Linnan Infran ongelmiiin on puututtava nopeasti ja voimakkaasti

Julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten mielipiteenä 13.6.2015

Linnan Infraan vakavat ongelmat innoittivat mielipidekirjoituksiin KU:ssa 10.6.2015. Kirjoituksissa näkyi tietämättömyys yhdyskuntarakentamisen todellisesta tilanteesta, johon tässä lisävalaistusta.

Kuntien taloustilanne tulee kiristymään entisestään ja verorahoja on käytettävä jatkossa entistä viisaammin. On keskityttävä perusterveydenhuoltoon, kouluun ja päiväkoteihin. Kaikki turhat rönsyt on karsittava. Kaupungin jokaiselta yksiköltä, virkamiehiltä ja meiltä poliitikoilta on vaadittava parempaa.

Kuntien oma palvelutuotanto on erityisen tärkeää säilyttää peruspalveluissa, joissa huolehditaan ihmisistä. Kun on kyse tekniikasta, kaduista ja muusta infrasta, tulee markkinoita hyödyntää mahdollisimman hyvin. Täysin toimivilta markkinoilta voidaan hankkia infrapalveluita, joiden hinta-laatusuhde on kohdillaan ja hinta jopa kymmeniä prosentteja alempi kuin julkisen puolen tuottamana. Kuntien ei kannata maksaa oman tuotannon pyörittämisestä vuosittain miljoonia euroja liikaa.

Yhdyskuntarakentamista on ollut mahdollista kehittää ja parantaa koko tilaaja-tuottaja-mallin ajan vuodesta 2009. Tuottajapuolen organisoituminen Linnan Infraksi kaksi ja puoli vuotta sitten oli osa tätä kehittämisyritystä. Tavoiteltuja tuloksia on saavutettu niin tilaajan kuin tuottajankin puolella hyvin vaatimattomasti. Linnan Infra-selvityksessä tuodaankin esiin kaupungin yhdyskuntarakentamisen epäkohtia ja haasteita, jotka ovat olleet tiedossa jo vuosia. Selvityksessä esitetään kolme eri kehitysvaihtoehtoa, joihin jokaiseen sisältyy tilaajaosaamisen vahvistamista. Kahdessa vaihtoehdossa annetaan lisäaikaa toiminnan kehittämiselle ja parantamiselle. Yhdessä vaihtoehdossa esitetään LinnanInfran hallittua alasajoa. Kaikki vaihtoehdot ovat toteutettavissa.

Yhdyskuntarakentamista ei siis ole vuosien saatossa kyetty parantamaan talouden kannalta kestävästi. On epärealistista olettaa, että parannuksia tapahtuisi riittävän vaikuttavasti kolmen seuraavan vuoden aikana. Lisäajan antaminen on verorahojen tuhlaamista. Yhdyskuntarakentamisen tilaamista ja tuottamista on uudistettava asiantuntevasti, nopeasti ja tehokkaasti. Tämä ei tarkoita 120 henkilön irtisanomista, vaikka julkisuudessa näin väläytelläänkin. Uudistus mahdollistaa vankityövoiman ja sosiaalisen työvoiman käytön myös jatkossa. Tuotannon sopeuttamista voidaan toteuttaa esim siirtämällä henkilöstöä ja tuotantoa Tekme Oy:n ja muihin kaupungin yksiköihin. Myös oma ”ensiapuremonttiryhmä” työllistää, ja se voidaan perustaa esim. Tekme Oy:n sisälle. Tilaajapuolta on vahvistettava merkittävästi mm siirtämällä sinne hankintaosaamista Linnan Infrasta sekä rekrytoimalla uusia osaajia. Irtisanomisilta ei voida kokonaan välttyä, mutta työllistymistä tapahtuu myös hyvän hankintaosaamisen myötä. Kun kilpailuttaminen on kaupungilla hanskassa, saadaan markkinoilta hankittua palveluita hyvällä hinta-laatusuhteella, säästetään verorahoja ja työllistetään kotimaisia ja paikallisia yrityksiä.

Lulu Ranne (PS),
kaupunginhallituksen 1.vpj
diplomi-insinööri (maanrakennus)

Jätä kommentti

css.php