Kuntien kaikkien yhtiöiden on toimittava avoimesti ja terveesti

Lähetin tämän mielipidekirjoituksen päivän polttavasta asiasta Hämeen Sanomien mielipidepalstalle 30.1.2015. Julkaisua odotellessa, laitan sen nyt tänne blogiksi.

Professori Olli Mäenpää, Hanna Kuusela ja Matti Ylönen kantavat aiheellisesti huolta kuntien omistamien yhtiöiden rahankäytöstä ja sulkeutuneisuudesta (Helsingin Sanomat 12.1 ja 30.1). Esimerkkejä avoimuutta ja demokratiaa vähentävistä kunnallisista yhtiöistä löytyy valitettavasti maamme joka kolkasta. Ne ovat usein sulkeutuneita kuin simpukat. Yhtiöt voivat ja myös salaavat veronmaksajilta osakeyhtiölakiin vedoten lähes mitä tahansa tietoa. Piiloon on viety mm yhtiöiden hankintoja ja niiden perusteluja, keskeisten henkilöiden rekrytointeja, hankkeiden valmistelua, lukuisia tärkeitä asiakirjoja sekä mahdollisia ja myös todettuja väärinkäytöksiä. Myös ammattitaidotonta ja vaikuttamatonta toimintaa on salattu osakeyhtiölain turvin. Veronmaksajat eivät siis pääse kunnolla seuraamaan millä perusteella, mihin ja miten yhteisiä rahoja yhtiöissä käytetään. Tähän pitäisi kuitenkin olla täysi oikeus.

Hämeenlinnassa on vuosien varrella paljastunut suurempia ja pienempiä epäkohtia yhtiöiden toiminnoista. Viimeisimpänä media on käsitellyt FiCi-Copy lahjusjupakkaa, johon liittyy useampi kaupungin yhtiö. Tätä ennen ovat pinnalle nousseet mm jo kuopattu Sosiaalikehitys Oy ja fuusioitunut Innopark (nykyisin Linnan Kehitys). Myös Sunny Car Centeriin liittyvät kaupungin kytkökset ovat herättäneet vähintäänkin ihmetystä.

Lakien ja kaupungin konserniohjeiden vastaiset tai laillisuuden rajamailla olevat toimintatavat on saatava kokonaan loppumaan. Veronmaksajilla on oikeus tietää, mitkä tahot ovat laiminlyöneet valvonnan, olleet tietoisia laiminlyönneistä ja huonoista hallinto- ja toimintatavoista ja ne hiljaisesti hyväksyneet tai olleet niihin puuttumatta. Valvonnan laiminlyönnit ja puutteet sekä esim väärinkäytöksistä vaikeneminen eivät kuulu vastuulliseen toimintaan ja demokratiaan. Asiatonta toimintaa ei tule enää painaa villaisella. On demokratian ja veronmaksajien kannalta välttämätöntä, että kaupungin yhtiöiden toimintaa ja rahankäyttöä arvioidaan puolueettomasti, avoimesti ja asiantuntevasti. Nykytilanteessa tulee myös selvittää useiden kaupungin yhtiön mennyttä toimintaa erillisin selvityksin. Löysässä hirressä roikkuville yhtiöille pitää saada joko selvitysten perusteella synninpäästö tai ne tulee pistää kuriin.

Julkisomisteiset yhtiöt on saatettava koko valtakunnassa julkisuuslain piiriin. Tätä välttämätöntä muutosta odotellessa voimme onneksi lähteä kunnissa oma-aloitteisesti avoimempaan suuntaan. Perussuomalaiset ovat jo tehneet useita yhtiöiden toimintaan liittyviä aloitteita ja muutosesityksiä. Olemme vaatineet yhtiöiden toimintaan, rekrytointeihin ja rahakäyttöön enemmän avoimuutta, vaikuttavuutta ja ammattitaitoa. Viimeisin esimerkki oli valtuustoaloite kaupunkikonsernin rahaliikenteen avoimuudesta. Tähän asti todellista tukea yhtiöiden avoimuuden ja toiminnan laadun lisäämiseksi ei kokoomus-sdp-leireistä ole juuri tullut. Päinvastoin.

Kaikkien puolueiden on tästä eteenpäin syytä ottaa julkisten yhtiöiden ongelmat ja avoimuudenpuute tosissaan. Kyse ei ole arvovaltakysymyksistä vaan demokratiasta ja veronmaksajien oikeuksista.
Suomalaiset ansaitsevat parempaa.

Lulu Ranne,
diplomi-insinööri,
eduskuntavaaliehdokas (PS)

21 kommenttia artikkeliin “Kuntien kaikkien yhtiöiden on toimittava avoimesti ja terveesti”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  En oikein ymmärrä, miksi tämä itsestäänselvä asia on jatkuvasti esillä. Olen aina sanonut, että omilla rahoilla saa tehdä lähes mitä vaan. Kun on kyseessä yhteiskunnan rahat vaaditaan erityistä tarkkuutta ja moraalia. Myös suosivalla nimityspolitiikalla saatetaan aiheuttaa vahinkoa (osittainen epäpätevyys-kiitollisuudenvelka, liiallinen lojaalisuus). Työnkierto olisi myös tärkeää. Erityisesti hallinnon- ja tilientarkastuksessa vaaditaan erityisen korkeaa etiikkaa. Useinkaan puoluemandaatilta valittu ei tätä ja vastuutaan ymmärrä. Kas tilaisuus tupaa tekemään varkaan. Mitä epäpätevämpi johonkin virkaan tai tehtävään valittu on sen suuremmat luulot Hänellä on kaikkivoipaisuudestaan. Pääkaupunkiseudulla on viimeaikoina tullut esiin useita esimerkkejä tästä. Jopa eräs liikuntatoimenjohtaja on laitettu tarkkailuun varojen käytöstä, vaikka viime vuonna selvisi tutkinnasta kuin ”koira veräjästä”. Varmaan harmittaa. Muitakin juttuja on selvitettävänä Onko tämä merkki sisäisen tarkastuksen terävöitymisestä. Kas tarkastajatkin voivat joutua vastuuseen-lepsuilusta.

  • Onni Somerkallio sanoo:

   Mikä ja ketkä istuvat tarkastuslautakunnassa? Liittyykö tehtävään muuta kuin poliittinen vastuu? Joskus tämäkin selviää?
   T. Onni

   • Lauri Levanto sanoo:

    Kunnan / kaupungin omistamiin yhtiöihin sovelletaan osakeyhtiölakua, ei kuntalakia, joten ne eivät kuulu tarkastuslautakunnan toimivallan piiriin.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     En tarkkaan tiedä kaupungin yhtiöitä, joten käytin tarkastuslautakuntanimitystä. Ainakin tilintarkastajien tulisi olla päteviä eikä ”tilintarkastajia”.

 2. Olavi Romppanen sanoo:

  Iltaa Lulu !

  Ei luulisi viime kädessä olevan kuin muutaman mainion veljen intressipiirissä että kaupunkia ja kaupungin ns. osakeyhtiöitä hallinnoidaan ja johdetaan tehottomasti ja väärien tarkoitusperien sanelemilla ehdoilla. Muunmuassa noista valtuuston puheenjohtajan puheista kyllä huomaa tämän fici- keissin kohdallakin, miten surullisella tolalla asiat yhtiöissä tällä hetkellä ovat. En lähde syvemmin detaljia kaivelemaan, mutta jos toimitusjohtajilta ei vaadita edes sisälukutaitoa sopimuksia tehdessään, ollaan todella hukassa ja siinä tapauksessa toimitusjohtajilta on vietävä ainakin oikeudet tehdä minkäänlaisia sopimuksia.

  Kutsun kaupungin osakeyhtiöitä ns. OY:ksi sen tähden että veronmaksajien kannalta niissä käytetään hyväksi osakeyhtiölain huonoimpia puolia eli salailua, ja toisaalta niiden annetaan toimia niinkuin tuo kuuluisa kunnan lapiomies montun reunalla. Kyllä tehokkuutta ja rönsyjen leikkaamista on syytä lähteä penäämään myöskin näiltä. Valtuustojohtaja näyttää ottaneen käsikassarakseen tuon kunnan työntekijöiden kiusaamisen. Tietynlaista ristiriitaa valtuustojohtajan puheissa on yksityistämiskiimoineen ja toisaalta ”no eihän nää pojat nyt mitään oo tahallaan tehneet” Nyt ei kannata antaa pron piirissä tuumaakaan periksi tämän joulusaarnaajan edessä, vaan vaatia ryhtiä ja avoimmuutta kaupungin yhtiöiden osalta. Kyllä nelosen takana on kuitenkin aika suuri massa äänestäjiä..

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Miten kaikki syntyi?
  Kerrapa kun jo ”suuhämylinna” oli perustettu nojailin Lammilla Untula tannssilavan kaiteeseen seuranani Lammin kunnan ex talousjohtaja.
  Nythän asiasta voi kirjoittaa kun hän on jo eläkkeellä ja ei tartte vastata mistään.
  Kari Ilkkala oli juuri noussut ”suuren yleisön tietoisuuteen” ehkäpä vasta ”sisäpiirissä” loihe lausumaan tää talouskuru jotta ”Aktiivinen kaveri ja tietää helvetisti asioita. Mä en vaan ole seurannu näitä asioita kovinkaan tarkkaan”.
  Hälle maksettiin palkkaa kontroleerinä juuri niistä yhtiöistä josta kysymys oli.
  Siis kun istutetaan eläkettä odottamaan liitoskunnan virkamies ja maksetaan vielä parempaa palkkaa kuin alkuperäises kunnas niin johan kaveri ymmärtää jotta ei pidä tutkia, eikä edes yrittää ymmärtää mistä on kyse!
  Valvomattomuus paljolti pohjautuu tähän, valitettavasti!
  Mutta nyt hyvä kun eläke juoksee ja sen suuremman palkan mukaan.

 4. nimi vaaditaan sanoo:

  Hauska hupailu sallittanee vielä tähän loppukaneetiksi.

  ring ring ring. Terve Jorte, No moron nuijamiehelle, kuule mua on huolestuttanut tää fici nyt viime aikoina, en kai mä joudu viralta nyt tässä näin. Niin kauan kun mul on nuija sul ei oo mitään pelättävää. Mut joudunko mä korvaamaan ton 70 donan vahingon minkä mä aiheutin kunnalle? Dount vori, näitähän sattuu, ethän sä oo vastuussa tekemistäs soppareista, ethän sä voinu ymmärtää tämmösii. Mä tiesin et suhun voi luottaa, mut voisit sä kattoo ettei Häsa nyt mainosta mun osuutta liikaa tässä? Se on hoidossa, näit kai tämän päiväisen Juutilaisen jutun lehdessä – siinähän ei mainittu sua enää ollenkaan eikä Riekkolaa. Mä voin siis jatkaa samalla linjalla, kun tuli vaan mieleen että yx remonttifirma tarjos tossa mulle etelän matkaa ja kun noita remontteja tossa halleihin tulee niin voisin tehdä sopparin niiden kanssa? Tee ihmeessä diili ja lennät etelän lämpöön ja vaadit tyttäresi messiin kans.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Hyi, hyi. Kirjoituksestahan saa käsityksen, että Hämeenlinnan kaupungin oskeyhtiöihin olisi valittu henkilökuntaa puoluepoliittisin perustein ja heidän ymmärryksensä olisi vajavainen. Lisäksi kyseinen nuijanheiluttelijahan todistelin muutama päivä sitten, että eihän se voi olla lahjontaa, että markkinointirahoja ja matkoja tarjotaan ennen kauppoja. Eihän se vaikuta. Mutta mehän olemme tyhmiä. Joskus tuntuu, että niissä nuijissa on kaksi päätä.

 5. sari näre sanoo:

  Todennäköisesti näin se juuri menee. Arvostaisin muuten Kiemunkia paljon enemmän jos hän uskaltaisi kirjoittaa suurelle yleisölle vaikka häsan mielipidepaltalla näin vaalien alla kovin puolustelevan käsityksensä Hassisen ja kumppaneiden tekemisistä.

 6. Lulu Ranne sanoo:

  Sunnuntaita!

  Konsernijaosto käsittelee Fici-copy jupakkaa huomenna.

  HäSa uutisoi kaupungin yhtiöiden touhuista eilen seuraavaa:
  Linnan Isännöinti Oy on ostanut Fici-copylta palveluita/laitteita 172 071€:n leasingrahoituksella ja Hämeenlinnan Liikuntahallit vastaavasti 103 297€:lla.

  Syyttäjäjän pöydällä oleva massiivinen esitutkintamateriaalinippu käsitellään toivon mukaan tämän kevään aikana ja sen perusteella tehdään päätös jatkosta.
  Toinen asia on sitten yhtiöiden hallitusten ja toimitusjohtajien saattaminen vastuuseen OYL:n perusteella. Kaupunki ei voi painaa tätä villaisella. Yksityisellä puolella asia olisi selvä kuin pläkki.

  Lulu

 7. Antti Sulonen sanoo:

  ”Alusta lähtien asetin ehdoksi hallitusjäsenyydelleni, että velvoitteet kaupunkikonsernia, yhteistyökumppaneita ja yhteiskuntaa kohtaan hoidetaan säntillisesti.”

  Edellä mainittu lainaus on Kaupunkiuutisten mielipidesivulta. Lainauksen kirjoittaja on kaupungin valtuuston puheenjohtaja, joka on toiminut SCC:n hallituksessa. Samainen ex-aviomiesten terapeutti luettelee kirjoituksessaan mm. Siemensin olevan suuuri suomalainen yhtiö.

  Miten ihmeessä kaupungin hallinnossa voi olla noin taitamaton ja tietämätön henkilö. Taitamattomuudesta nimen omaan puhuu tuo lainattu osuus. Ei minkään yhtiön hallituksen jäseneksi ryhtyvä luettele tuollaisia ehtoja. Nuo ovat hallituksen jäsenen ehtoja, jotka hallituksen jäsenen valitsijat asettavat mahdolliselle hallituksen jäsenelle. Hallituksen jäsenen tulee valvoa ja noudattaa, että yhtiö hoitaa velvoitteensa. Kas, kun hän ei pistänyt vielä ehdoksi, että yhtiön tulee tuottaa osakkailleen mittaamattomat omaisuudet, sitten, jos ja kun hän ryhtyy hallituksen jäseneksi. Hallituksen jäsen valitaan hoitamaan yhtiön asioita ja hallituksen jäsenen valitsijat asettavat ehdot. Niihin ehtoihin ei ole pakko suostua, jos ymmärtää kykenemättömyytensä.

  Tietämättömyydestä kertoo se, että kuvittelee Siemensin olevan suomalainen suuryhtiö. Siemens ei ole edes suomalainen pienyhtiö.

  Kuinkahan paljon tuolla kaupungin yhtiöissä ja hallinnossa mahtaakaan olla samanlaisia ”hallitusammattilaisia” sekä ”ammattitoimitusjohtajia”, jotka eivät ymmärrä toimenkuvaansa.

  Ainoa minkä he osaavat, on piiloutua osakeyhtiölain taakse. Toivottavasti tuohon osayhtiölakiin saadaan muutos. Ainakin osakeyhtiöhin jotka ovat yhteiskunnan sisäisiä. Esim kaupunkikonsernissa ei saisi olla minkäänlaista osakeyhtiötä, joka ei olisi täysin avoin.

 8. Iisakki Kiemunki sanoo:

  Lulu,

  kun lueskelin listausta Fici-Copyn huijaamista yrityksistä yhteisöistä, niin näytti siltä, että selkeä enemmistö oli yksityisen sektorin toimijoita. Mukana iso joukko ihan yksityisiä osakeyhtiöitä, esim. pari tilitoimistoa. Jos asia on ollut näissä selvä kuin pläkki, niin en ole huomannut ainakaan mitään suurta potkuaaltoa…

  Antti,

  Siemens Osakeyhtiö on Suomeen rekisteröity yhtiö, on ollut yli 150 vuotta. Se on osa kansainvälistä konsernia, mutta tuolla historialla uskallan nimetä tytäryhtiön kyllä jo suomalaiseksi… Tästä voit lukea lisää ja sivistyä: http://www.siemens.fi/fi/siemens_osakeyhtio/160-vuotta-suomessa.htm

 9. Harri sanoo:

  Ennenkuin tuosta alatte nokitella toisianne (taas)..kannattaa tarkistaa…ei joka pikkupomon potkuja julkaista.

 10. Antti Sulonen sanoo:

  Ex-aviomiesten terapeutti puuttui Siemensin suomalaisuuteen . Se ei kuitenkaan ole Neste Oilin ja Stora Enson entisen ensokusetin tapainen suomalainen yhtiö. Tytäryhtiö Siemensillä kylläkin on Suomessa ollut, mutta se ei tee Siemensistä suomalaista suuryhtiötä. Maailmalla Siemens tunnetaan aivan muuna kuin suomalaisena yhtiönä.

  Sikäli on hyvä, että tuo terapeutti ei enää puolustellut tuota taitamattomuuttaan ja kyvyttömyyttään SCC:n hallituksessa ja sinne suostumustaan ryhtymisestä.

  Luulen hänen lukeneen vastineeni Kaupunkiuutisten mielipidekirjoituksesta hänelle, vaikka Kaupunkiuutiset ei sitä ole julkaissut ilmeisesti sananvapauteen tai johonkin muuhun vedoten.

  Sivistynyt kansanedustajaehdokas kantaa muuten huolta koko kansan hyvinvoinnista ei pienen alueen väestön hyvinvoinnista. Tuostakin Kaupunkiuutisissa julkaisemattomassa vastineessani mainitsin.

  Kansanedustajehdokkailta toivon sivistystä ja taitoa.

 11. sari näre sanoo:

  Eipä ole uutisoitu mitä konsernijaosto asiasta tuumaili, joten mahtaa olla taas kuntalaisilta salattua tietoa, vai olenko väärässä Lulu?

 12. Lulu Ranne sanoo:

  Terve!

  KOJAn esityslista on julkinen.
  §15:n eli FiciCopy-pykälän Kenakkalan/Isosuon pohjaesitys oli ”tiedoksi”, joka tarkoittaa siis sitä, ettei asiaan puututa vaan tilanne hyväksytään sellaisenaan.
  FiciCopy-soppa on lehtitietojen mukaan syyteharkinnassa ymmärtääkseni lahjusten ja epäiltyjen talousrikosten vuoksi. Osakeyhtiölakiin siinä ei julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella oteta kantaa.

  Tein kokouksessa kannatetun muutosesityksen, mutta äänestyksessä hävittiin. Muutosesityksessä vaadittiin, että kahdelta yhtiöltä pyydettäisiin riippumattoman tahon laatimat selvitykset siitä, ovatko yhtiöiden toimitusjohtajat ja hallitusten jäsenet toimineet osakeyhtiölain mukaisesti sekä siitä, ovatko tilintarkastajat toimineet lakien mukaisesti ja hyvää tilintarkastustapaa noudattaen. Muutosesitys sisälsi myös vaatimuksen siitä, että yhtiöiden on ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin vahingonkorvausten saamisiksi, mikäli se on tarpeen. Niiden tulee myös jatkossa informoida konsernijaostoa tehdyistä selvityksistä ja toimenpiteistä.

  Pöytäkirja tarkastetaan ensi maanantaina, jonka jälkeen se on kaikkien luettavissa.

  Terveisin,
  Lulu

 13. sari näre sanoo:

  kiitokset vastauksestasi Lulu. Virkamiehet ovat seiskan toimesta turvassa ja ilmeisesti niin suurta kuprua ei tulekaan, että siitä vastuuseen joku saataisiin. Nyt tuli siis takkiin 150 tonnia mutta esitteleijänä toiminut Isosuo ei jää tässä suhteessa lainkaan kakkoseksi viitaten Sara Syyrakkiin ja pariin takavuosien maakauppaan. En enää yhtään ihmettele tätä joulusaarnaajien luvattua kaupunkia.

 14. kaisa kuusinen sanoo:

  Luin Häsan yleisönosastosta juuri että lukioilta vaaditaan 400 000 euron säästöjä. Nyt kun ajattelee miten taas tässäkin fici asiassa on hassattu 150 000, niin kyllä täytyy ihmetellä muunmuassa valtuuston puheenjohtajan leväperäistä suhtautumista asiaan. Tämä, ”no ei näille nyt mitään voi” lausunnot antavat hassiselle ja kumppaneille sen signaalin että mällätkää pojat vaan, ei se mitään haittaa.

 15. Matti sanoo:

  Kaisa, ota huomioon että kyse on OY:n rahoista. Nämä rahat eivät ole missään yhteydessä lukion rahoihin. Näin olen ymmärtänyt case Aulangon yhteydessä. Nämä yhtiöt toimivat omillaan ja eivät ole millään tavoin veronmaksajien kontolla. Ihan oikeesti. Kysy vaikka Iisakilta. Ihan oikeesti,

 16. Nimmari sanoo:

  Matti on täysin oikeassa. Kaupungin yhtiön mahdolliset varat ovat yhtiön ”business rahaa” joilla yhtiö voi tehdä mitä tahtoo. Tappiot sen sijaan kuuluu veronmaksajille. Näin se on demaripiireissä Kiemungin puheiden perusteella linjattu.

 17. tapio13 sanoo:

  ”Syyttäjä veti käräjillä pois tuomioesityksensä Hämeenlinnan Liikuntahallit -yhtiön toimitusjohtajan Jorma Hassisen lahjomisesta. Kun rahaa maksettiin, laki ei tuntenut törkeää lahjontaa liiketoiminnassa. Tavallinen lahjontarikos on vanhentunut.”

  Että näin…eli törkeä on lievempi kuin tavallinen?

Jätä kommentti

css.php