HäSa-mielipide 29.7. Lapsellista JA Kantolan hehkutusta

Hämeen Sanomat toimi taas odotetusti. Tänään lehdessä julkaistun mielipiteen otsikkoa muutettiin niin, että se antaa väärän kuvan kirjoituksen sisällöstä.

Kantolankin osalta on kyse verorahojen käytön priorisoinnista ja siitä, mikä on vastuullista päätöksentekoa. Yhteisiä rahoja on käytettävä viisaasti ja harkiten, arvioiden ennalta tarkasti ja luotettavati päätösten vaikutuksia. Erityisen tärkeää tämä on silloin kun talous on tiukalla ja joka saralla joudutaan karsimaan ja säästämään kaikesta mahdollisesta. Kivoihin juttuihin on kiva sijoittaa, mutta jos rahojen takaisinmaksuajasta ei ole tietoakaan ja rahat ovat muualta poissa, ei ylimääräiseen kivaan ole varaa. Vastuullisessa päätöksenteossa verorahat käytetään luotettavaan tietoon pohjautuen, asukkaiden yhteiseksi hyväksi.

Tässä alla alkuperäinen kirjoitus kokonaisuudessan.

Lapsellisuutta ja Kantolan hehkutusta

Nyt kun Hämeen Sanomien kritiikitön, ylisuurin odotuksin ja ympäripyörein euroin ryyditetty Kantolan tapahtumapuiston hehkutus on hiljentynyt, on sitä syytä kommentoida. Myös se, että lehti tekee ison otsikon ja jutun siitä, mihin tapahtumiin ja miksi kukin paikallispoliitikko osallistuu tai ei osallistu (HäSa 26.7), ansaitsee lyhyen kommentin: hyvin lapsellista. Lehden asenteellinen politikointi ei varmaan enää yllätä ketään.

Hämeenlinnassa järjestettävät erilaiset liikunta- ja kulttuuritapahtumat sekä markkinat ovat hyvä asia. Sitä ei kiistä kukaan. Ennen kuin kaupunki sijoittaa yhteisiä verorahojamme uusiin kohteisiin ja tapahtumiin, on päätöksenteon pohjaksi kuitenkin saatava luotettavat arviot sijoitusten vaikutuksista kaupungin talouteen. Menot ja tulot on tunnettava mahdollisimman hyvin. Näitä tietoja peräänkuulutimme mm. Kantolan tapahtumapuiston osalta, mutta turhaan. Se, kuinka paljon yhteisiä rahoja tapahtumapuistoon kokonaisuudessaan todella käytetään, mitkä tahot verorahojen sijoittamisesta kohteeseen hyötyvät, hyötyvätkö asukkaat ja kuinka paljon tuloja kaupungin kirstuun sijoituksen seurauksena loppuen lopuksi kilahtaa olisi pitänyt arvioida luotettavasti.

Median on pysyttävä asioissa ja realiteeteissa myös tapahtumista uutisoidessa. Yksi tapahtuman yhteydessä toteutunut hyvä myyntipäivä ei pelasta esim. kivijalkakauppoja, ravintoloita, kaupungin pysäköintiyhtiötä taikka kaupungin kehnoa taloutta. Odotammekin nyt mielenkiinnolla mm sitä, saadaanko julkisuuteen kattava ja luotettava selvitys siitä, kilahtaako tapahtumapuiston ensimmäisen kesän seurauksena jotain kaupungin kirstuun, kuinka moni hämeenlinnalaisyritys todella hyötyi ensimmäisestä suuresta konsertista ja kuinka paljon rahaa valui ulkopuolisille yrityksille. Julki on myös tuotava koko Kantola-projektin kaupungille aiheuttamat menot tarkasti ja luotettavasti tonttikauppoineen, tutkimuksineen, kunnostuksineen, infroineen, markkinointineen, hoitokuluineen jne. Vasta sen jälkeen voidaan arvioida esim. se, kuinka monta isoa tapahtumaa Kantolaan tarvitaan joka vuosi ja kuinka monena vuotena, ennen kuin kaupunki ja veronmaksajat pääsevät omilleen.

Lulu Ranne (PS),

kaupunginhallituksen 1.vpj

11 kommenttia artikkeliin “HäSa-mielipide 29.7. Lapsellista JA Kantolan hehkutusta”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Itsekin ihmettelin samaa. Tuntui, että 2-3 viikon ajan kaikki kaupungin ja sen äänenkannattajan voimavarat olisivat olisi valjastettu kyseisen nurmikentän kehumiseen. Itse katsoin eräästä toisesta lehdestä, että Hämeenlinnan työttömien määrä oli kasvanut 500 henkilöllä, n 13 %. Tästä tuntunut kukaan kantavan pientäkään huolta. Soneran keskuskin tuntui menevän muualla. Itse menin aikanaan upouuteen Helsingin kaupunginteatteriin, en katsomaan rakennusta, vaan esitystä ”Viulunsoittaja katolla”. Radio Häme soitteli 2-3 päivää AD/CD:n musiikkia. Olen kuunnellut populäärimusiikkia 45 vuotta. Yksikään kyseisen yhtyeen kappaleista ei tuntunut edes etäisesti tutulta. Mutta tuntui heillä olevan ainakin 55.000 kannattajaa. Toivottavasti osa konserttivieraista poikkeaa kylillä muulloinkin kuin seuraavan suurkonsertin yhteydessä. Silloin ko alueeseen uhratut eurot edes jotenkin tulevat ymmärrettäväksi. Työpaikkoja tuskin tulee.

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Lululta jälleen asiallinen kirjoitus. Ei mitään lisättävää.

 3. Jukkis sanoo:

  Luin ko. jutun tämän päivän lehdestä. Otsikon luettuani ehdin jo tyrmäämään Lulun kirjoituksen mutta päätin lukea tuon sisällöltään asiallisen kirjoituksen loppuun. Jutun luettuani olin jotenkin hämilläni. Otsikko oli mielestäni jollain lailla ristiriidassa sisältöön. Aika erikoista että toimitus voi mennä omin päin muuttelemaan mielipidekirjoituksia. Otsikointi ei mielestäni ollut ainakaan Lulun eduksi.

  Itse kirjoituksesta vähän. Puisto on rakennettu, yksi konsertti on menestyksekkäästi pidetty ja tuloja tullut tuntematon(?) määrä. Tällä hetkellä olisin enemmänkin huolissani siitä että saadaanhan varmasti vastaavia konsertteja lisää. Tuo taas aiheuttaa muutamia lisäkysymyksiä. Miten Kantolan yritysten toiminta turvataan jos konserttien määrä lisääntyy oleellisesti? Miten liikenneyhteyksiä aiotaan parantaa? Entä pysäköintiä?

  Laurille tiedoksi että AC/DC:n kannattajia on paaaaljon enemmän kuin 55000.

  ”In Germany, the band set a new world record in the number of sold tickets within the shortest timespan, with more than 300,000 tickets sold out in 77 minutes”

  Wikipedia kertoo yhtyeen huhtikuussa alkaneesta kiertueesta aika kattavasti. Voidaan todeta että Hämeenlinna oli aika ”kovassa” seurassa:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rock_or_Bust_World_Tour

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   En minä nyt niin tampio ole etten tietäisi, että kyseisellä yhtyeellä on ehkä kymmenin miljoonin kannattajia (niin kuin monella muullakin yhtyeellä). Vaatii tietysti hieman ”hoksokkaa” tajuta, että tarkoitin konsertissa olleiden määrää. Itse en välitä yhtyeistä joissa laulu on karjahtelua ja soitto suht soinnutonta ja yksinkertaista. Mutta makuasioista ei todellakaan voi kiistellä-se on loputon suo.

   • Jukkis sanoo:

    Sori Lauri. En tarkoittanut ketään tampioksi. Toin asian esille sillä kaikki blogien lukijat eivät tuota välttämättä tiedä.

    Toivon kuitenkin että kaupungin koulut saadaan samanlaisella intensiteetillä kuntoon.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     Olen samaa mieltä, perustoiminnot kuntoon. Ei minulla tapahtumapuistoa vastaan mitään ole, kaupungille se ei ole kuitenkaan mikään tuottokohde. Suurtapahtumat kyllä virkistävät elinkeinoelämää aina kerrallaan muutamaksi päiväksi, ja takaavat eräiden toimialojen elinkelpoisuuden täällä.

 4. riitta.nyqvist sanoo:

  Moro!
  Rami Koivula, YLE:n Satakunnan toimittaja antaa Kantolan tapahtumalle 6p.
  Hän arvioi kyseistä tapahtumaa, sen virheitä.
  hieman realistisemmin, kuin paikallinen media,
  saati kh:n pj. Rautio julkisuudessa..
  Itse paheksun, miten joku mauton markkinoitsija kaupungin hallinnosta tms.
  käytti Raatihuoneen ulkoista fasaadia
  lakanamainokseen ko. tapahtumasta.
  Jotenkin ymmärtäisin vielä sen,
  että lakanaa heilutettaisiin mainosmielessä historiallisesti arvokkaan rakennuksen
  julkisivulla, jos kyseessä olisi ollut Sibbe-juhla,
  no tosin sekin mainonta ja ylöspito on jo ylittänyt veronmaksajien kantokyvyn,
  jatkuvalla ylibudjetoinnilla.
  Riitta

 5. Heikki Koskela sanoo:

  Moro kaikille!
  Sinänsä idea oli mainio, että epäkurantille maapohjalle saatiin tuottavaa käyttöä.
  Nyt vain markkinamiesten pitäisi myydä Kantolaa enemmän. Muutaman tunnin keikoista pitäisi siirtyä useampipäiväisiin tapahtumiin: maatalousnäyttelyt, Suviseurat, puoluekokoukset, erilaiset messut, pitkät jamit, jne.
  Tietoisuus Suomessa Kantolassa tapahtumapaikkana on levinnyt, mistä AC/DC hyvin kävi referenssinä.
  Ensi kesänä tavoitteen pitäisi olla 3-4 tapahtumaa kuukaudessa. Talvi on väkisinkin hiljaisempaa.
  Kyllä tästä vielä jotain tulee!
  Lämmintä kesää! T. Hessu K.

 6. Harri sanoo:

  Kantolasta on aika paha etsiä vikoja, jos tuon kurjan sopen saa hyötykäyttöön, niin ei se ole keneltäkään pois.
  Majottuu sinne jatkossa sitten vaikka uskovaisia, se siedettäköön.
  Suviseurat varmaan tosin jättävät Kantolan väliin, tai mistä sitä tietää, jos virtaa vaunuihin löytyy muustakin, kuin siellä olevista ihmisistä.
  Ilman muuta hyvä kenttä, kunhan pikkuhiljaa nuo vanhat parakit siitä ympäriltä vähenevät.

 7. veronmaksaja sanoo:

  Karmii oikein seurata keskustelua, jossa esim. useamman miljoonan euron investointia Kantolan tapahtumapuistoon pidetään ”pikkujuttuna” HML:n taloudessa. Vauhtisokeus rahantuhlauksessa on kasvanut HML:n nykyjohdon aikana järjettömyyksiin asti eikä muutosta näytä olevan tulossa, vaikka mm. valtion taholta kaupungilta on edellytetty talouden tasapainotusohjelman kuntoonsaamista. ”Kivoihin” huithaipelihankkeisiin rahaa riittää kyllä määrättömästi, mutta moniin perustarpeisiin esim. koulujen korjauskustannuksiin rahaa ei meinaa löytyä mitenkään. Nykyjohto ei näytä kykenevän pitämään taloustilannetta edes kohtuullisesti hallinnassa ja veroäyrin korotukset tulevat takuuvarmasti jatkumaan lähivuosina. Onhan se naurettavaa, kun kaupunkimme veroäyri on jo lähimpiä maalaiskuntia Hattulaa ja Janakkalaa korkeammalla ja jatkossa varmaan olemme köyhien korpikuntien tasolla. Ei kannata haaveilla lukuisista hyvätuloisista lisäasukkaista, jos talous tyritään vielä heikompaan jamaan, jolloin veröayriä on korotettava uudelleen ja jopa peräkkäisinä vuosina.

 8. Antti Sulonen sanoo:

  Tuo Kantolan maapohja ei ollut kaupungille ennen epäkuranttia omaisuutta, mutta kun kaupunki meni sen ostamaan syntyi siitä kaupungille mahtava mittaamaton kulu. Edelliselle omistajalle tuo maapohja oli epäkuranttia ja tuo taho naureskeli partaansa saatuaan hölmön ostajan.

  Jatkossa kaupunki näytti taitamattomuutensa heinämaan perustamisessa ja näin ollen nurmetti alueen kalliilla siirtonurmella. Olen varma ettei kaupunki saanut millään muotoa kovinkaan suurta osuutta sijoituksestaan takaisin ensimmäisellä tapahtumalla, eikä tule koskaan konserteilla, tuhlaamiaan veroauroja alueelta saamaan.

  Moneenko kertaan kaupunki on jo tänä vuonna heinää alueelta niittänyt ja kuinka paljon tuo heinän niitto on ilmaston muutosta edes’auttanut? Sitä ei osaa kukaan laskea mutta lähes kaikki ovat huolissaan ilmaston muutoksesta. Minua ei ilmaston muutos huolestuta, mutta huvittaa nuo yleiset puheet ilmaston muutoksesta ja samanaikaisesti samat puhujat tekevät kaikkensa auttaakseen ilmaston muutosta.

Jätä kommentti

css.php