Ollaan Lenitoja

On arvioitu, että julkisen puolen työnteon toimintakulttuurin saa muutettua noin kymmenen vuoden yrittämisellä ja puurtamisella. Yksityisellä puolella toimintakulttuuri on mahdollista saada muuttumaan 3-4 vuodessa. Toimintatapoja on mahdollista muuttaa samantien, mutta koska toimintatavat ovat hyvin riippuvaisia toimintakulttuurista, ei sekään luonnistu ihan lonkalta heittämällä. Tiedetään, että hommat voitaisiin tehdä paremminkin, mutta on niin rasittava muuttua ja muuttaa.

Julkisen puolen työelämä on muuttunut kymmenessä vuodessa virkamiesten rauhallisesta ja perusteellisesta työnteosta veren maku suussa suoritettavaksi tuottamiseksi. Lisämausteen hommaan tuo se, että ne työntekijät, jotka tuottavat eniten saavat usein jatkuvasti lisää tehtäviä reppuunsa. Toki ihmiset ovat erilaisia ja jaksavat kantaa eri kokoisia ja painoisia reppuja, mutta jossain raja sentään kulkee. Mitään lisätienestiä tai kiitosta ei yleensä ole tarjolla, vaikka kuinka raataisit.  

Jos työ on pelkkää tuskaa ja velvollisuutta, ei jaksa muuttaa toimintatapojaan eikä mieleen varmasti tule uusia innovatiivisia, tuottavuutta lisääviä työntekotapoja. Johdon täytyy siis antaa työntekijöille mahdollisuus tehdä työnsä hyvin. Innostavia ja innostuneita johtajia on julkisella puolellla valitettavan harvassa. Yksityisellä puolella työstään innostuneita ja työntekijöiden hyvinvoinnin parantamiseen sitoutuneita johtajia on tiheämmässä. Työnteon kulttuuritkin ovat erilaiset.

Vaikka emme tyylittömiä suomalaisia tennissukkamiehiä mollannutta Lenita Airistoa kaikki arvostaisikaan, on hänen kanssaan vaikea olla eri mieltä lausahduksesta:

”Voittajat eivät luovuta eivätkä luovuttajat voita”. Eivät työelämässäkään.

 

2 kommenttia artikkeliin “Ollaan Lenitoja”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Onnea Lulu Kokoomusnaisten puheenjohtaja-nimityksestä!
  Ihana pien painovirhepaholainen
  ol Kaupunkiuutisissa muotoillut Lulun Luku Riikoseksi.
  Liekö joulutontut asialla.
  T. Riitta

 2. Lulu Riikonen sanoo:

  Tervehdys Riitta!

  Ja kiitos onnitteluista. Joku ehkä toivoo, että ottaisin lukua….

  Naisten porukka on mitä mainioin ja sisukkain. Hämeenlinnan kokoomuksen seitsemästä istuvasta naisvaltuutetustakin viisi kuuluu kokoomusnaisten yhdistykseen. Yhdistyksessä on yli 70 jäsentä ja uudet jäsenet ovat aina tervetulleita. Toki kynnys liittyä johonkin puolueeseen on usein korkea.

  Nyt alkaa kuitenkin puolueeton joulu. Meillä on jo toista viikkoa leivottu ja touhuttu joka ilta. Tänään leivottiin taatelikakkuja, koottiin piparkakkutalokaupunki ja koristeltiin piparkakkuvirtahevot. Tämä tuoksu on mitä huumaavin!

  Hauskaa joulua kaikille!

Jätä kommentti

css.php