Peruspalvelut tarvitsevat puolustajia

Julkaistu Hämeen Sanomien mielipidekirjoituksena 9.2.2017

Toimittaja Susanna Lähdekorpi peräänkuulutti alanurkkakirjoituksessa 7.2.2017 laadukkaan päivähoidon perään. Hän oli kirjoituksessaan peruspalveluiden ytimessä. Lähdekorpi myös kannusti hiillostamaan kuntavaaliehdokkaita asiasta.
Hämeenlinnan perussuomalaiset ovat puolustaneet koko kuluvan valtuustokauden ajan peruspalveluita. Viimeisin esimerkki löytyy maanantain 6.2.2017 kaupunginhallituksen kokouksesta, jossa käsiteltiin kaupungin ”säästölistaa”.
Säästölistalla oli esitys lasten ja nuorten lautakunnan 1,150 M€:n säästöistä. Leikkauslistalla oli mm. lastensuojelun sekä psykososiaalisen tuen leikkauksia noin 450 000€:n edestä. Säästöt sisälsivät myös esityksen ”perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen ryhmien kasvattamista, kun se on mahdollista”.

Perussuomalaiset esittivät kaupunginhallituksessa, että perusopetuksesta, lastensuojelusta ja psykososiaalisista palveluista ei säästetä. Esitimme, että säästöt olisivat olleet lasten ja nuorten lautakunnan osalta vain noin 500 000€. Ne olisi myös pitänyt kohdistaa sellaisiin kohteisiin, joiden riskit eivät toteutuessaan olisi haavoittaneet kaikkein heikommassa asemassa olevia lapsia ja nuoria. Hävisimme äänestyksen 2-9.

Hämeenlinna on parhaimmillaan kaupunki, jossa peruspalvelut toimivat ja lapset ja nuoret voivat kasvaa ja kehittyä turvassa ja rauhassa. Asukkaat ovat kuitenkin saaneet karvaasti kokea vastuuttomien päätösten ja taloudenpidon seurauksia. Jokainen turha elinvoimainvestointi ja tuottamaton yhtiö on vienyt verorahoja pois peruspalveluista. Joka kerta kun enemmistö tekee päätöksen lisätuesta yhtiöille tai antaa lisää siimaa kaupunkimme kalliiden ja tuottamattomien yksiköiden toiminnalle, joudumme toisaalla leikkaamaan peruspalveluista ja nostamaan veroja. Tämä tie on vienyt kaupungin erittäin vakaviin taloudellisiin ongelmiin. Viime vuoden alijäämä uhkaa paisua 13M€ suuruiseksi, väkiluku laskee, verot ovat huippulukemissa, velka kasvavaa, eikä kaupungin juoksevia menoja ole saatu kuriin.

Perussuomalaiset edellyttävät, että uudessa Hämeenlinnassa myönnetään tosiasiat. Myönnetään, että ne päätökset ja linjaukset, joiden vuoksi olemme suohon uponneet, eivät voi jatkua. Niillä ei ole saatu aikaan haluttuja tuloksia vaan päinvastoin. Suunnan on muututtava tai meidät hukka perii ja Helsingistä saapuu delegaatio kertomaan meille, miten Hämeenlinnan taloutta on johdettava.
Talouden tervehtyminen alkaa kun tunnustetaan tosiasiat ja toimitaan taloudellisten tosiasioiden mukaisesti asukkaiden etu edellä.

7 kommenttia artikkeliin “Peruspalvelut tarvitsevat puolustajia”
 1. matti sanoo:

  Hiljaista pitää vaalipuheissa. Edes omat ei kommentoi ?

  • kuningasjätkä sanoo:

   No nää nyt ovat olleet tälläisi tarttisterä sitä ja tarttisterrä tätä juttuja.
   Kun kunnallisvaalipuolueet eivät ole vielä oikein keksineet sitä hyvää, puolueen imagoon sopivaa vaalivalhetta jolla äänestäjät tälläkertaa uunotetaan antamaan jytkyääniä….

   Eduskuntavaalien jälkeinen mediamyllerrys lienee sotkenut monet suunnitelmat siksi, ettei vaalikarja enää uskokaan mitä tahansa skeidatuubaa?

   Näistä kuntavaaleista saattaa tulla aika mielenkiintoiset, lupauksia on tarjolla niukalti ja lopullisia tekoja sitäkin vähemmän.

   Ja kun tavalliset kotiäiditkään eivät enää ole niin halukkaita lähtemään keräämään sääliääniä, kun eivät kerkeä muulta puurtamiseltaan, niin huonoltapa näyttää tilanne vielä nyt!

   Mutta älkää olko huolissanne, kyllä konsultit keksivät koko ajan hienoja valheita ja iskulauseita.

   Kyllä se tästä valehtelu piristyy kohta…

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Huono vaaliteema. Jos vielä huononnetaan, varmaan joku valittaa vaikka oikeuskanslerille.

 3. Lulu Ranne sanoo:

  Terve!

  Mielenkiintoisia kommentteja. Kun kirjoittaa siitä, miten Perussuomalaiset ovat äänestäneet kaupunginhallituksesta tulkitaan se vaaliteemaksi.
  Me emme luvanneet viime vaaleissakaan mitään sellaista, mitä emme olisi vaalikauden aikana tehneet. Emme luvanneet paljon hyvää vaan lupasimme omalta osaltamme järkevää, faktapohjaista ja asukaslähtöistä päätöksentekoa. Lupasimme, että teemme töitä kaupunkilaisten edun mukaisesti. Lupasimme myös, ettei meitä viedä kuin litran mittaa.

  Lista tekemistämme muutos- ja parannusehdotuksista onkin pitkä. Kun niitä tarkastelee jälkikäteen niin huomaa, että moni ehdotus olisi ratkaissut Hämeenlinnan ajankohtaisia ongelmia.
  Toimenpiteemme ja esim. perustellut parannusehdotukset eivät kuitenaan ole mediaseksikkäitä, joten niistä ei uutisoida.

  Terveisin,
  Lulu

  • kuningasjätkä sanoo:

   Kaikkeahan sitä voi luvata äänestäjille, mutta silti on viety kuin litran mittaa….

 4. Janne Routio sanoo:

  Tämän päivän lehti kertoo että Hämeenlinnassa oli budjetoitu pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen 1,7 miljoonaa josta 0, 3 miljoonaa jätettiin käyttämättä ja kaupungin sosiaalipuolen työtekijöitä näiden prosessintiin liikeni kolme työntekijää. Samassa kerrottiin että alle kymmen tuhannen asukkaan Hausjärvi satsasi vastaaviin palveluihin 0,5 miljoonaa euroa ja kunnan työntekijöitä näitä käsitteli kolme henkilöä. Näistä johtuen Hämeenlinnan kaupunki joutuu maksamaan kelalle sakkoja asukaslukuun suhteutettuna paljon enemmän kuin Hausjärvi. Tämähän on nyt vain jatkumoa minimituntimäärällä opetukseen satsaavan Hämeenlinnan arvovalintoihin. Veroja kuntalaiset maksavat selkä väärällään, mutta rahat valuvat kaikkeen muuhun kuin kuntalaisten palveluihin. Olisi muuten suuri ihme jos täällä väkiluku alkaisi nousta, ennen kuin päättävä kärki vaihtuu – kuukauden kuluttua äänestäjät voisivat muuttaa suuntaa.

 5. Tapsa sanoo:

  Hämeenlinnan kokoomus, joka täällä asioista reaalimaailmassa määrää, ei oikein ymmärrä että samalla kun se kauhoo paikalliselle elinkeinoelämälle verorahat, se näivettää samalla toiminnallaan kaupungin kehitystä. Kyllä asukkaat huomioivat kaupungin palvelurakenteen kuihtumisen ja toisaalta verojen nousun. Kun tivolin rahoittajia kurjistetaan samaan aikaan verojen nousun myötä, suuntaus on nyt tämä.

  Demareista ei taas voi Hämeenlinnassa puhua varsinkaan Kiemungin aikana itsenäisenä toimijana, vaan ovat syöneet kiltisti kokoomuksen kädestä, ja muiden puolueiden vaikutus hallinnossa on täysi nolla. Halua ja visioita tietysti muillakin olisi, mutta tämän kahden puolueen muuri estää sen.

  Tuo Roution mainitsema pitkäaikaistyöttömien kelasakko on mm. noussut Hämeenlinnassa resurssien puutteen vuoksi kahdessa vuodessa 6 miljoonasta 9 miljoonaan. Kiemunki esittelee kyllä mielellään kaupungin kuihtumisen syynä valtiota, muttei mainitse näistä kaupungin omista toimista halaistua sanaa. Niin kauan kuin asioissa ei olla rehellisiä, ei Hämeenlinnalla ole toivoa paremmasta.

Jätä kommentti

css.php