Yhtiöiden ongelmia vähätellään edelleen

 

 

Vekka ja Rautio (kok) antoivat 1.9. vastineessaan liian ruusuisen kuvan kaupungin yhtiöistä. Sellaisen kuvan ylläpito on yrityskentälläkin tunnetusti tuhoisaa.

Kaksikon mielestä kaupungin yhtiöiden valvonta toimii. Tosiasiassa valvonta on pettänyt toistuvasti, josta pahin esimerkki on Innopark. Yhtiöittäminen on vienyt kaupungin toimintoja demokraattisen valvonnan ulkopuolelle, koska osakeyhtiölaki mahdollistaa vaikenemisen yhtiön asioista. Yhtiöt eivät kuulu julkisuuslain piiriin, joten rahojemme käyttöä on piilotettu kaupunkilaisten silmistä. Ajankohtainen esimerkki on 10.4.2012 tekemäni johdon bonusjärjestelmän selvityspyyntö. Veronmaksajilla ei kuulemma ole oikeutta saada tietoa siitä, miten heidän rahoittamiensa yhtiöiden johtoa palkitaan. Tieto palkitsemisjärjestelmästä on kaupunginhallituksen pj Vekan mukaan verrattavissa yrityssalaisuuteen. Kaupungin omana toimintana palkitsemistiedot ovat siis julkisia, mutta kaupungin yhtiön alaisuudessa salaisia.

Vekka ja Rautio väittävät myös, että kuntalaiset pystyvät valvomaan kaupunkikonsernia. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Kaupunkilaisten mahdollisuuksia saada tietoa on rajoitettu ja yhtiö voi kieltäytyä antamasta sitä. Rajoittamiselle näyttää löytyvän tukea myös kaupungin johdosta. Kun kuntalainen kysyi julkista kirjanpitotietoa kaupungin pääosin omistamasta Seutukeskuksesta, paheksui Vekka tietojen kysymistä ja piti sitä urkintana.

Kaksikon mielestä kaupungin jokainen yhtiö tuo hämeenlinnalaisille hyötyä eikä niitä tekohengitetä. Todellisuus on karumpi. Osa yhtiöistä on hoitanut tehtävänsä, mutta osalla on suuria vaikeuksia. Innopark tyttärineen aiheutti jo suoraan välittömät yli 8 miljoonan tappiot ja vaatii jatkossakin kaupungin tukea. Sosiaalikehitys Oy on pahasti tappiollinen ja lähes miljoonan velkaa kaupungille. Työsyke Oy kompuroi mm kilpailuttamisen kanssa. Halliyhtiö taas kävi veronmaksajien kukkarolla ohi pöytäkirjojen. Ja kaupunki velkaantuu edelleen….

Harkitsematon yhtiöittäminen on tuonut ongelmia, joita edelleen vähätellään.

17 kommenttia artikkeliin “Yhtiöiden ongelmia vähätellään edelleen”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Lulu!
  Kun kaupungin yhtiöitä perustetaan, niiden pitää osakepääoman saamisen jälkeen kyetä tulemaan omillaan toimeen. Niiden on hankittava rahoituksensa itse ilman kaupungin takuita. Muuten markkinat vääristyvät.
  Olin aikoinaan sitä mieltä, että ateriapalveluiden keskittäminen toisi ns. suuruuden etuja. Se ei toiminut ja näyttää siltä, että useita kunnallisia keskuskeittiöitä tarvitaan jo rahtien minimoimiseksi.
  Perkaamista on paljon.
  Kuinkahan monta yhtiötä kokouspalkkiopuolueet tällä vaalikaudella rustasivat?
  Menestystä, on mukava olla samalla puolella t. Hessu K.

 2. AnttiPantti sanoo:

  Miten valvonta on pettänyt?

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Ei valvonnan pettämiseen tarvita kuin ymmärtämätön hallitus ja välinpitämättömät (hyväuskoiset) tilintarkastajat. Näin usein ns yleishyödyllisissä yrityksissä,joissa ”luotetaan” liikaa.

 4. katriina ahtiainen sanoo:

  Minulle on henkilökohtaisesti sanottu istuessani tarkastuslautakunnan varajäsenenä
  ja en päässyt valtuuston infoon, koska en ollut valtuustonjäsen enkä varalla. Jouduin puhelimitse
  pyytämään lupaa päästä infoon. Minulle vastattiin, kun kysyin, miksi Innopark on niin huonolla tolalla:
  ”Hallituksessa istuu kaupungin paras osaaminen.”

  Hallitus on ollut huippu hallitsettomalla johtamisen valvonnalla.

  Katriina Ahtiainen (ps)

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jotkut henkilöt haluavat päteä (päästyään esim valtuustoon) tarjoutumalla (vailla itsekritiikkiä) kaiken maailman tehtäviin, josta vain euroja ja muita etuja satelee. Tulevaisuudessa tämä ei ole ehkä niin haluttua, koska kaikenlainen sisäpiirien ulkopuolelta tapahtuva seuranta on tehostunut. Asioista voi jopa joutua vastuuseen.

 6. katriina ahtiainen sanoo:

  Hyvä Lauri Kivimäki!

  Tähän juuri tehostettuun seurantaan pyrimme. Kaupunkilainen maksaa joka virheestä tai
  valtio. Valtio on kansalainen eli jälleen me.

  Haemme vastuunkantajia ei selittelijöitä!

  Katriina Ahtiainen (ps)

 7. Jussi sanoo:

  Tässä on ehdokkailla konkreettisen linjanvedon paikka. Kun ovi valtuustosaliin aukeaa, niin mitä todennäköisimmin tarjotuu mahdollisuus toimia myös jonkin kaupungin yhtiön hallituksessa. Minkä firman mieluiten valitsisitte? Miten toimisitte siellä?

 8. katriina ahtiainen sanoo:

  Hei Jussi!

  Ensiksi pitää olla vaalit.

  Toiseksi toivon, että uusi valtuusto on kunnianhimoinen ja yhteistyökykyinen. Käydään työhön hihat käärittyinä.
  Alkaisimme käyttää aivoja talonpojan tapaan. Lopetetaan rahan loppumisen ruikutus ja keksitään uusia
  tapoja laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja muutetaan rutiineja.

  Kaupungin suurin voimavara on henkilökunnassa. Laitetaan oma väki keksimään uusia
  tapoja ja mennään sinne ruohonjuuritasolle kuuntelemaan ihan korvat auki – ei tulppia korviin.
  Päällikkötaso vaaditaan kannustamaan omaa väkeä. Niin ja aloitetaan sanomaan jokaiselle kiitos,
  hyvää huomenta tai kiitti työpäivästä. Siitä se tehokkuus nousee jo 10 %.

  Jos nyt sallitaan leikkimielinen lista, haluaisin vain yhden sellaisen, jossa olisi todella perkaamista ja tutkimista:
  – Innopark, intohimoni
  – Jäähalli, koko systeemin koukeroita en ymmärrä
  – Sairaala/terveyskeskukset, monimutkaista: päätehtävä, tehdä terveeksi asiakas.

  Pitää olla rohkea. Yhden asian ainakin olen nyt tässä kuntamaailmassa oppinut: pyydä aina kirjaamaan
  eriävä mielipide.

  Riittikö vastaus?
  Katriina Ahtiainen (ps)

  • Sari Rautio sanoo:

   Tervehdys,

   erinomaisia toimenpide-ehdotuksia, ja mikä hienointa, juuri näitä keinoja jo nyt kaupunkiyhteisössä toteutetaan. Kesällä hyväksytty henkilöstösopimus on laaja, henkilöstön ja luottamusmiesorganisaation kanssa tehty yhteinen sopimus jolla tehdään juuri noin, ja paljon muuta.

   Mutta kaikista tärkeitä on tuo Katriina Ahtiaisen ensimmäinen kohta. Yhteistyökykyinen ja kunnianhimoinen valtuusto. Se on kaiken toiminnan edellytys, ja se lähtee kunnioituksesta, luottamuksesta ja avoimuudesta.

   Sari

 9. Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys,

  päivän lehdestä allaoleva vastine.

  Innoparkin ongelmiin puututtiin heti valtuustokauden alussa 2009. Tilannetta on nämä reilut kolme vuotta ratkottu ja nyt pöytä on puhdas ja valtuustokauden aikana uusittuja konserniohjeita ja omistajapoliittisia linjauksia noudatetaan. Linjauksia, joiden valmisteluun valtuutettu Riikonen ei jättänyt yhtään kehittämisehdotusta ryhmäkeskusteluissa. Innoparkin ongelmat eivät johtuneet väärinkäytöksistä, vaan pääosin lamasta ja joistain virheinvestoinneista.

  Konserniyhtiöillä ei ole käytössään mitään bonusjärjestelmiä, palkat ovat kohtuulliset ja luontais- ja henkilöstöedut normaaleja, mm. liikunta- ja kulttuuriseteleitä käytetään. Julkisilla esityslistoilla ei julkaista yksityishenkilöiden tulotietoja, halukkaat pystyvät ne hakemaan verotuksen juorukalentereista. Mitään erityistä tai tavanomaisesta poikkeavaa ei tullut esiin kaupunginhallitukselle annetussa selvityksessä kaupungin yhtiöiden toimintatavoissa.

  Urkintaan puuttumisessani Riikonen viittaa maaliskuussa lähtettämääni luottamukselliseksi kirjaamaani viestiin, jossa Riikosta lähellä oleva kuntalainen oli kysynyt Seutukeskukselta kaupungin tilitapahtumatietoja. Kun hän ei ollut tietoa saanut, saamani tiedon mukaan Riikonen oli sitä valtuutetun arvovallalla vielä puhelimitse vaatinut – turhaan. Mikään yritys ei anna kolmannelle osapuolelle asiakkaidensa tietoja. Vaikka menisi pankista kysymään kaupungin tilin saldoa, tuskin kuntalainen sitä saa.

  Olisiko Riikosenkin vastuullisena valtuutettuna aika keskittyä kaupungin nykytilan haasteisiin? Peruuttamalla kun ei pääse eteenpäin.

  Tapio Vekka
  kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok)

  • katriina ahtiainen sanoo:

   Lululle terveiset!

   Kyllä se vastuullinen valtuutettu Riikonen pääsee eteenpäin peruuttamallakin kunhan kääntää autonsa
   nokan.
   Olen kokeillut. Vauhti on vain hitaampi, kun täytyy vahtia sivupeilejä tiuhempaan.

   Kirjoitti ystäväsi

   Kati

   • Lulu Riikonen sanoo:

    Huomenta,

    Alla vastaukseni Vekalle, johon hän eilisessä HäSa:ssa ehtikin jo vastaamaan.

    Näkemyserot ovat aikamoiset.

    Vekka kieltää tosiasiat
    Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka esittää vastineessaan (HäSa 7.9.) uskomattomia väitteitä.
    Innoparkin ongelmat olivat havaittavissa jo vuosia ennen kuin Vekka väittää, mutta kaupungin poliittinen ja virkamiesjohto eivät ottaneet niiden olemassaoloa todesta. Ongelmien vähättelyä sekä selvittelyjen jarruttamista jatkettiin myös Innopark-kuplan puhjettu. Toimiin ryhdyttiin vasta laajan julkisuuteenkin tulleen kritiikin jälkeen.
    Toisin kuin Vekka virheellisesti väittää, ei Innoparkin pöytä edelleenkään ole puhdas eikä sitä voi jättää menneisyyteen. Yhtiön taloudellinen ja toiminnallinen tila ovat vahvasti osa kaupungin nykypäivää. Innoparkin velat ovat mittavat ja kannattavuus kyseenalaista. Viime vuonna Innopark sai kaupungilta 9 M€ lisäapua ja oli silti vuoden 2011 tilinpäätöksessään velkaisempi kuin vuonna 2010. Innopark ei edelleenkään selviä yli 30M€ velkojen maksusta. Tilanne siis jatkuu ja Vekan tulisi tämä tosiasia myöntää.

    Vakavaa tosiasioiden kieltämistä osoittaa myös Vekan väite, että Innoparkin ongelmat johtuivat pääosin lamasta ja joistain virheinvestoinneista. Hän sivuuttaa ulkopuolisten tarkastajien ja tarkastuslautakunnan raportit, valvonnan toistuvan pettämisen, konserniohjeiden rikkomisen, tytäryhtiösekoilut, vuosikausia jatkuneet johtamisongelmat, käsittämättömän suurten korkojohdannaisriskien ottamisen sekä asioiden piilottelun.
    Kaupunki näyttääkin olevan omistamilleen ongelma-yhtiöille maksuautomaatti. Hämeenlinna tai joku sen konserniyhtiö ostaa muut osakkaat pois ja kuittaa tarvittaessa piikin, kun joku yritys joutuu vaikeuksiin. Esimerkkinä tästä Sosiaalikehitys Oy, joka yhdistäminen Innopark Programmes’iin tuo perintönä lähes miljoonan euron rahoitusvajeen. Tämä päätös ja sen seuraukset ovat täysin tätä päivää ja rokottavat veronmaksajien kukkaroa vuosikausia. Tämänkin Vekka näyttää sivuuttavan.
    Konserniyhtiöiden johdon palkkausten piilottelussa Vekka edustaa erittäin vanhanaikaista salailulinjaa, mikä on lisäksi keskuskauppakamarin suositusten ja julkisuuslain tarkoituksen vastainen. Kaupungin omistamat yhtiöt ovat julkista omaisuutta ja niiden tulisi toimia julkisuuslain tarkoituksen mukaisesti.

    Avoimuus on vaikea laji.

    Lulu

 10. Kalle Grönholm sanoo:

  Hei Lulu,

  Raution ja Vekan mukaan Hämeenlinnassa on kaikki hyvin ja aurinkoa piisaa. Tilintarkastajien moitteet ja vaatimukset on unohdettu. Nyt katsotaan eteenpäin! Hymyä huuleen. Sinä varmaankin pilaantuneiden maiden erikoisasiantuntijana olet eri mieltä; jos pinnan alla on upottavaa kakkaa on vaikea mitään rakentaa. Aloita siis ensin puhdistuskaivaukset poistamalla pilaantunut maa ja sitten vaan paaluttamaan. Onnea toimiisi!
  Sitkaasti yritetään tosiasioita edellä mainittujen toimesta upottaa juuri tällaiseen maahan. Siis yritetään.

 11. Heikki Koskela sanoo:

  Moi Lulu!
  Hämeen Sanomissa 13.9. oli selkeä kaavio kaupunkimme rahavirroista viime vuodelta.
  Minua ihmetyttää investointien suuruus: yli 52 milliä. Katetta on rakennettu vasta tänä vuonna. Kouluja, päiväkoteja, terpparia ynnä muita on varmaan rempattu, mutta väkisinkin tulee mieleen, että rahaa on kaadettu kaupungin yhtiöihin, joiden investoinneista ei ole tietoa. Takavuosina investointiavustuksia käytettiin firman käyttömenoihin.
  Mikähän osa investoinneista on käytetty peruspalveluiden tarpeisiin?
  Ihmettelee Hessu K.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Heikki,

   2011 tilausbudjetin mukaan nettoinvestoinnit olisi pitänyt olla 20,5 M€. Tilinpäätöksen mukaan nettonvestoinnit olivat 51,7 M€.

   Ero koostunee valtaosiltaan siitä, että kaupunki osallistui Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy:n pääoman vahvistamiseen maksullisessa osakeannissa. Kaupungin merkintä maksettiin kuittaamalla yhtiön velkoja kaupungille samalla summalla, eli kaupungin tase ei investoinnista heilahtanut, eikä HS Vedellä ole latiakaan enempää rahaa… Kaupunki on tulouttanut HS Veden tulosta itselleen lainan korkoina, korottaakohan nyt korkoa ettei korkotuotto pienene?

   2011 tilinpäätöksen mukaan vuoden aikana osakkeiden ja osuuksien sekä muiden pitkäaikaisten menojen hankintaan on v. 2011 kirjattu Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy:n, Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n, Sunny Car Center Oy:n Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n, Teknologiakeskus Innopark Oy:n Hämeenlinnan Palloiluhallit Oy:n, Hämeenlinnan Jäähallit Oy:n ja Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n osakemerkintöjä ja oman pääoman ehtoisia sijoituksia yhteensä liki 30,5 M€.

 12. Konsta Kupiainen sanoo:

  Oleellinen kysymys on: Onko Pro Hämeenlinnalla riittävästi nostetta Kuntavaaleissa 28.10.2012?
  Ja, jos on. Onko halua ja tarpeeksi poweria ryhtyä muuttamaan konsernihallintoa?

  Voisimmeko neljän (4) vuoden kuluttua äänestää kuntavaaleissa kahdella lipulla:
  – toisella valtuutettua ja toisella Pormestaria?

  • verkot tötterölle sanoo:

   Omasta puolestani Pormestarin voisi työntää hanuriin. Se ei ole ratkaisu ongelmiin. Eniten tässä kiinnostaa veroäyrin nostot tulevina vuosina. Onko Hämeenlinna ensimmäinen yli 30:n nousija, kuten Karkkila oli 20 ylityksellä aikoinaan.

Jätä kommentti

css.php