Avataan silmät ja pelastetaan Hämeenlinna

Julkaistu Hämeen Sanomien vierailijapalstalla 5.3.2017

Hämeenlinnan johto vähättelee tasaisin väliajoin kaupungin talouskurimusta ja syyttää ympäröivää maailmaa taloutemme rapauttamisesta. Tämä on esteenä kaupungin talouden kohentamiselle. Kun johto ei myönnä tosiasioita, ei kehittymistä parempaan tapahdu.

Väite 1 Hämeenlinnan talous on ihan hyvässä kunnossa, kaupungin yhtiöt iskussa ja elinvoiman kehittämisessä on valittu oikea tie.
Totuus on toisenlainen. Talous on saatu näyttämään todellista tilannetta paremmalta tilinpäätöskikkailuilla, omaisuuden myynnillä ja erilaisilla onnenkantamoisilla. Kaupungista on todellisuudessa tullut yksi maamme kalleimmista asumiskaupungeista, jonka verot ovat tapissa. Lähipalveluita leikataan jatkuvasti. Lapset, nuoret ja kaupungin työntekijät kärsivät terveyttä uhkaavista tiloista. Yhtiöissä pesii heikosti tuottavia verorahasyöppöjä. Elinvoima on hiipunut ”elinvoimainvestoinneista” huolimatta. Keskusta tyhjenee, väkiluku ja verotulot laskevat.

Väite 2 Pääsyyllisiä kaupungin kurjaan talouteen ovat maan hallitusten toimet kuten valtionosuuksien leikkaukset ja perussuomalaiset.
Annetaan siis ymmärtää, että muka jotkut muut kuin kaupunginvaltuuston ja –hallituksen enemmistö olisivat päävastuussa talouskurimuksesta. Valtion toimilla on vaikutusta, mutta kyllä nyt olisi aika katsoa peiliin. Sieltä se päävastuullinen tuijottaa. Kokoomus, SDP ja vihreät ovat romuttaneet kaupungin taloutta ahkerasti. Nykyisen talousjohtajan varoituksia on jätetty huomiotta. ja kestävästi tasapainottavia toimenpiteitä tekemättä. Julkisuuteen on mm. väitetty, että yhtiöitä ja elinvoimainvestointeja rahoittamalla saadaan kaupungin kirstuun miljoonatuloja, joilla alijäämiä ja ulkoisia ostoja voidaan maksaa. Väitteen tueksi ei ole esitetty päteviä laskelmia. Ulkoiset ostot ja korjausvelka paisuvat edelleen ja yhtiöitä tekohengitetään verorahoin. Omaa palvelutuotantoa ei ole kehitetty riittävästi. Päätösten taloudellisia vaikutuksia ei ole arvioitu etukäteen. Useat maankäyttöön liittyvät päätökset ovat olleet talouden kannalta surkeita.

Perussuomalaiset ovat sinnikkäästi pyrkineet oikaisemaan kaupungin taloutta. Olemme perehtyneet asioihin ja tehneet lukuisia parannusehdotuksia. Esityksillämme olisi voitu tasapainottaa taloutta kuluvan valtuustokauden aikana merkittävästi. Olemme edellyttäneet mm. 1) useiden yhtiöiden alasajoa, niiden tuottavuuden parantamista, toiminnan läpinäkyvyyttä sekä todellista tulosvastuuta. (Säästöt jopa 3M€/v). 2) Esitimme Linnan Infran voimakasta kehittämistä ja infra-palveluiden ammattimaista ostamista markkinoilta. (Säästöt jopa 5M€/v). 3) Olisimme jättäneet Kantolan rakentamatta. Alueella on nyt eristetty kaatopaikka ja maankäyttörajoite. (Lainaa n. 4M€ vähemmän. Juoksevien menojen säästöt n.0,5M€/v). 4) Esitimme, että Engelinrantaan tulisi kohtuullista rakentamista, Paasikiventietä ei siirrettäisi ja asukkaiden mielipiteet huomioitaisiin paremmin. Maanrakennuskustannuksissa olisi säästetty useita miljoonia. 5) Halusimme säilyttää kaksi toimivaa ja sopivan kokoista lukiota. Vastustimme varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokojen kasvattamista ja psykososiaalisten palveluiden lisäleikkauksia. Esitykset olisivat vähentäneet kalliiden tukipalveluiden tarvetta.

Äänestäjien kannattaakin selvittää, miten muut poliittiset ryhmät ovat toimineet. Onko luotettu sokeasti virkamiehiin ja menty ryhmäpaineessa joukon jatkona? Onko asioihin perehdytty itse?

Hämeenlinnan poliittiset linjaukset ovat heikentäneet kaupungin taloutta ja vetovoimaa. Ne ovat olleet peruspalveluiden kannalta tuhoisia. Silmien avaaminen ja tosiasioiden myöntäminen ovat edellytys sille, että kaupunki saadaan elinvoimaiseksi ja yritykset ja asukkaat voimaan hyvin. Nykymenoon on saatava muutos.

6 kommenttia artikkeliin “Avataan silmät ja pelastetaan Hämeenlinna”
 1. Janne Routio sanoo:

  Jos valtio on syypää Hämeenlinnan kurjistumiseen niin mitenkähän mahtaa olla muissa maakuntakeskuksissa? Vai kohteleeko valtio Hämeenlinnaa kovakouraisemmin kuin muita. On helppo heittää syyllisten penkille aina joku muu, sen sijaan että lähdettäisiin rehellisesti miettimään mitä on tehty väärin ja miten tilanne korjattaisiin.

  Ensinhän tämän keksi Kiemunki ja sitten itse päätoimittaja oli lähtenyt vahvistamaan valtion roolia Hämeenlinnan kurjistajana. Kiemunki tai päätoimittaja ei löytänyt siis mitään moitittavaa omassa päässä ja hömppäinvestoinnitkin satavat vuolaana verokirstuun – harmi vain että kirstu on eri mieltä. Kirstu on varmasti eri mieltä myöskin kirjaston hömppäinvestoinnista tulevina vuosina.

  Varmasti valtiollakin tässä osuutensa on, mutta eikös viisas isäntä elä tulojensa mukaan, eikä valita jälkikäteen, mitä jäi saamatta. Taloutta ei varmasti myöskään paranna se että parkkiyhtiöön kaadettiin taas 1,5 miljoonaa, eikä päätä näy. Nyt voidaan todeta että parkkitalot tässä mittakaavassa olivat virhe, eikä niiden täyttöastetta enää voida millään tempuilla nostaa. Kaupunkilaiset kuittaavat parkkiyhtiön velat ja jostain nekin rahat ovat taas pois. Palvelut heikkenevät mutta veroja on pakko nostaa päättömien investointien ja rillumarein vuoksi. Yhä harvempi tahtoo enää jäädä maksumieheksi ja näin tilanne vain ruokkii syöksykierrettä.

  Erimielisiä ajetaan paitsioon, eikä riidellä saa, mutta jotain tarttis kuitenkin tehdä. Toivottavasti järjen ääni on jossain kohtaa niin voimakas, ettei sitä enää voi vaimentaa.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Minä en usko Kiemungin ja Kenakkalan vakuutteluihin kunnan talouden säällisestä tilasta. Hyväksyn sen, että kaupungin kassasta maksetaan jollekkin talousasiantuntijalle palkkio siittä, että Hän käy läpi kunnan ja sen yhtiöiden talosluvut ja kertoo HäSan taloussivulla miten asiat todella ovat. Jos asiat ovat hyvin kuten nykyhallinto kertoo antakoot arvostelijat nöyrimmän anteeksipyyntönsä. ja piste.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Ei se oikeastaan tarvitse mitään talousasiantuntijaa. Jokainen kunnallisveroa ja kiinteistöveroa, sekä palvelumaksuja maksava tietää kaupungin talouden tilan, jos ei tiedä, niin vika ei ole Kiemunkissa , tai Kenakkalassa.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jossain lehdessä oli tilasto, jonka mukaan Hämeenlinnassa 2016 taloutta saa toimeentulotuksea. En syyllistä näitä talouksia, tuskin siellä montaa on jotka sitä jollain vilunkipelillä hakevat. Luku kertoo kuitenkin, että näissä talouksissa muut tulot (palkka, työttömyyskorvaus, eläke tms) ei riitä elämiseen. Saanevat sen lisäksi mm asumistukea. Työpaikat ovat kunnassa kortilla, lisäksi osa-aikaista pienipalkkaista työtä on paljon. Ja maahanmuuttajat, heitäkään syyllistämättä heidän asemansa on kaikkein vaikein (kielitaito, koulutus, ammattiosaaminen yms). He tulevat olemaan kunnalle mittava kuluerä lähivuosina.

 4. Janne Routio sanoo:

  Niin tosiaan pelastetaan Hämeenlinna kokoomus-dem akselin tuhovimmalta ennen kuin on liian myöhäistä. Viimeinen valtuuston kokous oli taas varsinkin lapsiperheiden kannalta kylmää kyytiä. Kun ko-de ei saanut kouluverkkoa kutistettua minimiin, se päätti kaapata viisaan ja inhimillisen päätöksen tehneeltä lautakunnalta vallan ja otti päätösvallan koko palveluverkosta itselleen. Eipä mene kauaa kun koululaiset taapertavat sankoin joukoin johonkin Nummelle suurkouluun, kun kaikki muut opinahjot on ajettu alas. kokoomuksen röyhkeyttä saattaa ihmetellä moni muukin Hämeenlinnasta muuttava ihan aidosti ja avoimesti tai ehkä jopa ilon kautta.

Jätä kommentti

css.php