Keihäänkärkinä harhauttaminen ja ylimielisyys?

Kolumni julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutissa 2.11.2013

Pro Hämeenlinna on tuonut kaupunkiimme uudenlaisen poliittisen kulttuurin. Koalitio on esittänyt päätöksille vaihtoehtoja, peräänkuuluttanut kunnollisia selvityksiä ja riskianalyysejä sekä vaatinut realistisia kustannusarvioita.

Kaupunginhallituksessa on myös äänestetty ja jätetty perusteltuja eriäviä mielipiteitä.  Olemattomien selvitysten pohjalta on siitä huolimatta runnottu demareiden ja kokoomuksen voimin läpi mittaviakin päätöksiä.

Julkisuuteen tämä aseveliakseli haluaa tuoda todellisuudesta virheellisen kuvan.

Väite 1

Meillä menee taloudessa ihan hyvin

Lainakantamme kasvaa edelleen ja on ensi vuonna 2985€/asukas eli reilusti yli maan keskiarvon, vaikka toisin yritetään toitottaa. Konsernilainaakin on pian 5500€/asukas. Loppuvuodesta 2013 tulee miljoonien eurojen budjettiylityksiä ainakin lasten ja nuorten sekä terveyden ja toimintakyvyn (Tetola) lautakunnista. Tetolan ja Ikäihmisten lautakuntien budjetit ovat ylittyneet viime vuosina yli 18M€ ja kyseiset lautakunnat ovat lisäksi jatkuvasti negatiivisessa julkisuudessa, eikä suotta. Myös uuden elinkeinoyhtiön perustaminen tulee veronmaksajille kalliiksi. Yhtiön liiketoimintasuunnitelmasta ei ole vielä havaintoa, eivätkä yhtiön antamat tiedot vakuuta. Aseveliakseli riensi silti esittämään yhtiölle 3M€:n rahoitusta. Yksityiset, tulosvastuulliset firmat eivät saisi vastaavilla selityksillä euroakaan.

Pakollisiksi havaituilla veronkorotuksilla katetaan vain hetkellisesti yhä kasvavia käyttömenoja, sairaanhoitopiirin alijäämiä ja palveluostojen ylityksiä.

Perussuomalaiset totesivat jo keväällä 2012, että talouden tasapainottamisohjelma kaatuu omaan mahdottomuuteensa alta aikayksikön. Näin myös kävi.

Väite 2

Uudet megahankkeet pelastavat talouden

Hämeenlinna on tehnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana valtavia elinvoimainvestointeja. On rakennettu jos jonkinlaisia pytinkejä ja tehty riski-investointeja.  Hankkeiden takaisinmaksuaika jatkuu pitkään, sillä ne ovat kasvattaneet kaupungin velkaa ja lisänneet käyttömenoja. Lisäksi ne kilpailevat edelleen samoista verorahoista kuin mm huonokuntoiset ja terveyttä uhkaavat koulut ja päiväkodit sekä peruspalvelut.

Valtuustosopimuksessa edellytetään, että uusien investointien rahoitusmenot ja tulevat käyttökustannukset sisällytetään realistisesti hankesuunnitelmiin. Näin ei kuitenkaan tehty esimerkiksi Kantolan tapahtumapuiston osalta, vaikka Pro sitä edellytti. Engelinrannan hintalappujakin odotellaan edelleen. Pysäköintiongelmien ratkaisuksi ja keskustan elinvoiman parantamiseksi tuputetaan ahkerasti torinalusparkkia vailla realistisia rahoituslaskelmia.  Näidenkin laskelmien perään Pro on kysellyt jo pitkään.

Ennen kuin uusia jätti-investointeja edes harkitaan, on niiden taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset arvioitava realistisesti.

ite 3

Pro Hämeenlinna ei ymmärrä, ei osaa, eikä tee mitään

Aseveliakseli kyseenalaistaa julkisessa keskusteluissa ja mm sosiaalisessa mediassa Pro Hämeenlinnan osaamisen, ahkeruuden ja sitoutumisen. Kuitenkin juuri Pro on ottanut eniten kantaa ja antanut konkreettisia parannusehdotuksia mm ajankohtaisiin hankesuunnitelmiin ja elinvoimaa hamuaviin sopimuksiin. Missä aseveliakselin parannusehdotukset ovat olleet?

Pro esitti kaupunginhallituksen budjettikäsittelyssä, että yhtiörahoitusta leikataan 1M€ ja Kantolan tapahtumapuiston investointeja siirretään tulevaisuuteen. Näin ensi vuoden menoja olisi pienennetty useita miljoonia. Lisäksi olemme toistuvasti vaatineet, että kaupunkiin on hankittava enemmän nykyaikaista talousosaamista ja mokista on oikeasti otettava opiksi.

Ymmärtämättömiksi, osaamattomiksi tai laiskoiksi emme aio jatkossakaan heittäytyä.

 

6 kommenttia artikkeliin “Keihäänkärkinä harhauttaminen ja ylimielisyys?”
 1. Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Lulu

  Kiitos selkeistä kannanotoista. Olen sivusta seuraajana eräiden asioiden suhteen optimistisemmalla kannalla.

  Ensinnäkin Hämeensaaren asuintalorakentaminen (entinen Engelinranta) kohtuullistuu kovaa vauhtia. Alkuperäiset utopiat ovat yksi toisena jälkeen hautautumassa ja realismi voittamassa. Eiköhän Eteläranta Oy:n uuden puheenjohtajan Eero Holstilan kokemuksella ole tässä oma osuutensa sekä tietenkin yhteiskuntalautakunnan maltillisilla päätöksillä. Toisaalla olen jo todennut, että osakeyhtiö on osuutensa tehnyt ja se olisi lakkautettava (Ceterum censeo Carthaginem esse delendam!)

  Toiseksi voimme yhteisellä päätöksella tykkänään lopettaa puheet torinalusparkista. Kun kerran sitä ei tule, niin sitä ei tule. Tulkitsen meidän olevan tällä hetkellä pysäköintiratkaisujen suhteen odottavalla kannalla. Seurataan rauhassa vuosi tai kaksi ja keskustellaan sitten uudelta pohjalta. Ettekö näin ole jo päättäneetkin?

  • Aarno Järvinen sanoo:

   Ehtoot
   Hyvä juttu et saati uus pj sen naise tilal sanos
   Aarno Jii

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Seppo,

   optimismisi on aina virkistävää ja usein perusteltuakin, mutta nyt on pakko kysyä seuraammekohan samaa keissiä…?

   Engelinrannan ideakilpailun pohjatiedot: tavoite 100.000 – 150.000 k-m2.

   Rakennemallien asukasmäärät eri asumisväljyyksillä n. 2000 – 3000 asukasta.

   YHLA päätti esittää jatkoon Paasikiventien linjausta, joka syö reaalisia mahdollisuuksia kasvattaa vaiheittain maltillisilla pysäköintiratkaisuilla pysäköintiä ns. matkakakeskuksen alueella (Wetterin ja linja-autoaseman parkkipaikat tien alle). Toriparkkilohikäärme vetää kuule nyt vain henkeä…

   Mainitse jokin utopia, joka on tähän mennessä hautautunut? Maamerkkihotellikin on ihan hengissä, vaikka kaupungin nykyisten käyttöaste lienee 40 % luokkaa. Ainoa äyläily joka näyttää pikkuhiljaa putoavan jatkosta, on veden päälle / rajaan rakentaminen Paasikiventien itäpäässä.

   • Seppo Rehunen sanoo:

    Hyvä Kari, virkistän Sinua lisää

    Tulkitsen herkkiä signaaleja niin, että alan pitää niitä vähitellen tosina. Näitä signaaleja on paljon.

    Toriparkin suhteen luotan valtuuston hyvin perusteltuun ja yhteisesti hyväksymään ponteen tilanteen seurannasta. ProHämeenlinna teki hyvää työtä ja sai tukea Johannes Koskiselta. Saat olla mielestäni tyytyväinen tulokseen, vaikka yhdyskuntalautakunta seuraavana päivänä toimikin ikäänkuin eilistä ei olisi ollutkaan. Toriparkki ei saa nykyisessä valtuustossa enemmistön ääniä. Eikä seuraavassa.

    Paasikiventien itäpään pelastumista pidän selviönä ja enemmän kuin perusteltuna. Tien linjauksen hienosäätö Wetterin ja linja-autoaseman kohdalla tuo lisää vapaata rantakaistaletta, mitä pidän tervetulleena.

    Citymarket säilyy, Tokmannista en tiedä. Hotellia ei tule ja maamerkkikin horjuu.

    Sinistä Laguunia ei ole varaa hävittää eikä mitään järkeäkään. Kenttä on koko Kanta-Hämeen maakunnan paras ja käytetyin ja sen talvinen luistinrata äänestettiin kaupungin tärkeimmäksi. Muuta monipuolista ulkoliikuntatarjontaa kannattaa kehittää ja sen kunnosta pitää huolta.

    Rakennettavaksi suunniteltu kerrosala ja alueen asukasluku ovat jäänteitä alkuhullutuksen ajoilta. Suunnittelun pinta-alakin laskettiin aluksi hehtaareissa väärin ja siitä seurasivat nämä utopistiset luvut. Jos vaikka rakennettaisiin kahdeksan (realistinen arvio) kerrostaloa, niin näihin jokaiseen pitäisi asuttaa 2400 asukkaan tavoitteen mukaan 300 ihmistä. Jos kerroksessa asuu neljä kolmen hengen perhettä eli yhteensä 12 asukasta niin pitäisi jokaisessa talossa olla 25 kerrosta.

    Yhdyskuntalautakunta valitsi kehittämisen pohjaksi vaihtoehdon kolme, joka on myös oma suosikkini. Kun tästä vaihtoehdosta saatte vielä umpikorttelit vaihdetuiksi avoimiksi, ilmaviksi ja puistomaisiksi ”epäkortteleiksi”, niin lopputulos on hyvä, lähentelee erinomaista.

 2. nimimerkki sanoo:

  Käsitykseni mukaan Hämeenlinnassa on otettu viime vuosina suuria riskejä ja velkataakan todellisuus realisoituu vasta hamassa tulevaisuudessa. Tämä kourallinen tai oikeammin heitä ohjaileva nimetön paikallisen elinkeinoelämän kerma, joka tekee todellisuudessa kaikki strategiset päätökset, toivoo että tuleva kasvu kiirii hätiin, mutta käykö näin? Sitä odotellessa on surullista kuulla näitä vaippauutisia kotipitäjästä, kun kaikessa muussa pitää nyt säästää.

 3. Kriittinen veronmaksaja sanoo:

  Innopark-hanke on ollut surullinen esimerkki hankkeesta, joka on tullut kaupungin veronmaksajille todella kalliiksi. Alussa oli kaunis haave Ideaparkissa muhivista hitech-yrityksistä, mutta todellisuudessa tiloja täyttävät suurelta osin ihan tavalliset yritykset, kuten matkatoimisto tms. Komealta näyttäneestä hankkeesta jäi lopulta jäljelle vain valtava velkataakka ja kalliita toimistotiloja ja suuret toimintakulut.
  Tämän jälkeen seurasi monia kalliita tuottamattomia hankkeita, jotka nielevät pääomasijoitusten lisäksi jatkuvasti paljon rahaa käyttökustannuksina. Tälläisiä ei välttämättömiä-investointeja perustellaan usein kaupungin maineen ja houkuttelevuuden parantamisella, kun samanaikaisesti selkeästi laiminlyödään mm. kaupunkilaisten terveydenhuollon ja koulutuksen järjestämistä ja niihin toimintoihin liittyvien välttämättömien perusinvestointien toteuttamista.
  Kaupungin ja sen omistamien yhtiöiden liiallisella velkaantumisella syödään käytännössä talouden liikkumavara tulevaisuudessa olemattomaksi. Lähivuosina, kun korot alkavat laman väistyessä nousta, niin onhan siinä tekemistä, että saadaan hoideltua edes lainojen korot. Eräät paikallispoliitikot toitottavat sitä, että investoinneissa pitää olla nykytilanteesta huolimatta rohkea ja katsoa tulevaisuuteen. Tulevaisuuteen pitää todellakin katsoa ja varmistua siitä, että emme riudu ylisuurten lainojen hoitokulujen kanssa. Ylioptimistiset kasvu- ja tulo-odotukset on myös syytä pitää pois takaisinmaksulaskelmista. Pitkäaikainen yli varojen eläminen ei ole kertakaikkiaan kestävä toimintapa, ei edes Hämeenlinna kaupungille.

Jätä kommentti

css.php