Totuus ja avoimuus ovat Vekalle vaikeita asioita

Julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 9.12.2013

Tapio Vekan kirjoitus 4.12 hämmästytti suuresti. Miten hän voi olla niin tietämätön siitä, mitä kokouksissa ja tilaisuuksissa on käsitelty tai mistä niissä on keskusteltu?

Olen nostanut vähän väliä esiin kaupungin yhtiöiden avoimuuden puutteita ja tehnyt myös konkreettisia parannusehdotuksia. Uuden elinkeinoyhtiön toimitusjohtajan rekrytoinnin yhteydessä esitin ja toimitin myös sähköpostitse listan rekrytointiprosessin epäkohdista ja parannusehdotuksista päättäjille ja virkamiehille. Vaadin, että paikka laitetaan julkiseen hakuun, mikä myös dokumentoitiin. Näkemykseni ja parannusehdotukseni perustuivat yritys- ja rekrytointialojen ammattilaisten näkemyksiin. Tein lisäksi syyskuussa 2013 valtuustoaloitteen kaupunkikonsernin toimitusjohtajien valintaprosessin laadun selvittämisestä sekä laadukkaan rekrytointimallin laatimisesta. Vuonna 2012 laadin selvityspyynnön kaupungin yhtiöiden toimitusjohtajien palkkauksen ja palkkioiden avoimuudesta. Vekka ei näköjään ole tietoinen näistä asioista.

Uuden elinkeinoyhtiön kehittäminen on haluttu pitää poissa julkisuudesta alusta asti. Jo yhtiön alkuvalmistelut Levi-seminaarissa pidettiin salassa uudelta konsernijaostolta ja kaupunginhallitukselta. Konsernijaoston esityslistalle on tullut elinkeinoyhtiön kehittämisestä tiedoksiantoja, joiden keskeiset valmistelupaperit on määrätty ei julkisiksi. Missään esitetyssä aineistossa ei kuitenkaan ole ollut piilotettavia liikesalaisuuksia. Toisin kuin Vekka väittää, olen ollut niin kokouksissa kuin esim marraskuisessa yhtiökoulutuksessa aktiivinen keskustelija. Olen toistuvasti edellyttänyt mm taustaselvityksiä ja analyysejä uuden yhtiön liiketoimintasuunnitelman pohjaksi, tehnyt parannusehdotuksia ja antanut evästyksiä. Esitin mm. että elinkeinoyhtiön valmistelu pitää tehdä avoimesti yhteistyössä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa. Vaadin myös yhteenvetoja ja vaikuttavuusarviointeja tähän mennessä toteutuneista hankkeista, perusteltuja esityksiä siitä minkälaiseen hanketoimintaan jatkossa keskitytään, miten kansainvälisyyttä parannetaan ja miten ulkopuolista rahoitusta hankitaan. Ammattimaista ja avointa valmistelua ja perusteellista taustatyötä uuden yhtiön kehittämiseksi ei saatujen vastausten perusteella ole tehty. Uuden yhtiön avoimesta kehittämisestä ja yrittäjien mukaan ottamisesta puhuin myös valtuuston budjettikokouksessa 11.11.2013.

Olen myös ollut aktiivinen keskustelija ja parannusehdotusten tekijä mm. Kantolan ja Etelärannan kehittämisessä sekä teräspuitesopimuksen osalta. Puitesopimukseen tein kymmeniä tarkkoja parannusehdotuksia, jotka on myös dokumentoitu. Vekan väitteet, etten ”saa ajatuksia sanotuksi” ja ”hiljaista on ollut” ovat edellä mainittujen tosiasioiden perusteella puuta heinää. Olen vaatinut johdonmukaisesti avoimuuden ja ammattimaisen toiminnan lisäämistä kaupungin yhtiöissä. Vekka itse on keskittynyt epäkohtien vähättelyyn, parannusehdotusten torjumiseen ja yhtiöiden toiminnan piilossa pitämiseen veronmaksajilta.

Lulu Ranne, (PS), Hml kaupunginhallituksen 1.vpj, konsernijaoston 1.vpj

7 kommenttia artikkeliin “Totuus ja avoimuus ovat Vekalle vaikeita asioita”
 1. verkot tötterölle sanoo:

  Nyt odottamaan Leppäsen vastausta! Miksi Leppäsen? No se tässä juuri onkin hassua.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Ymmärräthän Lulu jot ei Vekalt voi kauhal vaatii kun ei oo ku luskal annettu!

  Erkki Strömberg (sitoutumaton) Lammi, Patikkakerhon puuhamies

 3. Seppo sanoo:

  Kuinka paljon kaupungilla on näitä yhtiöitä ja *hyvä veli* systeemillä jyvitettyjä johtajan paikkoja? Joku tietäjä voisi vaikka luetella – avoimesti.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Hyvä Seppo ne on liikesalaisuuksia ne johtajien palkat ja luontaisedut kun ollaan Hämeenlinnan systeemissä.
   Täällä kaikki on salaista niin kauan kuin toisin todistetaan.
   Muualla vaaditaan perustelut jotta asiaa voidaan pitää salaisena, täällä täytyy osata perustella miksi jokin asia on julkinen ennen kuin se julkaistaan ja jos sittenkään.

 4. nimimerkki sanoo:

  Kyllä Lulu kirjoittaa aivan asiasta. Vekan toimintatapoja ja rehellisyyttä kuvaa hyvin tämän päiväinen uutinen Häsassa.

  • Seppo sanoo:

   Hyvää Joulua Lululle ja Ilkkalalle ja onnea uudelle vuodelle! Jatkakaa avoimesti Hml:n politiikan tuuletusta. Sitä todella tarvitaan.

 5. Aarno Järvinen sanoo:

  Mää ihmettele valla kauhiast tätä touhuu ku me kaik tiäretä et totuus ei pala tulessaka sanos
  Aarno Järvinen

Jätä kommentti

css.php