Pienyrittäjät tarvitsevat uudistusten toteuttajia, ei vain niistä puhuvia.

”Kyllä nyt vaalien alla löytyy monta pienyrittäjyyden puolestapuhujaa, mutta miksi asian eteen on tehty niin vähän?”. ”Tyhjiä lupauksia on riittänyt”. ”Olen edelleen velkaloukussa aikaisemman epäonnistumisen vuoksi. Yrittämishalua on, mutta systeemi tekee uuden alkamisen mahdottomaksi.” ”Pakolliset paperityöt ja viranomaisten byrokratia vievät liikaa aikaa varsinaiselta työltä.” ”Jos sairastun, kaatuu koko yritys.” Jne jne.
Tällaisia terveisiä on tullut lukuisilta pienyrittäjältä vaalikentillä. Samanlaisia yhteydenottoja on tullut myös kaupungin luottamustehtävien tiimoilla. Monet ovat kertoneet karmaisevia esimerkkejä siitä, minkälaisissa pykälä-, lupa-, valvontamaksu-, viranomaisohjelmistojen ja eläkesysteemien viidakossa he joutuvat käyttämään aikaansa, jotta saisivat toimia yrittäjinä.

Pienyrittäjien varsinaista ydintoimintaa eli yrittämistä voitaisiin helpottaa ja yksinkertaistaa monin eri tavoin. Monenlaisia keinoja, joilla yristystoimintaa voisi helpottaa on esitelty aikaisempienkin vaalien yhteydessä. Yhteiskuntamme näyttää kuitenkin olevan haluton, saamaton ja tehoton helpottamaan mikro- ja pienyrittäjien toimintamahdollisuuksia. Liian monet uudistukset ovat jääneet toteutumatta tai edenneet tuskastuttavan hitaasti ja vaivalloisesti. Pienyrittäjien kritiikissä on paljonkin perää. Demarit ovat perinteisesti olleet enemmän kiinnostuneita julkisen sektorin paisuttamisesta ja eduista kuin pienyrittäjistä. Kokoomusta on kiinnostanut lähinnä keskisuurten ja suurten yritysten ja suuromistajien etujen ajaminen. Keskusta on keskittynyt maa- ja metsätalousyrityksiin. Kukaan ei ole tosissaan ajanut pienyrittäjän asioita. Vallan kahvassa olleilla olisi siihen kyllä ollut mahdollisuuksia ja aikaa. Kauniit puheet ovat kuitenkin unohtuneet vaalien jälkeen liian usein.

Vanhojen vallassa olleiden puolueiden kykyyn ajaa pienyrittäjien asiaa ei enää uskota. Näyttöjä on annettu jo vuosia, mutta tulokset ovat laihoja. Perussuomalaisille on vahvaa tilausta myös tässä maamme tulevaisuuden kannalta tärkeässä asiassa. Yksinyrittäjien ja pienyritysten asiat ovat perussuomalaisille tärkeitä, koska kyseessä on suuri joukko suomalaisia ja asia on Suomelle elintärkeä.

Perussuomalaisia on Hämeessäkin kehuttu ja vastustajien toimesta myös moitittu siitä, että olemme tarttuneet asiakeskeisesti mm alueen yritystoimintaan liittyvissä hankkeissa moniin epäkohtiin, ympäripyöreyksiin ja huolimattomuuksiin. Emme ole jääneet vain puheen, saatikka hyssyttelyn tasolle vaan olemme tehneet paljon käytännönläheisiä ja perusteltuja parannusehdotuksia. Emme aio jäädä puheen tasolle yrittäjyysasioissa myöskään valtakunnan tasolla. Suomalaiset, myös yksinyrittäjät ja pienyritykset, ansaitsevat parempaa.

5 kommenttia artikkeliin “Pienyrittäjät tarvitsevat uudistusten toteuttajia, ei vain niistä puhuvia.”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Hei Lulu!

  Siinäpä ne tulivat terveiset Iisakille, ihan samaa ajattelin kirjoittaa hänen blokiinsa.
  Demareilla on ollut mahdollisuus, sitä ei olla käyttetty. Iisakki tuskin suurta laivaa kääntää vaikka luulee niin tekevänsä.

  Arkadialle päästyäänkin kuuluu ”peräpenkin taaveihin”, sinne sahurin seuraksi.

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Lulu

  Perussuomalaiset ajavat pienyrittäjien alv-rajan nostoa 20 000 €:oon ja alv-huojennusta 40 000 €:oon.

  Mitenkä konkreettisesti nuo vaikuttavat pienyrittäjän toimintaan? Mitä hänen pitää tehdä, jotta hän saisi tuon huojennuksen, vai tapahtuuko se ilman paperien pyöritystä, ilman työajan käyttöä? Paljonko tuo huojennus on euroissa, saako yrittäjä siinä vaivan palkan anoessaan tuota huojennusta? Onko yrittäjän helppo taksoittaa työnsä, kun alaraja on 20 000 € ja tai alarajahuojennus 40 000 €?

  Itselläni on noihin kysymyksiin vastaus ja se on kaikki liiketoiminta samalle alv-prosentille ilman mitään alarajoja tai alarajahuojennuksia. Se helpottaa pienyrittäjän toimintaa.

 3. Lulu Ranne sanoo:

  Huomenta Antti!

  Hyviin kysymyksiisi tässä pelkistetysti vastauksia.
  Alv-alarajan nosto helpottaa taloudellisesti pienen liikevaihdon yrittäjien toimintaa. Se vähentää myös heidän paperitöitään, kun alle 20 000 euron liikevaihdolla ei tarvitsisi esim. tehdä vähän väliä alv-laskelmia. Alv-huojennuksen ylärajan nosto ei vähennä paperitöitä, mutta helpottaa pienen liikevaihdon yrittäjien toimintaa taloudellisesti. (Perusnaiset muuten esittävät alarajan nostoa 30 000 euroon.)

  Ehdotuksesi kaikille samasta alv-prosentista ilman alarajoja ja alarajahuojennuksia ei helpota pienen liikevaihdon yrittäjien toimintaa taloudellisesti eikä hallinnollisesti.

  Ystävällisin terveisin,
  Lulu

 4. Antti Sulonen sanoo:

  Huomenta Lulu sinnekin päin

  Olen eri mieltä Alv-rajan nostosta ja samoin Alv-huojennuksesta.

  Ensiksikin Alv- rajan nosto ylemmäksi ei anna yrittäjälle Alv-vähennysoikeutta. Toki hän saa silloinkin ostojensa Alv:n kirjanpidossa menoiksi kirjata. Taloudellisesti yrittäjälle ei Alv-rajan nostosta suuren suurta hyötyä ole. Alv-laskelmien teko ei ole nykyaikana kovinkaan isotöinen ja siinä yrittäjä näkee heti osittain yrityksensä kannattavuuden, reaaliajassa, siis osittain.

  Alv-huojennus on sellainen, että monikaan pienyrittäjä ei sitä osaa laskea ja näin ollen ei edes tiedä onko siitä mitään hyötyä. Tosiasiassa se on kuitenkin yrittäjälle asiakkaan maksamaa ansiotonta arvonnousua. Miksi yrittäjä ei pistä vastaavaa hyötyä palvelunsa tai tuotteensa hintaan ennen Alv:oa. Alv-huojennuksen vaikutusta yrityksen talouteen ei kukaan pysty sanomaan kovin tarkkaan, koska tuo huojennus on yrittäjän tuloveronalaista tuloa. Tietääkö monikaan yrittäjä missä vaiheessa tuo huojennus lisätään tuloslaskelmaan ja mitä se sitten siellä vaikuttaa? Poliittiset puolueet eivät ainakaan sitä tiedä.

  Mikäli yrittäjä yrittää laskea oman tuotteensa, tai palvelunsa arvoa on hänen helpompi se laskea, kun hän tietää kulut ja osapuilleen tulot, jonka pohjalta hinnoittelu tapahtuu. Sen arvon päälle yksinkertaisesti tulee Alv ja kaikki yrittäjät ovat tasa-arvoisesti samalla viivalla.

  Arvonlisäveroprosentti on sitten poliittisten puolueiden päätettävissä ja se voi olla mikä tahansa yrityksen kannalta muutoin kuin sitten, jos se nostaa hinnan niin korkeaksi ettei arvonlisäveron maksaja eli asiakas pysty palvelua, tai tuotetta ostamaan.

  Kirjoitan tätä siltä pohjalta, kun olen pyörittänyt melkein koko ajan arvonlisäverotuksen voimassa olon aikana sekä arvonlisäverotonta pienyritystoimintaa, että arvonlisäverollista pienyritystoimintaa. Itse laskien arvonlisäverot ja itse ilmoittaen arvonlisäverot ja itse välittäen verottajalle asiakkaiden maksamat arvonlisäverot.

  Arvonlisävero ei suinkaan ole pienyrittäjän suurimpia ongelmia ja ongelmallisemmaksi sen tekee Alv-alarajat sekä Alv-huojennukset.

 5. kuningasjätkä sanoo:

  Viikonlopun vaalimainoksista bongasin hienon jutun, jonka esitti itse Aleksanteri Stubido !

  ”Ei kai kukaan pelkästään rahan takia tee töitä?”

  Siinäpä vinkki monelle kokoomuslaiselle yrittäjälle ja pankkiirihemmolle, kun seuraavan kerran vaaditte lisää liksaa!

  Valitettavasti moni suomalainen köyhä JOUTUU tekemään töitä ja ihan vaan saadakseen rahaa jolla voi laskunsa maksaa.. Niin se vaan on!

  Että Sikäli…

Jätä kommentti

css.php