Korjaava mielipide taloudesta ja vaaleista, jota ei näköjään julkaista

Lähetin Hämeen Sanomien mielipidepalstalle kirjoituksen 9.10.2016. Kirjoituksessa mm. korjattiin HäSan asenteellista ja sanavapautta rajoittavaa toimittajien kirjoittelua. Kirjoitustani ei ole vieläkään julkaistu. Sananvapaus ei vieläkään näytä koskevan kuin valittuja, sopiviksi katsottuja tahoja.

Onko HäSa on unohtanut Suomen Perustuslain 12 § Sananvapaus?

Perussuomalaiset jatkavat työtä kestävän talouden ja hämeenlinnalaisten eteen

HäSa esitti puolueille sunnuntain 9.10.2016 kuntavaali-juttua varten kysymyksiä. Juttu sisälsi asiaa, mutta myös puppua.

Päävaaliteemamme julkaistiin lehdessä asianmukaisesti: talous ja nykyisten asukkaiden hyvinvointi.
Useat muut vastaukset oli väännetty HäSan perinteiseen tyyliin tukemaan SDP:n ja Kokoomuksen tavoitteita. Sama linja näkyy myös pääkirjoituksessa, jossa Perussuomalaisia leimattiin jälleen kerran riitelijöiksi. Tähän voi todeta samaa kuin ennenkin: erilaiset mielipiteet ja niiden julkituominen, muutosesitysten tekeminen ja rakentavia parannusehdotuksia sisältävien eriävien mielipiteiden jättäminen ei ole riitelyä. Kaupungin karmea taloustilanne kertoo myös totuuden: enemmistön linja ei ole tuottanut haluttua tulosta. Muutos on välttämätön.

Seuraavassa alkuperäiset kuntavaali-vastaukset lainauksina ja sen jälkeen Häsan puppu-tulkinnat.
-Tavoitteena on saada ”suhteessa sama määrä valtuutettuja” eli yhtä hyvä vaalimenestys kuin viime vaaleissa. HäSa tulkitsi, että pyrimme vähempään kuin viimeksi.
-”Ehdokkaita ei ole koskaan helppo saada, mutta tekemäämme työtä arvostetaan myös niin, että halutaan lähteä mukaan ja ehdolle. Hyviä tyyppejä, myös yllättäviä, on näillä näkymin tulossa listoille”. HäSa tulkitsi tämän, että nihkeetä on….ei kannata lähteä persuihin.
-”Älkää olko huolissanne. Teemme jatkossakin töitä hämeenlinnalaisten eteen, itseämme säästämättä”. HäSa jätti jutusta keskeisen lauseen pois eli sen, että työmme hämeenlinnalaisten eteen jatkuu. Suuri huoli on siinä, että nykymeno jatkuu.

Perussuomalaisten tärkein vaaliteema on edelleen saada talous tolpilleen vuosien hillittömän menon jälkeen. SDP:n, Kokoomuksen ja vihreiden yhteisrintaman läpi ajamat vastuuttomat päätökset ja linjaukset ovat ajaneet kaupunkimme entistä pahempaan taloudelliseen jamaan. Muutosesityksemme eivät ole tätä toistaiseksi kyenneet estämään. Esimerkiksi käyttömenojen kasvu on ollut jatkuvaa ja kuluvan vuoden budjetin ylitysuhasta eli 12-13 M€:sta noin puolet koostuu nousseista käyttömenoista. Joitain tuloksiakin on onneksi näkyvissä. Pääsemme lopultakin eroon tilaaja-tuottaja-mallista. Tämä oli yksi tavoitteemme viime kuntavaaleissa. Yhtiörakenneuudistus, joka myös oli tavoitteemme, on myös käynnissä. Jatkossa ainakin Pysäköinti Oy, Linnan Kehitys Oy ja Eteläranta Oy ovat sellaisenaan, (asukkaille erittäin kalliiksi tulleina) tulleet tiensä päähän.

Kaupungin talous on pettävällä pohjalla. Tervehtyminen alkaa vasta kun tunnustetaan tosiasiat ja toimitaan taloudellisten realiteettien mukaisesti. Kaupunkilaiset eivät saa enää jatkossa joutua kaupungin epäonnistuneiden päätösten ja linjausten maksajiksi.

Perussuomalaiset rakentavat tästä eteenpäinkin kuntaa sen asukkaille.

Lulu Ranne (PS),
valtuustoryhmän pj.

22 kommenttia artikkeliin “Korjaava mielipide taloudesta ja vaaleista, jota ei näköjään julkaista”
 1. Tapsa sanoo:

  Synkkä yksin puhelu lienee paikallaan tähän kohtaan ja mahdolliseen toivoon siitä ettei iisakki kiemunki ole vastaisuudessa vaikuttamassa kaupungin asioihin.

  Lähtisin johdattelemaan asiaa musiikin siivittelemänä. Hevirock on peitonnut näin Sibeliuksen juhlavuonna klassisen musiikin kaupungin areenat ja kaupungin oma orkka on tapettu keskisormi pystyssä. Vielä toistaiseksi nykyisen valtuustojohtajan pohjoinen ulottuvuus ei todellakaan nyt imartele Hämeenlinnaa.

  Talouskin sakkaa, junat ajelevat uljaasti Hämeenlinnan ohi ja ihmiset kaikkovat. SCC, Aulangon ruusutarha, centra….juu neim it. Joka ikinen hanke näyttää kaatuvan yksi kerrallaan. kysyisin mikä hanke täällä on viimeisen kymmenen vuoden aikana onnistunut – minä en muista yhtäkään.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  En tiedä onko Hämeen Sanomien uutisointi perustuslain vastaista. Muutaman vuosikymmenen se on ollut tarkoitushakuista, osoittelevaa ja tiettyjen poliittisten piirien ja intressiryhmien asioita edistävää. Ja linja tuntuu vain pahenevan. Voi olla että kääntyy itseään vastaan. Alkaa olla Suomen taantumuksellisin lehti ja laittaa varmaan monen ajattelevan ihmisen miettimään, onko kyseessä koko maakunnan asukkaiden lehti vai vain tiettyjen piirien, jonka ilmestymistä tasapuolisuuden kannattajat joutuvat hirvittävällä tilausmaksulla kannattamaan.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   HäSa on HäSa. Kontroversiaalit jutut ei mene läpi, liian pitkät jutut ei mene läpi ja onttoa lätinää ei viitti kirjoittaa, vaikka se ehkä menisi. Tsemppiä Lulu!

 3. Liisa Lahtinen sanoo:

  Toimituksen väestä kiemunki on pikkulintujen mukaan päätoimittajan bestis ja tämä vaikuttaa varmasti moneen asiaan lehden linjauksissa. Tämä epäpyhä yhteys rasittaa demokratian toteutumista kaupungissa ja rajoittaa varmastikin Lulu Ranteen kaltaisien toisinajattelijoiden sananvapautta.

  Kiemunki ei varmastikaan eroa valtuustojohtajan paikalta ihan vapaaehtoisesti. Viime eduskuntavaaleissa hän menetti 1200 äänestäjää edellisiin verraten, ja tulos seuraavissa kuntavaaleissa olisi ollut varmasti saman suuntainen, eikä yksityisasioiden riepottelusta rikostuomion saaneella Kiemungilla olisi ollut enää mitään asiaa nuijamieheksi. Kiemungin luonteen laatuun ei häviö vaaleissa olisi oikein maistunut, joten vaihtoehtoja ei enää ollut. Mies sössi valtansa kyllä ihan itse, ja veikkaan ettei suurin osa kaupunkilaisista pane tässä pahakseen.

  Sen verran olen kaikuja kuullut myös toimituksesta, etteivät kaikki toimittajatkaan suinkaan pahoittele Kiemungin uutta uraa shp:ssä

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Eräs Hänen työkaverinsa oli kertonut kylillä, että ”älkää sitä äänestäkö”, mies on ylimielinen muita arvostamaton kaveri. Kertoja oli kuulemma luotettava.

   • Antti Sulonen sanoo:

    En millään muotoa arvosta tuota pienosakkaiden,tai heikompiosaisten puolustamisella ratsastajaa.
    Toivon kuitenkin, että Laurin mainitsema luotettava kertoja on sanonut työkaverilleen silmästä silmään saman asian.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     Mahtaneeko uskaltaa, jos kerran Iisakki on päätoimittajan hyvä kaveri, niinkuin joku tiesi.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Ei ole häävi työpaikka, jos ei siellä mielipidettään uskalla sanoa.
      Lapset leikkivät hiekkalaatikolla, mutta ei niitä sääntöjä enää työpaikoilla pitäisi noudattaa.

 4. Tauno Virtanen sanoo:

  En tiedä mutta väitän että minun lisäkseni suurin osa kaupungin asukkaista huokaisee helpotuksesta kiemungin siirryttyä luottamustoimistaan sivummalle. Kiemungin varjo on vuosien varrella langennut monen hyvän asian päälle tuhoisin seurauksin. Jospa kaupungin orkesterillekin piisaisi taas jokunen ropo tulevaisuudessa ja voihan olla että kaupungin rakennuskannasta aletaan pitää parempaa huolta kuin lähimenneisyydessä.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kaikki jotka ovat näitä blogeja lukeneet tietävät, että pidän Kiemunkia omahyväisenä, itsepäisenä, muista piittaamattomana jopa röyhkeänä poliitikkona, jolta puuttuu sydämen sivistys. Kaikkea viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunutta ei voi laittaa Hänen syykseen. Käsitykseni on että kokoomus varsin pitkälle tämän kunnan asioita vie. Se, että demarit heitä auliisti peesaavat, siihen on Kiemungilla ollut oma vaikutuksensa muodostettaessa demariryhmän kantaa. Valtaosa demariedustajistahan on puhtaita joomiehiä/naisia. No Kiemunki ei päässyt kansakunnan kaapin päälle(kansanedustajaksi) omilla avuillaan, mutta autettiinhan Hänen nyt virkaan. Aika näyttää riittääkö se Hänen kunnianhimolleen, luulen ettei.

 5. riitta Nyqvist sanoo:

  Moro!
  Lähes kymmenen vuotta sitten tunsin toisenlaisen
  Iisakin.
  Vihaisen nuoren miehen, joka halusi aidosti muuttaa
  maailmaa ympärillään paremmaksi.
  En mene sen syvemmälle, koska meillä
  oli paljon luottamuksellisia keskusteluja,
  miten asiat voisivat olla paremmin.
  Huomatessani, että etuoikeutettu asema muutti häntä,
  yritin varoittaa, onnistumatta.
  Itsekullekin voisi käydä niin, valta on kuin viina,
  liikaa nautittuna, se alkaa juovuttaa.
  Jos vielä joutuu porukkaan,
  joiden silmämunat ovat muuttuneet
  vauhdissa keltaisiksi…
  Ei tästä voi häntä yksin syyttää, ne jotka ovat antaneet
  kaiken tapahtua vaikenemalla, ovat suurimpia syyllisiä.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Olen aikaisemminkin kertonut, että äänestin Häntä samoista syistä Janakkalassa yhden kerran. Pian alkoi kuulua kummia jo sielläkin Hänen omaperäisistä toimintatavoistaan, jotka ovat vain korostuneet täällä Hämeenlinnassa. Ihmettelin Hänen suurta äänimääränsa ensimmäisessä eduskuntavaalissa. Hyvin oli kaveri peittänyt nurjan puolensa. Olin matkoilla, jotten nähnyt kommentteja Hänen valinnastaan Keskussairaalan oliko se nyt tiedottajan hommiin. Mahdollisten valinnan arvostelijoiden tulee muistaa, että mahdollinen huono valinta ei koskaan ole valitun syy vaan valitsijoiden.

 6. riitta myqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Noteeraan sun tapaasi asettua hieman etäämmäksi polttopisteestä.
  Olet rehellinen.
  Janakkalan demarien sisäinen syöpä levisi aikoinaan
  Turengista Tervaa halveksumaan.
  Semmottisena kilu-kali-juoruiluna Tervan demareista.
  Olin silloin freelance-toimittajana kuullen kaiken.
  Toimitusta uhkailtiin jopa tilausten lopettamisena,
  jos juttujen millimetrit eivät menneet
  joidenkin paikallispoliitikkojen mielen mukaan.
  Soini Aho on ja oli niitä vanhan liiton demareita,
  jotka eivät moiseen mönjään osallistuneet.
  Arvostan häntä, vaikken oo demari.
  Soini Aho tosin kuittaa joka kerran tavatessamme,
  jot mun sisällä on pikku demari.
  Hän on samanlainen aito poliitikko, jota arvostan,
  kuin Koskelan Hessu, jonka läsnäollessa pitää kylläkin kahtoo tarkkaan,
  mihin nimensä panoo, ettei kuittaa ittiään kepun jäseneksi.
  Riitta

 7. Janne Routio sanoo:

  Valtuuston kokouksesta kirjoittelee päivän lehti kuvien keralla ja sen verran täytyy uutisoinnin pohjalta kommentoida kokouksen kulkua, että Raution huoli lapsiperheiden viihtymisestä kaupungissa on varmasti aiheellinen. Kummastusta herättää tässä vain se ettei hallinnon kärki näyttäydy ainakaan minulle kovin kovin myönteisessä valossa perheiden suhteen. Kun koulujen kunnon ja huonon huollon vuoksi opiskelu on jo vuosia hoidettu kantakaupungin osalta erilaisissa parakeissa tai muissa tilapäis- ratkaisuissa, ei tämä varmastikaan vanhempia motivoi Hämeenlinnaan muuttamaan. Eikä suurkouluihin pykiminenkään anna monelle positiivista signaalia. Tähän kun lisätään vielä se, ettei kuntalaisten mielipiteitä näissä kuunnella edes sillä huonomalla korvalla, ei lopputulemaa tarvitse ihmetellä.

 8. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kuuntelin tuossa eilenä Vantaan kaupunginjohtajaa. Vantaa kipuilee myös talousongelmien kanssa, tosin eri syistä kuin Hämeenlinna. Siellä jatkuva väestönkasvu aiheuttaa paineita koulujen ja päiväkotien sekä asuinrakentamisen (kaavoituksen) kustannuksiin. Lisäksi muuttajista suuri osa on maahanmuuttotaustaisia, joiden työllistymiseen kuluu aikaa, joten verotulot eivät tule kasvamaan niinkuin yleensä odotetaan. Oli muitakin tekijöitä, jotka siellä huomioidaan ja on huomioitu budjetoinnissa jo vuosia.
  Hämeenlinnassahan suunnitellaan satojen kovarahanasuntojen rakentamistaja toivotaan niihin asukkaita, vaikka kuntaan ei ole uusia työpaikkoja edes näköpiirissä.
  Vanhat koulut ja päiväkodit rapistuvat kelvottoman kunnossapidon seurauksena. Budjetoinnissa Hämeenlinna on elänyt aivan eri tavoin kuin Vantaa, herätään vasta kun vetelät on housuissa. En ymmärrä miksei ketään saada vastuuseen (esim entinen ja nykyinen kaupunginjohto, ylimmät virkamiehet). kelvottomat maantielle. Se on vaarallisinta, että nykyiset alkavat paikata tehtyjä virheitä uusilla virheillä väistääkseen vastuun. Joskus kupla puhkeaa kuitenkin lopullisesti, jos ei jo puhjennut. Surkeaa toimintaa.

 9. Antti Sulonen sanoo:

  Hämeenlinnan budjetoinnilla (talousarviolla) ei ole mitään merkitystä. Kukaan ei seuraa pysytäänkö budjetissa ja kukaan ei välitä, kun menot ylittävät tulot.
  Yrityksessä asia on yksinkertainen, siellä asia nähdään vähintään kuukausittain, tarvittaessa päivittäin ja toiminta suhteutetaan sen mukaan, mitä talouden valvonta edellyttää. Menoja vähennetään, jos ei ole tuloja.
  Kaupungilla menot on uskonkappaleita, joista ei voi tinkiä. Mieluummin lisätään menoja. Yrityksissä lisätään menoja riskin oton ja varmojen tulojen pohjalta, riskit eivät saa ylittää määrättyjä rajoja.

 10. Riitta Nyqvist sanoo:

  Antti on oikeassa.
  Kaupungin eri hallintoalojen atk-laitteet
  eivät keskustele keskenään.
  Kh: pj. työntää surutta mediassa vanhakantaista,
  homeelle haisevaa tuubaa.
  Laskutaitoiset on silkasta kateudesta
  tuunattu vilttiketjuun.
  Kateushan sikiää omasta osaamattomuudesta,
  kyvyttömyydestä myöntää virheensä,
  edes itselleen.
  Virheet on työnnetty maton alle miinus-korkoa kasvamaan,
  sen mediasta tutun, ”puhtaan pöydän” alle.
  Manselainen
  – Onneks en enempää myöhästynyt,
  sanos Sari, kun bussi nenän edestä
  lähti.
  Riitta

 11. Janne Routio sanoo:

  Kyllä Hämeenlinnassa kaivattaisiin näitä katsomo- valmentajia, niin että heidän äänensä kuuluisi vähän kauemmaskin kun tuomari on nämä kenttä- valmentejat aika heppoisin perustein rusikoinut jäähylle. Kuluvan vuoden budjettivaje olisi kurottava umpeen kolmessa vuodessa, eikä ensi vuoden talous näytä paremmalta. Kiky haukkaa taas 4 miljoonaa lisää tulevaisuudessa. Rautio tuntuu ainakin julkisissa ulostuloissaan olevan aika ymmällään, ja Kiemunki pysyttelee taka-alalla visusti hiljaa. Kenakkalan ehdotus julistettiin salaiseksi, eikä kenelläkään tunnu olevan taikasauvaa taskussaan. Ihmetellä täytyy että tilanne on päästetty näin pahaksi, vaikka muistelen kyllä talousjohtajan varoitelleen taannoin tilanteesta.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Palaan vielä tuohon Vantaan asiaan. Siellä medialle asioita esittelee kaupunginjohtaja. Täällä laitetaan onneton kunnanhallituksen puheenjohtaja puhumaan, että voi voi…. Valittiinko tänne huonoin mahdolllinen kaupunginjohtajaehdokas, ainakin taannoisessa tv-keskustelussa ukko oli kuin puujumala, sanoin silloin, että surukseni tuli Hellsteniä ikävä. Yleensähän jos jostain halutaan toisaalla eroon annetaan loistavat suositukset ja kehutaan maasta taivaaseen ja tämä usein auttaa. Ja niinkuin olen sanonut, ei valinta ole valtun vika vaan valitsijoiden. ja kyseessähän on aina ei pätevyys vaa n poliittinen sopivuus. Kittilässähän tästä on hyvä esimerkki. Valittu kunnanjohtaja alkoikin kyseenalaistaa vuosikausia jatkunutta poliittista konsensusta. Irtisanottiin laittomasti ja nyt ei suostu sovittelukorvaukseen, kun halusivat ostaa hiljaiseksi. Siellä on kanssa pyörinyt piiri pieni vuosikaudet. Saas nähdä kuinka käy.

 12. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Rautio ja kumppanit eivät ymmärrä taloudenpidosta,
  viestinnästä, saati kriisiviestinnästä sinapinsiemenen vertaa.
  Itse pidin pomoaikoina jengissä sellaisia, jotka
  uskalsivat minulle sanoa suoraan, jos
  tarve tuli. Ei päässyt virtsa
  kiipeämään silmiin saakka.
  No, eivät näämmä heidän
  vieteriniskaiset laahuksensakaan.
  Muuten olisi jo melkoinen myrsky ja
  puhdistus menossa.
  Riitta

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Jos virkamies (tässä tarkoitan kaikkia kunnan työntekijöitä) on valittu ensisijaisesti poliittisin perustein se mädättää koko organisaaation.
   Mitä päätöksentekoon tulee luin jostain kansanvälisestä tutkimuksesta jonka mukaan kunnantyöntekijä valtuustossa nostaa kunnan menoja. Oli tultu tulokseen, etttä työntekijä vaikuttaa yhden % verran. Toki ei koko kunnan budjettiin vaan oman toimialansa.
   Tämähän on inhimillistä. Jos lautakunnassa käsitellään esim lautakunnan alaisten töiden uudelleen järjestelyä työntekijä sitä tuskin kovin innokkaasti kannattaa jos pelättävissä on lisätöitä tai jopa irtisanomisia.
   En tiedä kuinka paljon HML valtuustossa on kunnan työntekijöitä ja kuinka joviaaleja he ovat työnantajaansa (veronmaksajia) kohtaan.

Jätä kommentti

css.php