Uudistamisesta ja tulevaisuudesta

Paketit auki ennen kuin on liian myöhäistä

Julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutisten kolumnina 19.12.2016

EU nousee talousahdingosta, mutta Suomi kituu. Vain meille povataan alle prosentin talouskasvua seuraaville vuosille. SOTE-uudistus ja turvapaikanhakijakriisi sekoittavat maata vielä pitkään. Työttömyys kasvaa edelleen ja hallitus valmistelee pakkolaki-pakettia. Karua on.

Kuntien ei kannata odottaa hallituksen päätösten vaikutuksia. Meidän on lähdettävä uudistamaan vahvasti tietoon pohjautuen. Kun huomataan, että tehdyt päätökset ovat vääriä, eikä niillä saavuteta haluttuja tuloksia, on suuntaa muutettava. Ei pidä myöskään jumittua toteamukseen ”olemme keskivertoja” tai jää jalkoihin. Suurimmalla osalla kunnista kun menee huonosti. Uudistaminen on siis aloitettava rajulla asennemuutoksella.

Kasvupaketti
Hämeenlinnasta tuli kuluvan syksyn aikana muuttotappiokunta. Meiltä lähti enemmän kuin tuli. Kaupungin tavoite +500 asukasta /vuosi on valovuosien päässä. Emme siis ole onnistuneet houkuttelemaan tänne asukkaita tai lisäämään kaupungin tuloja elinvoimainvestoinneillamme. Tänne ei muuteta lisääntymään Goodmanin, Tapahtumapuiston taikka HPK:n takia. Tänne voidaan sen sijaan muuttaa, jos meillä on tarjolla kohtuuhintaista ja monipuolista asumista, turvallisuutta, puhdasta luontoa sekä hyviä peruspalveluita. Tätä ei ole vielä sisäistetty.

Homeenlinna-paketti
Mediassa leviää edelleen uutisia homeenlinnasta. HYK:n sisätilaongelmien paheneminen on tuorein uutinen. Koulut ja päiväkodin ovat usein lainvastaisessa kunnossa ja rakennusinvestointivauhti liian hidas. Huoltoon ja ylläpitoon ei haluta budjetoida lisää. Lisäys olisi kuitenkin välttämätön, jottemme saisi niskoillemme lisää terveyttä uhkaavia rakennuksia. SDP-Kok-enemmistön läpi runnoma päätös Myllymäen jättilukiosta kasvattaa toteutuessaan riskirakennusmassaa edelleen. Ratkaisu on huono niin terveyden, talouden kuin tilojenkin kannalta. Vain muutama viikko päätöksen jälkeen valmistui selvitys, jossa jättilukion sijoittaminen Hattelmalantielle osin uudisrakennukseen ja osin ammattioppilaitoksen tiloihin todetaan hyväksi vaihtoehdoksi. Selvityksen valmistumista ei kuitenkaan haluttu odottaa, vaan Myllymäkeen ajoi jokin poliittinen pakko.
Monipuolinen koulujen ja päiväkotien verkosto, jossa tarjotaan laadukasta opetusta ja hoitoa terveissä ja nykyaikaisissa oppimisympäristöissä, on valttikortti. Tämä ymmärretään, mutta päätökset vievät siihen suuntaan liian harvoin.

Avoimuuspaketti
Kaupunki, jossa asukkailla on mahdollisuus avoimesti seurata yhteisten rahojemme käyttöä, päätösten valmistelua, perusteluja ja lopputuloksia on demokratian perusta. Asukkaiden todellinen kuunteleminen ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattaminen on myös päivän sana. Vaikutusmahdollisuuksia voidaan lisätä esim toteuttamalla joltain osin osallistavaa budjetointia. Avoimuutta kannattaa ja voidaan lisätä mm kuntalain uudistusten myötä esim kotouttamalla kuntayhtiöitä takaisin perinteiseen kaupunkiorganisaatioon. Osakeyhtiölain taakse ei tällöin pääsisi piiloon, mikä lisäisi välittömästi kaupunkien avoimuutta. Avoimuus on kaupungissamme edelleen sanahelinää. Todellisia avoimuutta lisääviä tekoja saa hakea.

Tulevaisuuden herkkupaketti
on Hämeenlinna, jossa on terveelliset koulut ja päiväkodit sekä hyvinvoivia ja toimeliaita työntekijöitä ja asukkaita. Hyvät peruspalvelut ja houkuttelevia yrityksiä. Ihana ja turvallinen kaupunki, jota johdetaan viisaasti, avoimesti ja luotettavalla tiedolla. Tätä tulevaisuuden pakettia on valmisteltava yhdessä.

Julkaistu mielipidekirjoituksena Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa 6.1.2016

Huonoista uutisista houkuttelevaan asumiskaupunkiin

Nimimerkki Uusi Aika kritisoi 19.12 julkaistua kolumniani (KU 30.12.2015) siitä, että se on täynnä huonoja uutisia, eikä siinä korostettu kunnan roolia työpaikkojen synnyttämisessä. Suosittelen kaikille, että luette kolumnini uudemman kerran ajatuksella.

Suomen taloustilanne on mikä on. Sitä ei voi eikä pidä kaunistella. Kuntien mahdollisuudet synnyttää uusia työpaikkoja taas ovat hyvin rajalliset. Työpaikkojen määrään vaikuttavat kaikkein eniten valtakunnalliset päätökset. Kun esim yrittäjien toimintaedellytyksiä helpotetaan Viron mallin mukaisesti, jossa yritysten voittoa ei veroteta jos se jätetään yhtiöön ja byrokratiaa vähennetään, on niitä kauan kaivattuja työpaikkoja mahdollista synnyttää.
Kaupunki voi tarjota tontteja ja kiinteistöjä yrityksille, mutta lopulliset sijoittumispäätökset ovat vain pieneltä osin riippuvaisia kaupungin toimista. Jos yritys katsoo, että tänne kannattaa sijoittua, logistiikka pelaa, hyvää työvoimaa on saatavilla ja yrityksen palveluille tai tuotteille on kysyntää, sijoittuu yritys tänne teki kaupunki mitä tahansa. Nykyisten yritysten toimintaedellytysten turvaaminen on tärkeää, eikä kaupunki saa toistaa Sunny Car Centerin kaltaisia sotkuja, joissa toimivat, paikalliset autokauppiaat sivuutettiin. Kun toimivien yritysten alta ei vedetä mattoa, voivat ne myös työllistää aikaisempaa paremmin tai vähintäänkin jatkaa hyvää toimintaansa.
Kaupunkien työpaikkojen osalta on lukumäärä laskussa ja näin täytyy ollakin. Julkisen sektorin paisuttaminen ei ole järkevää, sillä ko työpaikat rahoitetaan nimenomaan verovaroin. Henkilökunnan osaamisesta ja työkyvystä on sen sijaan pidettävä huolta, palvelujen tuottamistapoja ja johtamista on nykyaikaistettava koko julkisella sektorilla. Julkisen sektorin ei kuitenkaan kannata itse tehdä sellaista, mitä yritykset osaavat tuottaa paremmin ja edullisemmin.

Hämeenlinnalle on erityisen tärkeää huomioida työelämän muutokset. Työpaikat eivät ole enää yhtä paikkasidonnaisia kuin ennen. Asumme missä haluamme, pendelöimme ja teemme etätöitä yhä enemmän. Kaupunkimme mahdollisuudet iskeä tähän saumaan ovat hyvät. On siis tärkeää, että keskitymme kehittämään vahvasti niitä asioita, jotka mainitsin kolumnissani: houkuttelevaa ja kohtuuhintaista asumista, terveellisiä ja turvallisia kouluja ja päiväkoteja, asukkaiden toimeliaisuutta ja hyvinvointia, osaavaa työvoimaa sekä ihanaa ja turvallista kaupunkia, jota johdetaan viisaasti, avoimesti ja luotettavalla tiedolla.
Tämä kaikki on onneksi mahdollista, jos niin halutaan.

2 kommenttia artikkeliin “Uudistamisesta ja tulevaisuudesta”
  1. Lauri Kivimäki sanoo:

    Ei kunta voi luoda työpaikkoja muuta kuin paisuvalle, tehottomalle julkiselle sektorille. Kunnalla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa niihin edellytyksiin, jotka saavat yrityksen näkemään kunnan houkuttelevana. Hämeenlinna on päästänyt aikanaan yrityksiä pois, koska ei halunnut edesauttaa niiden säilymistä täällä. Lisäksi tuntuu, että Hämeenlinna on jo liian kaukana pääkaupunkiseudusta, koska himoittuja yrityksiä jää pohjois-uudellemaalle. Tai sitten menevät Oulun seudulle. Ollaan väli-Suomessa. Lisäksi kaupungin sekavalla poliittisella elämällä saattaa olla vaikutus yritysten haluun sijoittua tänne. Jotain kummaa huonossa työpaikka- ja asukaskehityksessä kyllä on.

  2. Jaska sanoo:

    Lulu kirjoittaa täyttä asiaa. Seuraava ei kuulu varsinaisesti avaukseen mutta kommentoin avaajan niin salliessa valtuuston puheenjohtajan valintoja hänen facebooksivuillaan kuitenkin tähän. Heittäisin avoimen kysymyksen ketjua seuraaville. Onko asiallista että rikollisjärjestö Helvetin enkeleitä julkisesti myötäilevä Iisakki Kiemunki istuu päättämässä meidän yhteisistä asioistamme???

Jätä kommentti

css.php