Pamput vaihtoon ja avoimuus arvoonsa

Julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutisten kolumnina 24.10.2015

Johtajien vaihtoviikoille peukut

Hämeenlinnassa puhaltavat uudistuksen tuulet. Kaupungin yhtiöiden ja liikelaitosten johdossa on käynnissä vaihtoviikot, jotka antavat tilaa uusille, päteville ja riippumattomille ammattilaisille. Uudistusta on ilmassa myös Ahvenistonmäellä, jonne on hakusessa uusi sairaanhoitopiirin johtaja. Kun uusien johtajien rekrytointi hoidetaan aikaisempaa ammattimaisemmin ja avoimella haulla, voidaan Hämeenlinnaan saada ihmisiä, jotka ovat oikeasti nostamassa kaupunkiamme ja seutukuntaamme suosta. Vuonna 2013 laatimassani valtuustoaloitteessa vaadittiin asiaan liittyen selvitystä kaupungin yhtiöiden toimitusjohtajien valintaprosesseista sekä yhtiöitä sitovan avoimen, ja laadukkaan rekrytointimallin laatimisesta toimitusjohtajien ja muiden keskeisten johtajien rekrytointia varten. Valitettavasti enemmistö lyttäsi aloitteen.

Avoimuus lisääntyy kovalla työllä

Avoimuus on demokratian kulmakivi ja talouden kivijalka. Päätöksenteon avoimuuden lisääminen parantaa mahdollisuutta valvoa yhteisten rahojen käyttöä. Se myös vahvistaa demokratiaa ja lisää painetta hoitaa yhteisiä asioita parhaalla mahdollisella tavalla. Pieni askel Hämeenlinnan kaupunkikonsernin avoimuuden lisäämiseksi tehtiin 11.5.2015 kun aloitteeni kaupunkikonsernin ostotietojen julkistamisesta eteni talous- ja hallintojohtaja Jussi Oksan valmistelemana yksimielisesti valtuustossa. Päätöksen myötä Hämeenlinnan kaupungin ostolaskutiedot julkaistaan jatkossa kaupungin internetsivuilla. Positiivista on ollut myös se, että liiketoimintajohtaja Kari Suokas vei eteenpäin ehdotustani, että kaikki kaupungin strategiset yhtiöt julkistaisivat liiketoimintasuunnitelmat netissä niiltä osin kun ne eivät sisällä liikesalaisuuksia. Osa yhtiöistä on jo näin ehtinyt tehdäkin. Tämä on askel siihen suuntaan, että kuka tahansa voi arvioida ja valvoa aikaisempaa helpommin verorahoilla ylläpidettävien yhtiöiden toimintaa. Suurin osa yhtiöiden tekemisistä ja tekemättä jättämisistä on kuitenkin edelleen piilossa veronmaksajilta.

Riippumaton vallankäyttäjä on valttia

Parin vuoden takaisen ruotsalaisraportin mukaan kunnat, joiden asukasluku on noin 60 000 ovat alttiimpia korruptiolle kuin muun kokoiset. Korruptioriskiä lisää myös se, että kunnan poliittisessa johdossa on aikojen alusta asti ollut samaa porukkaa. Riski sille, että omat ja yhteiset edut ja eurot menevät sekaisin kasvaa perinteen myötä. Myös riski sille, että olet kiitollisuudenvelkaa jollekin ja joudut tekemään lehmänkauppoja kasvaa. Vahva ja itsenäisesti ajatteleva ja toimiva poliitikko, joka on riippumaton päätöksenteosta, on veronmaksajien kannalta turvallinen. Kun veronmaksaja tietää, että luottamushenkilö tekee töitä yhteiseen pottiin omia etujaan ajamatta ja kavereiden mokia piilottelematta, voi hän nukkua yönsä rauhassa.

51 kommenttia artikkeliin “Pamput vaihtoon ja avoimuus arvoonsa”
 1. Jaska sanoo:

  Ei näyttänyt kyllä kovin avoimelta nuo halliyhtiön toimarin potkut. Töttölän mukaan irtisanomispaketti ei kuulu kuntalaisille ja isosuo kertoili ettei kaupunki voi kertoa kaupunginyhtiön asioista kaupunkilaisille.

 2. Kriittinen veronmaksaja sanoo:

  Irtisanomissyyllä on olennainen vaikutus minkälainen korvaus tulee kaupungin maksettavaksi. Jos ko. henkilö on syyllistynyt erottamiseen johtaneeseen kiellettyyn ja yhtiölle merkittävää vahinkoa aiheuttavaan toimintaan, on todella erikoista, jos henkilölle maksetaan kiitoksena tehdyistä väärinkäytöksistä pitkä irtisanomisajan korvaus. Tähän mennessä saadusta rajallisista tiedoista voi arvata, että Hassinen tulee kuitenkin saamaan täysimittaisen johtajasopimuksen korvauksen, mikä tarkoittaa vähintään 1 vuoden palkan suuruista korvausta. Tällaisessa tilanteessa yhtiön hallituksen pitäisi olla suoraselkäinen ja rehellinen ja sen ei tulisi maksaa mitään erikoiskorvauksia, vaan ainoastaan lain mukainen korvaus. Väärinkäytöksien yhteydessä lain ylittämät korvaukset pitäisi riitauttaa. Kaupungin ja yhtiön hallituksen olematon tiedottaminen ja avoimuus on juuri niin huonoa ja hävettävää kuin etukäteen osattiin pelätä. Toivottavasti Leo Leppänen voisi vielä kommentoida erottamisasian salailun laillisuutta.

 3. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Apukaupunginjohtajan haastattelua (RH) kuunnellessani ihmettelin millaista
  ”hiljaista tietoa” mahtaa Hassisen reppu sisältää,
  sillä apujohtaja Isosuo antoi ymmärtää Hassista käytettävän
  eräänlaisena kylkiäiskonsulttina
  vielä eroprosessin jälkeen?!
  Ps.Toivottavasti uusi johtaja Ahvenistonmäellä purkaa häpeälliset potilasjonot.
  Voisihan Hämeenlinna tälläkin kaistalla tavoitella ”Suomen mallikaupungin” titteliä.
  Agressiivinen syöpä leikattiin työikäiseltä veronmaksajalta helmik. 2015,
  jolloin TAYS suositteli hänen kontrolli-käynnikseen elokuuta 2015.
  Oireileva potilas on Ahvenistonmäen jonossa edelleen.
  Riitta

 4. Jaska sanoo:

  Niin tosiaan Leo Leppänenhän vei Janakkalan kunnan viranhaltijan palkkasaatavien salailun oikeuteen ja selätti kunnan. Kannattaisikohan samaa yrittää nyt Hämeenlinnassa irtisanomispaketin salailun suhteen. Kun taannoin lehtien palstoilla seisoi että Hassinen oli aiheuttanut toiminnallaan muistaakseni 150 tonnin tappiot kunnalle, niin varmasti olisi paketti syytä avata nyt kuntalaisille.

 5. Jarmo Koponen sanoo:

  Epäilen ettei Leppänen lähde penkomaan Hämeenlinnan hv- verkoston toimia nyt enää kun hänestä on tullut ns. hovikelpoinen.

 6. Jarmo Koponen sanoo:

  Kylläpä oli käräjäoikeuden tuomio suorastaan lepertelyä tällä kertaa. On käsittämätöntä että miten Andersson pääsee ehdonalaisella muutaman miljoonan petosteltuaan ja voiko tällainen perustua edes lakiin, että jos tunnustaa, niin pääsee periaatteessa pälkähästä. Yhtä käsittämätöntä kyllä on että muutaman kymmenen tuhannen lahjuksia ottanutta ei tuomita laisinkaan. Missä on oikeus ja kohtuus – ei ainakaan tässä tuomiossa.

 7. tapio13 sanoo:

  ”Syyttäjä veti käräjillä pois tuomioesityksensä Hämeenlinnan Liikuntahallit -yhtiön toimitusjohtajan Jorma Hassisen lahjomisesta. Kun rahaa maksettiin, laki ei tuntenut törkeää lahjontaa liiketoiminnassa. Tavallinen lahjontarikos on vanhentunut.”

  Että näin…eli törkeä on lievempi kuin tavallinen? Voi hyvä veli…

 8. Jarmo Koponen sanoo:

  Näin se olisi kai sitten mennyt jos oikeutta olisi haluttu kunnioittaa Hämeenlinnassakin

  Törkeä lahjuksen ottaminen
  Mikäli lahjuksen ottamisessa virkamies asettaa lahjuksen toimintansa ehdoksi, taikka toimii tai hänen tarkoituksenaan on toimia lahjan tai edun vuoksi palvelussuhteessaan velvollisuuksiensa vastaisesti lahjanantajaa tai toista huomattavasti hyödyttäen tai vaihtoehtoisesti toiselle tuntuvaa vahinkoa tai haittaa aiheuttaen, taikka, mikäli lahjan tai edun arvo on huomattava, ja lahjuksen ottaminen on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, katsotaan teko törkeäksi lahjuksen ottamiseksi. Törkeästä lahjuksen ottamisesta tuomitaan vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta, sekä tämän lisäksi tuomitaan kyseinen virkamies viralta pantavaksi.

  • Valitan sanoo:

   Kaupungin osakeyhtiöitä ei johda virkamies.

   • Matti sanoo:

    Oikeuttaako ” ei virkamiesmäisyys” kyseessä olevan toiminnan?

    • Valitan sanoo:

     Virkamiehillä on yleensä laajempi vastuu toimensa lainmukaisuudesta. Ns virkavastuu.

     Tässähän on menty lakien mukaan, Suomi on oikeusvaltio. Täällä millään huutoäänestyksellä tuomiota jaeta.

     • Matti sanoo:

      Olet oikeassa. Hassisen erottaminen oli oikeusmurha.

 9. Jaska sanoo:

  On kai sama mitä titteliä kaupungin palveluksessa olevista tässä yhteydessä käytetään, laki on varmasti kuitenkin sama

 10. Jaska sanoo:

  Ai Hassisen erottaminen oikeusmurha. Ja mitään tekemistä ei erottamisella ollut ilmeisesti sillä että kaveri otti kymmenien tuhansien lahjukset ja aiheutti toimillaan 150 000 tappiot kaupungille.

 11. Matti sanoo:

  Aina ei voi onnistua. Ei Hassinenkaan…

  Nyt pitää Hämeenlinnan säästää 150 k€ esim. koulupuolella. Ei siinä sen kummempaa!!!!

 12. Krittinen veronmaksaja sanoo:

  Nimimerkki ”valitan” kannattaa näköjään oman käden oikeutta ja työnantajan hyväksikäyttöä kaupungin yhtiöiden tehtävissä. Olet todella sokea, jos et näe sitä, mitä kaikki muut paitsi sinä ja Iisakki ette suostu näkemään. Kumma kyllä puolustajat taitavat olla saman aatteen sokaisemia ja selkärankansa menettäneitä.

  • Valitan sanoo:

   Täytyy olla melko kiero ajatusmaailma jos minun sanomista saa sen käsityksen, että kannatan oman käden oikeutta. Ajatuksenihan on ollut juuri se, että tuomioistuin tuomitsee, eikä mikään toriparlamentti.

   Kun on elastinen moraali niin silloin hyväksyy musta
   tuntuu oikeuden. Taitaa sinun oikeuskäsityksesi olla sitä mainostamaasi oman käden oikeutta.
   Minä luotan Suomen oikeuslaitokseen.

 13. Kriittinen veronmaksaja sanoo:

  Oman käden oikeutta ovat harjoittaneet ne henkilöt, jotka ovat ottaneet oikeuden hankkia itselleen merkittävää taloudellista etua täysin luvattomilla keinoilla ja samalla aiheuttivat kaupungin yhtiöille merkittävää taloudellista vahinkoa. He eivät valitettavasti saaneet rangaistusta pelkästään syyttäjäpuolen möhlimisen tai tahallisen vedätyksen vuoksi. Tuomiota ei tullut, mutta maine meni loppuiäksi ja aivan oikeutetusti. Hävettävää vedota tuomioiden oikeellisuuteen, kun oikeuslaitos ei kyennyt toimimaan ajoissa ja väärinkäytökset jäivät rankaisematta.

 14. Jarmo Koponen sanoo:

  Huomenta

  En tiedä tarvitaanko siihen vielä oikeuden päätös, kun Hassinen myönsi itse ja ihan lehden palstoilla ottaneensa Fici-copylta lahjoituksia. Oliskos tässä nyt sitten kyse parin kymppitonnin ilmaisesta lounaasta, kun yleensähän näitä ilmaisia lounaita ei juurikaan jaella. Olen minäkin oikeuslaitokseen yleensä tottunut luottamaan mutta tämän fici sotkun suhteen olin kyllä aikalailla yllättynyt oikeuden ja tutkinnankin suhteen.

 15. Valitan sanoo:

  Täytyy vain vielä todeta, että Suomessa oikeuslaitos tuomitsee.

  Kansan torikokous tuomiot on yhtä iljettävä menettelytapa kuin hyväveli-kerhon nimissä tehdyt päätökset.

  Tuntuukin siltä , että Hämeenlinnassa onkin ollut kaupungin asioista päättämässä juuri ne henkilöt jotka ovat olleet kaupunkilaisten arvoisia. Joten kaupungissa on kaikki hyvin.

 16. Lauri Kivimäki sanoo:

  En ymmärrä miksi täällä jauhetaan siitä oliko Hassisen erottaminen oikeutettu eli ei. Jos liikuntahalliyhtiöiden hallitus tekee päätöksen , että toimitusjohtaja ei nauti yhtiön luottamusta on asia sillä selvä. Lisäksi olin lukevinani kaupungin virallisesta tiedotuslendestä (Hämeen Sanomat), että yhtiön hallituksen puheenjohtaja ilmoittti, ettei FinCopyn asialla ole tekemistä työsuhteen purkamisen kanssa. Jos toisin on hallituksen puheenjohtaja valehtelee. Kukaan toverihan ei tule koskaan myöntämään, että toimitusjohtajan valinta oli aikanaan puhdas jäsenkirjavalnta. Tällöin yleensä valitun toimia tarkkaillaan isommalla suurennuslasilla.

 17. Kriittinen veronmaksaja sanoo:

  Hassisen erottaminen yhtiöstä oli jatketun epärehellisyyden ja väärinkäytösten vuoksi suuren enemmistön mielestä enemmän kuin perusteltua. Jostain kumman syystä liikuntahallit yhtiön hallituksen puheenjohtaja ei julkisuudessa kuitenkaan kyennyt näkemään mitään yhteyttä erottamisen ja Hassisen tekemien väärinkäytösten välillä. Ehkä se oli kok-sd veljien ja siskojen kiitos Hassiselle pitkästä poliittisesta urasta, jolloin ei miestä haluta julkisesti ristiinnaulita yhtään enempää.

  Hassinen on tehnyt pitkään ja myös paljon hyvää työtä Hämeeenlinnalaisen jääkiekon hyväksi, mutta hänelle kävi kuten monille muillekin vallassa oleville, jolloin johtava asema ja valta nousi päähän ja mies luuli voivansa tehdä ihan mitä itse haluaa, kyselemättä lupaa keneltäkään muilta. Tämä kehityskulku johti sitten moniin merkittäviin ylilyönteihin, joita uskolliset johtajaveljet ja -siskot suostuivat kuiten painamaan villaisella ja selittelemään tekemisiä parhain päin. Tällainen Hassisen toteuttama toimintamalli oli kuitenkin todella härskiä ja arroganttia meininkiä ja se ei voinut olla ärsyttämättä meitä ihan taviksia, jotka kuitenkin loppupeleissä olemme maksaneet veroillamme myös Hassisen palkan.
  Fici Copy-case oli kuitenkin viimeinen piste Hassisen touhuille kaupungin yhtiön toimarina ja ansaittu lähtö tuli lopulta, vaikka virallinen liturgia sanoo lähdön syistä mitä tahansa. Sitä monet kaupunkilaiset eivät kuitenkaan voi käsittää, että maamme oikeuslaitos ei kyennyt toimimaan asiallisesti ajankäytöllisessä mielessä ja päästi Fici Copy-casen vanhentumaan eikä myöskään kyennyt tuomitsemaan ilmiselvästä vakavia väärinkäytöksiä tehnyttä henkilöä.

 18. Kaarina sanoo:

  Kun Iisakki Kiemunki puolusti voimakkaasti Hassista somessa, aloin ymmärtää valitettavasti jutun juonen. Kun yleisen moraalikoodin ja oikeustajun vastaisesti jätetään lahjusten ottaja tuomitsematta alkaa usko myöskin oikeuslaitokseen horjua. Onko todellakin niin että kokdemin haarat ulottuvat Hämeenlinnassa jopa oikeuden palvelijoihin.

 19. Lauri Kivimäki sanoo:

  Nimimerkille Kriittinen veronmaksaja. Kirjoitin jo aikoja sitten, että FinnCopyn jutun salvittely kestää niin kauan, että valtaosa syytteistä vanhenee ja itse petturi saa huojennusta tuomioonsa ”koska tutkinta kesti niin kauan”. Hämeenlinnan ongelma on se, että poliittiset päättäjät, korkeimmat virkamiehet (mm syyttäjä ja poliisijohto) vaikuttavat samoissa Leijona, Rotari tai Vapaamuurari klubeissa. Niissähän on sääntö, ettei kaveria tuomita (ainakaan raskaimman asteikon mukaan). Samoinhan kävi myös Kummilan asioissa.

 20. Erkki Strömberg sanoo:

  Suomi on saanut useasti EU:ta nuhteita tuomioistuinasioiden hitaasta hoidosta.
  Muissa asioissa Suomi on kiltti mallioppilas, noudattaa EU:n päätöksiä jo ”ennen kuin muste on kuivunut” mutta ei oikeusistuiasioissa.
  Niinpä ”suurmonoset” nauraa partaansa.

 21. Jarmo Koponen sanoo:

  Oli muuten melko omaperäistä laittaa Kiemunki tekemään juttu Laivolasta, jonka kanssa ovat istuneet kehkessä ja vähän muuallakin. ”Puolustuksen puheenvuoro”, kuului jutun otsake. Väitän että tässä annettiin vahvaa viestiä tiettyyn suuntaan.

  • Harri sanoo:

   No käo tuskin on moksiskaan, mutta pulsaattoripesukoneiden valmistajien pitää olla varpaillaan tuotekehityksen suhteen, kaikki mallit tuskin tänä päivänä kestävät KRP:n käytössä ai ainakin sulake palaa. Tosin tämä kone taisi olla kierrätetty jo kerran?

 22. Lauri kivimäki sanoo:

  Olen luullut että olen yksin sen mielipiteen kanssa, että muutoin kuin pätevyyden perusteella valittujen johtajien tapana on valita alaisikseen heikkkoja yksilöitä, ettei oma asema vaarantuisi. Ja ketjutus jatkuu edelleen tästä alaspäin. Harri Nykänen kirjoittaa kirjassaan, että rehellisten rosvojen ja konnien kanssa aina tulee toimeen. Poliittisilla perusteilla valittujia johtajia täytyy aina varoa, he eivät kestä arvostelua ja he pyrkivät peittelemään kaikin tavoin tekemiään töppäyksiä, koska heillä on usein tukijoinaan valinnan suorittaneet poliitikot. Kukaan ei halua tunnustaa virheitään, se on valitettava maan tapa.

 23. Lauri Kivimäki sanoo:

  Samainen Harri Nykänen tutki monia yhteiskunnan kerman ja poliittisin perustein valittujen johtajien edesottamuksia. Osa julkaistiin osa jätettiin julkaisematta, koska korkeimmalta poliittiselta taholta tuli päätoimittajalle viesti, että sen ja sen (mm Sorsan) asioita ei saa julkaista. Myös Hesarin päätoimittajat istuivat samoissa kerhoissa ja tällä oli vaikutus. Nykänen kirjoitti asiasta Erkolle pitkän kirjeen, jossa ihmettele miksi päätoimittaja ei puolusta omaa toimitustaan vaan tanssii ulkopuolisten pillin mukaan. Uskoni puolueettomaan tiedonvälitykseen on mennyt jo aikoja sitten ja tämä vain vahvistaa sitä. Hän mainitsee mm korkeita virkamiehiä nimeltä, jotka ovat osallistuneet mm talousrikollisten suojeluun. Luulisi edessäolevan kunninloukkausoikeudenkäyntien sarjan. On varmaan totta, että monet organisaatiot mätänevät ylhäältä alaspäin. Jos pätevyys asetettaisiin aina etuslijalle kun virkoja täytetään saattaisi hallituksen havittelema kustannusloikka toteutua suurelta osin. Mutta maan tapaahan ei mikään muuta.

 24. Jaska sanoo:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015111320658247_uu.shtml. Olisi varmasti aika vaihtaa nyt Hämeenlinnassa vähän suurempiakin pamppuja.

 25. Jaska sanoo:

  Hassisen eron syyksi ei myönnetty lahjusten ottoa, mutta mitenköhän on tämän niinikään lehtitietojen mukaan lahjuksia ottaneen Riekkolan kanssa -, asia näytetään vaikenevan kuoliaaksi.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   En osaa sanoa muita syitä kuin kaksi. Asioin Matti Riekkolan kanssa noin 30 vuotta sitten, Hän oli rautainen osaaja ammatissaan (isännöitsijä). Tosin en tiedä onkon taantunut. Toinen HML Asunnot OY:llä on mahdollisesti ollut toimitusjohtajan vastuuvakuutus, joka on korvannut vahingot. Moraalinen puoli on eri juttu.

 26. Lauri Kivimäki sanoo:

  Moraalinen puolihan on yhtiön hallituksen arvion varassa.

 27. Jaska sanoo:

  Moraalinen puoli on varmasti ainakin kuntalaisten suuntaan tärkein näissä kysymyksissä, mutta mihinköhän katosi tässä tuo oikeudellinen puoli kokonaan. Ajan peluutuksella pelastettiin Hassinen, mutta Riekkolan osalta asia ikäänkuin unohdettiin. Ei hyvältä näytä.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   No ei. Mutta tämähän on Hämeenlinnan malli ja sosdem koaliition omaksi turvakseen kehittämä. Asiat sovitaan omissa piireissä, ilman minkäänlaista moraalia. Samat naamat pyörii taas HäSan uudenvuodenjuhlissa ja ilo on ylimmillään. Tää on heidän juttu, muista viis.

 28. Jarmo Koponen sanoo:

  Tämä terävin kärki on nähty ja näiden moraalin tai oikeudentunnon perään on enää turha huudella. On liikaa omia ja kaverin etuja, kytköksiä ja koplauksia ,ynnämuuta. Nyt tarvittaisiinkin äänestäjien tietoisuuden tason nostoa – tästähän toki saatiinkin jo viimeisissä vaaleissa esimakua.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   On valitettavaa, että kunnallisvaaleissa monet äänestävät ns vanhasta muistista tuttua edustajaa. Heille ei merkitse mitään, että oma edustaja saattaa kuulua siihen 90% valituista, joilla ei ole mitään sanomista siihen mitä asioista päätetään. Tärkeintä on kokouspalkkio ja mahdollinen maininta nekrologissa valtuusto-tai lautakuntajäsenyydestä. Sosdem koalition ulkopuolinen vastavoima tuntuu jo nyt menettäneen puhtinsa. Vanajaveden virtaussuunta muuttuu ennemmin kuin poliittinen päätöksenteko Hämeenlinnassa.

 29. Jarmo Koponen sanoo:

  No nythän siellä sitten kisapirtillä niitetään Hassisen tekemän vuokrasopimuksen viljaa. Montaa on kunnan touhuissa nähty, muttei sentään vielä tällaista, että johtava puolue pesii nurkkiinsa rikollisjengin.

 30. Jaska sanoo:

  Paikalliset demarit kunnostautuivat tässä cannonballin vuokrasopparissa kyllä yli odotusten. Demareiden yhdistys tekee vuokrasopimuksen rikollisjärjestön kanssa, jonka johtohahmon äiti kuuluu kaupunginhallitukseen demareiden mandaatilla. Keitto alkaa selkeästi kuohua kattilasta, kun demari ja valtuuston pj. naureskelee koko asialle facebook sivuillaan.

 31. Lauri Kivimäki sanoo:

  Hämeenlinnan ylimielisille demareille ei merkinnyt mitään, että poliisi oli luokitellut Canonballin rikollisjärjestöksi. He luottivat siihen, että ei ollut tuomittu. Samaa voidaan sanoa Finn-Copyn jutusta. Kuten jo aiemmin olen kirjoittanut asioita vitkutellaan niin kauan, että syyteoikeudet vanhenevat. Minua vähän säälittää, että Pälkäneen seurakunnan entinen talouspäällikkö saa syytteen. Hän oli ainoa joka heti suoraselkäisesti tunnusti tekosensa ja erosi virasta. Jäsenkirjademareilta ei tällaista selkärankaa löydy eikä tule löytymään.

 32. Jaska sanoo:

  Pälkäneen seurakunnan talouspäällikön olisi varmaan kannattanut hommata demareiden jäsenkirja ajoissa. Syyttäjä syytti poliisia lillukanvarsista ja poliisi väitti syyttäjän käskyttäneen lillukanvarsien pariin. Tässä vaiheessa uskon kyllä poliisia ja veikkaan että syyttäjä myöhästeli ihan tarkoituksella Hassisen, Riekkolan ja Kattaisen kohdalla, että pojat pääsivät kuin koirat veräjästä. On päivänselvää että 5 vudessa olisi keritty asiat hoitaa jos olisi haluttu. Hämeenlinnan oikeuslaitoksen päälle tämä keissi heittää kyllä aikamoisen synkän varjon.

 33. Siikmunt Froidi sanoo:

  Hämeenlinnassa rötöksiin syyllistyneille on keksitty uusi nimitys. He ovatkin tyhmiä ja tyhmyydestähän ei tuomita. Nyt kannattaisi Hämeenlinnassa lähteä tehtailemaan muutaman miiljoonan petokset, jemmata rahat ja tunnustaa heti kaikki auliisti. Täällähän näet pääsee tällaisista ehdollisella, eli käytännössä ei saa mitään ja on rikas koko loppuelämänsä.

 34. Jukkis sanoo:

  Tuossa ei ole mitään uutta. Tyhmiksi ne on tiedetty aiemminkin. Vai hetkinen… Onko sittenkään tyhmyyttä ottaa rahat pois kuleksimasta jos siihen avautuu mahdollisuus?

 35. Teemu Matinsalo sanoo:

  Kyllä rikolliset voivat nyt vedota tähän em. päätökseen, sillä sehän on ennakkotapaus. Jos Fici-copy pomo selvisi ehdollisella, niin miksei sitten muutkin. Ei muuta kun suunnittelemaan petoksia ja lahjusten ottoa, niin sinulla on Hämeenlinnassa loistava tulevaisuus. Kun kuljen Hämeenlinnassa oikeustalon ohi, muistan sylkäistä katuun sen kohdalla.

 36. Jåanna sanoo:

  Nyt sitten kaupunki jättää yhtiöiden harkintaan hakevatko korvauksia nykyisiltä ja entisiltä toimituskohtajilta.
  Uskaltavatko olla hakematta? Siinäpä kysymus. Ehkä eivät mikäli haluavat säilyttää kasvonsa.
  Nyt kysytään sitä kuuluisaa kantti, toivottavasti kantti kestää ja saadaan pöydät puhtaiksi.

 37. Lulu Ranne sanoo:

  Iltaa,

  enemmistö konsernijaoston jäsenistä haluaa edelleen ummistaa silmänsä FiCiCopy-sotkuilta. Konsernijaoston velvollisuus on puuttua kaupungin yhtiöiden toimintaan, jos esim. yhtiöiden johdon epäillään toimivan vastoin osakeyhtiölakia, muita lakeja tai muutoin yhtiön ja sen osakkeenomistajien eli veronmaksajien etua. Kun kyse on osakeyhtiön johdon ja/tai tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuudesta, on omistajalla, eli tässä tapauksessa kaupungilla, osakeyhtiölain mukaan mahdollisuus puuttua asiaan.

  Tein helmikuussa konsernijaostossa 2015 muutosesityksen, jota Hannu Kärpänen kannatti:
  Konsernijaosto
  1) pyytää asianomistajayhtiöiltä riippumattoman tahon laatiman selvityksen siitä, onko kunkin yhtiön johto toiminut OYL:n 1.luvun 8§ mukaisesti huolellisesti yhtiön etua edustaen kopiokoneleasingvuokrasopimuksiin liittyvässä päätöksenteossa, ja
  2) pyytää asianomistajayhtiöiltä riippumattoman tahon laatiman selvityksen siitä, ovatko yhtiöiden tilintarkastajat toimineet lakien mukaisesti ja hyvää tilintarkastustapaa noudattaen sen tarkastamiseksi, ovatko hallituksen jäsenet tai toimitusjohtaja syyllistyneet tekoon tai laiminlyöntiin, josta saattaa seurata vahingonkorvausvelvollisuus yhtiöltä kohtaan tai rikkoneet osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä, ja
  3) edellyttää asianomistajayhtiöitä tarvittaessa ryhtymään osakeyhtiölain 22. luvun 1§ ja/tai tilintarkastuslain 9- luvun 51§ mukaisiin ja muihin tarvittaviin toimiin vahingonkorvauksen saamiseksi yhtiön johdolta ja/tai tilintarkastajalta, ja
  4) toimittamaan konsernijaostolle edellä mainitut selvitykset ja tiedot niiden aiheuttamista toimenpiteistä 1.4.2015 mennessä.

  Hävisimme äänestyksessä.

  Viime maanantain kokouksessa 18.1 saimme jälleen kerran FiCiCopy-sopasta suullisen selvityksen. Emme muuta. Kärpänen teki kannattamanani hyvän muutosesityksen. Tästä esityksestä voi kysellä lisää itse Kärpäseltä. Pöytäkirja tarkastetaan ensi maanantaina, jonka jälkeen se on kaikkien luettavissa.

  Lisäksi konsernijaostossa on jo kahteen otteeseen esitetty, että toimitusjohtajasopimusmallia päivitetään niin, että kaupungin etu turvataan paremmin. Esityksiä ei ole kannatettu, mutta ne löytyvät eriävine mielipiteineen pöytäkirjoista. Tarve päivitykselle on ilmeinen.

  Asiantuntijat ovat vakuuttuneita siitä, että kuntien päätösten valmistelussa tarvitaan enemmän avoimuutta, keskustelua ja kansalaisten osallistumista. Olen tästä aivan samaa mieltä. Ehkä FiCiCopy-soppakin olisi voitu estää, jos kaupungin ostot olisi julkistettu jo aikaisemmin. Nythän niin tehdään vuodesta 2013-, kuten PS-aloitteen pohjalta esitettiinkin.

  Jatketaan töitä.

 38. Jåanna sanoo:

  Nyt kun ostot ovat ”julkisia”, kaikkiahan ei julkaista Olen kiinnittänyt huomiota että Hämeenlinna järjestää paljon isoja tarjoiluja vaativia tilaisuuksia. Ehkäpä Hämeenlinnan sijainti ja kulttuurihistoria velvoittaa. Tai sitten täällä vain tykätään juhlia. Edustukseen käytetyillä menoilla kun voisi yhden koulun verran oppilaita syöttää.
  No, ehkäpä se on tarpeellista tuo kalaasien järjestäminen.
  Mutta vielä tuosta FiCiCopy casesta, toivon todella uskottavuuden vuoksi että vahingonteko veronmaksajille otetaan todesta ja aiheutettu taloudellinen vahinko peritään pois korkoineen. Se olisi oikein veronmaksajia kohtaan. Eihän ole oikein että meidän rahoillamme hankitaa lisää omaisuutta ja elintaso. Mikä onkaan silloin todellinen palkka näillä henkilöillä. Ja kaikki tämä meidän rahoillamme.

 39. Jarmo Koponen sanoo:

  Ensin pelastettiin suutari Hassinen ja sitten pelastettiin…, niin tosiaan käräjäoikeushan pelasti ensin noin niin kuin oikeudellisilta seuraamuksilta ja sitten kokdem pelasti taloudellisilta seurauksilta. Eihän tietysti voi odottaa että viidessä vuodessa saataisiin asia tutkittua. No joo, mutta ihan noin jos ajatellaan sitäkin että minkälainen viesti tässä nyt kulkee kaupungin työntekijöille. Ottakaapa lahjuksia niin paljon kun sielu sietää, ja me pelastamme vaikka tulisi takkiin muutama sata tonnia. Oikeinhan tämä ei nyt tietenkään mene ja veronmaksajien oikeuden tuntoa tässä loukataan, mutta minkäs teet. Toivoa vaan sopii, että äänestäjille jää näistä muistikuvia vielä tuonne reilun vuoden päähän.

  • Seppo sanoo:

   Eikös Hassinen ollut mylläri, eikä suutari, tai ainakin myllyllä töissä? Mutta vanha suomalainen sanonta kuuluu ”suutari pysyköön lestissään”. Ja se näkyy pitävän edelleen paikkansa!

Jätä kommentti

css.php