Kok&SDP ovat ohjanneet kaupungin yhtiöt sulkeutuneiksi

Keskustelu avoimuudesta jatkuu. Nyt kantaa ottaa kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) uudessa blogissaan. Hän paheksuu kunnallisten yhtiöiden sulkeutuneisuutta ja vaatii vähintäänkin kuntaliiton ohjeiden noudattamista. Tätä sulkeutuneisuutta on täällä Hämeenlinnassakin yritetty avata myös yhtiöiden osalta siinä kuitenkaan onnistumatta. Kok-SDP-akseli ei tähän nimittäin suostunut.

Jätin 10.4.2012 tarkastuslautakunnalle selvityspyynnön kaupungin yhtiöiden ja johdon palkitsemis- ja bonusjärjestelmistä. Kaikkien yhtiöiden tietoja ei kuitenkaan Kokomus-Demari-akselilla haluttu julkaista. Veronmaksajilla ei kuulemma ole täällä Hämeenlinassa oikeutta saada tietoa siitä, mitä heidän rahoittamiensa yhtiöiden johtoa palkitaan. Vedottiin mm liikesalaisuuksiin.

Heidi Hautala on kanssani samaa mieltä. Hänen mukaansa kuntayritysten olisi oma-aloitteisti kerrottava avoimemmin palkitsemiskäytännöistään.

”– Kuntien omistamien yhtiöiden tarvitsee julkaista vain  toimitusjohtajan palkka, eläke, irtisanomisajan palkka ja irtisanomiskorvaukset, Hautala siteeraa Kuntaliiton ohjeistusta. ” Hämeenlinnassa ei tehty pyynnöstä edes tätä!

Hautalan mielestä ”piittaamattomuus Kuntaliiton ohjeista kertoo omistajan vastuuttomuudesta”. Mistäköhän tämä sulkeutuneisuus kertoo tällä Hämeenlinnassa?

Hautalan myös toteaa:

– Mikäli joku valtion kokonaan omistama yhtiö ilmoittaisi, ettei se noudata annettuja ohjeita, olisi yhtiön hallitus vaihdossa nopeasti.”

Hämeenlinnassa tämäkin on toisin.

17 kommenttia artikkeliin “Kok&SDP ovat ohjanneet kaupungin yhtiöt sulkeutuneiksi”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Iltaa madame Lulu!

  Olen samaa mieltä varsinkin yhtiöistä, jotka Hämeenlinnan kaupunki omistaa kokonaan. Niissä julkisuusasiat on helppo järjestää lähes samalle mallille kuin ne ovat kunnallishallinnossa.

  Jos minut valitaan Raatihuoneen Isolle Näyttämölle, saat kaverin tässä asiassa. Osaan edelleen aika hyvin julkisuuslainsäädännön, koska opetin sitä aktiiviaikana yliopistossa kunnallisoikeuden peruskurssilla ja oikeustapausharjoituksissa 7 vuotta. Toisaalta yhtiöitä koskeva lainsäädäntö on tuttua. Toimin Forssan kaupungin edustajana pitkän aikaa useissa yhtiöissä ja niistä yhdessä sivutoimisesti vapaa-ajalla jopa toimitusjohtajana.

  Kaupunginsihteeriaikana Forssassa ei ollut yhtiöille kirjallisia konserniohjeita. Kaupunginsihteeri tai -johtaja antoi ne tapauskohtaisesti pyydettäessä suullisesti. Yhtiöt luovuttivat tietoja kaikille halukkaille suunnilleen samaan tapaan kuin kaupungin hallinnossa. Eikä lunastusmaksuja ja selvityskuluja peritty. Nyt Forssassakin on paksut konserniohjeet, joilla kykenee tappamaan härän. Tiedottamiskäytäntö on kuulemma huonontunut kaupunkilaisten ja muiden tahojen näkökulmasta.

  Leo Leppänen, sitoutumaton no 257 Hämeenlinnassa

 2. Iltaa,

  yritin etsiä netistä Kuntaliiton suositusta asiasta. En löytänyt, eikä Hautalakaan linkannut siihen.

  Kun Hämeenlinnan kh käsitteli asiaa, selkeä enemmistö oli sitä mieltä, että tiedot pitäisi saada julkisiksi. Saman totesi Juha Isosuo valtuustossa, kun kertoi, että jatkossa julkisuus otetaan huomioon tehtäessä tj-sopimuksia.

  Kaupungin lakimiesten mukaan nykyinen laki kuitenkin estää palkkojen julkaisemisen, jos siitä ei ole erikseen sovittu. Tähän ei ollut kokoomuksen, demareiden, eikä muuten persujenkaan kh-edustajalla sitten enää sanomista. Jos joku osoittaa minulle, että lakimiesten tulkinta on väärä, niin liityn mieluusti vaatijien joukkoon, vaikka pidänkin asiaa jokseenkin merkityksettömänä. Verotiedot kuitenkin ovat julkisia ja palkitsemisperiaatteet kaupungissa konserniohjeen mukaiset.

  • Leo Leppänen sanoo:

   Hämeenlinnan lakimiesten tulkinta on ilmeisesti oikea. Näin hämärästi muistan, kun jouduin aikanaan selvittämään asiaa. Nämä kaupungin konsernihallinnon pilkunviilaajat olisivat olleet fiksuja, jos he olisivat hankkineet suostumukset toimitusjohtajilta palkkatietojen luovuttamiseksi ulkopuolisille. Minulle niiden hankkiminen Vorssassa ei olisi ollut iso probleemi. Jokainen älykäs kaupungin yhtiön toimitusjohtaja tietää, että hänen palkkatiedot on mahdollista saada selville eri väyliä hyväksi käyttäen, jos hän kieltää tietojen luovuttamisen.

 3. Jari Ranne sanoo:

  Iisakki, olette tehneet sellaisia salailun mahdollistavia toimitusjohtajasopimuksia, vaikka julkisuuslaki ja sen linja on ollut olemassa jo pitkälle toistakymmentä vuotta. Avoimuuspuheenne yritysten osalta ovat pelkkiä juhlapuheita.

  • Leo Leppänen sanoo:

   Höpö-höpö Jari!

   Minulla on ilmeisesti ensimmäinen toimitusjohtajasopimus koulutussektorilla Suomessa. Silloin ei tullut kenellekään mieleen, että paperiin otettaisin palkan ym. asioiden salaamisesta sopimusehtoja. Epäilen vahvasti, että sama tilanne on ollut myös Hämeenlinnassa, kun sopimuksia on värkätty.

   Olen lukaissut muitakin kuntien yhtiöiden toimitusjohtajasopimuksia kuin omani. Plkan salaamisesta niissä ei ole ollut sanaakaan.

   Kirjoittaisit asioista, joista tiedät jotain, ja vaikenisit muista.

 4. Jari Ranne sanoo:

  Leo, läpinäkyvyys olisi ollut mahdollista, jos olisi sisäistetty julkisuuslain idea. Kyse on joko suuresta tietämättömyydestä tai tahdon puutteesta. Tietämättömyyteen en usko, koska juristeja kaupungilla on yhdessä sun toisessa tehtävässä.

 5. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Apulaiskaupunginjohtaja, juristi Isosuo valtuustossa
  ”jatkossa julkisuus otetaan huomioon tehtäessä tj-sopimuksia.”
  (Laina valtuuston pj:n kommentista)
  Virheistä on siis jälleen kerran opittu ja puhtaalta pöydältä aloitetaan
  – tosin pienen painostuksen avittamana.
  Valtuustossa on huutava pula asiantuntijoista,
  jotka lukevat lukuisten kaupungin yhtiöiden toimitusjohtajien sopimuksista
  – myös sen pienellä präntätyn.
  Riitta

  • Leo Leppänen sanoo:

   Jos kaupungin yhtiön toimitusjohtajasopimuksessa ei ole palkkaperusteiden julkisuudesta/salaamisesta mainintaa, asia ratkaistaan lain mukaan. Kuten Iisakki Kiemungin kommentista yksiselitteisesti ilmeni, tällöin toimitusjohtajan palkasta ei saa antaa tietoja ulkopuolisille. Siihen tarvitaan johtajalta lupa. Ilmeisesti sitä ei pyydetty yhdeltäkään toimitusjohtajalta Riikosen kirjelmän käsittelyn yhteydessä.

   Ei ole virhe, jos palkkaperusteiden julkisuudesta ei ole mainintaa sopimuksessa. Avoimuuden lisäämisen kannalta tietenkin on parannus, jos toimitusjohtajasopimuksen ehdot ovat julkisia.

 6. Jari Ranne sanoo:

  Lupauksia läpinäkyvyyden lisäämisestä on ennenkin kuultu, mutta edistystä on tapahtunut vain pakon edessä, jos silloinkaan. Tuollainen edistys on tehotonta.

  Tehokkaampaa on valita toimitusjohtajiksi, hallitusten jäseniksi ja kaupunginjohtajiksi sellaisia, joiden arvomaailmaan kuuluu avoimuuden ja läpinäkyvyyden arvostaminen ja jotka toteuttavat sitä omatoimisesti.

 7. Erkki Strömberg sanoo:

  Voisivathan yhtiöiden toimarit olla oma-aloitteisesti avoimia kun heidän takajoukkonsa jotka heidät on asemaansa nostaneet ja tukeneet ovat sitten avoimuuden apostoleja. Pilkunnusijat painukoot vittuun. Se on mielipiteeni ja jos on saanut herroilta viran onko pakko odottaa jotta he antaisivat järjenkin sitä hoitaan!
  Voisi kai sitä itsekkin jotain yrittää!

  • Leo Leppänen sanoo:

   Onko yhdeltäkään toimitusjohtajalta edes kysytty lupa palkkaperusteiden julkaisemiseen? Minulla on sellainen tuntuma, että ainakin enin osa heistä olisi suostunut pyyntöön. Oma-aloitteisesti palkkansa ilmoittaminen ulkopuolisille ja medialle tuntuu oudolta vaatimukselta.

  • Aarno Järvinen sanoo:

   Hyvä Erkki
   Hävyttömien lausumien ja sanojen käyttö on epäkohteliasta.
   Aarno usi,numero kuusi

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Siihen avoimuuteen kyllä kuuluis muutakin kuin liksansa ja bonuksensa kertominen, sekö sinulle riitäisi Leo!
  Eikö kaupunginyhtiöistä olekkaan mitään muuta avoimesti kerrottavaa mielestäsi?

  • Leo Leppänen sanoo:

   Lammin shamaani!

   Luetun ymmärtäminen on jalo taito. Taas sinulla pätki siinä!

   Kommentissani oli kysymys vain kunnan yhtiöiden toimitusjohtajien liksojen ja mahdollisten bonusten julkisuudesta, ei muusta. Mielipiteeni muista avoimuuteen liittyvistä asioista on tullut selväksi lukuisista kirjoituksistani suoraan tai niiden rivien välistä. Lisäksi avoimesta tiedottamisasenteestani ovat vankat näytöt, kun toimin pitkän aikaa ison liikelaitoksen toimitusjohtajana. Seuraajani ovat muuttaneet silloiset toimintatavat melko totaalisesti. He eivät ole kertoneet julkisuuteen (medialle) kuin myönteiset asiat, taloudesta käytännössä ei mitään. Liikevaihdoltaan rajusti pienentynyt ja tappiolliseksi ajautunut Faktia Koulutus Oy ja Faktia Valmennus Oy eivät julkaise nettisivuillaan edes tilinpäätöksiä.

   Leo Leppänen, sitoutumaton ehdokas 257 SDP:n listalla Hämeenlinnassa

 9. Aarno Järvinen sanoo:

  Historiaa
  Ollessani erään kunnan työsuojelupäällikkönä opin kantapään kautta jonkin verra. Esim johtoryhmän kokoukseen en saanut kutsua,joten menin itse ja ensimmäinen kommentti oli ”taas yksi lusikka soppaa hämmentämään”.
  Pöytäkirjoista en saanut paljoakaan tietoa mutta hoksasin käyttää kirjastoa,jossa oli valtaosa pöytäkirjoista kansan ja myös minun nähtävänä. Aikaa myöten tutustutin itseni kiertokäynneillä kunnan työpaikkoihin,sain puutetietoutta ja asioita myös aikaiseksi ja olin suhtkoht tyytyväinen.
  Aarno uusi,numero kuusi

 10. Konsta Kupiainen sanoo:

  Katuman asuntoalue tulee ottaa esille kaikissa kokouksissa. Pro Hämeenlinnan ja muittenkin
  junttakokouksissa. Oli jaossa puheenjohtajuuksia tai ei. Putkinäkö näyttää olevan yleisin sairaus Kuntavaalien jälkeen. Suuri Forum on 28.10.2012 valtuutetut valinnut. Valtuuston ensimmäinen tehtävä on uudistaa
  Kaupunginstrategiat ja kehittämiskohteet. Nyt on Katuman asuntoalueen vuoro. Muutoin Vanajan naakatkin
  muuttaa Forssan käpykylään.

Jätä kommentti

css.php