Hätilänmäen asiat eivät ole hyvin

Julkaistu Hämeen Sanomien mielipideosastolla 7.3.2013

Valtuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok) kirjoitti HäSan mielipideosastolla 2.3.2013 Hätilänmäen projektista. Saman kirjoituksen hän laittoi myös blogiksi otsikolla ”Hätilänmäellä kaikki hyvin”.

Hätilänmäen ongelmat eivät suinkaan nousseet esiin ennen hiihtolomaa ”fiilisten” perusteella, vaikka Rautio näin väittää. Viimeisin PAH-epäilykin oli kokonaisuuden kannalta vain pieni sivujuonne. Rautio myös unohtaa kaikki ne lukuisat epäselvyydet, joihin vielä vanhempainillassakaan 20.2.2013 ei saatu vastauksia. Etukäteen virkamiehille toimitettuihin kysymyksiin mm henkilöstön ja oppilaiden terveydentilasta ei illan aikana vastattu. Hätilänmäen asiat eivät ole niin kuin pitäisi.

Rakennusten todellisesta kunnosta ei edelleenkään ole kattavaa tietoa. Oppilaiden ja henkilökunnan oireilujen syitä ei ole selvitetty. Oirekyselyjä taikka terveydentilaan liittyviä selvityksiä ei lupauksista huolimatta ole tehty. Vertailu erilaisten peruskorjaus- ja uudisrakennusvaihtoehtojen välillä oli suppea ja puutteellinen. Museoviraston kannastakin on ristiriitaisia tulkintoja. Purkamisen / peruskorjauksen ja kokonaissuunnittelun pohjaksi tarvitaan siis edelleen lisätietoa. Ilman niitä ei tulevaisuuden kannalta parhaita päätöksiä saati tilojen terveellisyyden ja turvallisuuden kannalta välttämättömiä toimenpiteitä voi määritellä.

Hämeenlinnalla on rakennuksissaan korjattavaa 120 M€:n edestä.  Korjaukset on aina suunniteltava huolella, jotta tulos olisi varmasti hyvä. Siksi suunnittelun pohjaksi tarvitaan riittävästi todellista tietoa. Toistaiseksi Hätilänmäen tiedot ovat levällään ja puutteelliset, vaikka kyseessä on jopa 20M€ investointi tulevaisuuteen.

Vanhempainillassa liian moni kysymys jäi ilman vastausta. Ilmaan jäi jopa sellaisia kysymyksiä, jotka luvattiin selvittää vuosi sitten. Tuomelan ja HYKin koulurakennusten peruskorjaus- ja uudisrakennusvaihtoehdot on nostettava uudelleen, yhtenä kokonaisuutena päätöksentekopöytiin. Fiiliksillä ei tämän asian kanssa ole mitään tekemistä.

Lulu Riikonen (PS), kaupunginhallituksen 1.vpj

3 kommenttia artikkeliin “Hätilänmäen asiat eivät ole hyvin”
 1. Olli Opettaja sanoo:

  Juuri näin!
  Maassamme ja Hämeenlinnassakin on liikaa esimerkkejä huonoista peruskorjauksista. Eikö joskus voitaisi panostaa lapsiinkin. Tuomelan koulu on ollut suljettuna jo hyvän aikaa. Silti uusiin, sisäilmaltaan varmasti hyviin parakkitiloihin kannetaan kankaita, tavaraa, pianoja yms. juuri Tuomelan koululta. Eikö kenenkään mieleen ole juolahtanut että näin saatetaan saastuttaa nämä uudet kalliit tilat!! Suurkoulua suunnitellaan Myllymäkeen kun sieltä nyt sattuu vapautumaan tilaa ja kaupungin omat koulurakennukset ovat huutaneet peruskorjauksia jo vuosien ajan. Tässä jos missä on kaupungin päättäjillä velvollisuus suunnitella koko Hätilänmäen suunnitelmat huolella. Koulutoimen päätöksenteko on ollut jokseenkin poukkoilevaa eikä ainakaan pedagogisia arvoja kunnioittava. Rahastahan tässä on kysymys-lasten ja henkilökunnan terveyden kustannuksella.

 2. Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys!

  Lulu Riikonen on ihan oikeassa siinä että Hätilänmäen rakennusten kunnosta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tämän me kaikki kuulimme siellä vanhempainillassa, nyt peruskorjausta suunniteltaessa tehdään ne tarvittavat lisätutkimukset. Hän on oikeassa myös siinä, että terveydenhuollon osalta, ja oireiden syntyyn liittyviin kysymyksiin ei saatu kaikkiin vastauksia, ja siksi sovittiin pidettäväksi se erillinen vanhempainilta vielä maaliskuussa. Eri asia on saadaanko ikinä tietoa kaikista oireisiin johtaneista syistä, siitä varmasti terveydenhuollon asiantuntijat kertovat.

  Tosiasia on myös että koulutyö Hätilänmäellä on alkanut kenttäkouluissa ja ainakin omien lasteni kohdalta varsin iloisissa ja tyytyväisissä tunnelmissa. Ei siis kaadeta lasten syliin aikuisten maailman epävarmuuksia, vaan hoidetaan me omat hommamme, yhteistyössä.

  Leppoisaa viikonloppua toivottaen,
  Sari

 3. Olli Opettaja sanoo:

  Eri asia on myös se miten lasten parissa tärkeää työtä tekevien aikuisten vakaviinkiin oireiluihin suhtaudutaan ja kuinka tosissaan ongelmien aiheuttajia yritetään löytää ja kenen toimesta. Käsi ylös se, joka käsi sydämellä voi sanoa, että kaupunki huolehtii/on huolehtinut rakennuksistaan niin, että ne ovat turvallisia kaikille käyttäjille!

Jätä kommentti

css.php