Vihaiset veikkoset

Julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisten kolumnina 21.6.2012.

”Vihaisina, pettyneinä, hämmästyneinä ja jopa huvittuneina otti hämeenlinnalaisten valtapuolueiden demareiden ja kokoomuksen johtajisto vastaan tiedon pienpuolueiden muodostamasta koalitiosta, Pro Hämeenlinnasta”, uutisoi Hämeen Sanomat 20.6.2012.

Siis hetkinen. Veikkoset tyrmäävät pienpuolueiden yhteistyön ja kuvaavat tuntojaan mielenkiintoisin adjektiivein:

Vihainen

Vihastuivatko veikkoset siitä, että pienpuolueet tiivistävät yhteistyötään? Aika outoa, sillä julkisesti isot puolueet vannovat yhteistyön nimiin ja arvostavat sitä kilvan. Voihan tietenkin olla niin, että ”väärien” poliitikkojen ja ”väärien” puolueiden tekemä ”väärä” yhteistyö vihastuttaa.

Pettynyt

Pettyivätkö veikkoset siihen, ettei yhteistyö heidän ehdoillaan olekaan houkuttelevaa? Jospa näytöt seudun muiden kuntien kanssa tehdystä yhteistyöstä eivät vakuuta? Jospa pettyneitä ja uupuneita ovatkin tilaaja-tuottaja-mallin työntekijät, palvelunsaajat ja naapurikunnat?

Hämmästynyt

Hämmästyttääkö veikkosia se, ettei nykymeno tyydytä? Talousahdinko ja vauhtisokeus eivät voi tyydyttää ketään, joka vilpittömästi ajaa hämeenlinnalaisten etua. Ylimitoitetut investoinnit ja niiden suunnittelu, 30 miljoonan euron alijäämä ja 100 miljoonan euron korjausvelka sen sijaan hämmästyttävät ja kauhistuttavat itse kutakin.

Huvittunut

Entä mikä veikkosia oikein huvittaa? Huvittavatko Pro Hämeenlinnan yhteiset vaaliteemat? Peruspalveluiden ja palvelurakenteen saaminen kuntoon, omaan palvelutuotantoon satsaaminen, investointien voimakas rajoittaminen ja yhtiöittämisvimman pysäyttäminen ovat tarpeen. Ei näissä teemoissa mitään huvittavaa ole. Päinvastoin.

Ehkä veikkosia huvittaakin vaaliteema, jossa vaaditaan hyvä veli –järjestelmän purkamista. Veikkosten kannattaa kuitenkin ensin lukea Transparency Internationalin 6.6.2012 julkistama raportti ennen kuin antaa huvittuneisuudelle vallan. Raportissa todetaan seuraavaa: ”Elinkeinokeinoelämän ja hallinnon läheiset suhteet ovat edesauttaneet korruptiota ja heikentäneet Euroopan talouden vakautta.” . Harvainvalta taikka kytköksiä ja rakenteellista korruptiota mahdollistavat elinkeinoelämän ja hallinnon liian läheiset suhteet eivät huvita ainakaan minua eli purkuun vain.

Ehkä kyse onkin loppuen lopuksi siitä epämiellyttävästä tunteesta, jonka Pro Hämeenlinna aiheuttaa. Pro Hämeenlinna –yhteistyössä kun on mukana monta sitkeää ja osaavaa poliitikkoa,  jotka löivät hynttyynsä yhteen. Vaikeutuuko nyt päätösten teko pöytäkirjojen ulkopuolella ja niiden piilottaminen yhtiöihin?

Jos tällä Pro Hämeenlinnalla ei olisi merkitystä, voitaisi se vaieta kuoliaaksi. Niinhän epämiellyttävien asioiden kohdalla usein tehdään. Nyt on kuitenkin selvää, ettei vaientaminen ole mahdollista.

Veikkosille tähän loppuun kesälomavinkki, joka voi helpottaa oloa: Pro Hämeenlinna-koalitioon ovat tervetulleista kaikki, jotka ajavat muutosta kaupungin politiikkaan ja hallintokulttuuriin.

 

Hyvää Juhannusta ja kesää veikkosille kaikille!

2 kommenttia artikkeliin “Vihaiset veikkoset”
 1. Harri R sanoo:

  Näinhän se kutakuinkin on, ei yhteistyö-gurut voi alkaa arvostelemaan toisten yhteistyötä, koska myös koalition kanssa voi sitä pyrkiä tekemään, vai ovatko demarit ja kokkarit jo niin yhteistyökykyisiä, ettei millään pysty parantamaa lisäämällä yhteistyöntekijöitä? Enpä usko. Aika paljon murinaa heidän yhteistyönsä on poikinut..mm tämän Pro Hämeenlinnan.
  Tottahan lisääntyvä kilpailu harmittaa, mutta sepä voi poikia jotain hyvääkin..ehkä.
  Jotain merkitystä asialla selvästi on, koska pj noin suutahti oikeistoryhmälleen.

 2. Konsta Kupiainen sanoo:

  Pro Hämeenlinnan jäsenille ja Lululle: Totta tosiaan. Vihaisina, Pettyneinä, Hämmästyneinä ja jopa Huvittuneina olemme seuranneet vv.2008-2012 kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen aikaansaamia tuotoksia. Alijäämistä puhumattakaan.

  Meikeläistä ja kaikkia Hämeenlinnan kaupungin veronmaksajia kiinnostaa kuntavaalivuonna 2012 Teknologiakeskus Innopark Oy ja muut Hämeenlinnan kaupungin konserniyhtiöihin kuuluvat taloudelliset kokonaisuudet (tytäryhteisöt, kuntayhtymät ja yhteis- ja omistusyhteisöt), joissa kaupungilla yksin tai yhdessä kuntakonsernin muiden yhteisöjen kanssa MÄÄRÄÄMISVALTA.

  Missä kunnossa kaupungin konsernihallinto on?
  Entä Hallinto ja Talous?
  Mitä tekevät Hauhon, Kalvolan, Lammin, Rengon ja Tuuloksen kunnanjohtajat? Hallintojohtajat?
  Tietotekniikan kustannukset?
  Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tilanne?
  Aluesairaaloiden asema ERVA-alueella?
  Miten kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuusto jäsenet valvovat ja ohjaavat konsernihallintoa?
  jääviydet (hallintolaki § 10 ja § 11)?

  Konsernin tärkeimmät tytäryhtiöt, joiden hoitamisen ihanuus ja kurjuus on tuotava avoimesti ja aidosti esille
  Pro Hämeenlinnan toimsesta:
  – Aulangon Kylpylä Oy
  – Hämeen Messut Oy
  – Hämeenlinnan Asunnot Oy
  – Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri Oy
  – Hämeenlinnan Keilakeskus Oy
  – Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy
  – Hämeenlinnan Pysäköinti Oy
  – Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy
  – Kantolan Kiinteistöt Oy
  – Kehittämiskeskus Oy Häme
  – Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas Oy
  – Linnan Ateria Oy
  – Peruskorjauskeskus Oy Häme
  – Seutukeskus Oy Häme
  – Seuturekry Oy
  – Sosiaalikehitys Oy
  – Tekme Oy
  – Teknologiakeskus Innopark Oy
  – TyöSyke Oy

  Unohtaa ei saa missään nimessä näitäkään Hämeenlinnan kaupunkikonserniin kuuluvia liikelaitoksia:
  – Hämeenlinnan Terveyspalvelut,
  – Linnan Lomituspalvelut ja
  – Linnan Tilapalvelut.

  Kenellä olikaan vastuu? Missä Pro Hämeenlinna luuraa?

Jätä kommentti

css.php