että jos kaupunkia halutaan kehittää niin se on tehtävä veronmaksajien, ”bisnes”-miesten tai molempien yhteisvoimin. Eikös tämä Hämeenlinna ole juuri herännyt ”prinsessa ruususen unesta” vai onko sun mielestä palattava takaisin uneliaaseen pikku kaupungin maineeseen. Kaupunki tarvitsee lisää veronmaksajia keskusta alueelle, joten etelärannan rakentaminen aloitettava mahdollisimman pikaisesti ”bisnes-miesten rahoilla” ja . kaupungin rakentamalla infralla. Etelä -rannan rakentamisella saadaan keskusta aluetta virkistymään uusilla veron maksajilla. Ei keskusta elä pelkästään eläkeläisten voimin vaan sinne on asutettava nuoria työssä käyviä perheitä.

 2. riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys teknopappa!
  Bisneksen tekijän oppaasta luin aikoinaan oman osionsa eettisistä pelisäännöistä.
  Niihin eivät kuulu vankilatuomiot, lyhyen tähtäimen ahneus, ei ylimitoitetut riskit, tms.
  Oletan vahvasti, että Lululla on selkäranka.
  Osalle kaupunkimme verovarojemme päättö-käyttäjistä on ehkä tehty lobotomia,
  vähintään omantunnon ohitusleikkaus.
  Näillä eväillä toistaiseksi mennään.
  Riitta N.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Teknopapalle: Olen vain tavallinen vaari ja näen myös kaupungin kehittämisen tärkeäksi. On kuitenkin tosiasia, että kymmenien vuosien ”pysähtyneisyyttä” ei voida korjata 5-10 vuoden ”äkkirysäyksellä”. Varsinkaan koska äkkirakentamiseen ei ole varauduttu esim rahastoimalla. Tietysti jos kaupunkilaiset ovat valmiit mittaviin veronkorotuksiin, niin mikäpäs siinä. Infraan kulutetut eurot kun tuppaavat relisoitumaan takaisinpäin hitaahkosti. Muuttovoitosta sinänsä minua on kiinnostanut se, muuttaako kaupunkiin eläkeläisiä vai työssäkäyviä nuoria/keski-ikäisiä. Tuntuu käsittämättömältä, että erikoissairaanhoidon kulukasvu vain jatkuu.

 4. Tero Jääskeläinen sanoo:

  Kyllä näen myöskin kehityksen kaupunkissa positiivisena, mutta tuo velan otto ja suorastaan yltiöpäinen verovarojen pumppaaminen elinkeinoelämän syliin ei saa siunaustani. Kyllä bisnes pitäisi saada mukaan kaavoituksella ja muulla politiikan tekemisellä,koska veronmaksajat maksavat veronsa nimenomaan yhteisten palveluiden rahoittamiseksi.

 5. teknopappa sanoo:

  Lauri ja Tero puhuvat asiaa kumpainenkin. Kyllähän se niin on että verovaroilla pitää kattaa kunnassa asuvien henkilöiden palvelut ja jos jotakin siitä jää niin investoida tulevaisuutta varten. Paljon puhuttu torin alus parkkia ei pidä kustantaa verovaroilla vaan keskustan liike-elämän pitää osallistua 80% sen kustannuksiin ja kaupungin pitää loppu kattaa torimyyjien pöytämaksuista yms. EI VEROVAROJA TORIPARKKIIN !

 6. Antti Pantti sanoo:

  Johan oli sellaista kukkua, että kirvoitti oikein kirjoittamaan. Tarkoittaako arvon avaaja hyvinvoinnin lisäystä esim. sairaalan 10milj. budjeti ylittymisellä vai muilla toimenpiteillä. Kauankohan kestäisi saada päätäntäelimiin osaamista siinä määrin, että yhtälöt voitaasiin ratkaista ilman näitä vaalilauseita!!! Ihan puhtaalla osaamisella?

  Kertokaapas nyt oikein suuressa viisaudessanne mistä rahasta peruspalvelut katetaan?
  Keneltä raha tulee järjestelmään josta peruspalvelun kulut katetaan?
  Lisääkö julkisen sektorin työpaikat verotuloja?
  Miksi me kaikki emme ole kunnalla tai valtiolla työssä?

  Ei vero euroja toriparkkiin??? Ainut näistä hankkeista joka auttaisi kaupungin keskustassa olevaa aitoa hämeenlinnalaista yrittäjää! Joka siis maksaa kiinteistö-, varallisuus-, pääoma-, palkka-, ja arvonlisäveronsa oikeasti hämeenlinnalle. Ja hänen työntekijänsäkkin maksaa veronsa Hämeenlinnaan.

 7. teknopappa sanoo:

  Kyllä se Antti on niin että köyhän on kuljettava terveenä että jaksaa lihottaa ” kapitalistin” kukkaroa. Yhteiskunnan on tuoettava heikompi osaisten terveydenhoitoa verovaroilla. Terveydenhoidon kattavat jokainen Suomen kansalainen myös yrittäjät ansiotuloista. Lisäksi yli 50000euroa tienaavien pitäisi (toive ajattelua) maksaa erillislisä kunnallisesta sairaanhoidosta, mutta hehän käyttävätkin yksityissairaaloita.
  Mitä torin alusparkkiin tulee niin jos keskustan yrittäjät haluavat asiakkaita liikkeisiin lisää niin heidän on osallistuttava parkin kustannuksiin riittävällä osuudella.. Kyllä Antti tavallinen työssäkäviäkin maksaa kiinteistö-, palkka- ja arvonlisäveroakin jokaisesta ostoksesta, jota ei kyllä yrittäjä maksa muuten kuin siirtämällä sen valtiolle jos ymmärrät.

 8. Antti Pantti sanoo:

  Onko kunnallisella sairaanhoidolla mitään rajaa paljonko rahaa voidaan loputtomaan kaivoon kaataa? Jos teknopappa soisi himen aikaa lukujen pyörittelyyn (tiedän se on tylsää) sitä havaitsee aika nopeasti mistä raha tulee ja mihin se menee! Isossa kuvassa mietin (lasken) valtion talouden tilannetta. Pienemmässä kuvassa minulle niin tärkeän Hämeenlinnan lukuja. Jos kunnallinen sektori kuormittaa ”ulkopuolisten” veronmaksajien (jotka eivät siis itse ole kunnallisella, valtiollisella tahi muulla verovaroista palkkansa saavien henkilöiden) pitäsi tämän henkilöstön määrän nousta sadoilla tuhansilla. Tällä hetkellä ”ulkopuolisten” yritysten heikko kunto ja huono maksukyky saattaa johtaa toimintojen alasajoon tai pahimmassa tapauksissa konkursseihin. = ”ulopuolisten” irtisanomisiin = vero eurojen vähentymiseen = verovaroista maksettavan taakan pulkan narun katkeamiseen!!!

  Verotus ei ole ratkaisu hyvinvointiin!!!

Jätä kommentti

css.php