Tabort, sanoi ruotsalainen

Julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutisten kolumnina 11.5.2013

Kansankodissa ollaan kauhuissaan. Mamma-Svean helmoissa on vahingossa kasvanut 2000 kunnallista yhtiötä, joista osa on pahatapaisia. Ne häiriköivät markkinoilla, touhuilevat demokraattisen valvonnan ulkopuolella ja aiheuttavat kaikenlaista ikävää. Näiden häiriköiden tiimoilta on myös paljastunut korruptiota ja epäterveitä hyvä veli -verkostoja. Ruotsalaiset ovat valtiojohtoa myöten ymmärtäneet, ettei tämä sovi kansankodin pirtaan. Ruotsalaiset ovat sitä mieltä, että hulttiovirkamiehet ja -poliitikot on pistettävä ruotuun. Heja Sverige!

Viime maaliskuussa julkaistiin Ruotsin valtiovarainministeriön julkisen talouden asiantuntijaryhmän korruptioraportti. Raportin pääviesti oli, ettei Mamma-Svea todellakaan ole puhtoinen, eikä mamman pinttyneitä tahroja tule vähätellä tai peitellä, vaan ne tulee poistaa. Tabort on otettava käyttöön.

Raportin laatineet korruptiotutkijat löysivät mielenkiintoisia kunnalliseen korruptioriskiin vaikuttavia tekijöitä, jotka kannattaisi panna merkille myös täällä Suomessa:

1. Kunnat, joiden asukasluku on noin 60 000 ovat alttiimpia korruptiolle kuin muut.

2. Kunnat joiden julkiset menot per asukas ovat korkeat, eivät ole sen korruptoituneempia kuin säästeliäät kunnat.

3. Kunta, jonka poliittisessa johdossa on aikojen alusta asti ollut sama porukka on korruptioriski. Valta sokaisee ja riski sille, että omat ja yhteiset eurot ja edut menevät sekaisin kasvaa.

Raportin mukaan paikallinen lehdistö on usein kiltti, eikä kyseenalaista kuntien toimintatapoja tai esitä edes oikeutettuja korruptioepäilyjä. Parhaassa tapauksessa tutkiva journalismi kuitenkin voi ennaltaehkäistä korruptiota kun poliitikot ja virkamiehet joutuvat pistämään parastaan eikä kaidalta polulta eksyminen pysy poissa julkisuudesta.

Raportissa todetaan lisäksi, että useat korruptiovyyhdet ovat lähteneet purkautumaan yksityisten henkilöiden aktiivisuuden myötä. Näin lienee laita myös Suomessa, sillä korruptioepäilyjen esiin tuominen ”talon sisältä” koetaan liian piinalliseksi ja ahdistavaksi.

Naisten osuudella päätöksentekijöistä ei näytä olevan vaikutusta korruptioriskiin. Naiset ovat pääsääntöisesti vähemmän korruptoituneita kuin miehet, mutta eivät kuitenkaan ole jostain syystä halukkaita sen kitkemiseen. Asukkaiden valistuneisuudella ja koulutustasolla sen sijaan näyttäisi olevan vaikutusta korruptioon. Mitä tarkemmin politikkojen ja virkamiesten tekemisiä osataan ja viitsitään seurata, sitä pienempi näyttäisi kuntien korruptioriski olevan.

Korruptio ruokkii talouskriisejä ja heikentää julkista taloutta. Se myös vähentää luottamusta ja heikentää demokratiaa. Korruptio tulee kansankodille kalliiksi. Ruotsissa vaaditaankin, että kuntien valvontamekanismit on pistettävä kuntoon ja korruptio kuriin. Asiantuntijat esittävät, että maassa valittaisiin vuosittain sattumanvaraisesti kuntia, joissa teetettäisiin ulkopuolisten, puolueettomien ammattilaisten tekemät talouden tarkastukset (public expenditure tracking). Veronmaksajille annettaisiin tämän lisäksi mahdollisuus seurata avoimesti kuntien rahankäyttöä. Näin paine hoitaa hommat pilkulleen kasvaisi, ja kunnat pysyisivät korruption ja taloudenpidon osalta paremmin kaidalla tiellä. Lisäksi esitetään, että yksittäisellä veromaksajalla olisi oikeus vaatia oman kuntansa taloudellista tarkastusta, jos hän epäilee verorahojen väärinkäyttöä.

Tahranpoisto on syytä käynnistää urakalla myös Suomessa, sillä valkopesuun ei usko enää kukaan. Otetaan Tabort käyttöön!

 

 

2 kommenttia artikkeliin “Tabort, sanoi ruotsalainen”
  1. Lauri Kivimäki sanoo:

    Riikosen kirjoitus on mielestäni tarkoitushakuisen vihjaileva (kieltää tietenkin sen). Mutta, mutta aina on ollut niin, että kunnallispolitiikassa päättävä johtavat puolueet ja johtavat poliitikot saava tavalla tai toisella jotain hyötyä. Suomen lepsusta veropolitiikasta (ei koske palkasaajia) näitä on vaikea todentaa. Näyttöjä-ei pelkkiä kirjoituksia Riikonen. Tosin on olemassa ns ”maan tapa”, mikä pätee oikeusasteissakin niin kauvan kun Leijona-ja rotary-veljet ovat tuomitsemassa veljiään. Nakkivaras linnaan-kaulusrikollinen-ei näyttöä.

  2. Lauri Kivimäki sanoo:

    Jatkona edelliseen. Kunnalispolitiikan ”besservisser” Leo ”Lepaan-Anna” Leppänen tuskin tohtii kommentoida Riikosen kolumnia. Menee liian läheltä. Vaikka aikaa jo on.

Jätä kommentti

css.php