Uuden konsernin toimitusjohtajan hausta sovittiin pienessä piirissä

Mielipide julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 17.8.2013 ja hieman viilattuna HäSassa 19.8.2013.

Hämeen Sanomien pääkirjoitus 16.8 sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemungin (HäSan toimittaja) haastattelu 15.8 antavat virheellisen kuvan Hämeenlinnan uuden elinkeinokonsernin toimitusjohtajan valintaprosessista.

Toimitusjohtajan valinnan rajaamisesta Koivulehtoon ja Käkeen ei oltu sovittu yhteisesti. Tästä rajaamisesta päättivät SDP ja Kokoomus. Pro Hämeenlinna on koko valintaprosessin ajan ajanut julkista ja avointa hakua sekä ammattimaista ja laadukasta hakuprosessia.

15.9.2013 asti toimeksiannon saaneen asiantuntijan palkkaamisesta sen sijaan sovittiin yhdessä. Samoin oltiin hyvässä yhteisymmärryksessä siitä, että yhtiöiden määrää on tarkoituksenmukaista vähentää. Näitä linjauksia Pro Hämeenlinna on ajanut koko ajan hyvällä tuloksella.

Hämeen Sanomien kirjoituksessa jätetään huomiotta se vakava tosiasia, ettei uuden toimitusjohtajan hakuprosessia hoidettu hyvällä ammattitaidolla eikä se kestä avointa tarkastelua. Pro Hämeenlinna kritisoi tätä ja aiheesta.

Keskeisen yhtiön toimitusjohtajan valintaprosessin hätäisyyttä, heikkoa laatua sekä sulkeutuneisuutta ei voi kiistää. Hakuprosessin eri vaiheita ei suunniteltu taikka toteutettu kunnolla. Tätä yritettiin jälkeenpäin paikata loppupäivien hätätoimilla. Uuden toimitusjohtajan osaamisvaatimuksia ei määritelty, eikä mitään arviointitietoja tai dokumentteja henkilöstö-, organisaatio-, ilmapiiri-, johtamis- tms pätevyydestä, joissa olisi arvioitu myös nykyisiä johtajia, ollut käytettävissä. Ehdokkaiden nykytehtävien tulostavoitteiden saavuttamisen arviointia ei myöskään ollut käytettävissä.

On kaupungin asukkaiden etu, että kaikkien kaupungin yhtiöiden toimitusjohtajat valitaan avoimella ja julkisella haulla. Toimitusjohtajilla on myös oltava kunnon tulosvastuu. Muhun emme voi tyytyä.

Huonosti tehty toimitusjohtajan valinta tulee veronmaksajille kalliiksi.

Lulu Riikonen, konsernijaoston vpj (PS)

Hannu Kärpänen, konsernijaoston jäsen (KESK)

 

3 kommenttia artikkeliin “Uuden konsernin toimitusjohtajan hausta sovittiin pienessä piirissä”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Hei Lulu!
  Samankaltaisia virheitä tehtiin lukemattomia kun Hämeenlinnaan liitetiin Renko, Kalvola Hauho, Tuulos ja Lammi pakkoliitettiin.
  Silloin luotiin kaupunkiin olemassolevista alaportaa esimiehistä ja niiksi halajavista jaaja ja suuri orkanisaatio joka on tehoton ja hidas.
  Miten silloin pääsikin aivan kuin sattumalta moni niin heikkokykyinen ”vihreälle oksalle” jossa nyttenmmin on sitte virka noussut päähän ja se näkyy ja kuuluu.
  Nämä johtaimistaidoltaan heikot esimiehet ovat kuluerä itse ja aiheuttavat vielä suurempia vahinkoja toiminnallaan ja pilaavat monen työyhteisön ilmapiirin omalla huonolla johtotyylillään.
  Silloin ei katsottu papereita eikä kokemuksia, riitti kun oli sopivasti ”nuolaissut” omaa esimiestään niin ura urkeni.
  En rupea tässä esimerkkiä osoittamaan, ihan ”poliisin pelossa”.
  erkki Lammilta

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Onnea Lulu mimen-vaihto- prosessistasi.
  Seuraavan blokisi sitten saammekin Lulu Ranteen mimellä, mutta uskon sisällön olevan samaa taattua tavaraa kuten aiemminkin.
  Onnea ja hyvää jatkoa Teille molemmille!
  Lammin Shamaani
  (Olen loitsuni lukenut)

 3. Seppo Rehunen sanoo:

  Iisakin kirkon edelleen jatkuvaa rakentamista tutkailemasta palannut Seppo yhtyy Erkin onnitteluihin. On se vaan hienoa, että kaksi keskenään sukulaissielua löytää aikuisina toisensa.

  Sydämelliset onnittelut!

Jätä kommentti

css.php