Aloite Hämeenlinnan kaupunkikonsernin rahaliikenteen avoimuudesta

Valtuustoaloite 9.12.2014

Suomessa kaikki julkisen sektorin tieto on lähtökohtaisesti julkista, mikäli toisin ei ole säädetty. Myös koko kaupunkikonsernin rahaliikenteen tulisi olla julkista tietoa. Käytännössä näin ei vielä ole.

Veronmaksajilla tulee olla oikeus valvoa kaikkea julkisen rahan käyttöä, päätösten valmistelun laatua ja kansalaisten edun toteutumista. Läpinäkyvyyden parantaminen vahvistaa paitsi demokratiaa ja päätöksenteon laatua, myös taloutta. Nyky-yhteiskunnassa läpinäkyvyys on mahdollisuus, lisäresurssi ja kehittymistä edistävä voima.

Kaikkien hämeenlinnalaisten on jatkossa päästävä seuraamaan ja tarkastamaan, miten kaupunki on käyttänyt yhteisiä rahoja erityisesti ostopalveluihin. Tämän mahdollistamiseksi kaupunkikonsernin tulee julkistaa kaikki laskutiedot tekemistään tavara- ja palveluostoista.

Hyvä ja ajankohtainen esimerkki laskutietojen julkistamisesta löytyy Helsingistä. Kaupunki julkisti marraskuussa 2014 tiedot kaikista kaupungin tekemistä ostoista vuosilta 2012 ja 2013. Tietojen avaaminen on tuonut rahankäyttöön lisää harkintaa ja tarkkuutta, koska sitä voi joutua perustelemaan julkisuudessa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Hämeenlinnan kaupunki aloittaa koko kaupunkikonsernin rahaliikenteen julkistamiseksi tarvittavat toimet niin, että kaupunki voi julkistaa kaikki palvelu- ja tavaraostotiedot vuodesta 2013 alkaen.

5 kommenttia artikkeliin “Aloite Hämeenlinnan kaupunkikonsernin rahaliikenteen avoimuudesta”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Miten tällainen asia etenee, äänestetäänkö valtuustossa vai meneekö se virkamiesten mappiin ns. valmisteluun?
  Ihan mielenkiinnolla odotan josko Sari Ja Iisakki valottaisivat ”hanuripartion” kantaa asiaan?

 2. olavi.romppanen sanoo:

  Vähän aiheesta poiketen mutta kuitenkin – kumpa saisitte kokdemin järkiinsä ja huolehtimaan enemmän ihmisistä kuin noista suurhankkeista niin meillä voisi olla toivoa Hämeenlinnassa. Home haisee nyt kai jo joka koulussa, mutta rahaa ei kuulemma näihin liikene.

 3. riitta.nyqvist sanoo:

  Valtuuston kokous todisti, että Pohjois-Koreasta omaksuttu,
  pienen piirin uskomuksiin ja utopiaan sorvattu malli,
  on saanut hiusmurtuman.
  Vuosia toimi ”suunnitelmatalous,”
  jossa on kiveen hakattu päätökset,
  joille haetaan jälkikäteen kiivaasti todisteita,
  – se pyörii sittenkin…
  (Torinalusparkki, SCC jne)
  Ko. mallissahan eliminoidaan apinan raivolla
  kaikenlainen kritiikki yhteistyöhaluttomuutena tms.
  Arvovalta ja oikeanlainen johtajuus ansaitaan.
  Sitä ei avoimessa yhteisössä haukkumalla saavuteta.
  Riitta

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Ehtoota!

  Ihailen Riitan kykyä tiivistää olennainnen muutamaan sanaan ja kaikki se ymmärtävät.

  Sen sijaan en ymmärtänyt lainkaan viime lauantaista Karppisen juttua aviisissaan Hämeenlinnan henkilöstöpolitiikasta. Oman perheeni käytätännön kokemuksen mukaan jutussa ei ollut päätä eikä häntää, posketonta itsekehua vailla mitään todisteita. Taas kerran mustasta tehtiin valkoista!

  Mutta senhän täytyy selitellä jolla on jo ”paskat housuissa”!

  Oikaisua odotellessa, joulua ootellen!

Jätä kommentti

css.php