Ottaa onkeen jos tahtoo

Julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisten kolumnina 14.12.2012

Elin­kei­no­elä­män valtuuskunnan  (EVA:n) johtaja Matti Apunen totesi Ekonomi-lehdessä 6/2012 ”Jos kaikki alkaisivat downshiftata, edessä olisi rappio ja taantuma”.  Apunen siis viestittää, että omasta selkänahastaan on revittävä entistä enemmän ja elämään  rennommin asennoituvia  tulee katsoa pahalla silmällä.  Elinkeinoelämän keskusliiton pamput ottivatkin Apusesta nopsaa onkeensa. Herrat Häkämies ja Kokkila esittävät työajan pidentämistä ja jopa palkkojen alentamista. Pääministeri Jyrki Katainen komppaa komentamalla pieniä lapsiaan kotona hoitavia kotiäitejä töihin. Perusteluina näiden herrojen  esityksille ovat heikko suhdannetilanne ja Suomen kilpailukyvyn parantamistarve.

Tuottavuutta ja kilpailukykyä ei paranneta vanhan teollisen ajan johtamisella kiristämällä ruuveja vaan työelämän positiivisilla muutoksilla. EVA:n ja EK:n ulostulot saattavatkin pahimmillaan aiheuttaa osassa suomalaisia juuri päinvastaisen reaktion kuin herrat toivovat. Jyrääminen ja pomottelu kun nostavat herkästi karvat pystyyn.

Voimat kannattaa ruuvien kiristelyn sijaan kohdistaa työhyvinvoinnin parantamiseen ja työelämän positiivisiin muutoksiin. Eroon on päästävä huonosta johtamisesta, turhista sairauspoissaoloista ja ennenaikaisista työelämästä poistumisista. Tilalle on saatava lisää työhyvinvointia, työajan joustoja ja keventämistä elämäntilanteen mukaan, hyvää johtamista, parempia työyhteisöjä ja ennaltaehkäisevämpää työterveyshuoltoa. Osa-aikatyötä tulisi soveltaa laajemmin mm pikkulasten vanhempien tai huonokuntoisista omaisistaan huolta pitävien työikäisten elämäntilanteissa. Työelämää on kokonaisuudessaan kehitettävä paremmin ihmisten tarpeita vastaaviksi, sillä sitä kautta parantuvat niin työn tuottavuus, tehokkuus kuin vaikuttavuuskin. Samalla reseptillä pitenevät myös työurat ja luodaan pohjaa maltilliselle palkkakasvulle.

Kirjoitin pari vuotta sitten Etelä-Suomen Sanomien mielipideosastolle seuraavasti ”Työhyvinvoinnin keskeinen osa ovat itse työ ja sen johtaminen. Muita tekijöitä ovat työyhteisö, osaaminen, motivaatio, oma elämäntilanne ja terveys. Työhyvinvoinnin puutteiden on arvioitu maksavan yrityksille ja julkisyhteisöille vuosittain jopa kymmeniä miljardeja euroja. Viime kädessä taloudellisen menetyksen kantaa koko yhteiskunta. Ellei tilanne selvästi kohennu, voi maamme kansainvälinen kilpailukyky vaarantua. Suomen talous sukeltaisi lopullisesti, jos kaikki jaksamisensa äärirajoilla töitä paiskivat suomalaiset romahtaisivat yhtä aikaa. Työuupumus on viritetty aikapommi, mutta työhyvinvointi kilpailuvaltti.”

Olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että työhyvinvoinnin parantaminen on Suomen kilpailukyvyn parantamisen kannalta keskeistä ja huomattavasti tärkeämpää kuin ”downshiftaamisen” rajoittaminen tai ruuvien kiristäminen. Suomen kilpailukykyä parantavat myös huimasti hyvät johtajat. Johtamisessa kannattaisikin Kauppalehden (5.12.2012) mukaan satsata naisjohtajiin, sillä he saavat miesjohtajia paremmin muut kukoistamaan ja tiimin toimimaan. Ehkäpä työnantajien tulisikin entistä tehokkaammin houkutella koulutettuja kotiäitejä suoraan johtajiksi, sillä kotiäidin pestissä jalostuvat johtamistaidot sekä organisointi- ja stressinsietokyvyt.

EK:n herrat pohdiskelevat Suomen kilpailukykyä taatusti jossain vaiheessa myös joululomalla. Joulukaloja syödessä voi miettiä tämänkin kolumnin sisältöä.

”Oma valta ahvenella, ottaa onkeen jos tahtoo.”

 

 

Kommentti artikkeliin “Ottaa onkeen jos tahtoo”
  1. Seniori sanoo:

    Presidentti Niinistö varoitti näistä toisten siivellä elävista oleskelijoista. Sossuista ja varhaiseläkkeistä napsivat elantonsa. Ei asia kauniimmaksi muutu, vaikka itseään ylistävät downshiftaajiksi. Tuplat autoverot ja kiinteistöverot päälle. Oikeus julkisten terveydenhoitopalveluiden käyttöön evättäköön. Itse käynkin Mehiläisessä, kun julkisissa sairaaloissa ja terveyskesuksissa on vahva ulkomailta tuotu bakteerikanta ja lääkäripäivystyksessä oli enää apuhoitaja, joka ei tunnistanut jalan veritulppaa. Mehiläisen lääkäri päivystyksessä seuraavana päivänä tunnisti ja lääkitsi. Hautansa ja arkkunsa ostakoot downshiftaaja/ oleskelijat itse varastoon.

Jätä kommentti

css.php