Linna ei kaipaa uusia muureja

Julkaistu kolumnina Hämeenlinnan viikkouutisissa 2.12.2011

Kansallisten kaupunkipuistojen perustaminen tuli mahdolliseksi vuonna 2000 uudistetun maankäyttö- ja rakennuslain myötä (MRL 132/1999 9.luku 68-71 §). Ympäristöministeriön nettisivuilla todetaan kaupunkipuistoista seuraavaa: ”Kansallinen kaupunkipuisto voidaan perustaa, kun halutaan säilyttää kaupunkimaiseen ympäristöön kuuluvan alueen kulttuuri- tai luonnonmaisema, historialliset ominaispiirteet tai kaupunkikuvalliset, sosiaaliset, virkistykselliset tai muut erityiset arvot.”
 Hämeenlinnaan perustettiin vuonna 2001 Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto. Puisto koostuu linnan alueesta ympäristöineen, puutalovaltaisesta ruutukaavakorttelista Linnankadun liepeillä, Viipurintien sillan molemmin puolin olevista ranta-alueista, Varikonniemen ja Sairionrannan alueista sekä satumaisesta Aulangon alueesta. Kaupunkipuiston pinta-ala on noin 740 hehtaaria ja sitä on syytä hehkuttaa.
Kansallisen kaupunkipuiston linnan alue historiallisen Vanajaveden rannalla on Suomessa ainutlaatuinen kokonaisuus.  Keskiaikainen linna onkin kaupunkipuistomme historiallinen ja kulttuurinen sydän. Se on myös muinaismuistoalue, joka on suojeltu suoraan muinaismuistolailla sekä monen pikku-prinsessan  unelma.
 ”Hellsteniläinen” puutalokortteli reunustaa linnan aluetta kauniisti ja vanhaa kunnioittaen. Samaa hienostunutta tyyliä olisi syytä noudattaa myös Tampereentiellä, jossa tönöttää monta arvostusta ja apua kaipaavaa vanhaa puutaloa. Kaikki nämä puutalo-mamsellit ovat myös prinsessojen mieleen, sillä ne ovat kuin hovineitejä kuninkaallisen linnan alueen helmoissa.
  

Linnaa ympäröitiin ihan aiheellisesti puolustustarpeiden  (tai pröystäilyn) vuoksi punatiilisillä kehämuurirakennuksilla 1700 –luvulla. Nykyisin kyse on kuitenkin miljööstä, jonka ainutlaatuista arvoa ja henkeä ei saa tukahduttaa uudisrakennusten muureilla. Muurit voivat olla jatkossa myös este ainutlaatuisen kaupunkipuiston laajentamiselle ja uhka sen vetovoimalle.
  

Tuomaan markkinoilla linnan pihalla lauantaina 17.12 kannattaa katsoa joululimppua edemmäs ja unelmoida, miten linnan aluetta voisi kehittää menneisyyttä arvostaen ja vaalien. Omat prinsessat kannattaa tietenkin ottaa mukaan unelmoimaan, sillä ihan oikeat prinsessat unelmoivat vain entistä ihanammasta, satumaisemmasta ja laajemmasta kansallisesta kaupunkipuistosta.
Se on ainakin meidän perheemme neljän prinsessan unelma.
 

 

Jätä kommentti

css.php