Hämeenlinnassa ei olla jumissa vaan muutoksessa

Mielipide HäSa 2.4.2013

Julkisuudessa esitetty huoli Hämeenlinnan päätöksenteon halvaantumisesta on turha. Hämeenlinnassa ei olla jumissa vaan muutoksessa. Olemme ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa voidaan käynnistää päätöksenteon ja johtamisen uusi aikakausi. Tämä tilanne ei ole uhka vaan mahdollisuus.

Kaupunkimme on jo vuosia julistautunut uudistusmieliseksi edelläkävijäksi. Näin täytyykin olla, mutta edelläkävijyyden painopisteitä on muutettava. Ensimmäinen askel on muuttaa kaupungin toiminta täysin läpinäkyväksi. Kansalaisten oikeus ja mahdollisuus valvoa hallintoa ja päätöksentekoa on yksi demokratiamme kulmakivistä ja sen tulee toteutua täysimääräisesti. Kaupunkilaisten on voitava tarkasti seurata sitä, mihin yhteisiä rahojamme käytetään ja millä perusteella.

Perussuomalaiset esittivät kaupungin konserniohjeiden uudistamisen yhteydessä, että ohjeisiin lisätään lause ”Tytäryhteisöissä noudatetaan samoja julkisuus-, avoimuus- ja tiedotusperiaatteita kuin kaupungin omassa toiminnassa.”. Lisäysehdotus hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 25.3.2013 yksimielisesti, mikä oli jo askel oikeaan suuntaan. Päätösten valmistelun, itse päätöksenteon, päätösten toimeenpanon sekä seurannan tulee toteutua julkisuuslain hengen ja tarkoituksen mukaisesti.

Kaupungin kannattaa myös altistaa mm yritystoimintaansa jatkuvasti ja avoimesti kenen tahansa arvioitavaksi ja ideoitavaksi. Tällöin on mahdollista saada laajojen piirien osaamista kaupungin käyttöön ilmaiseksi. Palautteesta tulee monipuolisempaa, sokeat pisteet vähenevät, uusia ratkaisuideoita saadaan enemmän ja toiminnan laatu paranee. Tällainen nykyaikainen toimintatapa eli joukkoälyn hyödyntäminen kannattaa, sillä isompi joukko poikii enemmän kuin pieni.

Läpinäkyvämpi, useampia vaihtoehtoja vertaileva ja enemmän faktoihin pohjautuva asioiden valmistelu vähentää myös päätösmokia. Koska hankkeita ja erilaisia suuria linjauksia valmistellaan tällä valtuustokaudella laajemmalla rintamalla, on todennäköisempää, että kaikkein pahimmilta päätösmokilta vältytään ja asukkaiden etu toteutuu.

Läpinäkyvyys kannattaa aina.

 

Lulu Riikonen, Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja

Ismo Soukola, Kanta-Hämeen Perussuomalaisten puheenjohtaja

20 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinnassa ei olla jumissa vaan muutoksessa”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Valittaakos Vekka nyt oikeusgansterille kun ei saakkaan itse päättää kaupunginhallituksessa jotta Vekkan bussit ajais kaupungissa kilpailuttamäti?
  Kas kun tämä ”oikeustoimenpide” ollutkaan riidankylvämistä ”Satu”-Andessonnin mielestä tänään HäSas!

 2. keke sanoo:

  Kiitos Lulu !
  Mielipide kirjoituksesi oli erinomainen, avoin ja hyvä esimerkki siitä miten terveet toimintatavat ja tavoitteet perussuomalais edustajilla on ollut ja aina vain paranevat. Samaa linjaa pitää jatkaa. Minua hävettää todella paljon todeta että, ”oman puolueeni”, toisen pääpuolueen edustajat, kyntävät syvällä suossa patavanhoillisilla toimintavaoillaan. On Hämeenlinnalle onni että uudet tuulet puhaltavat uusien edustajien myötä, avoimesti, kaupunkimme eduksi.

 3. katriina ahtiainen sanoo:

  Hyvä Lulu!

  Tuo yksimielinen lisäysehdotus 25.3.2013 avoimuudesta tytäryhteisöissä on todella hieno alku
  työssänne.
  Kiitokset
  Kati

 4. Tapani Silvo sanoo:

  Toimintojen ulkoistaminen ei todellakaan ole autuaaksi-tekevää!
  Ruotsista ei monessakaan tapauksessa kannata ottaa esimerkkiä. Muun muassa kaikenlaiset kokeilut koulun oppimis-strategioissa ovat saattaneet ruotsalaisen opinto-systeemin yhdeksi maailman huonoimmaksi.
  Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä saavat täällä mediat kaivaa esiin. Päättäjillä ei ole paljon hajua asioista, mitä esim. yksityistäminen aiheuttaa:
  http://www.svtplay.se/video/1122023/3-4-17-45
  Ei todellakaan olla kovin tarkkoja julkisten varojen käytössä!
  Terv! Tapsa

 5. Aarno Järvinen sanoo:

  Allekirjuutan
  Täydellä sydämellä sun puhees. Ollaan vissiin toisena ja aikanaan hallituksessa.
  Aarno Jii

 6. seppo rehunen sanoo:

  Positiivishenkisen kirjoituksen satuttavin kohta on joukkoälyn hyödyntäminen. Se kaupunki/kunta, joka tehokkaimmin hyödyntää joukkoälyä, kulkee kohti menestystä.

  Enontekiön aurinkoisilta hangilta tervehtien
  Seppo

 7. keke sanoo:

  Hei !
  Lululta ja Sepolta erittäin tärkeä maininta ”Joukkoälyn” hyödyntämisestä myös oman kaupunkimme asioiden käsittelyssä ja päätöksenteossa.
  ”Joukkoälyllä” , nykyaikaisella toimintatavalla, kaupunkimme saadaan nousuun ja kukoistukseen !

 8. Aarno Järvinen sanoo:

  Muutostako ??
  Ei eilen oikein muutoksen äänet puhaltaneet. Mutta vaikeetahan se on kun ei ole sitä enemmistöä. Uudet äänet eivät oikein ole äänekästä ja selvää puhekieltä aikaansaaneet.
  Aarno Järvinen

 9. Tapani Silvo sanoo:

  Joo… katselin ja kuuntelin koko valtuuston asiainkäsittely-istunnon, ja kyllä sen rajan huomasi!
  http://www.hameenlinna.fi/Menuissa-nakymattomat-sivut/Tiedotteet/Valtuuston-kokous-suorana-lahetyksensa-netissa/
  Vaikka miten asiallisia ehdotuksi ”opposition” taholta esitettiin, niin äänestysten tulos oli jo ennalta arvattavissa.
  Olen aina pitänyt Teija Arvidssonia suoraselkäisenä ja topakkana edustajana. Nyt kuitenkin vähän ihmetytti hänen ”sekavuutensa” käsiteltävässä maankäyttö-asiassa. (keskustelu alkaa n. 2 tunnin ja 11 minuutin lukemasta). Arvidsson arvosteli aika voimakkaastikin hallitukselta tuotua esitystä, mutta antoi sille kuitenkin tukensa ”koska sitä on tutkittu jo niin kauan, ja olisi päästävä asiassa eteenpäin”! Siis hieman ristiriitaisuutta…
  ”Oppositio” olisi halunnut asian uudelleen valmisteltavaksi, ja kiinnittäen enemmän huomiota alueen herkkään luontoon ja perinteelliseen kulttuuri-maisemaan.
  Olisihan sos/kok-jyrä saanut tahtonsa läpi ilman Teijan kannatustakin. Hmmm…jäin vaan vähän ihmettelemään!
  Kevät on kuulemma tulossa viikon-vaihteen aikana. Toivotaan parasta! Tapsa

 10. Leo Leppänen sanoo:

  Viimeaikaisissa poliittisissa hässäköissä ei ole mitään ihmeellistä. Valtakuvioihin on tullut kolmas pyörä, joka hakee asemia. Aseveliakseli tietysti yrittää pitää asemistaan kiinni. Jokainen on havainnut, että uusissa kellokkaissa on voimakkaita persoonia kuten myös vanhoissa sotaratsuissa. Ei tarvitse olla ennustajaeukko, kun avistaa, että vähintään vaalikauden alussa on ongelmia. Jos jokaisen puolueen terävä pää ymmärtää oikein asemansa, he reivaavat hieman päässään säätöjä. Tarvitaan puhetta, puhetta ja puhetta sekä vastaantuloa, vastaantuloa ja vastaantuloa. Ne puolueet ja poliitikot, jotka ovat tässä prosessissa taitavia, ovat voittajia.

 11. Teija Arvidsson sanoo:

  Tervehdys!

  Harmi, jos puheenvuoroni valtuustossa Vekan kaava-asiassa kuulosti sekavalta. Kantani asiaan oli kuitenkin selkeä. Kannatin kaavan hyväksymistä puutteistaan huolimatta.

  Kuten sanoin, tontin olisi voinut kaavoittaa väljemmin ja taloista rakentaa kerrosta matalampia. Näin rakennusmassa olisi istunut paremmin ympäristöön. Kerroskorkeus Tampereentien varressa noudattaa kuitenkin tontilla olevan vanhan talon räystäskorkeutta, joten näkymä linnalle päin on aika hyvä.

  Asiaa on valmisteltu pitkään kaupungin parhaimman virkamiehistön voimin. Asemakaava-arkkitehti Leena Roppola on vastaillut useampaan kertaa kaupunginhallituksen ja valtuuston kysymyksiin ja vakuuttanut kaavan olevan lainmukainen ja noudattavan maakuntakaavan linjauksia kaupunkirakentamisesta tuolla alueella. Hämeenlinnan henkilöresurssit kaavoituspuolella ovat tällä hetkellä niin vähäiset, että meillä ei ole varaa työstää yhtä kohdetta loputtomasti.

  Näin, ettei muutosten saaminen kaavaan ei ole enää realistista. Kaava ei ehkä ole paras mahdollinen, mutta riittävän hyvä. Siihen on joskus tyytyminen.

  Kevättä odotellen
  Teija

 12. Tapani Silvo sanoo:

  Huomenta! Taas uusi vahvistus käsitykselle itsestäni… minusta ei olisi poliitikoksi!
  Ajattelen asioita liian tunneperäisesti. En voisi antaa tukea puolihuonolle ehdotukselle vain sillä perusteella, että asian tutkimiseen on jo uhrattu paljon resursseja.
  Minulle ei olisi niin tärkeätä olla ”voittajien” puolella asiasta äänestettäessä, kuin että äänestäisin oman omatuntoni mukaan!
  Asia on perusteellisesti jo tutkittu, toitotti sos/kok-ryhmä. Kysymys on vaan, mistä lähtökohdista tutkimus on saanut virikkeensä.
  Suomi on harvaan asuttu maa. Onko pakko ahtaa niin paljon asukkaita, kuin mahdollista, samaan paikkaan. Ympäristö-aspektit jätetään vähemmän merkityksellisiksi.
  Tähän mielestäni valta-akselin päätös perustuu!
  Silvon Tapsa

 13. Leo Leppänen sanoo:

  Olen kävellyt tai pyöräillyt lähes jokainen päivä viimeisen 6,5 vuoden ajan Vekan varikon (kaava-alueen) ohi. Alkuvaiheessa ihmettelin usein, miksi tuollainen rähjäke on vielä linnan kulttuurimaisemaa rumentamassa. Myöhemmin luin Pravdastamme, että alueen kaavamuutos on vireillä ja Vekka aikoo siirtää varikon muualle.

  Minusta lopullinen kaavaehdotus on mittakaavaltaan ja muilta ominaisuuksiltaan hyvä. Koska alue sijaitsee aivan ydincityn tuntumassa, rakennusoikeus on kohdallaan. Rakennukset sopeutuvat (mm. korkeutensa ja kokonsa puolesta) hyvin ympäristöön.

  Kaavahankkeen vastustajien kannanotoissa paistaa selvästi se, että kaupungin vastapuoli on Tapio Vekka. Jos sopimusosapuolena olisi ollut kunnallispolitiikan ulkopuolella oleva taho, po. kaavan hyväksyminen olisi ollut lähes läpihuutojuttu.

  Pikkusieluisuudelle, kaunaisuudelle ja kateudelle on liian usein tilaus myös kyläpolitikoinnissa ja populismissa.

 14. Tapani Silvo sanoo:

  Ympäristön kauneus- ja kulttuuri-arvojen tarkempi huomioiminen, suunnittelujen yhteydessä, ei ole mielestäni mitään pikkusieluisuutta!
  Että silleen… Tapani

 15. Leo Leppänen sanoo:

  Kerro Tapani, oletko perehtynyt Vekan kaava-alueeseen ja asemakaavan muutokseen. Kerro, miltä osin uudessa kaavassa ympäristön kauneus- ja kultuuriarvoja ei ole huomioitu riittävästi. Kirjoitteletko asiasta puhtaasti mutu-pohjalta, populistisesti ja kaunaisesti?

  Olen harrasranut arkkitehtuuria ja tutkaillut käsieni kautta kaupunginhallituksen esityslistoille laittamiani asemakaavoja parikymmentä vuotta. Pystyn kohtalaisesti hahmottamaan, millaiselta paperilla oleva kaava näyttää todellisuudessa.

  Tästäkin kaavasta on varmaan tietokoneella katsottavissa havainnekuvia eri kulmista. Niihin en ole tutustunut. Kysele niitä kaupungilta ja kirjoita sen jälkeen kauneus- ja ympäristöarvojen huomioimisesta.

 16. Tapani Silvo sanoo:

  Valtuuston keskustelussa tuli esille paljon mielipiteitä päätetyksi tulleeseen esitykseen, ja toivottiin sen palauttamista takaisin valmistelutasolle.
  Asioista kuultiin paljon enemmän (ja kauemmin) Hämeenlinnaa ja sen ympäristöarvoja seuranneiden suista, kuin Sinun ja minun.
  Pelkkä arkkitehtuurin ”harrastaminen”, ja asemakaava-piirustusten ymmärtäminen ei auta, jos oman käsityksen taustalla ovat toisenlaiset ympäristö-arvot.
  Sinä olet tietysti valmis repimään vanhan Hämeenkaari-rakennuksenkin?
  ”Opposition” taholta esitettiin minun mielestäni oikein asiallisia ajatuksia, joihin minun on helppo yhtyä.
  Päätös on nyt kuitenkin jyrätty läpi, joten ei siitä sen enempää!

 17. Leo Leppänen sanoo:

  Vekan alueen kaava valmisteltiin ns. pitkän kaavan mukaan. Prosessin aikana kuultiin kaikki mahdollisia tahoja. Lopullinen kaava on tyydyttänyt myös ulkopuolisia asiantuntijatahoja. Vain muutama valtuutettu halusia asian uuteen valmisteluun. Missään vaiheessa en ole havainnut asiakirja-aineiston perusteella jyräämistä. Tapsalla lienee näistä asioista paremmat tiedot kuin minulla. Olen ns. järkivihreä. Eli kannatan vihreitä arvoja, mutta kaikkea vanhaa ei kannata säilyttää ja suojella. Haluaako Tapsa suojella Vekan alueen nykyisenä rötiskönä? Vai mitä hän toivoo alueelle? Miksi palauttamista vaatineet valtuutetut eivät toimineet jo vuosi sitten? Silloin oli oikea aika vaikuttaa hankkeen valmisteluun.

 18. Tapani Silvo sanoo:

  Älä sie poika ruppee minnuu opettammaa! En ole enään siinä oppimisiässä.
  Eikä kannata mennä henkilökohtaisuuksiin, erikoisesti kun ollaan vielä vieraassa blogissa.
  Jos näin olisi, niin voisinhan minäkin ihmetellä suhteellisuuden tajuasi! Mitä tarkoitat ”muutamalla”? Saihan Ilkkalan esitys taakseen ainakin 15 ääntä.
  Mutta en mene henkilökohtaisuuksiin. On jokaisen oma asia, mistä hän on vakaumuksensa saanut. Demareiden joukossa voi, ehkä monessa tapauksessa, olla niinkin, että itsenäisestä vakaumuksesta viis. Sen vuoksi kirjoitin aikaisemmin, että äänestystulos oli jo etukäteen ennustettavissa.
  Ja vielä… missään vaiheessa en ole puolustanut Vekan alueen ”rötiskön” säilyttämistä sellaisenaan.
  Nyt en aio, tässä aiheessa, ottaa enempää tilaa Lulun blogissa. Jonkinlaista häpyä sentään…

 19. Osmo Viitanen sanoo:

  Päivee

  Leo Leppänen pyrkii ottamaan täällä joskus ylituomarin roolia. No onhan hän yliopistoopettajasihteerijohtaja. Meidän tavallisten siivoja-apumisten mielipiteillä ei tietenkään voi olla niin suurta painoarvoa kuin herra Leppäsen kunnioitetuilla mielipiteillä.

 20. Erkki Strömberg sanoo:

  Hanuripartion mielestähän on ihan oikein jotta Vekan bussit ajaa kaupungin tukemana 35% kalliimmalla kilpailuttamäti kuin vapaan kilpailun jälkeen Rajamäki.
  Sanat hemmot kuvitteli Vekan pilaamien maiden puhdistuksen kuuluvan kaupungille, eiköhän tämä ollut se ”kaavan vastustus” jonka HA-A ansiokkaasti jätti kertomäti HäSas ja se meni Leolle ihan täytemä.
  Muuten olen samaa mieltä Leosta kuin Osmokin paitti jotta se (Leon) asenne on ihan hanurista!

Jätä kommentti

css.php