Perussuomalaisten avoimuussaloite etenemässä

Hämeen Sanomat uutisoi tänään kansainvälisen sananvapauden päivänä kaupunkien julkisen tiedon saatavuudesta ja saatavuuden parantamisesta. Uutisessa kerrottiin, että myös Hämeenlinna on seuraamassa suurten kaupunkien julkisten tietojen avaamistrendiä.
Hämeen Sanomat jätti kuitenkin mainitsematta, että tämä avoimuusteko sai Hämeenlinnassa alkunsa Perussuomalaisista. Aloite oli jatkoa aikaisempaan avoimuuden parantamiseen liittyvään työhömme.

Aiheeseen liittyvä (kaikkien perussuomalaisten allekirjoittama) valtuustoaloite jätettiin 9.12.2014. Tässä aloite kokonaisuudessaan muistin virkistämiseksi:

Valtuustoaloite 9.12.2014

Suomessa kaikki julkisen sektorin tieto on lähtökohtaisesti julkista, mikäli toisin ei ole säädetty. Myös koko kaupunkikonsernin rahaliikenteen tulisi olla julkista tietoa. Käytännössä näin ei vielä ole.

Veronmaksajilla tulee olla oikeus valvoa kaikkea julkisen rahan käyttöä, päätösten valmistelun laatua ja kansalaisten edun toteutumista. Läpinäkyvyyden parantaminen vahvistaa paitsi demokratiaa ja päätöksenteon laatua, myös taloutta. Nyky-yhteiskunnassa läpinäkyvyys on mahdollisuus, lisäresurssi ja kehittymistä edistävä voima.

Kaikkien hämeenlinnalaisten on jatkossa päästävä seuraamaan ja tarkastamaan, miten kaupunki on käyttänyt yhteisiä rahoja erityisesti ostopalveluihin. Tämän mahdollistamiseksi kaupunkikonsernin tulee julkistaa kaikki laskutiedot tekemistään tavara- ja palveluostoista.

Hyvä ja ajankohtainen esimerkki laskutietojen julkistamisesta löytyy Helsingistä. Kaupunki julkisti marraskuussa 2014 tiedot kaikista kaupungin tekemistä ostoista vuosilta 2012 ja 2013. Tietojen avaaminen on tuonut rahankäyttöön lisää harkintaa ja tarkkuutta, koska sitä voi joutua perustelemaan julkisuudessa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Hämeenlinnan kaupunki aloittaa koko kaupunkikonsernin rahaliikenteen julkistamiseksi tarvittavat toimet niin, että kaupunki voi julkistaa kaikki palvelu- ja tavaraostotiedot vuodesta 2013 alkaen.

Lulu Ranne

3 kommenttia artikkeliin “Perussuomalaisten avoimuussaloite etenemässä”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Lulu Hyvä!
  Ehkäpä myös avoimuuteen Pro-ryhmän sisällä olisi jo aika saada korjaus. Käytäntö on minulle osoittanut jottei tieto kulje. Ehkä se korjaaminen on helpompaa aloittaa ”omalta tontilta” kuin vaatia naapurilta.
  Jonkun kaupunginhallituksen pykälän taustan tuntien ihmettelen miten paljon virkamies saa valehdella kaupungin hallitukselle ja myös ihmettelen miten teitä hallituslaisia viedään kuin pässiä narusta, vai ettekö vain haluakkaan puuttua selviin vääristelyihin ja valehteluun?
  Asianhan tiedät johon viittaan.

 2. Harri sanoo:

  Hyvin avoimelta ainakin tämä blogi nyt äkkiseltään vaikuttaa?
  Toivon mukaan Ps nyt saadaan sinne hallitukseen ”näyttämään miten hommat hoidetaan”, jos vielä jäävät ulkopuolelle irvistelemään, niin alkaa uskottavuus puolueena rapistua pahasti.

 3. Olavi Romppanen sanoo:

  Hyvä Lulu

  Puhut asiaa. Kyllä koko tivolin rahoittajilla on oikeus saada tietää mihin rahamme käytetään ja totta että tietojen julkistaminen oikaisee varmasti virkamiesten selkärankaa ostojen suhteen. Sen verran tiedän menneiden vuosien hankinnoista, että mieluummin ostettiin sukulaiselta tai tutulta juurikaan hintaa kyselemättä. Syy jonka vuoksi pro on saanut rapaa niskaansa, piilee juuri ainakin osittain varmasti tässä. Sari Rautiokin on vaatinut nyt kuntalaisia jopa talkoilla tekemään kunnalle kuuluvia töitä, mutta sellainen tunne minulla on että aina kun vaaditaan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta kunnan touhuihin, Rautio on vastahankaan.

Jätä kommentti

css.php