Naiset eivät saa olla kalliita

Julkaistu mielipideosastoilla Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa ja Etelä-Suomen Sanomissa Naistenpäivänä 8.3.2014

EU:n tuomioistuin antoi taannoin ennakkoratkaisun, jonka mukaan työntekijällä on oikeus saada toisella äitiysvapaallaan palkkaa, vaikka työntekijä ei olisi palannut ensimmäisen äitiysvapaan jälkeen välissä työhönsä. Mikäli ennakkoratkaisu jää lopulliseksi, aiheuttaa se lisärasitteen naisvaltaisille aloille ja erityisesti naisia työllistäville pienille yrityksille.

Äitiys on vielä nykypäivänäkin riski tai rasite työelämässä ja naisten työnantajille. Vaikka KELA korvaa työnantajalle suurimman osan äitiys- ja vanhempainvapaista aiheutuvista kuluista, maksaa jokainen vauva äidin työnantajalle reilut 12 000€. Summa voi vaikuttaa pieneltä, mutta esimerkiksi monelle pienyrittäjälle tällainen yllättävä meno voi olla suuri taloudellinen rasite ja se voi jopa kaataa koko yrityksen.

Suomen Yrittäjänaiset ovat jo pitkään paiskineet töitä sen eteen, että vanhemmuuden kustannukset maksettaisiin yhdessä. Yrittäjänaiset tekivätkin viime vuonna kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin vanhempainvapaakulujen tasaamista laajalta veropohjalta. Tällöin kaikki tulonsaajat osallistuisivat suomalaisten vauvakustannusten maksamiseen Suomen Yrittäjien ekonomistien mukaan 6€:lla kuukaudessa. Aloite sai paljon positiivista palautetta ja tuekseen mm kansanedustajien enemmistön, mutta 50 000 nimen tavoitteesta valitettavasti jäätiin. Muutosta ja todellisia tekoja kaivataan siis edelleen.

Vanhemmuuden kustannusten maksaminen laajalta veropohjalta helpottaisi suomalaisten pienyrittäjien arvokasta työtä ja lisäisi naisia ja miehiä työllistävien alojen välistä tasa-arvoa. Lisäksi se poistaisi esteitä pätevien, nuorten naisten palkkaamisen tieltä ja mahdollistaisi paremmin naisten osaamisen hyödyntämisen Suomen talouden kohentamisessa.

Kalliit naiset on lopultakin jätettävä menneisyyteen.

 

 

3 kommenttia artikkeliin “Naiset eivät saa olla kalliita”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Lulu!
  Laiskana lukijana luin blokistasi vain otsikon. Sehän tiivistää kaiken. Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Kyllä naiset hinnoittelevat itsensä liian kalliiksi ja sillä markkinoilla lama ei näytä vaikutavan hintoja alentavasti.
  Lehtiäkin voi lukea ostamalla irtonumeroita tai tekemällä kestotilauksen. Nekin molemmat tulevat kalliiksi. Irtonumero on aina kalliimpi kuin kestotilaajan vuosimaksu per kappale. Mitä kovemmalle ja komeemmalle paperille pränttätty sen hintavampi.
  Kestotilaajana joudut maksamaan koko vuodesta vaikka lukisit vain yhden nummmeron viikossa ja olet kylläkin sitten yhden aviisin vanki etkä voi vaihdella lukutottumuksiasi.
  Kaikkea me miehet suostumme rahoittamaan!
  Kyllä Rysselillä olis vielä paljon tekemistä, käyrien kurkkujen mittauksen ohella!

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Eihän naiset sinällään ole kalliita, samat työt ovat suhteellisesti tehneet kuin miehetkin niissä työpaikoissa joissa olen ollut ja saaneet samaa palkkaa samoista työtehtävistä kuin miehetkin (myös teollisuudessa). Ja saahan työnantajakin todella veronmaksajilta tuen äitiysloman ajalle (maksajana toki Kela). Mutta olin joitakin vuosia julkisella sektorilla, missä tyypillinen rekrytointitie oli 1-2 vuotta määrä-aikaisena sen jälkeen vakinaistaminen. Jostain syystä nuoret naiset alkoivat odottaa vauvaa suht pian vakinaistamisen jälkeen. Siis juuri tehtävänsä hallitsemaan oppineen tilalle jouduttiin taas opettamaan taas uusi, jonka työsuhde mahdollisesti taas loppui kun oppi tehtävät. Tämähän taas syö resursseja. Minulle sanoi jo 80-luvulla eräs suuren naistyövaltaisen työnantajan työhönottaja. Etusija yli 40-kymppisillä naisilla, lapset tehty eikä juurikaan poissaoloja lasten sairastelun takia. Sanoi siis saman kuin edellinen Perussuomalaisten ryhmyri. Mutta näistähän ei saisi puhua.

 3. Aarno Järvinen sanoo:

  Hei Kunnioitettu Rouva Lulu
  Uus keräys toimeks vaa,mää ole het mukan jos vaa soppi totes
  Aarno Jii

Jätä kommentti

css.php